Kako majčino mleko utiče na bebu, ali i mamu

Prednosti dojenja

Podsetimo se svih benefita majčinog mleka

Prednosti dojenja

Deca su naše najveće blago i zbog toga uvek želimo da im pružimo najbolje i najkvalitetnije odrastanje, a na početku njihovog života dojenje ima veliki uticaj na isto. Majčino mleko je najbolja hrana za odojčad jer je najprirodniji način prehrane. Majčino mleko ima najpovoljniji sastav nutrijenata za rast, razvoj i zaštitu deteta.

Od 01. do 07 avgusta svet slavi nedelju dojenja, ali na bazzar-u, tokom cele godine, mame mogu da pronađu sve što im je potrebno za dojenje. Prisetimo se svih benefita majčinog mleka za bebu i mamu.

PREDNOSTI HRANJENJA DETETA MAJČINIM MLEKOM:

- majčino mleko sadrži izbalansirane hranljive sastojke koji su svakodnevno potrebni detetu

- majčino mleko dovoljno je za normalan rast i razvoj deteta

- sadrži antitela koja štite imunološki, nedovoljno razvijen, organizam deteta od virusa i bakterija

- zadovoljava sve detetove potrebe za hranom i tečnošću prvih šest meseci

- dojenje podržava i psihološki razvoj deteta radi blizine majke te time ujedno pruža sigurnost, nežnost, pažnju i utehu

PREDNOSTI DOJENJA ZA MAJKU:

- ispuštanje hormona oksitocina nakon poroda = stvaranje refleksa otpuštanja mleka koje podstiče kontrakcije koje omogućavaju povratak materice u stanje pre poroda

- majke dnevno sagorevaju više kalorija pa se na taj način brže vraćaju u formu

- smanjenje rizika od nastanka raka dojki, jajnika i srčanih oboljenja

Kako bi dojenje teklo što ugodnije, tu su jastuci za dojenje, a velika su pomoć trudnicama za ugodniji položaj tokom spavanja. Neke majke će imati potrebu za izmuzavanjem što se može učiniti ručno ili uz pomoć pumpica za izmuzavanje. Pumpice mogu biti ručne ili električne.

SVE ŠTO TREBAŠ DA ZNAŠ O DOJENJU I MAJČINOM MLEKU:

Za uspešno dojenje izuzetno je važan rani kontakt majke i deteta, koji se naziva "koža na kožu" i traje najmanje 60 minuta, odmah nakon detetovog rođenja. Bitno je imati na umu da, tokom dojenja, osim hrane, dete dobija osećaj sigurnosti, topline i zaštićenosti.

Važnost majčinog prvog mleka

Stvaranje majčinog mleka započinje još u trudnoći, od 12. do 16. nedelje, a nakon poroda se polako izlučuje. Za bebu je vrlo važno i korisno dobiti kolostrum, mleko koje se luči u prvim danima nakon poroda. Radi se o gustom, žućkastom i pomalo lepljivom mleku sa niskim sadržajem masti, a visokom stopom proteina.

Kolostrum se izlučuje u vrlo malim količinama, od 2 do 20 mililitra po obroku u prva tri dana i bogat je energijom (67 kcal/dl). Kolostrum količinom i sastavom zadovoljava potrebe zdrave bebe tokom prva 2 do 3 dana života, a osim nutritivne vrednosti štiti dete od infekcija. Preporučuje se da majka doji "na zahtev", što podrazumeva dojenje bez ograničenja broja i trajanja dojenja. Dojenje bi trebalo biti između 10 i 12 ili više u 24 sata.

Prvo pravilo za uspešno dojenje - pravilan prihvat dojke

Ono što je važno za pravilno dojenje jeste da se uspostavi pravilan prihvat dojke. Pre podoja potrebno je oprati ruke, udobno se smestiti, maksimalno opustiti i fokusirati na bebu. Bradavicom se dodirne detetova gornja usna i pričeka se da ono široko otvori usta, nakon čega se dete primakne dojci i ono zatim zna šta dalje treba činiti. Treba pripaziti da bradavica i deo ariole (tamni prsten oko bradavice) budu duboko detetovim ustima kako se pri sisanju bradavica ne bi stvorila oštećenja.

Često nuditi dojku za za uspostavljanje dovoljne količine mleka

Dva do tri dana nakon poroda oseća se promena u dojkama. Osećaj punoće javlja se zbog veće količine mleka. U tim prvim danima detetu treba često nuditi dojku kako bi telo dobilo signal da stvori količinu mleka koja je potrebna za isključivo dojenje tokom prvih šest meseci detetovog rasta. Mleko koje se izlučuje između kolostruma i zrelog mleka, naziva se prelazno mleko. Ta prelazna faza započinje otprilike od 7. do 10. dana nakon porođaja, a završava se sa 14. danom. Prilikom podoja, detetu treba ponuditi jednu dojku dok samo ne ispusti bradavicu, a potom i drugu dojku. Dete će najčešće posisati manje mleka s druge strane.

Za sledeći obrok ponudite manje ispražnjenu dojku. Nakon ulaska u treću nedelju, punoća u dojkama više nije tako izražena kao na početku i počinje izlučivati zrelo mleko. Njegov sastav je promenljiv. Na početku podoja dete dobija prvo mleko, koje izgleda vodenastije jer sadržava manje masti, a više vode. Pri kraju podoja stvara se zadnje mleko. Ono je izgledom gusto i žućkasto, jer je bogatije masnoćom i u detetu stvara osećaj sitosti.

Plač - kasni znak gladi

Vremenom ćete jednostavnije prepoznati detetove rane znakove gladi poput okretanja glave, otvaranja usta, prinošenje rukice ustima, uznemirenosti ili mljackanja. To su trenuci kada je dobro ponuditi bebi dojku. Važno je znati da je plač kasni znak gladi i da tada može doći do problema otpuštanja mleka gde dete reaguje plačem ili odmicanjem od dojke.

Što se tiče trajanja podoja, to je individualno i može trajati 10, 30 i više minuta. Tu će pomoći posmatranje deteta i onoga što radi - da li sisa aktivno ili samo imitira sisanje pomeranjem usana u snu. U krajnjem slučaju, dete će dobiti premalo mleka i time slabije napredovati.