Top 5 recepata za kafu kod kuće

Postanite latte art umetnik i omiljeni barista svojih prijatelja. Naučite kako da pravite najpopularnije vrste kafe.

Top 5 recepata za kafu kod kuće

Ako ste pravi ljubitelj kafe, onda ste je sigurno probali u mnogim oblicima, i sigurno volite sve njene varijacije. Uživanje u savršeno pripremljenoj kafi ne mora biti privilegija samo posete kafićima, svoju savršenu šolju cappuccina, espressa ili neke latte verzije možete napraviti i kod kuće. Potrebno je samo malo veštine i pravi sastojci i možete napraviti preukusne napitke za sebe i prijatelje. U nastavku vam donosimo pet recepata koji će vas pretvoriti u pravog baristu kod kuće.

Recept za klasični espresso

Stvarno se jako trudite oko pripreme ali taj espresso kod kuće jednostavno nije isti kao onaj u omiljenom kafiću? Pitate se kako ga prave i u čemu je tajna? Ovo je naš recept za savršeni espresso kod kuće.

Sastojci:

  • Kvalitetna i sveža kafa (češće je to arabika)
  • Voda

Priprema:

Pre nego što počnete sa pripremom kafe, očistite portafilter aparata. Ostaci od kafe, kao i vlaga koja se zadržala, mogu da pokvare ukus vašeg espressa.

Sameljite zrna kafe tako da imaju finu teksturu koja je savršena za espresso. Sipajte vodu u espresso mašinu i dodajte kafu u čist portafilter. Uverite se da je kafa ravnomerno raspoređena i dobro sabijena, kako bi voda ravnomerno prolazila kroz nju.

Uključite aparat i ostavite da odradi svoj proces pripreme. Ovaj proces traje oko 25-30 sekundi i proizvodi gust, bogat espresso. Poslužite espresso odmah jer ćete tako uživati u njegovoj punoj aromi i intenzivnom ukusu.

Espresso je osnova mnogih drugih kafa i zbog toga je važno da savladate njegovu pripremu. Savršeno pripremljen espresso ima sloj zlatno-smeđe kreme na vrhu, koji sadrži esencijalna ulja i ukuse kafe.

Dodatni saveti:

Za pravljenje dobrog espressa potreban je kvalitetan espresso aparat koji može održavati stabilan pritisak i temperaturu. Redovno ga čistite kako bi kafa imala najbolji mogući ukus svaki put.

Šta kažete na savršeno kremast cappuccino?

Cappuccino je jedan od omiljenih napitaka od kafe u svetu. Nastao je u Italiji, a prema Italijanima, cappuccino se pije samo i isključivo do podne. Bez obzira na to kada ga pijete, sigurno želite da budu savršeno kremast i ukusan. Evo kako da to da postignete.

Sastojci:

  • 1 shot espresso kafe
  • 120 ml mleka

Priprema:

Proces pripreme cappuccina počinje sa savršenim espressom. Zatim ugrejte mleko i mutite mutilicom za nes kafu ili štapnim mikserom dok ne dobijete baršunastu teksturu koja se lako meša sa kafom. Prvo sipajte espresso u šolju pa dodajte penasto mleko preko njega. Mleko sipajte polako kako bi ostao sloj penaste kreme na vrhu. Po želji možete i da dekorišete cappuccino sa malo kakaoa ili cimeta. To će mu dati zanimljivu notu kada je ukus u pitanju.

Dodatni saveti:

Punomasno mleko daje najbolju penu, ali možete koristiti i biljne alternative ukoliko ne koristite kravlje mleko. Izbegavajte tehniku penjenje jer je cilj dobiti mikro - penu a ne velike mehuriće. Sipajte mleko polako i ravnomerno, držeći džezvu blizu šoljice kako biste dobili savršeni sloj penušavog mleka.

Latte art za početnike - budite i vi umetnik

U šoljici kafe u omiljenom kafiću uvek dobijete i srce? Ako mislite da je za to potreban poseban talent, varate se. Pomoću par jednostavnih trikova, i vi možete postati latte umetnik.

Sastojci:

  • 1 shot espresso kafe
  • 180 ml mleka

Priprema:

Kao i u prethodnim slučajevima, prvo pripremite dobar espresso. Ugrejte mleko i mutite ga dok ne postane glatko i penasto. Sipajte mleko u espresso polako, koristeći vrh džezve da crtate jednostavne oblike poput srca ili listova. Vremenom ćete se uvežbati i moći crtati i složenije crteže. Uz malo truda moći ćete da uživate i u estetskom elementu vaše kafe i da impresionirate svoje goste.

Dodatni saveti:

Mleko treba da bude zagrejano na oko 60-65°C za najbolji ukus i teksturu, a za preciznije crtanje koristite džezvu sa uskim vrhom. Postoje i mnogi online tutorijali i vodiči koji vam mogu pomoći da postanete pravi majstor latte arta.


Moka kafa za posebne trenutke

Moka kafa je sjajan napitak za sve sladokusce. Kombinacija kafe sa slatkim sastojcima je pravi užitak za nepce.

Sastojci:

  • 1 shot espressa
  • 120 ml mleka
  • 1 kašika kakao praha
  • Šlag (opciono)

Priprema:

Kao bazu, pripremite espresso za svoju moka kafu. Zatim ugrejte mleko i dodajte kako prah mešajući dok se ne rastopi. Dobićete bogat čokoladni ukus kafe. Sipajte prvo espresso u šoljicu a potom dodajte mleko sa kakaom. Kombinujte pažljivo kako biste dobili savršenu teksturu. Ako želite još dodatne slatkoće, dodajte šlag na vrhu.

Dodatni saveti

Za najbolju moka kafu koristite kvalitetan, nezaslađen kakao prah. Eksperimentišite sa različitim vrstama mleka i zaslađivača kako biste pronašli savršenu kombinaciju za svoj ukus.

Šećer na kraju - affogato

Affogato je još jedan tip kafe koji dolazi iz Italije i pravi se u kombinaciji sa sladoledom. Možete l da zamislite nešto ukusnije? Kombinacija kafe i sladoleda daje posebno kremast ukus sa gorčinom kafe. U nastavku pročitajte recept.

Sastojci:

  • 1 shot espresso kafe
  • Kugla sladoleda od vanile

Priprema

Još jednom, započnite sa savršenim espressom. Stavite kuglu sladoleda u šoljicu ili čašu. Sladoled teba da bude hladan i kremast. Prelijte vrući espresso preko sladoleda. Poslužite odmah jer je najbolje da se konzumira čim se pripremi kako biste uživali u kontrastu toplih i hladnih ukusa. Affogato je idealan kao desertni napitak ili kao vrsta hladne kafe koja stvara harmoniju ukusa.

Dodatni saveti:

Za savršen affogato koristite kvalitetan sladoled pre svega. Eksperimentišite sa različitim dodacima poput mrvica keksa, preliva od karamele ili malo likera za dodatni užitak. Obavezno konzumirajte affogato odmah nakon pravljenja!

Koji su benefiti ispijanja kafe?

Kafa nije samo ukusan napitak, već može imati i brojne zdravstvene prednosti. Pre svega, ona nam pomaže da ostanemo budni i koncentrisani na poslu. Kofein u kafi je prirodni stimulans koji održava budnost i produktivnost tokom dana. On takođe može povećati nivo dopamina i serotonina u mozgu, što doprinosi boljem raspoloženju. Sama činjenica da mnogi ljudi uživaju u ritualu ispijanja kafe, čini ih srećnijima nakon samo par gutljaja. Kafa je bogata antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Ti antioksidansi mogu smanjiti rizik od oboljenja od raznih hroničnih bolesti i usporiti proces starenja.

Kofein može privremeno ubrzati metabolizam i povećati sagorevanje masti što je posebno korisno za one koji su na putu mršavljenja. Neke studije sugerišu da redovna konzumacija kafe može smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka. Kofein vam može pomoći u poboljšanju fizičkih performansi povećanjem nivoa adrenalina u krvi što utiče na postizanje boljih rezultata tokom treninga. Redovno, umereno konzumiranje kafe može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ispijanje kafe može biti mnogo više od uživanja u ukusu i aromi. Uz pravilnu pripremu (bez mnogo šećera) i umerenost, kafa može doneti brojne zdravstvene benefite.

Umetnost pripreme kafe je nešto što se može naučiti i usavršiti. Potrudite se da pronađete kvalitetan aparat i mutilicu, kao i kvalitetne sastojke jer će to pomoći da vaša kafa svaki put ima vrhunski ukus. Vaša kuhinja može postati vaš omiljeni kafić, a vi majstor barista u svom domu. I poslednji savet: uživajte u svojoj kafi svaki dan, bez obzira na to da li ste uspeli savršeno da je napravite.