Auto sedišta za bebe i decu

Svakom roditelju je sigurnost deteta na prvom mestu, a odabir auto sedišta za dete je od krucijalnog značaja za njegovu sigurnost u automobilu prilikom vožnje. Ovaj odabir može predstavljati komplikovan proces za novopečene roditelje, pogotovo ako su postali roditelji po prvi put.

Izdvojeni brendovi autosedišta za bebe i decu

270 proizvoda u kategoriji Auto sedišta za bebe i decu

270 proizvoda

Odabir auto sedišta prema uzrastu

Od svojih prvih dana života, beba mora da ima svoje sedište u automobilu, posebno prilagođeno njenim potrebama. Prema propisima Evropske Unije, auto sedišta za decu se dele u 3 grupe.

Grupa 0 i 0+

U prvu grupu spadaju sedišta 0 i 0+ koja se koriste za bebe i decu do 10kg težine. Ovaj tip auto sedišta za decu se postavlja na zadnje sedište suprotno od pravca vožnje jer je na taj način dodatno zaštićeno naslonom vozačevog ili suvozačevog sedišta. Ove sedalice su poznate i kao “jaje” i koriste se i za prenos beba, a mogu poslužiti i kao ležaljke. Važno je znati da se bebino sedište nikada ne stavlja na poziciju suvozača jer je tu izloženo većoj opasnosti prilikom sudara. 

Grupa 1

Ovaj tip sedišta je namenjen za decu od 9 do 18kg i postavlja se u smeru kretanja automobila. Za prelazak iz grupe 0 i 0+ u ovu grupu, potrebno je da dete preraste dotadašnje sedište. Ukoliko glava bebe izlazi izvan naslona sedišta ili je u ravni s vrhom naslona, vreme je da menjate sedalicu.

Grupa 2 i 3

U ovu grupu spadaju auto sedišta za decu uzrasta od 4 do 12 godina, odnosno 15 do 36 kilograma i visine do 150cm, koja se još nazivaju i buster sedište. Ovaj tip sedišta podiže decu kako bi im sigurnosni pojas automobila išao tačno preko tela.

Sigurnost auto sedišta za decu

Najbitnija stavka prilikom odabira auto sedišta za decu je sigurnost i proverenost proizvoda. Da bi sedište bilo sigurno mora da ispuni određene zahteve.

Testovi sigurnosti

Prema ECE R44/04 EU standardu (poznatijem kao i-Size), ovaj tip opreme za bebe mora proći nekoliko testova sigurnosti:

Frontalni sudar na 50km/h

Stražnji sudar na brzini od 30km/h

Testovi kopči sigurnosnih pojaseva

Testovi snage i izdržljivosti sigurnosnih pojaseva

Analiza dizajna enterijera i eksterijera auto sedišta

S obzirom na učestalost bočnih sudara, novija auto sedišta za decu se dodatno testiraju i na ovaj tip nesreće. Testovi na bočni sudar se vrše na brzini od 50km/h. Sedišta koja ne prolaze navedene sigurnosne testove se ne mogu prodavati na području Evropske Unije i ne smatraju se sigurnima. Takođe, strogo je zabranjeno koristiti auto sedišta za decu koja su bila u nesreći.

ISOFIX sistemi

Prema istraživanjima, 70% auto sedišta koja se postavljaju pomoću automobilskog pojasa nisu dobro montirana sa stanovišta sigurnosti.

Stoga, ukoliko vaš automobil podržava ISOFIX sistem, međunarodni standardni sistem za montažu auto sedišta, koji olakšava pravilnu instalaciju i smanjuje rizik od pogrešne montaže, odaberite opremu sa navedenim sistemom. Tako ćete biti sigurniji da je sedište pravilno namešteno.

ISOFIX sistem je ugrađen u šasiju automobila i sadrži dve metalne kuke koje se nalaze između naslona i sedalnog dela zadnjeg sedišta. Na ovaj sistem se mogu pričvrstiti samo auto sedišta koja su dizajnirana sa ISOFIX pričvršćivačima. Neki modeli auto sedišta dolaze sa potpornom nogom koja dodatno stabilizuje sedište, dok drugi koriste gornju spojnicu koja se pričvršćuje na određeno mesto u prtljažniku vozila. Obavezno pre kupovine proverite uputstvo i sedišta i automobila i da li automobil ima u prtljažniku potrebno sidrište za sponu.

U ponudi pronađite auto sedišta sa ISOFIX sistemom brendova Lorelli i BBO i izaberite najbolju opciju za svoje dete.

Sertifikati

Pre kupovine je potrebno uzeti u obzir i sertifikate koje sedište poseduje. Nezavisne institucije poput ADAC (Asocijacija proizvođača automobila u Evropi), OAMTC, Stiftung Varentest i Tass International testiraju nove i najpopularnije proizvode na tržištu bez obaveštavanja proizvođača i smatraju se verodostojnima.

One vrše vrlo rigorozne testove uzimajući u obzir procenu opšte bezbednosti, jednostavnost upotrebe auto sedišta, ergonomiju i prisustvo toksičnih materija poput ftalata, azota i teških metala, kao i gore navedene testove sudara. Svako auto sedište koje ADAC testira, ocenjuje se sa veoma dobro, dobro, zadovoljavajuće, dovoljno i nezadovoljavajuće. Njihovi najvažniji kriteriji prilikom ocenjivanja su sigurnost, ergonomija i lakoća korištenja.

Kako pravilno namestiti auto sedište za decu?

Da bi sedište u kome se vozi vaše dete bilo sigurno, morate ga pravilno namestiti u automobilu. Većina sedišta ima regulatore idealnog ugla, ali se za novorođenčad preporučuje postavljanje naslona pod uglom od 45 stepeni jer tako ima najveću sigurnost. Nakon prva tri meseca bebinog života, ugao se postavlja na 60 stepeni, u poluležeći položaj.

Auto sedišta za decu se vežu pomoću automobilskog pojasa ili ISOFIX sistema. Ako vaš automobil ne podržava ISOFIX sistem i sedište vežete automobilskim pojasom, napravite test kako biste znali da li ste sve pravilno odradili. Uhvatite auto sedište u delu gde deca drže stopala i pomerajte ga u svim smerovima. Ako se dno sedišta ne pomera, dobro ste obavili posao i dete će biti sigurno tokom vožnje.

Udobnost

Osim sigurnosti, važna je i udobnost deteta koje koristi sedište. Dete kome je udobno je mirnije i ne ometa vozača u vožnji a i lakše će zaspati na dužim putovanjima. Udobnost auto sedišta za decu zavisi od mnogo faktora.

Kvalitet i mekoća materijala

Prirodne tkanine, poput pamuka, su uvijek najbolji izbor za bebe. Mekana tkanina koja je ugodna na dodir i dopušta bebinoj koži da diše je posebno važna u dugim putovanjima i toplim mesecima kada je mogućnost znojenja veća.

Obratite pažnju na to da sedalica ima dovoljno mekano punjenje kako bi svi delovi tela vaše bebe imali odgovarajuću udobnost, posebno područje glave, leđa i sedalni deo.

Ergonomska podrška

Kako bi dete pravilno raslo i razvijalo se, važno je u kom položaju sedi i spava. Vreme koje dete u najranijem uzrastu provede u kolima nije zanemarivo i zbog toga morate obratiti pažnju na ergonomsku podršku.

Auto sedišta sa podesivim naslonima za glavu osiguravaju pravilnu podršku glavi i vratu deteta, što je posebno važno za bebe i mlađu decu koja još uvek nemaju razvijene mišiće vrata. Ergonomski dizajnirana auto sedišta za decu podstiču pravilan položaj leđa i kičme promovišući zdrav položaj sedenja.

Prilagodljivost

Neka auto sedišta pružaju mogućnost podešavanja visine i širine pa sedište “raste” zajedno sa vašim detetom. Ovaj tip sedišta ima mogućnost prilagođavanja i podešavanja do čak 10 nivoa.

Osim toga, funkcija nagiba auto sedišta za decu može biti korisna bebama i mlađoj deci koja vole da spavaju u putovanju. Za najudobnije prvo putovanje vašeg mališana odaberite jedan od vodećih brendova dečje opreme, dobro poznati italijanski brend, Chicco i auto sedište Cosmos u koje se mogu smestiti bebe do 18kg.

Kako biste sebi pojednostavili život, odaberite opremu za bebe koja se lako čisti i održava. Mala deca nisu uredna kao odrasli i u kombinaciji sa hranom mogu napraviti veliki nered. Presvlake koje se lako skidaju i peru u veš mašini će vam uštedeti vreme i olakšati proces čišćenja.

Odaberite najbolje za svoje dete

Kada je u pitanju sigurnost vašeg deteta, sigurno nećete hteti da štedite. Pametno ulaganje u opremu za bebe će se sigurno isplatiti, posebno ako istu opremu, uz dobro održavanje, budete mogli koristiti za više dece. Francuski brend auto sedišta Nania pokriva sve uzraste vaše dece, od 0 do 12 godina, odnosno do 36kg. Vaše dete će se osećati udobno i sigurno uz pojaseve u 3 tačke i jastučiće za glavu anatomskog oblika. Ovo sedište će rasti zajedno sa vašom bebom, na vama je samo da ga s vremenom prilagođavate njenom rastu.

Ako i dalje imate nedoumica vezano za odabir auto sedišta za decu, još jedna opcija je da istražite iskustva drugih roditelja. Ona mogu biti dragocen izvor informacija o dugoročnoj upotrebi i zadovoljstvu određenim modelima.

Veliki izbor ovog tipa opreme za bebe može delovati zbunjujuće pa je stoga važno obratiti pažnju na ključne funkcionalnosti poput sigurnosti, prilagođenosti uzrastu, udobnosti, prilagođenosti vozilu, lakoće održavanja i sl.

Odaberite najbolje za svoje dete i putujte sigurno i bez briga.