Bazzar savetuje

Da li ti je potreban prečišćivač vazduha?

Pet stvari koje treba uzeti u obzir kada kupujete prečišćivač vazduha

Da li ti je potreban prečišćivač vazduha?

Vazduh u zatvorenom prostoru je često zagađeniji od spoljašnjeg vazduha. Pošto većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, izloženost lošem kvalitetu vazduha u istom dovodi nas u opasnost od brojnih bolesti.

Korišćenje prečišćivača vazduha će vam pomoći da napravite čistiji, zdraviji vazduh u vašem domu ili kancelariji, tako da možete uživati u boljem kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru.

1. Zašto vam je potreban prečišćivač vazduha?

Prečišćivači vazduha su najbolji način da očistite vazduh u zatvorenom prostoru, koji može biti zagađen i pun čestica poput polena i prašine. Oni takođe pomažu u održavanju zdrave životne sredine uklanjanjem peruti kućnih ljubimaca, spora plesni, ambrozije i još mnogo toga.

Svaki model je dizajniran za određene potrebe poput:

- Alergija: Ako imate alergije, trebalo bi da izaberete prečišćivač vazduha dizajniran za ublažavanje istih. Obično imaju više filtera, uključujući HEPA filtere, za uklanjanje alergena u zatvorenom prostoru.

- Astme: Ako patite od astme ili ako su vaši simptomi izazvani mirisom i hemijskim zagađivačima, trebalo bi da razmislite o prečišćivaču vazduha za astmu ili o hemijskom prečišćivaču vazduha za astmu. Ovi prečišćivači vazduha sadrže dodatne mirise i hemijsku filtraciju, kao i HEPA filtere za uklanjanje čestica alergena.

- Dima: Prečišćivači vazduha od dima su posebno dizajnirani za uklanjanje dima, čađi iz kamina i drugih povezanih isparenja koja mogu pogoršati postojeće respiratorne uslove ili izazvati neprijatne mirise u vašem okruženju.

- Kućni ljubimci: Odabrani prečišćivači vazduha su dizajnirani posebno za rukovanje kućnim ljubimcima - uklanjaju perut, mirise i dlake kućnih ljubimaca.

- Osetljivost na hemikalije: Ako ste izuzetno osetljivi na hemikalije, razmislite o prečišćivaču vazduha za višestruku hemijsku osetljivost (MCS). Ovi modeli sadrže još više mirisa i hemijske filtracije i često se proizvode od materijala koji neće ispuštati hemikalije u vazduh i pogoršavati vaše simptome.

2. Koja veličina prečišćivača vazduha vam je potrebna?

Da biste izabrali prečišćivač vazduha prave veličine za svoje potrebe, uzmite u obzir kvadraturu sobe koju želite da prečistite.

Ako imate alergije ili astmu i tražite prečišćivač vazduha koji bi vam pomogao u upravljanju simptomima, trebalo bi da razmotrite i brzinu izmene vazduha prečišćivača po satu (ACH). ACH se odnosi na broj puta kada prečišćivač vazduha može da filtrira celokupnu zapreminu vazduha u prostoru za tretman svakog sata.

Prečišćivači vazduha koji mogu da čiste vazduh u prostoru najmanje četiri puta na sat najbolji su za osobe koje pate od alergija i astme. Brzina od četiri promene vazduha na sat takođe osigurava da ovaj uređaj temeljno čisti vazduh i filtrira što je moguće više mikroskopskih alergena koji izazivaju simptome kako biste lakše disali.

Nije svaki uređaj pogodan za bilo koju veličinu sobe i zbog toga je neophodno znati unapred veličinu prostora u kom ćete koristiti prečišćivač. Ukratko, što je prostor veći, to uređaj mora biti moćniji. U opisu većine prečišćivača proizvođača navode odgovarajući broj m2 kako bi kupovina bila lakša.

3. Koje karakteristike su vam potrebne?

Nakon što odaberete vrstu i veličinu prečistača vazduha koji vam je potreban, razmislite da li želite neke posebne karakteristike ili ne.

Karakteristike uključuju:

- Da biste uštedeli novac i energiju, potražite prečišćivače vazduha koji su ocenjeni sa Energy Star-om od strane EPA.

- Takođe možete pronaći wi-fi prečišćivače vazduha koje možete da kontrolišete sa svog telefona.

- Indikatori kvaliteta vazduha daju ažurirane informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

- Ostale karakteristike uključuju: točkove, ručke za laku mobilnost, daljinske upravljače, više brzina ventilatora i indikatore promene filtera.

4. Gde da stavite prečišćivač vazduha?

U većini situacija preporučujemo da svoj prečišćivač vazduha postavite u spavaću sobu, jer tamo provodite većinu svog vremena kod kuće.

Imajte na umu da su prenosivi prečišćivači vazduha dizajnirani prvenstveno za prečišćavanje vazduha samo u jednoj prostoriji, tako da ćete možda morati da investirate u dodatne jedinice za druge prostorije. Alternativno, možete odabrati jedinicu koja uključuje točkove, ručke i druge funkcije za prenosivost kako biste je lakše premeštali iz sobe u sobu.

5. Koliko održavanja zahtevaju prečišćivači vazduha?

Glavni tip održavanja koji je potreban kod ovog uređaja jeste zamena filtera za vazduh. Koliko često treba da ih zamenite?

- HEPA filteri: HEPA filteri traju oko godinu dana u zavisnosti od upotrebe.

- Ugljeni filteri: Filteri sa aktivnim ugljem obično traju 6 meseci.

- Predfilteri: Predfilteri uglavnom traju 3 meseca, ali neki filteri se mogu prati za dugotrajno filtriranje.

Pre kupovine prečišćivača vazduha: nabavite onaj koji je opremljen za veličinu vaše sobe, filtrira čestice u vašem domu i jednostavan je za upotrebu. Bazzar je tu da vam pomogne pri lakom odabiru idealnog uređaja!