Vodič za kupovinu bazena

Leto i topli dani su pred vratima, a najbolji način da se rashladite i da maksimalno uživate u letu je pomoću bazena u dvorištu. Ako još uvek ne možete da odlučite koji bazen da izaberete donosimo vam detaljan vodič za kupovinu bazena. Pored toga, možete pregledati našu veliku ponudu baštenskih bazena svetski poznatih brendova (INTEX, Bestway) i izabrati bazen po svom izboru.

U ovom vodiču ćete pronaći ne samo stručne preporuke već i neke korisne informacije o bazenima. Koji oblik bazena odabrati, kako odrediti lokaciju za postavljanje, kako montirati bazen i koje mere bezbednosti preduzeti? U nastavku teksta ćete pronaći sve potrebne odgovore. Vreme je da svoj letnji odmor ponesete kući!

Odabir vrste bazena

Na tržištu postoji mnoštvo varijacija bazena, u zavisnosti od materijala i načina montaže oblika i dubine do prilagođenosti deci ili odraslima. Jedna od prvih stvari koje treba da odlučite je koji tip bazena želite. U ponudi su bazeni na naduvavanje ili samostojeći bazeni, samostojeći montažni bazeni ili bazeni sa konstrukcijom, ugradni bazeni i bazeni za decu. U nastavku se upoznajte sa glavnim odlikama svakog od ovih tipova bazena.

Bazeni na naduvavanje ili samostojeći bazeni

Ovo je najčešći tip bazena za koji se kupci odlučuju. To je pre svega zbog lakoće montaže i novčane pristupačnosti. Ovaj bazen je dovoljno naduvati i napuniti vodom kako bi odmor i uživanje počeli i to ga čini odličnim instant rešenjem. Bazeni na naduvavanje su napravljeni od čvrstog PVC materijala koji je otporan na pucanje i UV zrake i dolaze u raznim oblicima: ovalnim, okruglim i pravougaonim. Mogu biti prilagođeni za babe, decu i odrasle i izbor na tržištu je stvarno veliki.

Veliki plus ovih bazena je to što su privremeni i iz sezone u sezonu mogu menjati mesto. Lako se montiraju i demontiraju i ne morate biti stručnjaci kako biste to izveli na pravi način. Takođe, ne zahtevaju korišćenje nikakvih alata, osim obične vazdušne pumpe za naduvavanje. Demontaža se vrši izbacivanjem vode i izduvavanjem stranica.

Samostojeći montažni bazeni ili bazeni sa konstrukcijom

Postoje i bazeni koje nije potrebno naduvavati već samo postaviti pomoću konstrukcije. Ovi bazeni dolaze sa metalnom ili plastičnom konstrukcijom koja čini čvrsti nosač bazena i održava njegov oblik i stabilnost. I ovaj tip bazena spada u ekonomične varijante i uz pravilno održavanje i korišćenje može trajati godinama. Samostojeći montažni bazeni ne zahtevaju kopanje ili bilo kakve građevinske radove dvorištu a mogu biti dovoljno veliki i prostrani za celu porodicu ili veće društvo. Za pojedince koji vole plivati, a ne raspolažu budžetom za zidani bazen, ovaj tip bazena je najbolja opcija.

Pored čvrste konstrukcije, ovaj bazen čini obloga od kvalitetnog i čvrstog PVC materijala koja dolazi uglavnom u plavoj boji koja podseća na more. Ova obloga je dovoljno čvrsta da podnese teret vode i da traje godinama. Montažni bazeni imaju puno prednosti, i s ovim izborom nećete da pogrešite.

Ugradni bazen

Ako želite bazen koji će osim za rashlađivanje služiti i kao element dekora u dvorištu, onda je ugradni bazen najbolja opcija za vas. Ovi bazeni se delomično ili potpuno ugrađuju u zemlju kako bi bili u istoj ravni sa površinom travnjaka, što čini da se bolje uklope u ambijent vašeg dvorišta ili vrta. Montiranje ovog tipa bazena može biti zahtevniji proces ali izgled koji dobijate na kraju vredi truda.

Ugradni bazeni su napravljeni od vinilne obloge i metalne ili plastične čvrste konstrukcije. Ovi bazeni zahtevaju kopanje određenog sloja zemlje i spuštaju se u zemlju kako bi dobili svoj konačni oblik.

Masažni bazen ili đakuzi na naduvavanje

Masažni bazeni ili kako ih neki zovu - đakuzi su veoma popularna vrsta bazena čiji je glavna funkcija oslobađanje organizma od svakodnevnog stresa.

Masažni bazeni su obično dizajnirani da ih koriste 4 ili najviše 6 osoba istovremeno. U zavisnosti od modela, nude nekoliko opcija masiranja vodom kroz male izbočine kroz koje voda prolazi pod većim pritiskom i tako nas masira.

Prednost masažnih bazena na naduvavanje je činjenica da se veoma lako pune i prazne, a pošto su lagani kada su bez vode, veoma se lako pomeraju. Masažni bazeni se mogu koristiti i unutar kuće ako za to imate dovoljno prostora (zbog prskanja vode, ipak se preporučuje da masažni bazen ne montirate na parket ili drugu podlogu koja ne podnosi vlagu).

Većina masažnih bazena u našoj ponudi nudi mogućnost zagrevanja vode do 40 stepeni - za tačne specifikacije pročitajte opis svakog masažnog bazena.

Bazeni za decu

Ako vam je potreban bazen za decu, imate mnoštvo mogućnosti, ali će odabir verovatno u najvećoj meri zavisiti od uzrasta vašeg deteta. Postoje bazeni koji su prilagođeni bebama od tek nekoliko meseci i oni u kojima deca školskog uzrasta mogu naučiti plivati. Ovi bazeni takođe mogu biti na naduvavanje ili sa čvrstom konstrukcijom. Oba tipa se lako montiraju, na vama je da odaberete način koji vam najviše odgovara.

Bazeni za decu često imaju dodatne elemente poput tobogana, nadstrešnica ili igrački na naduvavanje što ih čini zabavnijima za decu. Prilikom odabira bazena za decu većeg uzrasta obratite pažnju na dubinu koja ne sme biti veća od visine deteta. Odaberite uvek bazen u kome dete može stopalima dohvatiti dno.

Odabir oblika bazena

Kada ste odabrali tip bazena, sigurno ćete se zapitati koji oblik odabrati. Bazeni dolaze u mnogobrojnim oblicima, ali su ipak najčešći ovalni, okrugli i pravougaoni bazeni.

Većini ljudi će okrugli bazen sigurno biti prvi izbor zbog njegovog atraktivnog izgleda. Ipak, potrebno je uzeti u obzir i neke druge opcije koje će se možda bolje uklopiti u prostor koji ste odredili za bazen.

Ovalni bazeni pružaju jednostavnu i usklađenu instalaciju. Ovi bazeni obezbeđuju dobru dužinu i dobru cirkulaciju oko bazena. Ako volite vodene sportove ili dremate u vodi, ovo je oblik za vas.

Pravougaoni bazeni su klasični i dizajnerski bezvremenski bazeni. Ove bazene je najlakše uklopiti u eksterijer dvorišta i pritom pružaju mnogo prostora za igru i plivanje.

Koja oprema za bazen vam je potrebna?

Bez obzira na veličinu i oblik bazena koji kupujete, biće vam potrebna osnovna oprema za bazen pomoću koje ćete bazen održavati čistim i sigurnim za upotrebu. U nastavku pročitajte koja će vam oprema biti potrebna za optimalno korišćenje i održavanje bazena u dvorištu.

Sistem za filtraciju

Efikasan sistem za filtraciju je ključan za održavanje čistoće vode u bazenu. Postoje tri vrste filtera: peskoviti filteri, patroni i dijatomitni filteri.

Peskoviti filteri, kako im samo ime kaže, koriste pesak za filtraciju vode. U ovim filterima, nečistoće se skupljaju i ostaju u pesku koji se povremeno čisti. Ovi filteri su jednostavni za održavanje i dugotrajni su.

Patroni filteri koriste patrone od papira ili neke tkanine na koje se skupljaju nečistoće. Ove patrone se povremeno menjaju i zahtevaju češće održavanje u poređenju sa peskovitim filterima.

Dijatomitni filteri pružaju najefikasniju filtraciju i uklanjaju i najmanje nečistoće. Međutim, ovi filteri su zahtevni za održavanje i skuplji su.

Svaki od ovih filtera se može koristiti u bilo kom od navedenih tipova bazena, ali preporučuje se da peskovite i patrone filtere koristite u manjim montažnim bazenima.

Pumpa za bazen

Pumpa za bazen je žila kucavica svakog sistema za cirkulaciju i filtraciju bazena. Bez dobre pumpe, voda u bazenu ne može biti pravilno filtrirana i tretirana. Pumpu treba da odaberete u skladu sa veličinom bazena. Veći bazen će zahtevati pumpu veće snage i kapaciteta.

Pumpe koriste gore navedene filtere i na taj način obezbeđuju sistem filtracije i efikasno uklanjaju fizičke nečistoće, poput listova, insekata, prljavštine i peska. Filter pumpe se mogu napajati na više načina, a uglavnom su na struju. Ovaj detalj ne smete zaboraviti prilikom odabira jer će on diktirati i lokaciju za bazen.

Skimer i mrežica za čišćenje

Skimer je uređaj koji se postavlja na površinu bazena i služi za uklanjanje lišća, insekata i drugih plutajućih nečistoća. Ovo je, pored pumpe za filtraciju, osnovni alat za čišćenje bazena, posebno ako planirate kupovinu manjeg bazena. Osim skimera, možda će vam trebati i mrežica za čišćenje. Mrežica je ručni alat koji vam omogućava da brzo i lako pokupite nečistoće sa površine bazena.

Za potrebe većeg bazena možete kupiti i usisivač za bazen koji može čistiti dno. Usisivači mogu biti ručni, automatski ili robotski. Za manje bazene će vam biti dovoljni skimer i mrežica.

Hemijska sredstva za bazen

Za dezinfekciju vode u bazenu biće vam potrebna i određena hemijska sredstva. To je najčešće hlor koji ubija bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji mogu biti štetni za vaše zdravlje. Hlor dolazi u raznim oblicima: kao tablete, u granulama i u tečnom stanju.

Još jedno sredstvo koje će vam biti potrebno je pH regulator. On pomaže u održavanju optimalnog pH nivoa vode. U bazenu možete koristiti i algecide koji će sprečiti rast i razvoj algi u bazenu i samim tim održavati vodu čistom i sigurnom za upotrebu. Održavanje hemijske ravnoteže u bazenu zahteva pažnju i redovno testiranje, ali je ključno za osiguravanje čiste, sigurne i prijatne vode.

Pokrivač za bazen

Kako biste sebi uštedeli trud oko čišćenja bazena, koristite pokrivač za bazen. Pokrivač za bazen je važan dodatak koji pomaže u održavanju temperature vode, smanjenju isparavanja i zaštiti bazena od prljavštine kada nije u upotrebi. Postoje tri tipa pokrivača za bazen:

  • Sigurnosni pokrivači koji osim što štite bazensku vodu od nečistoća, kiše i grada, predstavljaju zaštitu od upadanja dece, kućnih ljubimaca ili divljih životinja.
  • Solarni pokrivači koji koriste energiju sunca da zagreju vodu u bazenu čime se smanjuju troškovi grejanja i ubrzava pripremu bazena za upotrebu.
  • Zimski pokrivači koji će vam trebati u slučaju da vaš bazen ostaje u dvorištu tokom cele godine. Ovi pokrivači su jako izdržljivi i štite bazen od svih vremenskih uslova.

Merdevine za bazen

Ukoliko planirate kupovinu većeg i dubljeg bazena, biće vam neophodne merdevine za bazen kako biste omogućili jednostavan ulazak i izlazak iz bazena. Izaberite merdevine koje su stabilne i napravljene od materijala otpornih na koroziju, a obično su to kvalitetna i čvrsta plastika ili nehrđajući čelik. Najčešće su merdevine koje su napravljene od kombinacije ovih materijala, a posebno je važno da gazište merdevina bude neklizajuće kako bi se osiguralo bezbedno ulaženje i izlaženje iz bazena.

Veličinu merdevina birajte prema dubini bazena, a najčešće su one sa 2 do 5 stepenica. Još jedna važna stavka kod odabira merdevina je i nosivost, odnosno težina koju mogu podneti. Merdevine su obično mobilne, lagane i možete ih pomerati po potrebi.

Budžet i dubina bazena

S obzirom na budžet kojim raspolažete, kupovina bazena je dugoročna investicija pri kojoj morate voditi računa o svim ovde navedenim kriterijumima. Ponekad je razlika u ceni između kvalitetnog i bazena nižeg kvaliteta veoma mala, pa je uvek bolje uzeti onaj koji je kvalitetniji.

Cena bazena u velikoj meri zavisi od dubine bazena pa je potrebno obratiti pažnju na to. Kada odlučujete o dubini vašeg budućeg bazena, razmislite kome je bazen namenjen.

Ako će bazen koristiti prvenstveno deca (nikada ne ostavljajte decu samu u bazenu bez nadzora odraslih!), birajte bazene manje dubine - dubine do 80 cm, jer će osim što će biti pristupačniji, biti bolji za igru, a pružiće i dovoljno osveženja za odrasle.

Ako će bazen koristiti prvenstveno odrasli, preporučuje se dubina od najmanje 1 metar. Maksimalna dubina bazena u ponudi je 132 cm.

Odaberite lokaciju za bazen

Pre nego što odaberete bazen, potrebno je da odaberete lokaciju na koju ćete ga postaviti. Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kako biste osigurali da bazen bude postavljen na najboljem mogućem mestu.

  • Prostor i veličina - procenite sa koliko prostora raspolažete za postavljanje bazena. Pažljivo izmerite površinu kako biste bili sigurni da imate dovoljno mesta za željeni bazen.
  • Pristupačnost - bazen treba da bude lako dostupan sa svih strana. Ovo je važno kako za korisničko iskustvo, tako i za održavanje. Ne postavljajte bazen u blizini drveća i grmlja.
  • Sunčeva svetlost - birajte lokacije koje dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti tokom dana jer će to pomoći da se voda u bazenu brže i bolje zagreje.
  • Podloga na koju će biti postavljen bazen treba biti ravna i stabilna. Izbegavajte neravan teren, područja sa nagibima i mekšim tlom koje bi moglo izazvati neravnomerno opterećenje i oštećenje bazena.
  • Privatnost - odaberite mesto u dvorištu koje vam pruža određeni nivo privatnosti. Ukoliko nema mesto u dvorište koje nije izloženo pogledima sa strane, razmislite o postavljanju ograda.
  • Bezbednost - udaljite bazen od električnih instalacija, kablova i drugih potencijalno opasnih objekata.

Šta još treba uzeti u obzir prilikom kupovine bazena?

Pre nego što se odlučite za bazen koji će krasiti vaše dvorište i pružiti mnogobrojne sate opuštanja i uživanja, treba da obratite pažnju na još nekoliko faktora. Najvažniji od njih je zasigurno montaža jer niko ne želi da provede dane montirajući bazen u dvorištu. Odaberite bazen koji možete sami montirati bez mnogo alata i truda. Neki bazeni će zahtevati pripremu terena kopanjem zemlje a neki jednostavnim postavljanjem PVC podloge. Bazeni sa konstrukcijom zahtevaju pažljivo fiksiranje konstrukcije kako bi oblik bazena bio odgovarajući i ravnomerno raspoređivanje bazenskog platna.

Pored montaže, važni su i lakoća i troškovi održavanja. Manji bazen ćete svakako lakše održavati, ali ako posedujete veliki porodični bazen uvek možete uključiti i ostale članove porodice u proces čišćenja i održavanja. Uz potrebnu opremu koju smo pomenuli, ovaj proces će biti brži i zabavniji. Za montažne bazene vam neće trebati stručna pomoć što će uveliko smanjiti troškove održavanja bazena, a redovno održavanje kvaliteta vode će štedeti vodu i biti ekološki prihvatljivo rešenje.

Dodaci i personalizacija

Kako biste bazen i prostor oko bazena maksimalno iskoristili, razmislite o personalizaciji bazena i prostora oko njega. Za postizanje ugodne atmosfere u kojoj ćete se kupati, sunčati i piti domaće koktele razmislite o dodacima poput električnih ili solarnih grejača, pametnih sistema za upravljanje, rasvete i dekorativnih elemenata kao što su vodopadi, fontane i kamenje.

Rasveta unutar ili pored bazena može doprineti romantičnom ugođaju tokom noćnog kupanja. Dodavanje ovog elementa će podići estetiku na viši nivo. Ukoliko ste ljubitelj sadržajnih vrtova, razmislite o dodavanju i drugih dekorativnih elemenata pored bazena poput ukrasnog kamenja ili biljaka koje će dodati dašak egzotike vaše kutku za opuštanje.

Odabir bazena koji će krasiti vaše dvorište i ujedno biti vaša oaza mira je važna odluka koja može poboljšati kvalitet vašeg života i uživanje na otvorenom. Ključ je u pažljivom razmatranju svih relevantnih faktora, uključujući vrste bazena, budžet, montažu, lakoću održavanja, potrebnu opremu, sigurnosne mere, estetiku i personalizaciju. Investiranje u kvalitetan bazen i odgovarajuću opremu ne samo da će vam pružiti godine uživanja, već će i povećati vrednost vaše imovine.

Sigurni smo da ćete uz pomoć ovog vodiča doneti najbolju moguću odluku i da će vaš novi bazen postati centar zabave i opuštanja za vas, vašu porodicu i prijatelje.

Birajte između najpopularnijih brendova!