Bazzar savetuje

Kako muzika utiče na razvoj beba?

Koliko je muzika važna tokom trudnoće i odrastanja deteta?

Kako muzika utiče na razvoj beba?

Blagotvoran uticaj muzike na čoveka je poznat od davnina, a posebno je značajna u periodu razvoja deteta. Urađen je veliki broj naučnih istraživanja koja su dokazala da muzika ima ogroman značaj za razvoj deteta. Muzika poboljšava pamćenje, učenje i socijalizaciju. Muzika utiče na fizički, emocionalni i intelektualni razvoj beba i dece.


Slušanje muzike u trudnoći

Slušanje muzike može imati pozitivan uticaj na trudnice na više načina. Lagane melodije pomažu trudnicama da se opuste i smanje nivo stresa. Mnoge žene se u trudnoći bore sa promenljivim raspoloženjem, a omiljena muzika im može pomoći da se osećaju bolje. 

Muzika koju mama sluša u trudnoći i koja joj prija, utiče i na bebu. Ukoliko je trudnica opuštena i srećna to će se raspoloženje odraziti i na bebu. Istraživanja pokazuju da bebe u stomaku pamte zvuke i da će na osonovu poznate melodije lakše da se umire. 

Takođe, istraživanja su pokazala da slušanje klasične muzike tokom trudnoće pomaže deci da imaju bolji razvoj kognitivnih sposobnosti.


Kako muzika utiče na bebe?

Muzika podstiče mentalni razvoj, pažnju, strpljenje, pamćenje, vežba strpljenje i sposobnosti izražavanja misli!  Bebe su osetljive na zvukove od rođenja. Slušanje umirujuće muzike može pomoći bebama da se smire, umire i bolje spavaju. 

Muzika deluje na pamćenje, kreativnost i učenje jezika. Mozak bolje pamti kroz muziku. Mnogi su abecedu naučili pevajući poznatu pesmicu ABC. Kada deca pevaju, uče izgovor reči, vežbaju pamćenje, pamte informacije, otkrivaju nove pojmove. 

Takođe, muzika pomaže deci da saznaju o emocijama. Pevanje pesmica ili slušanje omiljene muzike može pomoći u izgradnji emocionalne veze i poboljšanju interakcije sa bebom. 

Muzičke igračke su značajne za dete, jer na taj način istražuju uzroke i posledice. Deca uče da određena njihova radnja proizvodi određeni zvuk, pritiskanje različitih tastera na muzičkim igračkama proizvodi različite zvuke. 

Muzika pomaže i u razvoju motorike i koordinacije. Kada igraju dobro se zabavljaju, uče nove pokrete. Igranje uz muziku može da promeni raspoloženje deteta. 


Koju muziku odabrati za bebe?

Važno je napomenuti da preglasna ili preagresivna muzika može biti štetna za bebe. Istraživanja pokazuju da klasična muzika blagotvorno deluje na bebe, naročito Mocart. Vrteške za krevetac najčešće, pored šarenih igračkica, imaju i neku klasičnu melodiju koja umiruje bebu. Neizostavne su dečije pesmice, a deca oko druge godine najviše obraćaju pažnju na etno muziku iz sredine iz koje potiču. 

Dakle, uživajte u odrastanju uz muziku, igrajte, plešite, pevajte sa mališanima i istražite naš svet muzičkih igračaka za bebe!