Sportska suplementacija

Kreatin: Kvalitetni proizvodi vrhunskog porekla

Kreatin monohidrat poznatog i dokazanog porekla poboljšava sportske performanse i podiže energiju u telu, a možete ga naručiti preko našeg sajta.

Kreatin: Kvalitetni proizvodi vrhunskog porekla

Kreatin je široko prisutno jedinjenje u prirodi koje igra važnu ulogu u proizvodnji energije u telu. Njegovi najveći potrošači su mišići i mozak, a uključen je u sve energetski zavisne procese. Meso (uključujući ribu i piletinu) je glavni izvor kreatina i njegovih prekursora aminokiselina u ishrani. Na ovaj način redovnom ishranom unosimo određene količine kreatina u organizam.

Međutim, kreatin nije esencijalni molekul jer ga telo proizvodi od aminokiselina L-arginina, glicina i L-metionina, tako da je potreban redovan unos životinjskih proteina da bi telo sportiste proizvelo dovoljno kreatina. Ovo je posebno važno za sportiste vegetarijance koji ne konzumiraju kreatin kroz redovnu ishranu (meso). Naime, vegetarijanci mogu imati manju zalihu kreatina u organizmu, pa ga je potrebno zameniti na druge načine.

Da bi se poboljšale atletske performanse, kreatin se obično uzima u dva intervala. tzv. faza punjenja obično traje 3-4 dana i uzima se dnevno ukupno 9-25 grama ili 0,25-0,3 grama/kg telesne težine podeljeno u 4-6 doza bez obzira na trening u trajanju od 5-7 dana.

Nakon faze punjenja sledi faza održavanja sa ukupno 2-20 grama dnevno, odnosno 0,03-0,15 grama/kg telesne težine, obično podeljeno u 2 dnevne doze pre i posle treninga.Kreatin i njegovi efekti su još uvek predmet mnogih naučnih studija (preko 300), a mnoga od njih sugerišu da kreatin može povećati atletske performanse u sportovima koji zahtevaju intenzivne ali kratke repetitivne mišićne aktivnosti, odnosno sportovi snage i brzine, borilačke veštine, plivanje na kratke staze, kratki sprintovi i slične grane atletike, bodibildinga, veslanja, treninga snage u biciklizmu…..).

Treba naglasiti da konačna naučna potvrda o efektu kreativaca još nije konačna i da je efekat kreatina istraživan uglavnom u laboratorijskim okolnostima, a ne u stvarnim sportskim aktivnostima.

Iz ovih razloga, neophodno je znati poreklo proizvoda pre kupovine suplemenata kreatina. Trenutno postoji preko 20 različitih hemijskih oblika kreatina na tržištu, od kojih je najčešći kreatin monohidrat kao najduži i najtemeljnije proučavan oblik kreatina sa preko 300 naučnih studija o efikasnosti, doziranju i bezbednosti upotrebe.