Bebina soba

Dolazak nove bebe u dom je uzbudljiv i radostan trenutak u svakoj porodici. Pripreme za ovaj dolazak traju uglavnom nekoliko meseci ranije i ponekad su iscrpljujuće. Kako opremiti sobe za bebe tako da budu maksimalno funkcionalne i ugodne za novog člana porodice?

594 proizvoda u kategoriji Bebina soba

594 proizvoda

Sigurnost pre svega

Beba je 9 meseci uživala u sigurnosti majčinog stomaka gde je bila maksimalno zaštićena. Zadatak svakog roditelja je da tu sigurnost obezbedi i nakon rođenja deteta. Pobrinite se za to da svi predmeti i nameštaj budu u skladu sa najnovijim standardima sigurnosti. Ovo znači da treba da koristite stabilne i sigurne krevetiće, zaštitu od oštrih ivica, sigurnosne utičnice i da izbegavate male predmete koji mogu predstavljati rizik od gušenja. Osim toga, obratite pažnju da svi materijali koji dolaze u direktan kontakt sa bebom budu netoksični i sigurni za upotrebu.

Udoban krevetac - centar bebinog univerzuma

Najvažniji komad nameštaja u sobi za bebu je udoban krevetac u kome beba može mirno i bezbedno da spava. On treba da bude čvrst, stabilan, i bez izbočenih delova na koje se beba može povrediti. Posebno obratite pažnju na dušek u bebinom krevetiću jer je kičma novorođenčadi nedovoljno razvijena kako bi se prilagodila bilo kom dušeku.

Takođe, mnogi kreveci imaju podesive ogradice kako bi se krevetac prilagođavao u zavisnosti od potrebe i bebinog uzrasta. Proverite da razmak između letvica na ogradici nije preširok kako bi se sprečilo da beba zaglavi glavu ili udove. Neki kreveci imaju točkiće kako bi se lako premeštali iz sobe u sobu, što ponekad može biti praktično.

Komode za previjanje

Praktične komode za previjanje su desna ruka svih roditelja. Na njima možete brzo i jednostavno promeniti pelenu bebi a da je ona bezbedna tokom procesa. Ove komode osim prostora za previjanje, uglavnom imaju i prostor za odlaganje pa su vam odeća i pelene uvek pri ruci i ne morate se udaljavati i ostavljati bebu kako biste uzeli potrebne stvari. Komoda za previjanje bi trebala biti dovoljno visoka da ne morate da se saginjete, sa ogradicama za sigurnost i dovoljno prostora za sve potrepštine za negu bebe. Ova komoda je često multifunkcionalna i može služiti i za kupanje bebe.

I mami mora biti udobno

Sobe za bebe nisu namenjene samo bebama, već i majkama koje se u prvih nekoliko meseci bebinog života ne odvajaju od njih. Ovo je pre svega zbog dojenja koje se odvija više puta dnevno i koje zahteva udobnost i za majku i za bebu. Tu stupaju na scenu jastuci za dojenje koji pomažu da mama i beba zauzmu najbolji mogući položaj i da hranjenje prođe udobno i bez komplikacija. Udoban naslonjač ili ljuljaška stolica takođe mogu pomoći u trenucima hranjenja ili uspavljivanja.

Skladištenje za optimalnu organizaciju

Oprema za bebe je raznovrsna i zauzima mnogo mesta u svakoj sobi. Dovoljno prostora za skladištenje će vam pomoći da održite sobu urednom i organizovanom. Koristite police, kutije, košare i ormare za čuvanje igračaka, odeće i ostalih potrepština. Na taj način ćete brzo pronaći ono što tražite kada beba plače ili kada ne žalite da je probudite tražeću stvari po sobi. Potrudite se da sortirate stvari po vrstama odeće, dodataka, kozmetike ili po uzrastu.

Enterijer i osvetljenje

Pored funkcionalnosti, sigurno ćete želeti da obratite pažnju i na dizajn enterijera sobe za bebu. Bebina soba treba da bude mesto koje podstiče razvoj i istraživanje. Koristite svetle boje, zanimljive teksture i edukativne igračke koje će stimulisati bebin vid, sluh i dodir. Enterijer treba da bude nežan i umirujući i poželjno je da se može prilagođavati kako beba bude rasla.

Još jedna važna stvar je osvetljenje sobe za bebu koje može uticati na bebin ritam spavanja i opšte blagostanje. Glavno osvetljenje u sobi trebalo bi da bude dovoljno meko da ne iritira bebine oči ili ometa njen san. Koristite sijalice toplih tonova koje stvaraju umirujuću atmosferu. Iskoristite i prirodno svetlo u sobi tokom dana jer je važno za razvoj bebinog cirkadijalnog ritma, ali koristite roletne ili zavese kako direktno svetlo ne bi smetalo bebinim očima.

Priprema bebine sobe je divan način da počnete da gradite gnezdo za vašeg novog člana porodice. Kroz kombinovanje funkcionalnosti, sigurnosti i udobnosti, kako za bebu, tako i za roditelje, možete stvoriti prostor u kojem će vaša beba rasti, učiti i istraživati.