Pametni satovi i oprema

Tehnologija nam iz godine u godinu olakšava život preko pametnih uređaja koje koristimo svakodnevno. Pametni satovi i oprema postaju sve popularniji zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i modernom dizajnu.

809 proizvoda u kategoriji Pametni satovi i oprema

809 proizvoda

Osnovne odlike i način funkcionisanja pametnih satova

Pametni satovi nam nude niz mogućnosti koje idu daleko izvan jednostavnog prikazivanja vremena. Sa različitim funkcijama, od praćenja fitnes aktivnosti do obaveštenja sa pametnog telefona, pametni satovi su postali neophodan deo svakodnevnog života mnogih ljudi, a posebno onih koji se trude ostati fizički aktivni. Verovatno ste se pitali kakve tehnologije koriste ovi uređaji i kako dolaze do podataka koje prikazuju?

Senzori

Pametni satovi koriste niz senzora kako bi nam pružili informacije kojima inače nemamo pristup. Prvi među njima je akcelerometar koji detektuje pokrete i ubrzanje. Koristi se za praćenje koraka, aktivnosti i čak za prepoznavanje različitih vrsta fizičkih vežbi. Pored njega, tu je žiroskop koji meri rotaciju i orijentaciju sata. Ovaj senzor dopunjuje akcelerometar za preciznije praćenje pokreta. S obzirom na to da većina pametnih satova pokazuje i rad srca, u te svrhe sadrži optički senzor za otkucaje srca. Koristi tehnologiju fotopletizmografije (PPG) za merenje protoka krvi i praćenje otkucaja srca. Svetlosni zraci prolaze kroz kožu i detektuju promene u volumenu krvi. Mnogi modeli sadrže i GPS koji omogućava precizno praćenje lokacije, što je korisno za navigaciju i snalaženje tokom aktivnosti na otvorenom. Barometar meri atmosferski pritisak za praćenje nadmorske visine, što je posebno korisno za osobe koje vole da planinare. Povrh svega, smart satovi često sadrže i senzor za nivo kiseonika u krvi (SpO2).

Bežična komunikacija

Vaš pametni sat sadrži različite tehnologije bežične komunikacije kako bi omogućio jednostavno povezivanje i sinhronizaciju sa drugim uređajima, najčešće sa aplikacijama na pametnom telefonu. Bluetooth tehnologija omogućava pametnim satovima da se povežu sa pametnim telefonima, pružajući mogućnost sinhronizacije podataka, primanja obaveštenja i korišćenja aplikacija. Na taj način ste povezani sa svojim telefonom bez da ga stalno držite u ruci. Wi-Fi pomaže pametnim satovima da se povežu na internet bez telefona. Ova funkcija omogućava preuzimanje aplikacija, strimovanje muzike i druge operacije direktno sa sata. U poslednje vreme mnogi pametni satovi koriste NFC tehnologiju koja omogućava beskontaktno plaćanje putem sata. Koristeći usluge kao što su Apple Pay, Google Pay ili Samsung Pay, korisnici mogu obavljati sigurne i brze transakcije jednostavnim prislanjanjem sata na terminal za plaćanje, što kupovinu čini maksimalno udobnom.

Ekran

Napredne tehnologije ekrana kod pametnih satova su tu da pruže najbolje korisničko iskustvo. OLED i AMOLED ekrani pružaju visoku rezoluciju, svetle boje i odličan kontrast uz nisku potrošnju energije. OLED (Organic Light-Emitting Diode) i AMOLED (Active Matrix OLED) ekrani omogućavaju jasne i svetle prikaze, čak i na jakoj sunčevoj svetlosti kada se patite da nešto vidite na ekranu. Touchscreen tehnologija vam pruža dodatnu udobnost prilikom korišćenja. Većina ovih uređaja pruža mogućnost glatkog kretanja kroz meni sata, što je izuzetno korisno i praktično u svakodnevnoj upotrebi. Pored toga, ovi ekrani su otporni na ogrebotine, čime se dodatno povećava njihova dugovečnost i estetika.

Procesor i baterija

Pametni satovi koriste specijalizovane procesore koji su dizajnirani za nosive uređaje. Qualcomm Snapdragon Wear, Apple S-serija čipova i Samsung Exynos su neki od najčešće korišćenih procesora u pametnim satovima. Oni su optimizovani kako bi bili energetski efikasni i omogućili nesmetano funkcionisanje aplikacija ujedno produžavajući rok trajanja baterije. Pored procesora, pametni satovi dolaze sa određenom količinom interne memorije za skladištenje aplikacija, muzike i podataka. Većina pametnih satova koristi litijum-jonske baterije koje pružaju dug vek trajanja i brzo punjenje. Ove baterije su lagane i efikasne, pa su idealne za nosive uređaje. Najbolji pametni satovi dolaze sa mogućnošću bežičnog punjenja putem magnetnih punjača ili Qi-standardnih podloga za punjenje. Ovo vam omogućava brzo i lako punjenje bez nepotrebnih kablova koje ionako često zaboravljate. Baterije pametnih satova, zavisno od modela, mogu da traju i do 14 dana.

Softver i sigurnost

Ovi satovi rade pomoću specifičnih operativnih sistema kao što su watchOS, Wear OS i Tizen, koji su optimizovani za male ekrane i nosive uređaje. Ovi softveri omogućavaju glatko korisničko iskustvo i podršku za širok spektar aplikacija. Aplikacije koje se mogu instalirati na pametne satove pokrivaju širok raspon potreba, uključujući fitnes, zdravlje, komunikaciju i zabavu. Kao i za pametne telefone, možete preuzeti aplikacije iz Apple App Store i Google Play prodavnice. Pametni satovi posvećuju veliku pažnju vašoj sigurnosti i privatnosti. Oni koriste napredne metode enkripcije kako bi zaštitili vaše lične podatke. Pored toga, neki pametni satovi koriste biometrijske metode autentifikacije, kao što su otisci prstiju ili prepoznavanje lica, za dodatnu sigurnost prilikom pristupa uređaju i obavljanja plaćanja. Ove mere osiguravaju da budete zaštićeni u svakom pogledu, a posebno kada sat koristite za plaćanje.

Funkcije pametnih satova

Bez obzira na to da li su u pitanju najbolji pametni satovi ili jeftini smart satovi, svi imaju niz korisnih funkcija koje nam mogu olakšati život. U nastavku pročitajte šta sve dobijate kada kupujete pametni sat.

Praćenje fitnesa i zdravlja

Jedna od najvažnijih funkcija pametnih satova je praćenje fitnesa i zdravlja. Pomoću već pomenutih senzora, pametni satovi su u stanju da mere vaše korake, otkucaje srca, sagorele kalorije i sl. Brojač koraka prati broj napravljenih koraka tokom dana, što vam pomaže da imate uvid u svoju fizičku aktivnost. Takođe, merenje potrošenih kalorija tokom različitih fizičkih aktivnosti vam pomaže da kontrolišete svoj unos hrane i odaberete način potrošnje koji je najefikasniji. Ovi sportski satovi obično imaju i modove za različite aktivnosti: trčanje, plivanje, planinarenje i sl. Optički senzori vašeg pametnog sata će omogućiti kontinuirano praćenje otkucaja srca, pružajući korisnicima uvid u njihovo kardiovaskularno zdravlje. Ovo je posebno važna funkcija za sve one koji imaju problema sa radom srca. Na ovaj način će biti informisani o svom trenutnom stanju u svakom momentu. Pametni satovi prate i kvalitet i faze našeg sna ((laki san, dubok san, REM faza) što nam pomaže da razumemo i poboljšamo svoju rutinu spavanja. Mnogi napredni modeli satova imaju i funkciju merenja nivoa kiseonika u krvi što može ukazati na probleme sa disanjem i pomoći u praćenju opšteg zdravstvenog stanja.

GPS navigacija

Pametni satovi često dolaze sa integrisanim GPS-om koji vam pruža da precizno pratite svoju lokaciju tokom različitih aktivnosti. Uz sat možete da pratite svoju tačnu lokaciju tokom aktivnosti kao što su trčanje, biciklizam ili planinarenje. On će vam dati uvid u nadmorsku visinu, pređenu razdaljinu, tempo kretanja i sl. Pored toga, GPS funkcija omogućava navigaciju, pružajući korisnicima uputstva do željene destinacije direktno sa ručnog zgloba. Ovo je posebno korisno ako ste stalno u pokretu jer ćete lako pronaći put u nepoznatom području i izbeći gužve u saobraćaju a pritom nećete morati stalno gledati u telefon gde vas mogu ometati nepotrebne notifikacije i pozivi.

Obaveštenja i komunikacija

Uz pametni sat ste stalno povezani sa telefonom tako da ga ne morate uvek proveravati. Satovi prikazuju obaveštenja o dolaznim pozivima, SMS porukama, e-mailovima i porukama iz aplikacija kao što su WhatsApp ili Messenger, što vam omogućava da brzo i lako reagujete na važne poruke. Osim toga, možete odgovoriti na pozive direktno sa sata koristeći glasovne komande, šablone odgovora ili mini tastaturu, čime se dodatno povećava praktičnost i efikasnost komunikacije. Na pametnom satu mogu biti prikazana i obaveštenja sa društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama i X-a što vam omogućava da uvek budete u toku sa svim dešavanjima bez potrebe za otvaranjem telefona. Ove funkcionalnosti čine pametne satove fenomenalnim alatom za sve one koji žele da uvek budu povezani, informisani i pritom mobilni.

Multimedijalne funkcije

Smart satovi nude i različite multimedijalne funkcije. Jedna od ključnih funkcija je kontrola muzike, koja omogućava korisnicima da upravljaju reprodukcijom muzike na svom pametnom telefonu ili direktno sa sata. Ovo uključuje funkcije poput menjanja pesama, podešavanja jačine zvuka i pauziranja muzike, što je posebno korisno tokom vežbanja ili kada ste u pokretu. Neki modeli pametnih satova omogućavaju strimovanje muzike direktno sa platformi poput Spotify ili Apple Music, što znači da svoju omiljenu muziku možete poneti sa sobom bilo gde i bilo kada, čak i kada nemate telefon pored sebe. Iako ređe, neki najbolji pametni satovi podržavaju reprodukciju kratkih video klipova. Ova funkcionalnost može biti korisna za brzo pregledanje sadržaja, kao što su video poruke ili kratki informativni klipovi. Ovi satovi, osim što su moćni saveznici kada je u pitanju zdravlje i fizička aktivnost, su i alat za zabavu.

Pored svih korisnih funkcija, ne možemo zanemariti ni mogućnost prilagođavanja i personalizacije. Korisnici mogu prilagoditi izgled početnog ekrana sata biranjem različitih tema, pozadina i widgeta. Kroz instalaciju različitih aplikacija i widgeta, možete ga prilagoditi svojim potrebama, bilo da je reč o fitnesu, zdravlju, produktivnosti ili zabavi. I na kraju, mnogi modeli satova omogućavaju lako menjanje kaiša, pa možete da menjate izgled svog sata.

Oprema za pametne satove

Oprema za pametne satove igra ključnu ulogu u personalizaciji i unapređenju funkcionalnosti ovih uređaja. Jedna od najpopularnijih kategorija opreme su zamenski kaiševi, koji dolaze u različitim materijalima kao što su silikon, koža, nerđajući čelik i tkanina. Ovi kaiševi služe da dodatno personalizujete svoj sat i prilagodite ga svom stilu, ali i potrebama, u zavisnosti od toga da li ga nosite u teretanu ili na svećanu večeru. Pored kaiševa, zaštitne futrole i stakla su neophodni dodaci koji štite ekran pametnog sata od ogrebotina i udaraca, produžavajući njegov vek trajanja. Punjači i stanice su nužni dodaci za pametne satove. Bežični punjači, magnetni punjači i prenosive baterije omogućavaju jednostavno i praktično punjenje uređaja, bilo da ste kod kuće ili u pokretu. Postoji i dodatna oprema kao što su specijalizovani dodaci poput držača za bicikl, trake za pričvršćivanje na ruku ili nadlakticu, koji su idealni za one koji se bave sportom ili rekreativnim aktivnostima. Takođe, dodaci kao što su Bluetooth slušalice i fitnes prateći uređaji mogu se sinhronizovati sa pametnim satovima, i tako vam pružiti dodatne mogućnosti za praćenje zdravlja i fitnesa.

Pametni satovi za decu

Pametni satovi nisu rezervisani samo za odrasle i mogu da ih koriste i deca. Poslednjih godina su izuzetno popularni zbog svoje sposobnosti da kombinuju sigurnost i zabavu. Pametni satovi za decu dolaze sa brojnim funkcijama koje omogućavaju roditeljima da prate kretanje dece, postavljaju geografske ograde i kontrolišu njihovu komunikaciju. Jedna od ključnih funkcija je GPS praćenje, koje omogućava roditeljima da u svakom trenutku znaju gde se njihovo dete nalazi. Pored toga, ovi satovi često imaju SOS dugme koje dete može pritisnuti u slučaju opasnosti, što automatski obaveštava roditelje o trenutnoj lokaciji deteta. Ali osim sigurnosnih funkcija, satovi nude i niz edukativnih i zabavnih sadržaja za decu. To mogu biti podsetnici za domaće zadatke, praćenje fizičke aktivnosti i sl.

Pametne ili fitnes narukvice

Fitnes narukvice su još jedan dodatak pomoću koga možete da pratite svoje zdravlje i fizičku aktivnost. I ove narukvice dolaze sa različitim senzorima koji prate korake, sagorele kalorije, otkucaje srca, kvalitet sna, ponekad i nivo kiseonika u krvi. Fitnes narukvice su lagane i pružaju veću udobnost od pametnog sata, posebno ako uređaj nosite tokom noći kako biste merili kvalitet sna. Pritom su i vodootporne i pogodne za sve vrste fizičke aktivnosti. Pored osnovnih funkcija praćenja fitnesa, mnogi modeli nude i napredne opcije poput GPS praćenja, obaveštenja o pozivima i porukama, pa čak i funkcije beskontaktnog plaćanja. I fitnes narukvice su kompatibilne sa vašim telefonom i nude mogućnost sinhronizacije podataka. Sa raznim dizajnima i bojama, pametne narukvice se lako mogu uklopiti u svaki stil, bilo da je reč o sportskom ili elegantnom izgledu.

Kako odabrati pametni sat?

Pametni satovi, muški ili ženski, dolaze u raznim oblicima, dizajnima i sa raznim funkcionalnostima. Varijanti na tržištu je jako puno. Prvi korak u odabiru pametnog sata je osigurati da je kompatibilan sa vašim pametnim telefonom. Na primer, Apple Watch radi najbolje sa iPhone uređajima, dok su pametni satovi sa Wear OS ili Samsung Galaxy Watch kompatibilni sa Android telefonima. Razmislite o funkcijama koje su vam najvažnije, kao i o trajanju baterije. Neki satovi mogu da rade danima bez punjenja, ali oni uglavnom imaju i manje funkcija. Takvi satovi su i neki Xiaomi modeli. Ako su vam dizajn i udobnost na prvom mestu, odaberite Samsung satove koji pored mnogobrojnih funkcija, nude i sjajan dizajn koji podseća na tradicionalne satove. Cena pametnih satova može značajno varirati. Postavite budžet i pronađite model koji nudi najbolji odnos cene i kvaliteta u okviru vaših finansijskih mogućnosti. Možete pročitati recenzije korisnika ili stručnjaka kako biste bolje razumeli šta koja od specifikacija znači. Pre kupovine uvek proverite i uslove garancije. Pročitajte i naš detaljan vodič za izbor pametnog sata