Bazzar savetuje

Nega bebine kože tokom zimskih dana

U toku zime bebina koža zahteva poseban tretman, pa je neophodno obratiti pažnju kako u kućnim uslovima, tako i pri izvođenju napolje.

Nega bebine kože tokom zimskih dana

Nežna bebina koža zahteva uvek posebnu negu. U prvih nekoliko meseci života, bebina koža još uvek nije potpuno razvijena, tanja je nego kod odraslih, veoma je osetljiva i sklona dehidrataciji. Tokom zime koža je dodatno izložena različitim uticajima koji dovode do isušivanja. Zimski vazduh je hladan i suv i koža koja je direktno izložena hladnoći podložna je isušivanju. Grejanje i suv vazduh u prostorijama kao i česte promene toplo –hladno deluju nepovoljno na bebinu osetljivu kožu. Najčešće promene koje se javljaju su suva i ispucala usta, crveni i ispucali obrazi, a ovi simptomi se mogu pojaviti i po celom telu.

Dodatni problem imaju deca sklona ekcemima, jer u zimskom periodu dolazi do dodatnog pogoršanja stanja kože. Neophodna je pravilna nega, kvalitetnim preparatima koji neguju i obnavljaju bebinu kožu.

Odabir kozmetike za bebe

Deca sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Veoma je važno da kreme za negu bebine kože budu na bazi vode i prirodnih ulja i da ne sadrže parfeme i druge hemijske sastojke koji ne dozvoljavaju koži da diše.

Ne zaboravite da povedete računa i pri izboru deterdženata i omekšivača za pranje bebine odeće i posetljine koji su u neposrednom dodiru sa nežnom kožom. Friendly Organic je organska linija kozmetike i hemije za decu, u kojoj možete pronaći specijalno dizajnirane deterdžente za bebe od organskih i prirodnih sastojaka.

Izlazak napolje tokom zimskih dana

Preporuka pedijatara je da bebe treba da borave na svežem vazduhu, jer to poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja deteta. Savete stručnjaka kada, kako i koliko izvesti bebu u šetnju tokom zime možete pročitati ovde. Osim adekvatne garderobe, beba mora imati i zaštitu kože lica. Ona je prva izložena hladnom vazduhu i sušenju, zato je preporuka da se koristi dečija zaštitna krema za lice. Sebamed u svom asortimanu ima zaštitnu kremu za lice koja je bogata pantenolom i alantoinom za smirenje i regeneraciju iritirane kože, naročito štiti kožu od iritacije pljuvačke oko usta. Potrebno je kremu nanositi pre svakog izlaska na hladan vazduh, a ako je koža suva i po povratku u kuću. Sve ovo se odnosi i na decu, ne samo na bebe. Chicco BM krema za lice za hladne dane sadrži formulu bogatu kakao maslacem, jača prirodnu barijeru kože, stvarajući zaštitni sloj od spoljnih vremenskih uslova.

Naročito treba obratiti pažnju ukoliko ste na snegu po sunčanom danu, UV zraci su opasni za kožu, a na snegu postoji i dodatna refleksija, pa je krema sa zaštitnim faktorom neophodna. 

Boravak u zatvorenom prostoru

Topao i suv vazduh može takođe dovesti do iritacija, zato nemojte previše zagrevati stan. Ukoliko je moguće, snizite malo temperaturu sobe u kojoj beba spava. Kada je beba budna temperatura u sobi bi trebalo da bude između 20 i 22 stepena, a tokom noći kada beba spava, između 18 i 20 stepeni.

Kupanje beba

Za tuširanje i kupanje treba koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i pretople kupke, kao i jake sapune koji dodatno isušuju kožu. Mixa u svom asortimanu ima umirujuće, hipoalergeno atopi ulje za kupanje i tuširanje beba koje je namenjeno suvoj koži i koži sklonoj atopiji. Za bebinu kosu možete izbrati novi Becutan šampona sa ovsenim ekstraktom i D-pantenolom, čija blaga formula nežno deluje na teme i kosu. Nakon kupanja, kožu osušite tapkanjem i nanesite neutralnu kremu. Mustela Stelatopia emolijentni balzam bogate, kremaste teksture daje osećaj mekoće i pruža udobnost izuzetno suvoj atopičnoj koži. Smanjuje intenzitet i učestalost pojave veoma suve kože i ublažava osećaj neprijatnosti kod atopične kože. Ove preporuke važe za svu decu, a ne samo za onu koja već imaju promene na koži.

Ne zaboravite hidrataciju iznutra

Neophodno je detetu redovno davati dovoljnu količinu tečnosti. Starijim bebama možete davati čajeve i vodu, kao i prirodne sokove bez dodatog šećera. Odličan izbor je i sveže voće koje, takođe, hidrira organizam i utiče pozitivno na zdravlje kože.  

U slučaju da primetite promene koje se ne povlače, obavezno se konsultujte sa pedijatrom kako biste otkrili uzrok i preduzeli odgovarajuće korake, jer osim zime postoje i drugi razlozi za takve promene.