Budite kreativni

Kako urediti dečiju sobu?

Dekorisanje dečije sobe je pravi izazov: pristupite tome kreativno, promišljeno i ekonomično!

Kako urediti dečiju sobu?

Dečija soba ima mnogo različitih zadataka: samo jedna prostorija treba da služi kao prostor za igru, učenje i odmor u kome će se mališani osećati prijatno, bezbedno i zadovoljno. Iz ovih razloga, uređenje dečije sobe je pravi izazov za roditelje gde lako možemo upasti u jednu od dve najčešće greške. Prvi je da ne poštujemo želje mališana, a drugi da ih u potpunosti sledimo. 

Na primer: vaše dete obožava Barbiku ili Betmena. Poštujte želje i dekorišite sobu Barbi ili Betmen motivima kao što su zidne nalepnice, posteljina i slični predmeti koji se brzo i bezbolno mogu zameniti kada dete preraste svoje junake, što će biti malo teže i skuplje ako imate Betmobil krevet. ili glomazan ružičasti ormar sa šljokicama.

Da biste izbegli kupovinu novog nameštaja za nekoliko godina, sledite nekoliko zlatnih saveta: veliki nameštaj (ormari, komode, police, kreveti) treba da bude klasičnog dizajna i neutralnih boja (bela, krem, braon, tamno plava). Takav nameštaj se lako uklapa u različite stilove dekoracije koji će se menjati kako dete raste i menja interesovanja. Iz istih razloga držite zidove u neutralnim bojama i ukrasite uramljenim slikama, posterima, zidnim nalepnicama i drugim ukrasima koji se mogu ukloniti i zameniti. Kada imate neutralnu osnovu, možete se rado prepustiti raznolikosti i kreativnosti :)

Važno je da prostorija ima kvalitetno osvetljenje i da se oslobodi što više prostora za igru i kretanje. Mališani su veoma zauzeti kreativci i stalno nešto pišu, crtaju, grade ili aranžiraju: birajte maštovita i kvalitetna rasvetna tela kao što su stone lampe za crtanje i učenje i noćne lampe za čitanje pre spavanja ili noćni odlazak u toalet. Za uštedu prostora preporučujemo vesele i udobne kutije za tabure koje se istovremeno mogu koristiti za sedenje i odlaganje igračaka i krevete sa fiokama za odlaganje posteljine.

Zajedno sa detetom ukrasite sobu njegovim omiljenim motivima, herojima ili životinjama i zapamtite: prilikom ukrašavanja ne obraćajte pažnju na trendove, moderne boje ili stilove ukrašavanja koji deci obično ništa ne znače. Oni kreiraju prostor prema svojim potrebama i važno im je da se u njemu osećaju udobno, bezbedno i srećno :)