Saveti i trikovi: Kako da vas auto sedište služi godinama

Pravilno održavanje auto sedišta ključ je za dugotrajnu sigurnost vašeg deteta u vožnji. Uz nekoliko jednostavnih koraka, osigurajte da sedište ostane bezbedno i spremno za svaku vožnju!

Saveti i trikovi: Kako da vas auto sedište služi godinama

Auto sedišta za decu su nužno sredstvo za sigurnost u toku vožnje, ali ona su i svedoci svakodnevnih avantura, dugih putovanja i svih sitnih trenutaka koji čine vašu porodičnu vožnju posebnom. U pitanju je oprema koja se koristi od samog detetovog rođenja sve do školskog uzrasta (a često i duže), što ih čini najdugotrajnijom dečijom opremom.

Upravo zbog toga, kako bi auto sedište zadržalo svoju funkciju i pružalo udobnost, potrebno je redovno i pažljivo održavanje. Uz nekoliko jednostavnih trikova, vaše auto sedište može izgledati kao novo, čak i nakon godina upotrebe. U nastavku donosimo savete i trikove kako da sačuvate čistoću, udobnost i dugovečnost vašeg auto sedišta za decu.

Redovno čišćenje i održavanje

Redovno čišćenje je svakako osnovni korak u očuvanju auto sedišta. Bez obzira na to od kog materijala je napravljeno, redovno uklanjanje mrlja i prljavštine će činiti da uvek bude higijensko mesto za vaše dete. Čišćenje uvek treba početi sa usisavanjem. Prašina, prljavština, mrvice i sitni ostaci hrane se lako nakupljaju u pukotinama i naborima sedišta, čak i ako automobil koristite samo povremeno. Ako ne uklanjate redovno ove čestice, one mogu oštetiti vlakna tkanine ili izazvati trenje koje ubrzava habanje sedišta.

Prilikom čišćenja sedišta, koristite nastavak za nameštaj, koji može doseći i teško dostupna mesta poput zglobova nameštaja, prostora između naslona i sedalnog dela ili ispod sedišta. Ako želite dubinski da čistite sedište, razmislite o usisivaču s HEPA filterom, koji efikasno uklanja i najsitnije čestice prašine i alergena. Ovo je posebno važno ukoliko dete ima neki vid alergije.


Kako prati presvlake auto sedišta?

U redovno čišćenje spada i pranje presvlaka ukoliko je auto sedište presvučeno tkaninom. Za pranje možete koristiti posebno sredstvo za čišćenje tkanina koje je namenjeno auto sedištima, jer obična sredstva za domaćinstvo često sadrže jake hemikalije koje mogu oštetiti i izbledeti tkaninu. Najbolji način je da koristite penasta sredstva koja uklanjaju nečistoće bez prekomernog kvašenja materijala, jer time smanjujete rizik od stvaranja buđi i neugodnih mirisa. Za još intenzivnije čišćenje, razmislite o upotrebi paročistača. Para efikasno uklanja prljavštinu i bakterije, a istovremeno osvežava izgled tkanine. Ipak, pazite da ne koristite previsoku temperaturu kako ne biste oštetili tkaninu. Ukoliko je na presvlakama naznačeno da se mogu prati u mašini za veš, perite ih na blagim temperaturama.

Kako čistiti kožna sedišta?

Kožna sedišta zahtevaju posebnu negu. Koža je prirodni materijal koji može izbledeti, ispucati i izgubiti elastičnost ako se ne održava pravilno. Čišćenje kožnih sedišta bi trebalo da bude blago i nežno i sredstvima koja su posebno prilagođena za ovaj materijal. Pre nego što nanesete sredstvo za čišćenje, nežno obrišite sedišta suvom ili blago vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Nakon toga, nanesite sredstvo za čišćenje kože kružnim pokretima, koristeći meku krpu ili sunđer. Ostavite sredstvo da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite višak i polirajte sedište suvom, čistom krpom. Jedan od najvažnijih koraka kod kožnih sedišta je nanošenje sredstva za negu i zaštitu kože nakon čišćenja. Ova sredstva hidriraju kožu i sprečavaju njeno pucanje, čime produžavate njen vek trajanja.

Mrlje uklanjajte odmah

Deca u auto sedištima često nešto konzumiraju, pa je ova oprema jako podložna mrljama. Bilo da je u pitanju sok, čaj ili nešto treće što se prolilo na sedište, važno je da odmah reagujete. Mrlje koje se brzo ne uklone mogu se ukoreniti u materijal, što kasnije otežava njihovo uklanjanje. Prvo, pokušajte da mrlje upijete suvom krpom ili papirnim ubrusom kako biste uklonili višak tečnosti, a zatim nanesite sredstvo za čišćenje mrlja koje je bezbedno za tkaninu ili kožu, zavisno od materijala sedišta. Kod sedišta od tkanine, koristite sredstvo za čišćenja koje stvara penu, jer ono može dublje prodreti u vlakna i rastvoriti mrlje.

Važno je da izbegavate trljanje koje može proširiti mrlju ili oštetiti tkaninu - umesto toga, nanesite sredstvo tapkanjem. Kada uklanjate mrlje sa kožnih sedišta, izbegavajte korišćenje sredstava koja sadrže alkohol ili aceton, jer mogu izbledeti boju kože ili čak oštetiti površinu. Ako mrlja ne može da se ukloni običnim sredstvima, razmislite o profesionalnom čišćenju.

Pored detaljnog i redovnog čišćenja, potrebno je i često provetravanje automobila jer se u sedištima mogu zadržati neprijatni mirisi i vlaga. Osim provetravanja, možete koristiti i osveživače vazduha i druge proizvode za uklanjanje mirisa.

Kako zaštititi auto sedište od oštećenja?

Kako biste sačuvali auto sedište i učinili da ono traje godinama, postoje neke preventivne mere kojih se možete pridržavati. Ovo se odnosi pre svega na zaštitu sedišta od fizičkih oštećenja. Od malih ogrebotina do izbledele boje, postoji nekoliko načina kako možete da zaštitite sedište. Jedan od praktičnih načina je korišćenje zaštitne navlake za sedište. Zaštitne navlake su odličan način da sačuvate originalne presvlake sedišta. One mogu doći u različitim materijalima i dizajnima, što vam omogućava da prilagodite izgled enterijera, dok istovremeno štitite sedište od habanja i fleka. Sunčevi zraci takođe mogu biti neprijatelj auto sedišta jer mogu izbledeti boju, naročito ako su sedišta tamna ili kožna. Kako biste sprečili ova oštećenja, koristite zaštite za prozore kako biste blokirali direktno sunčevo svetlo.

Takođe, povremeno koristite zaštitna sredstva sa UV filterima koja su namenjena za auto sedišta. Izbegavajte korišćenje oštrih predmeta u automobilu. Ključevi, alat ili drugi oštri predmeti mogu slučajno oštetiti presvlake auto sedišta. Ukoliko dođe do manjih oštećenja, poput ogrebotina ili labavih šavova, odmah ih sanirajte kako ne nastao veći problem kasnije.

Upotreba dodatne opreme za očuvanje sedišta

Upotreba dodatne opreme može značajno doprineti očuvanju vaših auto sedišta i produžiti njihov vek trajanja. Oprema kao što su zaštitne navlake, podloge za sedišta i razni dodaci ne samo da štite sedišta od habanja, već poboljšavaju udobnost. Jedan od najvažnijih dodataka za očuvanja auto sedišta su vodootporne presvlake. Mala deca često nešto prosipaju i prljaju pa su ove presvlake odlično rešenje kako na sedištu ne bi ostale trajne mrlje. Ove presvlake se lako mogu ukloniti i oprati u mašini za veš. Na ovaj način smanjuje se potreba za čestim čišćenjem sedišta. Presvlake su posebno korisne tokom prelaska kroz fazu odvikavanja od pelena ili kada dete jede i pije u automobilu. Ove presvlake su udobne za dete, dok istovremeno štite sedište od svakodnevnih nezgoda.

Štitnici za sigurnosne pojaseve su meki dodaci koji se postavljaju preko pojaseva kako bi se sprečila iritacija kože i poboljšala udobnost tokom vožnje. Osim toga, ovi štitnici pomažu u očuvanju pojaseva auto sedišta jer sprečavaju njihovo habanje i olakšavaju čišćenje u slučaju prosipanja hrane ili pića.

Pravilno korišćenje auto sedišta

Kako bi vas auto sedište za decu dugo služilo, potrebno je da ga pravilno koristite. Pažljivo rukovanje, pravilna instalacija i poštovanje uputstva proizvođača mogu pomoći u očuvanju sedalice i osigurati da ostane funkcionalna i bezbedna. Pravilna instalacija je izuzetno važna, kako za sigurnost deteta, tako i za auto sedište. Kada se sedište pravilno montira, smanjuje se rizik od habanja i oštećenja.

Uvek pratite uputstva za montažu kako biste pričvrstili auto sedište. Pratite smernice proizvođača o tome kada preći iz okrenutog prema nazad sedišta u sedište okrenuto prema napred, jer nepravilna pozicija može smanjiti dugotrajnost sedišta usled većeg opterećenja na određenim delovima. U pravilno korišćenje spada i korišćenje sigurnosnog pojasa. Ako je pojas previše labav, dete neće biti sigurno tokom vožnje, a ako je previše zategnut, može izazvati prekomerno trošenje materijala i oštetiti tkaninu ili mehanizme sedišta.

Često premeštanje auto sedišta za decu iz jednog automobila u drugi može ubrzati trošenje materijala i mehanizma. Ako je moguće, smanjite broj premeštanja i koristite drugo sedište za dodatno vozilo. Ukoliko je nemoguće ne premeštati ga, uvek pratiti uputstva za skidanje i postavljanje, kako ga ne biste oštetili. Nakon svakog premeštanja, proverite da li su svi delovi u ispravnom stanju, da nije došlo do oštećenja ili labavih spojeva. Redovna provera i zamena delova takođe spadaju u nužne korake koji štite vaše dete ali i njegovo sedište. Redovno proveravajte sve kopče, sigurnosne pojaseve i mehanizme za zaključavanje. Ako primetite bilo kakvo oštećenje ili labave delove, odmah ih zamenite ili popravite. Mnoga auto sedišta imaju svoj rok trajanja zbog starenja materijala. Proverite u uputstvu koliko dugo je sedište bezbedno za korišćenje i pridržavajte se ovih smernica. Ovo se odnosi i na zaštitne presvlake. Nakon nekog vremena će sigurno izgubiti svoju ulogu pa ih zamenite pre nego što se to desi.

Auto sedište ćete u nekom momentu morati zameniti jer deca brzo rastu i ne mogu koristiti uvek isto sedište. Kada je pravo vreme za promenu sedišta pročitajte u našem blog članku. Bez obzira na to, auto sedište je nešto što će vaše dete koristiti godinama i treba da bude u odličnom stanju sve vreme. Redovno proveravajte kopče i mehanizme za zaključavanje, jer i najmanji znaci trošenja ili slabijeg funkcionisanja mogu ugroziti bezbednost deteta. Takođe, izbegavajte upotrebu polovnih sedišta, posebno onih koja su bila u saobraćajnoj nesreći jer mogu imate oštećenja koja se ne vide na prvi pogled. 

Nikada nemojte prekrivati dečje auto sedište pokrivačima ili jastucima koji nisu namenjeni za to, jer mogu ometati pravilno funkcionisanje sigurnosnih pojaseva. Na kraju, redovno pratite težinu i visinu deteta kako biste znali kada je vreme za prelazak na sledeći nivo sedišta. Ovo je važno za sigurnost i udobnost deteta, ali i za sedište, jer ga možete preopteretiti i oštetiti.