Uređenja doma

Kako urediti hodnik u svom domu?

U svakom domu hodnik je zadužen za prvi dojam. A znamo da je on najvažniji!

Kako urediti hodnik u svom domu?

Kada je u pitanju uređenje doma, hodnik je često prostorija o kojoj najmanje razmišljamo.

Uređenje dnevne sobe, spavaće sobe ili kuhinje deluje kao mnogo zanimljiviji kreativni izazov, dok se hodnik često svodi na deponiju cipela, kaputa, kišobrana ili ključeva kroz koje samo „zujimo“ pri ulasku ili izlasku iz stana. U isto vreme, koliko puta vas je iznervirao prepun ili skučen hodnik, posebno tokom hladnih meseci kada su cipele blatnjave, a kišobrani mokri? A koliko puta ste paničili pred dolazak gostiju? ;)

Donosimo vam nekoliko saveta kako da uredite organizovan, funkcionalan i maštovit hodnik kojim će se porodica ponositi, a koji gostima daje savršen prvi utisak o vašem domu i vašem životnom stilu.

Dobro uređenje je najvažnije za uređenje hodnika. Za početak, ne dozvolite da se zimska obuća gomila u vašim ormanima tokom letnjih meseci i obrnuto: osim što zauzima dragoceni prostor, veoma je iritantno tražiti japanke među čizmama i ne kvarite vam raspoloženje pre odlaska out. U hodniku treba da bude samo sezonska obuća koju često nosite, dok drugu ili manje skupu treba čuvati u kutijama i čuvati na drugom mestu. Prenatrpanost je problem u većini hodnika, a čim oslobodite prostor, otvara vam se mogućnost njegovog kreativnog uređenja.

Hodnici su često mali ili uski, što može biti prilično obeshrabrujuće prilikom ukrašavanja. Dođite do „nezahvalnog” prostora malim trikovima: na primer, ako imate mali hodnik, nemojte ga „daviti” glomaznim i tamnim bojama koje će učiniti da vam deluje još skučenije. Umesto toga, izaberite praktičan nameštaj jarkih boja i sa više funkcija: na primer, ormarić za cipele koji služi i kao klupa na kojoj možete sedeti dok obujete cipele ili odlažete stvari. A ako klupu ukrasite sa nekoliko lepih ukrasnih jastuka, daćete celom hodniku šik i topao utisak.

Ogledalo je obavezno u svakom hodniku: osim što vizuelno proširuje prostor, ono je vaš najbolji saveznik za konačno uređivanje pre izlaska iz kuće. Možete postaviti veliko "zidno" ogledalo koje vam daje uvid u vašu punu figuru ili praktično ogledalo iznad simpatičnog ukrasnog ormarića koji možete ukrasiti maštovitom stonom lampom, stonim satom ili sobnom biljkom koja će "podići" prostoriju. Svaki hodnik treba da ima kutiju za skladištenje kišobrana. Zaboravite na neatraktivne i beživotne kutije koje najčešće biramo jer im „ne smeta” kada ih kišobrani pokvase: kreativne i maštovite kutije za kišobrane neizostavni su ukrasni detalj modernih hodnika i najbolji primer kako „nužno zlo” može postati zabava i maštoviti saveznik u ukrašavanju. Ista je stvar sa vešalicama: prepustite se kreativnosti birajući maštovite vešalice koje se uklapaju u ostatak hodnika po visini, boji i obliku ili stvaraju razigrani kontrast.

Ormari ili fioke sa imenima su odlična kreativna ideja, posebno ako u kući ima više članova porodice: osim što pomaže u organizovanju i navigaciji hodnikom, daje mu lepu, ličnu i toplu porodičnu notu. Sličan utisak možete postići i dekoracijama poput porodičnih slika ili uramljenih dečjih crteža na zidu koji se idealno mogu aranžirati u dugim i uskim hodnicima kao odlična kreativna uvertira u vaš dom. 

Hodnik će oživeti i simpatična oglasna tabla na kojoj možete pisati ili lepiti važne podsetnike ili poruke ukućanima: osim što su veoma praktični, čine prostor živahnim i veoma lepo izgledaju.

I ne zaboravite: maštovit i dobro organizovan hodnik će vam podići raspoloženje svaki put kada izađete ili uđete u kuću, i započeti najlepšu priču o vašem domu za vaše goste :)