Alati bez kojih nijedna kuća ne može

Sigurno vam se barem jedno desilo da vam je neki alat zatrebao, a vi baš taj niste imali, ili pak da ste se pitali: "Šta mi je sve potrebno od alata u kući?".


U današnje vreme ubrzanog stila života, malo pažnje posvećujemo praktičnim stvarima oko kuće i vrlo često i za najmanje radove i popravke u kući zovemo majstora. Jedan od glavnih razloga tome jeste upravo nedostatak određenog alata, a činjenica je da bismo drastično smanjili troškove kada ne bismo morali da zovemo majstora za svaku popravku. Kako bi svaki rad u kući bio odrađen na pravi način, a usput uspešno izbegli dodatne troškove, bazzar.rs vam predlaže top 5 alata koji su neophodni u vašoj kući.

Kosilica

Svako ko poseduje dvorište zna koliko je kosilica neophodna. Prvi razlog jeste taj što je košenje vrlo jednostavna aktivnost koja ne zahteva puno napora, ukoliko imate odgovarajuću električnu kosilicu. Uz nju, kosidbu može da uradi bilo ko, u bilo kom trenutku.

Drugi razlog jeste to što često sebi pravimo bespotrebne troškove, angažujući nekoga za ove radove, dok uz pravilan alat, možemo sebi umnogome olakšati posao i učiniti ga efikasnijim. Košenje može da bude prava gnjavaža ukoliko to radimo neispravnom i starom kosilicom. Kod nas možete da pronađete veliki izbor kosilica svih cenovnih rangova, a jedna od preporuka je Croll Garden kosilica, koja obavlja skoro sve radove. Od najprimitivnijih skraćivanja, do najfinijih izravnjanja, a njena korpa za sakupljanje trave će u velikoj meri olakšati kosidbu.

Bušilica

Bilo da živite u kući ili stanu, bušilica je alat koji svako domaćinstvo mora imati, jer će kad tad zatrebati. Naravno, za razliku od kosilice, upotreba bušilice je mnogo ređa, ali prava je šteta da za sitan rad poput bušenje rupe u zidu, zovete majstora i sve to platite. Naš predlog za bušilicu koja se mora pronaći u vašoj kutiji sa alatom je INGCO Lithium-ion , dok je Black+Decker bušilica za odvijanje pravi izbor za vas.

Set šrafcigera

Ono na šta prvo pomislimo kada kažemo "kutija za alat" jeste sveobuhvatan set odvijača i popularnih šrafcigera. Potreba za alatima kao što su šrafcigeri je najučestalija. Brze radove po kući poput odvijanja, potrebe da se nešto pritegne ili ušrafi, rešava jedan adekvatan odvijač. Međutim, nije dovoljno imati samo ovaj alat, već i celu grupu završetaka koji idu uz njega. Često ljudi prave grešku i kupuju na desetine odvijača kako bi imali po jedan za svaku moguću situaciju, dok je idealno rešenje kupiti jedan set, gde će samo nekoliko šrafcigera zadovoljiti vaše potrebe. Naš predlog praktičnog seta je Fieldmann !

Merdevine

Na visinu se može gledati kao na jedan od alata, ali bez obzira ne to koliko visoki bili, odgovarajuće merdevine će uvek biti tu za sve one nedostižne površine. Često izbegavanje "visinskih radova" može izazvati probleme na duže staze. Korišćenje stolice, iako deluje kao logična opcija, može izazvati oštećenje iste, kao i pad usled gubitka ravnoteže. Upravo zbog toga merdevine stižu u pomoć. Pri odabiru merdevina, izbegavajte one nepraktične na rasklapanje sa puno delova, kao i one predugačke, jer mogu predstavljati veliku prepreku. Bazzar preporuka su EGE Super Master merdevine, koje su vrlo lako sklopljive i praktičnih dimenzija. Svaki vaš rad sa istim će biti umnogome olakšan pomoću njih.

Pištolj za lepak

Iako se na prvo pominjanje ne čini kao neophodan alat, pištolj za lepak može biti od velike pomoći u hitnim situacijama kada vam se nešto polomi ili pukne,a  potrebno ga je brzo zalepiti. Korišćenje istog je vrlo lako, jer sve što je potrebno uraditi jeste da uključite pištolj, sačekate da se zagreje i zalepite predmet posebnom vrstom silikonskog lepka. Naš prvi predlog za pištolj za lepak jeste Fieldmann-ov, čiji lepak mnogo dobro drži i dosta je stabilan kada se osuši. Još jedna prednost pištolja jeste što njime mnogo lakše nanosite lepak na željenu površinu. Pre same upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu, ali uverićete se i sami da je korišćenje vrlo jednostavan proces. 

Još po nešto

Pored top 5 pomenutih alata ne možemo da ne nabrojimo još neke koji vašu svakodnevnicu mogu učiniti lakšom. Tako na primer za potrebe zavrtanja ventila ili sličnih stvari poželjno je imati u kući jedan univerzalni podesivi Botler ključ. Pri samom zavrtanju potrebni su vam navoji i šrafovi, tako da je Keter organizator pribora savršen za uredno sređivanje istih. Neizostavni deo svakog pribora su ekseri, a uz njih ide i dobar čekić, poput Botlerovog.

Uradi sam iliti DIY (do-it-yourself)  koncept postaje sve popularniji, ali to nije moguće bez odgovarajućeg alata. U bilo kom trenutku vam se može desiti neki kvar ili neophodnost za sređivanjem u vašoj kući, pa samim tim i potreba za alatom postaje veća. Posedovanjem alata sa liste koju smo vam naveli iznad, će dosta smanjiti izazove sa kojima se možete susresti u vašem domu, kao i olakšati svaki novonastali problem ili svakodnevno održavanje, a ne zaboravite i na veliku uštedu novca.