Vodič kroz svet kafe: Metode pripreme koje morate probati

Otkrijte nove ukuse kafe pomoću metoda pripreme koje još niste probali. Krenite sa nama na putovanje i pijte kafu kao Italijani, Skandinvci ili Japanci.

Vodič kroz svet kafe: Metode pripreme koje morate probati

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu i mnogi bez njega ne mogu započeti svoj dan. Neko taj napitak voli da konzumira ujutro u miru i samoći, neko u kancelariji sa dragim kolegama ili sa prijateljima u omiljenom kafiću. 

Verovatno i vi imate svoj omiljeni ritual ispijanja kafe koji godinama ne menjate, a sigurno imate i omiljeni način pripremanja kafe - napitka. Ukoliko želite da probate nove okuse koji će promeniti način na koji doživljavate kafu, u nastavku vam donosimo metode pripreme koje morate probati.

Poreklo kafe

Pre toga ćemo se osvrnuti na poreklo ovog popularnog crnog napitka. Kafa je otkrivena u Etiopiji, u 9. veku kada je, prema legendi, pastir Kaldi primetio da su njegove koze neobično energične jer su pojele crvene bobice sa jednog drveta. Fasciniran tom činjenicom, i on je probao bobice i osetio isti efekat.

Šest vekova kasnije, Jemenci su razvili način pripreme napitka od pečenih i mlevenih zrna kafe, koji se kuvao u vodi. Grad Moka je tako postao važan trgovački centar za kafu, a napitak je stekao popularnost u celom islamskom svetu. Danas je kafa drugi najprodavaniji proizvod na svetu, odmah posle nafte.

Vrste kafe u zrnu

Arabika je najstarija i najpopularnija vrsta kafe na svetu, čineći oko 60-70% globalne proizvodnje kafe. Potiče iz etiopijskih planina, a danas se uzgaja uglavnom u Latinskoj Americi, Istočnoj Africi, Indiji i na nekim pacifičkim ostrvima. Kafa arabika ima blago kiselkasti i voćni ukus, sa notama čokolade, karamele, orašastih plodova i cvetnih aroma. Ona sadrži manje kofeina u poređenju sa robustom i njena zrna su obično ovalna sa zakrivljenim usekom.

Robusta potiče iz centralne i zapadne Afrike, ali se danas uzgaja uglavnom u Africi, jugoistočnoj Aziji i Brazilu. Robusta ima snažniji i gorči ukus sa notama orašastih plodova i zrna. Njena aroma je manje složena u poređenju sa arabikom. Robusta sadrži više kofeina i njena zrna su okrugla i manja, sa pravim usekom.

Različite vrste kafe koje danas koristimo se prave od ove dve primarne vrste ili njihovih kombinacija. Više o robusti i arabiki možete pročitati u našem blog postu ovde.

Filter kafa za spora jutra

Ljubitelji filter kafe vole spora jutra u kojima mogu uživati uz knjigu ili časopis, na terasi ili u kutku kuće koji je namenjen za hedonizam. Ovaj tip kafe je popularan u zemljama Skandinavije koje danas važe za najsrećnije zemlje na svetu.

Filter kafa, koja je poznata i kao drip coffee, se pravi tako što topla voda prolazi kroz mlevenu kafu koja se nalazi u filteru, i zatim se spušta u posudu ispod. Ona je poznata po svom čistom ukusu i aromi, i savršena je za one koji uživaju u blagom i istovremeno punom ukusu kafe. Filter kafa se može pripremati u praktičnim i jednostavnim automatskim aparatima za kafu, manuelnim drip kafe aparatima i aparatima sa papirnim i metalnim filterima. Papirni filteri obično daju čistiji ukus kafe jer zadržavaju većinu ulja i taloga, dok metalni filteri omogućavaju da više ulja prođe kroz, što može dati bogatiji i puniji ukus kafe.


Kako napraviti savršenu filter kafu?

Šoljica savršene filter kafe zahteva malo posvećenosti i ponešto znanja. Za znanje se brinemo mi i dajemo vam trikove u nastavku.

Savršenu filter kafu ćete pripremiti tako što ćete uvek koristiti svežu mlevenu kafu. Dodatni trik je u tome da zrna meljete neposredno pre pripreme kafe. Pravilna proporcija između količine kafe i količine vode je ključna a preporučeni odnos je 1:16, što znači 1 gram kafe na 16 grama vode. Vode ne sme da bude previše vrela jer može spaliti kafu i učiniti je gorkom. Naravno, ne sme biti ni hladna jer to može rezultirati slabim ukusom, koji nijedan pravi uživalac u kafi ne voli.

Espresso kafa za brzo razbuđivanje

Espresso kafa je nastala u Italiji u 19. veku, a Italijani je piju s nogu. Ona je tu da vas razbudi na brzinu. U pitanju je koncentrisana kafa koja se priprema prolaskom vruće vode pod visokim pritiskom kroz fino mlevenu kafu i priprema se pomoću espresso aparata. Ova metoda pripreme će vam dati gustu i bogatu kafu sa intenzivnim ukusom i aromom. Espresso je osnova za mnoge druge popularne napitke poput kapućina, late i makijato kafe.

Savršen espresso u velikoj meri zavisi od kvaliteta zrna. Potrudite se da koristite sveže pržena zrna kafe, idealno pržena pre manje od mesec dana. Za espresso kafu se često preferiraju zrna arabika kafe zbog njenih kompleksnih aroma, ali i mešavine sa malim udelom robusta zrna radi dodatne punoće i sloja “kreme” na površini. Espresso zahteva vrlo fino mlevenje, slično teksturi pudera. Pravilno doziranje kafe je takođe važno za optimalan ukus. Standardna doza za jedan espresso je između 18-20 grama kafe za dupli espresso. Za ravnomerno pritiskanje kafe u portafilteru koristite tamper. Tampiranje treba da bude čvrsto, kako bi se osigurala ravnomerna ekstrakcija. Idealna temperatura vode za espresso je između 90-96°C.

Za ukusnu espresso kafu je jako važno redovno čišćenje aparata, jer ostaci koji se talože mogu ozbiljno da naruše ukus i kvalitet vašeg espresso napitka.

Espresso kafa je deo bogate tradicije i kulture i pije se u svim delovima sveta. Obično je najčešći, a nekad i jedini, tip kafe koji se pravi u kafićima i restoranima.

French press kafa za dašak Mediterana

Iako se ova kafetijera naziva i french press, u stvari ju je patentirao Italijan, Atilio Kalimani. U svakom slučaju, ona sa sobom nosi dašak Mediterana i budi nostalgiju za morem, suncem i ispijanjem kafe sa pogledom na limunove i masline. Moderna verzija ovog pota, kakvu mi poznajemo, potiče iz 1929. godine.

French Press radi po principu potapanja i filtracije. To znači da se mlevena kafa potapa u vrelu vodu i zatim se pritisne klipom sa filterom, koji odvaja talog od gotovog napitka. Ova metoda omogućava maksimalnu ekstrakciju ukusa iz kafe, što je čini privlačnom za prave ljubitelje ovog crnog napitka.

Savršen french press zahteva sveža zrna pržene kafe i grubo mlevenje, slično teksturi krupne morske soli. Previše fino mlevenje može začepiti filter i otežati pritiskanje klipa. Pravilan odnos kafe i vode u ovom slučaju je 1:15, u praksi bi to značilo npr: 30 grama kafe na 450 ml vode. Ovaj odnos se može prilagođavati vašim željama. Idealna temperatura vode za french press je kao i za espresso, 90-96°C. Ako nemate termometar pomoću kog ćete izmeriti temperaturu vode, pustite da voda proključa a onda ostavite da odstoji 30 sekundi. Ovaj metod pripreme pruža bogatu aromu i ponekad ostavlja čestice taloga u šolji. Treba da znate da se kafa pripremljena u french pressu može brzo ohladiti.

Aparati za kafu na kapsule - praktični i jednostavni

Aparati za kafu na kapsule predstavljaju revolucionaran način za pripremanje kafe kod kuće ili u kancelariji. Dizajnirani su da budu praktični i brzi i da omoguće pripremu ukusnog napitka jednim pritiskom dugmeta. Kapsule koje se koriste su hermetički zatvorene, što garantuje svežinu i optimalan ukus svake šoljice. Kapsule se prave sa različitim vrstama kafe: espresso, duga, kraća, sa mlekom i sl.

Ovi aparati su idealni za poslovne prostore kada nemate vremena za duga čišćenja i održavanja aparata. Osim toga, pružaju ukusnu kafu za manje od minute tako da se možete posvetiti svojim radnim obavezama. Ovaj tip aparata možete, naravno, koristiti i u kući a prednost su mu male dimenzije i kompaktnost pa će se lako uklopiti u svaku kuhinju. Proces pripreme je izuzetno jednostavan i obuhvata sipanje vode u spremnik i ubacivanje kapsule. Pritiskom na dugme dobijate kafu željene jačine.

Turska kafa - tradicija na Balkanu

Turska kafa je zasigurno najčešća vrsta napitka od kafe na Balkanu. Pije se od davnina i mnoge generacije, a posebno one starije, bez nje ne mogu da zamisle svoj život. Ispijanje turske kafe na našim prostorima ima poseban kulturološki i istorijski značaj. Turska kafa je u 16. veku ušla u Osmansko carstvo, a Istanbul, u to vreme Konstantinopolj, je postao centar kulture kafe. Odatle se turska kafa širila po celom svetu.

Turska kafa se priprema od vrlo fino mlevenih zrna kafe, koja se kuvaju zajedno sa vodom i šećerom u specijalnom posuđu - džezvi. Ova metoda je poznata po tome što se kafa ne filtrira, već talog ostaje na dnu šoljice. Kod ove kafe je važno i serviranje koje je ponekad uz šećer, lokum i slične slastice. Turska kafa se ispija polako, na miru, sa uživanjem. Prvo, uzmite mali gutljaj hladne vode da osvežite nepca, zatim pijte kafu malim gutljajima. Ispijajte kafu sve do taloga. Ova vrsta kafe se može piti sa šećerom ili bez, a neko voli i da doda začine poput kardamoma koji daje kafi autentičan orijentalni ukus.

Moka pot za istinske poznavaoce kafe

Moka pot je dobio naziv po jemenskom gradu Moki, koji je bio poznat po svojoj kafi. Ipak, i ovaj uređaj za kafu je, verovali ili ne, patentirao jedan Italijan. Moka pot je postao simbol italijanske kulture kafe i popularan širom sveta zbog svoje sposobnosti da proizvodi kafu sličnu espressu kod kuće.

Ovaj aparat za pripremu kafe koristi paru pod pritiskom da protera vodu kroz mlevenu kafu, proizvodeći bogat i aromatičan napitak. Sastoji se od tri glavna dela: donjeg rezervoara za vodu, srednjeg filtera za kafu i gornjeg rezervoara za gotovu kafu. Za savršenu kafu iz moka pota je ključan izbor mlevene kafe. Za najbolji okus koristite sveža pržena zrna kafe. Svežina će značajno uticati na kvalitet napitka. Kafa za moka pot treba da bude mlevena srednje fino, slično granulaciji soli. Koristite filtriranu ili flaširanu vodu za bolji okus kafe koja će pritom smanjiti rizik od stvaranja kamenca u aparatu.

Kafa iz moka pota je bogata i intenzivna, slična espressu. Ukoliko ne želite da kupujete aparat za espresso kafu, moka pot može biti alternativa za vas. Kafa iz moka pota je savršena baza za mlečne napitke poput latea i kapućina.


Cold brew - kafa na japanski način

Cold brew je metoda pripreme kafe koja potiče iz Japana, a tamo se koristi vekovima. U 17. veku, japanski trgovci su razvili tehniku hladnog ceđenja kafe kako bi sačuvali njen okus i aromu na dužim putovanjima.

Ovaj metod pripreme kafe je posebno popularan u toplim klimama i među ljubiteljima kafe koji preferiraju blaži, manje kiseli napitak. Cold brew kafa se priprema natapanjem krupno mlevenih zrna kafe u hladnoj vodi tokom dužeg vremenskog perioda, obično od 12 do 24 sata. Kafa napravljena ovom metodom ima manje gorčine i kiselosti u poređenju sa toplim varijantama.

Mlevena kafa za cold brew mora biti krupnija od one za espresso, slično krupnoj morskoj soli. Za natapanje kafe će vam trebati stakleni bokal ili tegla, a za ceđenje filter ili sito. Za bolju okus koristite filtriranu ili flaširanu vodu. Preporučeni odnos kafe i vode je 1:4 do 1:8, zavisno od željene jačine. Ova kafa se može piti uz dodatak leda, običnog ili biljnog mleka. Ovako pripremljena kafa ima dug vek trajanja i može se čuvati u frižideru do dve nedelje bez da izgubi svoj kvalitet.

Cold brew može biti baza za različite napitke. Dodajte joj mleko za osvežavajući late, ili tonik sa ledom za zanimljiv ukus, ili alkohol da biste dobili koktel posebnog ukusa.

Dodaci za kafu - za još bolji ukus

Za pripremu kafe sa mlekom i svih njenih varijacija, sigurno će vam trebati mutilica ili aparat za izradu pene. Oni su ključni alati za ljubitelje kremastih, bogatih napitaka poput cappuccina, latte-a i macchiata i omogućavaju da stvorite penu od mleka kao pravi profesionalac. Postoji više vrsta mutilica, od ručnih do električnih. Ručne su jednostavne za upotrebu i jako su povoljne, a mogu da mute Nes kafu i sve ostale napitke sa mlekom. Električne mutilice nude bržu i ujednačeniju penu i dugoročno se više isplate, posebno ako je svakodnevno koristi više osoba.

Automatski aparati za penjenje mleka, poput onih integrisanih u vrhunske aparate za kafu, nude često i mogućnost podešavanja temperature i gustine pene. Pored ovih dodataka, pravi kafoljupci će sigurno razmotriti i nabavku mlina za kafu kako bi imali idealnu kontrolu nad kvalitetom svoje mlevene kafe.

Bez obzira na to na koji način pripremate kafu, sigurni smo da ćete uživati u njoj. Eksperimentisanje sa različitim metodama može vam pomoći da pronađete savršen način pripreme kafe koji odgovara vašem ukusu. Zaronite u mirisni svet kafe koja vam, pored užitka u toplom napitku, može doneti i zdravstvene prednosti. Neka vaša sledeća šoljica kafe bude više od pukog napitka – neka bude ritual, putovanje kroz vekove i kontinente, trenutak za opuštanje i uživanje u bogatom nasleđu koje kafa donosi.