Šta su montažni bazeni? Prednosti, mane i vrste

Pronađite ključne informacije koje će vam pomoći prilikom kupovine montažnog bazena. Saznajte sve o tipovima i glavnim karakteristikama montažnih bazena za dvorište.

Šta su montažni bazeni? Prednosti, mane i vrste

Ako razmišljate o tome kako se na najbolji način rashladiti ovog leta, odgovor je bazen u dvorištu. Kako su temperature iz godine u godinu sve više, tako raste i naša potreba da se sklonimo negde i uživamo u kupanju i sunčanju. Montažni bazeni postaju sve popularniji izbor za one koji žele uživati u osvježavajućem kupanju u svom dvorištu bez potrebe za opsežnim građevinskim radovima. Zbog jednostavne instalacije, pristupačne cene i različitih veličina u kojima su dostupni, idealni su za svako dvorište.

Ipak, pre nego što se odlučite za montažni bazen, treba da znate koje su osnovne vrste ovih bazena, kao i koje su mu prednosti i mane.

Najčešći tipovi bazena na našem tržištu su bazeni na naduvavanje i samostojeći montažni bazeni. Kako bismo vam olakšali izbor u nastavku donosimo specifikacije, prednosti i mane samostojećih montažnih bazena.

Osnovne specifikacije samostojećih montažnih bazena sa konstrukcijom

Bazeni sa plastičnom ili metalnom konstrukcijom su napravljeni od kvalitetnog PVC materijala koji je čvrst, izdržljiv i otporan na habanje i UV zračenje. Pored PVC obloge, ovi bazeni imaju konstrukciju, odnosno ram, koji može biti napravljen od plastike ili metala. Iako zahtevaju nešto više vremena od onih na naduvavanje, i ovi bazeni se brzo i lako montiraju.

Bazeni sa konstrukcijom mogu biti okrugli ili pravougaoni, a veći modeli su obično pravogaonog oblika. Kako biste montirali ovaj tip bazena u dvorištu važno je da obratite pažnju na odabir terena koji mora biti ravan i na pravilno sklapanje konstrukcije koja je ključna za oblik i stabilnost vašeg bazena. Ukoliko želite veći bazen za svoje dvorište, u ovoj kategoriji ćete pronaći bazene i do 8 metara dužine. Ove dimenzije ga čine idealnim ne samo za porodice već i za veća društva prijatelja (i možda žurke).

Bazeni sa plastičnom konstrukcijom

Ova vrsta bazena nudi bolju stabilnost i dugovečnost u poređenju sa bazenima na naduvavanje a pritom su cenovno pristupačni i lakši za postavljanje od onih sa metalnom konstrukcijom i ugradnih bazena. Ipak, treba da budete svesni da će ovi bazeni biti manje otporni na loše vremenske uslove i fizička oštećenja. Sastavljanje ovih bazena neće zahtevati nikakve složene alate i veštine tako da možete biti sam svoj majstor. Bazeni sa plastičnom konstrukcijom su relativno lagani, što će vam olakšati postavljanje i sklanjanje.

Bazeni sa metalnom konstrukcijom

Bazeni sa metalnom konstrukcijom su obično izrađeni od čelika, aluminijuma ili njihovih kombinacija. Čelični okvir je posebno otporan na fizička oštećenja i može izdržati teže vremenske uslove, poput snažnih vetrova i obilnih kiša. Ove bazene karakteriše smanjen rizik od prevrtanja il pomeranja bazena, čak i kada se koristi često ili od strane većeg broja ljudi.

Metalni bazeni često imaju posebne premaze ili su izrađeni od legura otpornih na koroziju. Ovo povećava njihovu dugovečnost i smanjuje potrebu za čestim održavanjem. Ovaj tip bazena ima moderan i estetski privlačniji izgled u poređenju sa plastičnim bazenima.

Vodeći brendovi bazena

Prednosti samostojećih montažnih bazena sa konstrukcijom

Bazeni sa konsktrukcijom nude brojne prednosti koje ih čine odličnim izborom za dugoročno uživanje i opuštanje. Evo koje su to prednosti zbog kojih se možda odlučite na kupovinu ovog tipa bazena.

  • Visoka izdržljivost i dugovečnost - ovi bazeni su izuzetno izdržljivi i dugotrajni, posebno oni sa metalnom konstrukcijom. Otporniji su na habanje od bazena na naduvavanje.
  • Stabilnost - Zahvaljujući čvrstoj konstrukciji, nude visoku stabilnost. Konstrukcija smanjuje rizik od prevrtanja ili pomeranja bazena.
  • Veličina i dubina - dolaze u većim dimenzijama i sa većom dubinom što omogućava da i odrasle osobe plivaju u njima.
  • Veća otpornost na oštećenja - bazeni sa konstrukcijom su manje podložni oštećenjima poput rupa, curenja ili pucanja. Metalna i plastična konstrukcija su otpornije na udarce i fizička oštećenja.
  • Dugoročna investicija - iako su ovi bazeni inicijalno skuplji od onih na naduvavanje, dugoročno se više isplate jer neće biti potrebna česta zamena.
  • Više dodatnih funkcija - u ove bazene možete dodati prskalice, svetla, grejače i druge dodatke kako biste poboljšali ugođaj i estetiku svog kutka za hedonizam.


Mane bazena sa konstrukcijom

Pored svih prednosti, postoje i neke mane bazena sa konstrukcijom kojih svaki potencijalni kupac mora biti svestan.

  • Složenija instalacija - postavljanje bazena sa konstrukcijom zahteva više vremena, truda i veštine u poređenju sa bazenima na naduvavanje. Iako je montaža u principu jednostavna, budite spremni na neke izazove.
  • Zahtevniji za održavanje - ovaj tip bazena može biti zahtevniji za održavanje zbog svoje veličine i dubine i metalnih delova koji su podložni koroziji.
  • Manje mobilnosti - ovaj tip bazena je manje mobilan od onog na naduvavanje, mnogo je teži i konstrukcija je sama po sebi nepokretna.
  • Potreba za ravnom površinom - bazeni sa konstrukcijom zahtevaju potpuno ravan teren i priprema može uključivati nivelisanje zemljišta, uklanjanje kamenja i drugih prepreka.

Iako su ove mane neporecive, zadovoljstvo i praktičnost koju pružaju montažni bazeni se ne mogu dovoditi u pitanje.

Samostojeći montažni bazeni ili bazeni na naduvavanje?

Kada pomislite na montažni bazen u dvorištu, verovatno ćete prvo pomisliti na bazen na naduvavanje. Bazeni na naduvavanje su najpopularniji tip bazena za dvorište zbog svoje lakoće montaže i cenovne pristupačnosti. Ipak, oni su manje izdržljivi od bazena sa konstrukcijom i postoji opasnost od bušenja prilikom korišćenja. Samim tim, oni sa konstrukcijom su dugovečniji. Prednost bazena na naduvavanje je što su napravljeni od mekih PVC materijala koji su udobni za decu pa su bazeni za decu obično ovog tipa. Ovi bazeni su često manjih dimenzija od onih sa konstrukcijom jer su i manje stabilni.

Bazeni na naduvavanje su odlični kao privremeno rešenje ali ako ste spremni da uložite više novca u dugotrajniji, stabilniji i estetski privlačniji bazen, bazeni sa konstrukcijom nude mnogo više mogućnosti i prednosti.

Nakon što ste se upoznali sa specifičnim odlikama svakog od ovih bazena, vreme je da donesete odluku koji bazen odabrati. Odgovarajući bazen, prema vašim specifičnim potrebama, će upotpuniti vaš vrt ili dvorište i pružiti vam sopstvenu oazu za osveženje i rekreaciju tokom leta, pa stoga mudro birajte. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o odabiru bazena, pogledajte naš detaljan vodič.