Mali kućni aparati

Mali kućni aparati su nezamenjivi u modernom domaćinstvu i olakšavaju nam svakodnevnu pripremu hrane. Osim lakše pripreme, oni nam pomažu da uštedimo vreme, bez obzira na to da li seckamo, kuvamo, pečemo, cedimo ili rendamo.

Izdvojeni brendovi

1844 proizvoda u kategoriji Mali kućni aparati

1.844 proizvoda

Mikseri

Mikser je uređaj bez koga ne može nijedna kuhinja. Jedan je od najvažnijih malih kućanskih aparata jer nam pomaže u pripremi kolača i mnogih drugih delicija. Mikseri su multifunkcionalni i postoji više vrsta ovih aparata. Ručni mikseri su kompaktni i jednostavni za upotrebu, a odlično mogu poslužiti za mućenje belanca, izradu testa za razne kolače ili miksanje manje količine sastojaka. Oni su laki za čišćenje i skladištenje pa staju i u malu kuhinju. Stoni mikseri, poznati i kao mikseri sa postoljem, nude veći kapacitet i snagu u poređenju sa ručnim mikserima. Opremljeni su različitim nastavcima, poput mutilica, kukica za testo i lopatica za mešanje, što omogućava pripremu od kolača do hleba. Posebno su praktični jer su stabilni i imaju više snage od ručnih miksera.

Pored ovih, postoje i multifunkcionalni mikseri koji su više uređaja u jednom, pa tako mogu da mute, seckaju, melju i sl. Savršeni su ako nemate prostora u kuhinji za mnogo uređaja. Mikseri sa posudama su pogodni za pripremu veće količine hrane. Oni često imaju više brzina i podešavanja, što omogućava preciznu kontrolu tokom pripreme, što je jako važno kod složenijih recepata.

Blenderi

Blenderi su još jedan nezamenjiv aparat u kuhinji, posebno za one koji vole zdravu hranu i brzo pripremanje obroka. Pomoću njih možete praviti smutije, supe, sosove, kašice za bebe… Stolni blenderi su klasični modeli sa većim kapacitetom i pogodni su za pripremu većih količina napitaka i obroka. Sa snažnim motorima i velikim posudama, ovi blenderi mogu lako blendati voće, povrće, orašaste plodove, a neki modeli čak i led. Blendanje hrane, posebno voća i povrća, ima mnogo prednosti. U ovom procesu se čuvaju hranjivi sastojci i omogućava lakše konzumiranje različitih nutritivnih namirnica. Jaki blenderi mogu da drobe i led, kao i da prate putere od orašastih plodova. Većina blendera je jednostavna za upotrebu i lako se čisti, a neke delove možete prati i u mašini za sudove.

Multipraktik

Multipraktik ili kuhinjski procesor je jedan od najkorisnijih aparata u kuhinji. Ovaj uređaj kombinuje mnoštvo funkcija kako bi vam olakšao pripremu hrane. U te funkcije spadaju seckanje, rendanje, mešanje, blendanje i još mnogo toga. Multipraktik je dizajniran da obavlja širok spektar kuhinjskih zadataka, štedeći vreme i energiju. Neke od glavnih funkcija multipraktika su seckanje, rendanje, mešanje i blendanje, mlevenje i pravljenje testa. Pomoću ovog aparata možete uštedeti mnogo vremena ali i truda jer ne radite ništa ručno. Ovaj aparat može da zameni nekoliko drugih aparata i osim što štedi prostor, povećava udobnost jer vam je sve na dohvat ruke. Multipraktik dolaze sa različitim veličinama posude i možete da birate onu koja vam najviše odgovara. Takođe, dolazi sa raznim nastavcima koji odgovaraju specifičnim potrebama.

Električne seckalice za hranu

Seckanje je nešto na šta obično gubimo dosta vremena kad pripremamo hranu. Srećom, postoje električne seckalice za hranu. Ovi kompaktni aparati olakšavaju pripremu obroka, smanjujući vreme potrebno za ručno seckanje povrća, voća, mesa i drugih namirnica. Dizajnirane su da obavljaju razne zadatke u kuhinji, od mlevenja mesa do izrade pirea i seckanja orašastih plodova. Seckalice značajno ubrzavaju proces pripreme jer omogućavaju da brzo obradite veće količine sastojaka. Pritom, seckalice obezbeđuju ravnomerno seckanje i mlevenje, što je teško postići ručno. Većina seckalica je jednostavna za upotrebu i lako se čisti, a neki delovi se mogu prati u mašini za sudove. Ovi aparati dolaze sa raznim oštricama i dodacima, kao i jačinom motora, stoga obratite pažnju na ove detalje kada birate seckalicu.

Sokovnici

Sokovnici možda nisu nužan aparat u kuhinji ali mogu da budu izuzetno korisni. Ovi aparati omogućavaju jednostavno pravljenje sokova od voća i povrća, zadržavajući maksimalnu količinu hranljivih sastojaka i vitamina. Odlični su za ljude koji vole voće i povrće, i orijentisani su ka zdravijem životu. Postoji više vrsta sokovnika, a glavni su centrifugalni sokovnici, hladno ceđeni, citrusni sokovnici. Pravljenje svežih sokova kod kuće omogućava vam da kontrolišete sastojke i izbegavate dodavanje šećera i konzervansa koji se obično nalaze u komercijalnim sokovima. Osim toga, sokovnici zadržavaju maksimalnu količinu vitamina, minerala i enzima iz voća i povrća, pružajući vam visokokvalitetne napitke bogate hranljivim sastojcima. Ovi aparati vam omogućavaju i eksperimentisanje sa sastojcima i pružaju vam punu kreativnu slobodu u pripremi sokova.

Kuvala za vodu

Kuvala za vodu su posebno praktičan kućanski aparat koji možete koristiti na mnogo načina. Ona omogućavaju zagrevanje vode do tačke ključanja za samo par minuta, što vam štedi vreme ali i električnu energiju. Bilo da pripremate čaj, kafu, instant supu ili drugi topli napitak, uz kuvalo za vodu će taj zadatak biti mnogo jednostavniji i brži. Električna kuvala za vodu su brza i efikasna i automatski se isključuju kada voda dostigne tačku ključanja. Prva i osnovna prednost kuvala za vodu je brzina jer mogu zagrejati vodu mnogo brže od šporeta. Takođe, kuvala troše mnogo manje energije. Kuvala za vodu su korisna za pripremu različitih toplih napitaka i instant obroka, kao i za druge kuhinjske zadatke koji zahtevaju vruću vodu. Kuvala dolaze u raznim kapacitetima, za 1 litar ili manje ili 2 i više, kao i u različitim materijalima, od nerđajućeg čelika, preko plastike do stakla.

Aparati za kafu

Za prave ljubitelje kafe, aparat za kafu je must-have uređaj u kući. Bez obzira na to da li preferirate espresso, cappuccino, latte ili običnu filter kafu, postoji aparat za kafu koji će zadovoljiti vaše potrebe i omogućiti vam da uživate u savršenoj šoljici kafe u udobnosti svog doma. Mnogo je vrsta aparata, a sve zavisi od vašeg ukusa. Postoje espresso aparati, aparati na kapsule, aparati za filter kafu, moka pot i frenč pres aparati. Svi ovi aparati pružaju pripremu kvalitetnog napitka kod kuće. Korišćenje aparata za kafu kod kuće može vam uštedeti vreme i novac u poređenju sa kupovinom kafe u kafićima. Pored toga, imate veću kontrolu jačine, okusa i temperature. Prilikom kupovine, razmislite o dodatnim funkcijama kao što su ugrađeni mlin za kafu, programirane postavke, parna mlaznica za mleko i mogućnost podešavanja temperature.

Tosteri i aparati za sendviče

Tosteri i aparati za sendviče su praktični alati za brze doručke ili večere. Tosteri su dizajnirani za jednostavno i brzo pečenje hleba pri čemu ga čine savršeno hrskavima spolja i mekanim iznutra. Moderni tosteri dolaze sa brojnim funkcijama: kao što su višestepeno pečenje, funkcija odmrzavanja, široki otvori za različite debljine hleba te funkcija podizanja. Aparati za sendviče su specijalizovani uređaji za pripremu toplih sendviča. Aparati za sendviče obično imaju poklopac koji pritisne sendvič, omogućavajući ravnomerno pečenje i stvaranje hrskave korice. Većina ovih aparata ima neprijanjajuće premaze, što olakšava čišćenje i sprečava lepljenje hrane za aparat. Neki modeli dolaze sa zamenljivim pločama, omogućavajući vam da ih koristite kao roštilje za meso ili aparate za vafle.

Pekači

Pekači su praktični uređaji za pečenje peciva, hleba, kolača i drugih jela. Sa mogućnošću prilagođavanja temperature i vremena pečenja, pekači pružaju kontrolu i preciznost potrebnu za postizanje savršenih rezultata u pečenju. Električni pekači su najčešći tip pekača i dolaze u različitim veličinama. Pekači sa ventilatorima koriste ventilator za ravnomerno raspoređivanje toplote unutar pećnice, što omogućava ujednačeno pečenje. Pekači za hleb omogućavaju automatizovano mešanje, gnečenje, fermentaciju i pečenje hleba. Sve što vam je potrebno u jednom aparatu. Pekači za picu su odlični ako želite jelo kao iz picerije. Mogu da postignu visoke temperature potrebne za pečenje pice, pružajući savršeno hrskavu koru i ravnomerno pečene sastojke. Osim navedenih, postoje i pekači koji kombinuju više funkcija, omogućavajući pečenje, tostiranje, roštiljanje i druge metode pripreme hrane.

Friteze

Friteze su popularni aparati koji omogućavaju prženje hrane a posebno su dobre za pripremu hrskavog krompira, sočne piletine ili ukusnih krofni. Klasične friteze koriste velike količine ulja za prženje, i idealne su za postizanje hrkave korice. One su opremljene termostatima za kontrolu temperature i korpama za lako vađenje hrane. Friteze na vrući zrak (air fryer) su popularni uređaji jer ne zahtevaju veliku količinu ulja i predstavljaju zdraviju varijantu. One koriste vruć vazduh koji cirkuliše i ravnomerno i brzo prže hranu. Rotirajuće friteze imaju rotirajuću korpu koja takođe ravnomerno prži hranu uz manje ulja. Manje friteze su idealne za pojedince ili male porodice. Lako se koriste i skladište, a omogućavaju brzu pripremu manjih porcija hrane.

Mini rerne

Mini rerne su praktični uređaji koji mogu zameniti standardne rerne u malim prostorima poput garsonjera, vikendica, studentskih domova. One su svestran aparat u kome možete peći, pržiti, tostirati i sl. Konvencionalne mini rerne koriste tradicionalnu metodu pečenja sa grejnim elementima postavljenim na vrhu i dnu. Konvekcione mini rerne imaju ventilatore koji cirkulišu topli vazduh unutar rerne, što omogućava brzo i ravnomerno pečenje. Savršene su za pečenje mesa, povrća i drugih jela koja zahtevaju hrskavu koru. Ove rerne zauzimaju mnogo manje prostora od standardnih i brzo se zagrevaju. Takođe, zbog svoje veličine one su i energetski efikasnije. Posebno vam mogu biti korisne leti kada ne želite dodatno da zagrevate stan ili kuću uključivanjem rerne. Dolaze sa jendostavnim kontrolama i lako se podešavaju.

Dehidratori hrane

Ako želite kod kuće da napravite svoju zdraviju verziju sušenog voća, biće vam potreban dehidrator hrane. Osim voća, ovi aparati omogućavaju sušenje povrća, mesa i drugih namirnica, produžavajući njihov rok trajanja i očuvajući nutritivne vrednosti. Ovi uređaji koriste nisku temperaturu i ventilaciju da uklone vlagu iz hrane, što potom olakšava dugotrajno čuvanje. Osnovni tipovi dehidratora su horizontalni, vertikalni i komercijalni dehidratori. Njihova najveća prednost je produženje roka namirnica, očuvanje nutritivnih vrednosti, ekonomičnost, praktičnost i mogućnost pripreme raznih namirnica. Uz ovaj aparat hrana može trajati mesecima ili čak godinama, pri tome će zadržati većinu vitamina i minerala. Dehidratori imaju različite kapacitete i podesive temperature. Izaberite modele izrađene od izdržljivih materijala, kao što su nerđajući čelik ili BPA-free plastika, za dugotrajnu upotrebu.

Aparati za vakumiranje

Aparati za vakumiranje su još jedan koristan alat pomoću koga možete čuvati hranu. Uklanjanjem vazduha iz pakovanja se produžava veka trajanja hrane, zadržava se svežina, ukus i nutritivne vrednosti, te smanjuje rizik od kvarenja i kontaminacije. I aparata za vakumiranje ima više vrsta: ručni, stoni i komercijalni aparati. Vakumirana hrana može trajati nekoliko puta duže u poređenju sa hranom čuvanom u običnim kesama ili posudama. Kada se ukloni vazduh, smanjuje se oksidacija i sprečava razvoj bakterija i plesni, čime se zadržava svežina i kvalitet hrane. Prednost ovih aparata je i u tome što vakum kese zauzimaju manje prostora u frižideru, zamrzivaču ili ostavi, omogućavajući efikasnije skladištenje.

Korišćenje kuhinjskih aparata kao što su mikseri, blenderi, multipraktici, električne seckalice, sokovnici, kuvala za vodu, aparati za kafu, tosteri, aparati za sendviče, pekači, friteze, mini rerne, dehidratori hrane i aparati za vakumiranje može značajno poboljšati vašu efikasnost u kuhinji, omogućavajući bržu i jednostavniju pripremu raznovrsnih jela. Kada birate male kućni aparate, uvek je dobra ideja osloniti se na proverene brendove poput Philipsa, Boscha ili Gorenja. Kvalitetni aparati će vam pružiti maksimalnu udobnost prilikom pripreme hrane i biti pouzdani partneri u kuhinji.