Vreme za promenu: Da li je vaše dete preraslo auto sedište?

Kada je pravo vreme za promenu auto sedišta? Rast vašeg deteta zahteva prilagođenu zaštitu u svakom trenutku, a pravovremena zamena sedišta osigurava sigurnu vožnju bez kompromisa.

Vreme za promenu: Da li je vaše dete preraslo auto sedište?

Svakom roditelju je bezbednost njegovog deteta na prvom mestu. Posebno prilikom vožnje koja, nažalost, često može biti potencijalno opasna. Auto sedišta za decu igraju ključnu ulogu u njihovoj sigurnosti tokom vožnje i nužan su dodatak svakog vozila koje koriste deca.

Mnogi roditelji se često pitaju kada je pravi trenutak za prelazak na veće sedište ili prestanak korišćenja auto sedalice. U nastavku donosimo odgovore na ova važna pitanja.

Znakovi da je dete preraslo auto sedište

Deca rastu neverovatnom brzinom i samim tim oprema koju koriste je podložna promeni jer s rastom dolaze i nove potrebe. Korišćenje odgovarajućeg auto sedišta je zakonska obaveza i pitanje koje direktno utiče na sigurnost dece tokom vožnje. Zbog toga je izuzetno važno da sedište u autu bude prilagođeno rastu deteta. Postoje određeni znakovi koje treba da pratite kako biste na vreme promenili sedište.

  • Visina deteta prelazi maksimalnu preporučenu visinu za sedište - Sva auto sedišta imaju preporučenu visinu deteta, pa je važno proveriti da li se dete uklapa u te mere ili je preraslo sedalicu. Ako dete sedi i njegova glava prelazi gornji deo naslona sedišta, to je jasan znak da je sedište postalo premalo i da je vreme za promenu.
  • Težina deteta prelazi maksimalnu preporučenu težinu za sedište - Ovo je drugi parametar koji treba da imate na umu. Svako auto sedište dolazi sa specifikacijom koja uključuju maksimalnu dozvoljenu težinu. Ukoliko vaše dete prelazi tu granicu, sigurnost sedišta je dovedena u pitanje i vreme je da pronađete veće.
  • Ramena deteta su iznad otvora za pojas - U slučaju sedišta sa pojasevima u pet tačaka vezivanja, redovno proverite gde se nalaze otvori za pojas u odnosu na detetova ramena. Ako su ramena iznad najvišeg otvora, sedište više nije adekvatno i trebalo bi preći na sledeći nivo zaštite.

Prateći ove znakove, vaše dete će uvek biti maksimalno zaštićeno u svom auto sedištu i uživaće u bezbrižnoj vožnji.

Kako odabrati odgovarajuće zamensko auto sedište?

Prelazak na novo auto sedište zahteva pažljivo razmatranje nekoliko faktora kako bi se osigurala bezbednost vašeg deteta. Pre nego što krenete u kupovinu, treba da uzmete u obzir nekoliko stvari. Prva je da odaberete sedište koje odgovara težini i visini vašeg deteta. Ako je vaše dete preraslo sedište za bebe, sledeći korak je ili veće sedište (od 9 do 18 kg) ili booster (od 15 do 36 kg), u zavisnosti od visine i težine deteta. Booster sedišta su dizajnirana za veću decu koja su prerasla sedišta sa pojasevima, ali još uvek nisu dovoljno visoka da mogu sedeti bez sedalice. Kada birate sedište, važan je i uzrast deteta. Većina booster sedišta preporučuje se za decu od četiri godine pa nadalje, dok su sedišta sa pojasevima pogodna za mlađu decu.

Svakako pre odabira auto sedišta, pazite da ono bude usklađeno sa sigurnosnim standardima i zakonima vaše zemlje. Izuzetno je važno da se uverite da sedište ima sve neophodne sertifikate i da je prošlo rigorozne testove.

Kada preći na booster sedište?

Prelazak na booster sedište je važna prekratnica u sigurnosti dece tokom vožnje. Ono je namenjeno deci koja su prerasla klasična auto sedišta sa pojasevima u pet tačaka. Ona se najčešće koriste za decu koja su starija od 4 godine, a težine su između 15 i 36 kilograma, i visine od 100 cm pa naviše. Mlađa deca od tog uzrasta često još nemaju dovoljno razvijene mišiće i stabilnost tela da bi pravilno koristila booster sedište. Najvažnije je da se dete oseća udobno i sigurno tokom vožnje. Ako primetite da mu ramena prelaze visinu najvišeg otvora za pojas na trenutnom sedištu ili mu glava već prelazi preko naslona, to su jasni znakovi da je vreme za prelazak na booster. Cilj je da mu pojas automobila pravilno prelazi preko ključnih tačaka - grudi i kukova, čime se smanjuje rizik od povreda u slučaju da dođe do sudara.

Booster se koriste sa standardnim pojasom automobila, što znači da bi dete trebalo da bude dovoljno zrelo da može da sedi pravilno tokom cele vožnje, bez stalnog pomeranja ili skidanja pojasa. Ako vaše dete može da sedi uspravno, bez klizanja ili pokušaja da se oslobodi pojasa, verovatno je pravo vreme da počne da sedi u boosteru.

Popularni brendovi

Zašto je važno koristiti auto sedište do zakonske granice?

Korišćenje auto sedišta nije samo stvar zakonskih propisa, već pre svega sigurnosti dece. Auto sedišta su posebno dizajnirana da zaštite najmlađe putnike jer su njihova tela znatno osetljivija na sile koje se javljaju pri sudaru. Čak i kada smatrate da je dete dovoljno veliko da može bez sedišta, potrebno je da se držite propisa jer sedište može značajno da smanji rizik od povreda. Zakonske granice su postavljene na osnovu istraživanja bezbednosti dece u saobraćaju, uzimajući u obzir njihovu težinu, visinu i razvoj. Sedišta pružaju dodatnu podršku deci kako bi ona sedela pravilno i koristila pojaseve na način koji maksimalno štiti najosetljivije delove tela. Bez auto sedišta i pojasa, čak i blagi sudar može imati ozbiljne posledice. Koristite auto sedište sve dok dete ne dostigne odgovarajuću visinu ili težinu, i budite sigurni da ste učinili sve što možete da bi svako putovanje bilo bezbedno.

Najčešće greške pri prelasku na novo auto sedište

Kada je u pitanju prelazak na novo auto sedište, roditelji znaju napraviti greške. Ovo se ne dešava zbog nemarnosti, već zato što u moru mogućnosti zna biti teško pronaći najbolje rešenje. Postoji nekoliko čestih grešaka, a one se obično odnose na prerani prelazak na booster sedište, nepravilno postavljanje sigurnosnog pojasa i korišćenje sedišta koje nije prošlo sigurnosne testove ili je oštećeno. Roditelji često žele da dete što pre pređe na booster sedište jer misle da će mu biti udobnije ili da je previše veliko za klasično auto sedište. Međutim, ako dete nije dostiglo preporučeni minimum za visinu i težinu, booster mu neće pružiti dovoljnu zaštitu. Jako je važno da se poštuju smernice koje kažu da dete treba da ima najmanje 15 kilograma i da bude dovoljno visoko kako bi pojas automobil pravilno prelazi preko grudi i ramena.

Još jedna česta greška je to što pojas automobila ne pristaje kada dete pređe u booster. Pojas treba da prelazi preko sredine grudnog koša i kuka, a ne vrata i stomaka. Ako pojas nije pravilno postavljen, može doći do ozbiljnih povreda u slučaju sudara. Treća najčešća greška je odabir sedišta koje nije prošlo sigurnosne testove. Ponekad se koristi polovno auto sedište ili sedište koje je već pretrpelo nesreću, a da roditelji toga nisu svesni. Oštećeno i staro sedište verovatno neće pružiti adekvatnu zaštitu, pa je bolje investirati u novo sedište koje poseduje sve potrebne sertifikate sigurnosti.


Saveti za sigurno korišćenje auto sedišta

Kada krenete na porodično putovanje, već imate dovoljno stvari na umu. Sigurnost auto sedišta ne bi trebala biti nešto u šta sumnjate. Pre svakog putovanja treba da se uverite u to da je dete sigurno u svojoj sedalici i da mu je udobno. Pošto deca brzo rastu, važno je da redvono pratite njihov razvoj kako bi u svakoj fazi imala odgovarajuću sedalicu. Uvek se pridržavajte smernica koje navode prizvođači auto sedišta kada su u pitanju maksimalne granice za visinu i težinu. Najbezbednije mesto za dete je na zadnjem sedištu automobila. Tako se smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara, naročito ako automobil ima vazdušne jatuke na prednjem sedištu. Svako auto sedište dolazi sa specifičnim uputstvima za pravilno postavljanje i korišćenje. Pažljivo pročitajte i sledite ta uputstva kako biste bili sigurno da je sve pravilno pričvršćeno.

Ako planirate kupovinu polovnog auto sedišta, proverite njegovu istoriju. Sedišta koja su bila uključena u saobraćajnu nesreću mogu imati oštećenja koja nisu vidljiva, što može smanjiti njihovu efikasnost. U svakom slučaju, bilo da su u pitanju nova ili stara sedišta, proverite njihovo stanje s vremena na vreme. Uverite se da svi delovi funkcionišu pravilno, uključujući zatezače, kopče i kaiševe. Ako primetite bilo kakva oštećenja ili habanja, odmah ih popraviti ili zamenite. Pridržavanje ovih saveta pomoći će vam da osigurate da vaše dete bude maksimalno zaštićeno tokom vožnje, svaki put kada sedne u auto.

Kada dete može prestati sa korišćenjem auto sedišta?

Mnoga deca jedva čekaju da prestanu koristiti auto sedište jer ih ono sputava, ali vi kao roditelji ne smete da pokleknete pred njihovim molbama. Prema zakonu i preporukama stručnjaka, deca mogu prestati koristiti auto sedište kada dostignu visinu od oko 150 cm ili uzrast od 12 godina. Ali i posle toga je važno da se koristi sigurnosni pojas automobila, a i tu je potreban oprez. Kada dete pređe na korišćenje samo pojasa, proverite da li pojas prelazi preko sredine grudnog koša i kuka, a ne vrata ili stomaka. Takođe, ako dete stalno pokušava da promeni položaj ili želi da skine pojas, to može da bude znak da još uvek nije spremno za korišćenje samo pojasa. U tom slučaju je najbolje da zadržite booster još neko vreme. Booster je svakako oprema koja vam, uz pravilnu negu, može služiti jako dugo. Na linku pročitajte savete o tome kako da vas auto sedište služi godinama.

Dok se dete razvija i prelazi iz jedne faze u drugu, prilagođavanje auto sedišta može delovati kao još jedan korak u beskrajnom nizu roditeljskih obaveza. Ipak, ta obaveza je temelj svakog sigurnog putovanja kroz detinjstvo. Pazite da u svakoj fazi razvoja vaše dete bude maksimalno zaštićeno tokom vožnje. Na kraju dana, nije važno samo stići na odredište; važno je stići tamo sigurno i sa osmehom na licu.