Korak po korak: Detaljno čišćenje vašeg aparata za kafu

Saznajte kako pravilno očistiti aparat za kafu kako bi baš svaki put spremili najkvalitetniji i najukusniji napitak. Sva sredstva za čišćenje već imate u kući!

Korak po korak: Detaljno čišćenje vašeg aparata za kafu

Ako posedujete aparat za kafu, verovatno ga koristite svaki dan. Da li ste znali da je redovno čišćenje aparata za kafu neophodno kako bi se osigurala dugotrajnost uređaja i održao kvalitet kafe? Na kvalitet vašeg napitka će svakako uticati kvalitet mlevene kafe, ali čistoća aparata je od presudnog značaja.

U nastavku ovog teksta donosimo ključne savete kako pravilno očistiti aparat kako bi vam on pružio najukusniju kafu svako jutro. A ako tražite inspiraciju za nove napitke, pogledajte našu listu top 5 recepata za kafu.

Zašto je čišćenje aparata za kafu važno?

Redovno čišćenje aparata za kafu nije samo preporuka već neophodna stvar za svakog ko želi da uživa u dobroj kafi. Aparati za kafu su investicija, a redovno održavanje može značajno produžiti njihov vek trajanja. Naslage kamenca koje se nakupljaju mogu ozbiljno oštetiti komponente aparata. Kamenac može blokirati cevi, smanjiti efikasnost grejača i na kraju dovesti do skupih kvarova. Zbog toga, važno je očistite aparat kako bi se osiguralo njegovo pravilno funkcionisanje. Kvalitet kafe direktno zavisi od čistoće aparata. U aparatu se nakupljaju i ostaci kafe, ulja i kamenca koji mogu uticati na ukus kafe i učiniti je gorčom. Kada se ulja iz kafe nakupe u aparatu, ona oksidiraju i stvaraju gorak ukus koji može preći na sve buduće šolje kafe.

Osim toga, aparati za kafu koji se ne čiste redovno mogu postati leglo bakterija i plesni. Vlažno okruženje unutar aparata je plodno tlo za razvoj mnogih mikroorganizama. Pijenje kafe iz kontaminiranog aparata može negativno uticati na vaše zdravlje, izazivajući probleme poput stomačnih tegoba. Čišćenje aparata na duže staze može doneti uštedu jer ono omogućava da se aparat manje kvari i duže pravilno funkcioniše.

Kako očistiti aparat za kafu?

Pre nego što počnete sa čišćenjem, obavezno isključite aparat iz struje i sačekajte da se ohladi. Nakon toga možete pristupiti čišćenju pojedinačnih delova aparata.

Rezervoar za vodu

Rezervoar za vodu je ključni deo aparata za kafu i potrebno ga je redovno čistiti kako bi se izbeglo nakupljanje kamenca, bakterija i neprijatnih mirisa. Pre nego što počnete sa čišćenjem, ispraznite rezervoar. Ukoliko nije moguće izvaditi rezervoar, koristite posudu za ispumpavanje vode.

Za čišćenje će vam biti potrebno:

  • Belo sirće (poželjno je koristiti destilovano sirće)
  • Voda
  • Mekana krpa ili sunđer
  • Mala četkica (npr. stara četkica za zube)
  • Čista posuda

Napravite rastvor od jednakih delova vode i sirćeta a zatim ga sipajte u rezervoar. Sirće je prirodno sredstvo koje uklanja kamenac a pritom je lako dostupno i pristupačno. Možete ga nabaviti u svakom supermarketu. Pustite rastvor da deluje u rezervoaru oko 15-20 minuta jer je to vreme potrebno kako bi se kamenac razložio a bakterije nestale. Nakon što rastvor odstoji, možete četkicom za zube detaljno očistiti unutrašnjost rezervoara. Posebno obratite pažnju na uglove i spojeve gde se kamenac najčešće nakuplja. Nakon toga, ispraznite rezervoar i temeljno ga isperite čistom vodom.

Pre nego što vratite rezervoar na mesto, ostavite ga da se potpuno osuši ili ga obrišite suvom krpom. Napunite ga ponovo čistom vodom i vratite u aparat. Uključite aparat i pustite ga da prođe kroz jedan ili dva ciklusa sa čistom vodom bez kafe kako bi se očistili svi delovi. Ako želite da svom aparatu priuštite najbolju negu i sebi najbolju kafu, koristite filtriranu vodu. Filtrirana voda smanjuje nakupljanje kamenca i produžava vreme između potrebnih čišćenja. Takođe, redovno pražnjenje vode iz rezervoara nakon svake upotrebe može pomoći sprečavanju razvoja bakterija.

Čišćenje filtera i korpe za kafu

Filter i korpa za kafu su ključni delovi aparata koji zadržavaju ostatke kafe i ulja. Neophodno je da čistite ove delove kako bi se osigurao optimalan ukus kafe i dugotrajnost aparata. Izvadite filter i korpu za kafu iz aparata. Kod nekih modela, ovo može uključivati i uklanjanje trajnog filtera ili filtera za jednokratnu upotrebu. Filter je potrebno isprati pod mlazom vode kako bi se uklonili ostaci kafe i ulja. Filter i korpu možete potopiti u rastvor sapuna i vode. Ostavite ih da stoje nekoliko minuta kako bi se rastvorilo ulje i ostaci kafe i nakon toga temeljno isperite. Ostavite filter i korpu da se potpuno osuše.

Za dubinsko čišćenje, jednom mesečno potopite filter i korpu u rastvor vode i sode bikarbone (jedna kašika sode bikarbone na jednu šolju vode). I ovaj rastvor ostavite da deluje 15 - 20 minuta kako bi se otopile tvrdokorne naslage. Dobro isperite svu sodu i ostatke nečistoće. Ako koristite filtere za jednokratnu upotrebu, redovno ih proveravajte i zamenite.


Čišćenje penjača za mleko

Penjač za mleko (ili mlaznica za paru) je ključni deo aparata za kafu koji se koristi za pravljenje pene od mleka, neophodne za napitke poput kapućina i latte-a. Ovo su takođe delovi gde se nakupljaju bakterije i mlečni ostaci, što može uticati na kvalitet pene i higijenu. Nakon svakog korišćenja obrišite mlaznicu vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke mleka. Pustite mlaznicu da ispušta paru nekoliko sekundi kako biste uklonili sve preostale ostatke mleka iz unutrašnjosti mlaznice. Za detaljno čišćenje, ako je moguće, rastavite penjač za mleko i operite sve delove toplom vodom sa par kapi deterdženta za posuđe. Za povremenu dezinfekciju koristite već navedeni rastvor sa belim sirćetom.

Čišćenje spoljašnosti aparata

Svakako ne želite da zanemarite ni spoljašnjost svog aparata. Kako bi uvek izgledao lepo, za brisanje koristite meku krpu i blagi deterdžent za suđe. Izbegavajte abrazivna sredstva koja mogu oštetiti površinu aparata. Pazite da krpa za brisanje nije previše vlažna kako ne biste oštetili dugmad, displej ili druge elektronske delove.

Najbolji aparati za kafu za održavanje

Ako ipak želite da održavanje i brigu o aparatu svedete na minimum, postoje aparati koji nisu zahtevni u ovom pogledu. Određeni modeli Breville aparata za kafu imaju rezervoar za vodu, filter i korpa koji su lako dostupni i jednostavni za čišćenje. Pritom, neki modeli imaju i funkciju automatskog čišćenja što dodatno olakšava održavanje.

Nespresso aparati koriste kapsule što smanjuje potrebu za čišćenjem ostataka kafe, a automatsko izbacivanje kapsula omogućava jednostavno odlaganje iskorišćenih kapsula. Delovi aparata poput posude za kapsule i rezervoara za vodu se lako uklanjaju i peru u mašini za sudove. Određeni modeli aparata DeLonghi Magnifica imaju integrisani program za čišćenje i uklanjanje kamenca i ugrađeni mlin koji smanjuje nered prilikom pripreme kafe. Odabir aparata koji se lako održava može značajno unaprediti vašu svakodnevnu rutinu.

Vaš aparat za kafu će vam znati uzvratiti za brigu koju mu pružite u vidu najukusnije kafe svako jutro. Bez obzira na vrstu aparata, pravilnim održavanjem ćete osigurati da će pružiti svoj maksimum. Prateći ove korake, uživaćete u svakoj šolji kafe i osigurati da vaš aparat radi optimalno dugi niz godina. Za opšte savete o kafi, nemojte zaboraviti pročitati i naš vodič u kojem možete da saznate baš sve o kafi!