Kompletan vodič za pametne satove: Prednosti i saveti za kupovinu

Zamislite da imate ličnog asistenta, fitnes trenera, zdravstvenog savetnika i stilski dodatak – sve na vašem ručnom zglobu! Dobrodošli u svet pametnih satova!

Kompletan vodič za pametne satove: Prednosti i saveti za kupovinu

Živimo u doba napredne tehnologije i naša svakodnevica se iz dana u dan menja pod njenim uticajem. Sve je više pametnih uređaja koji nam olakšavaju dnevne obaveze i pružaju nam udobnost koju nismo ni znali da možemo iskusiti. Danas, pametni satovi i oprema su postali nezaobilazni dodaci modernog života, spajajući tehnologiju i stil na način koji je ranije bio nezamisliv.

Ručni sat koji je dosad imao samo jednu funkciju, je sada uređaj koji prati naše aktivnosti i naše zdravlje, pritom vršeći funkciju ličnog asistenta kada su u pitanju posao i svakodnevne obaveze. U nastavku saznajte kakvi su ovo satovi, zašto su korisni i kako da odaberete svoj savršeni model.

Istorija pametnog sata

Prvi ručni sat mnogih od nas je bio dečiji digitalni sat jer na onaj tradicionalni nismo znali gledati. Upravo se iz tih satova razvio današnji pametni sat. Prvi prototipi pametnih satova pojavili su se krajem 20. veka, ali su pravu popularnost stekli tek u poslednjoj deceniji. 1980-te je kompanija Seiko lansirala prvi računarizovani sat, Seiko Data 2000, koji je omogućavao unos podataka preko spoljne tastature. Desetak godina kasnije, IBM je predstavio svoj pametni sat koji je imao mogućnost povezivanja sa računarom putem serijskog porta. Početkom ovog veka počinje revolucija kada su u pitanju ove čudesne sprave. 2004. godine, Microsoft je lansirao SPOT (Smart Personal Object Technology) satove koji su primali informacije putem FM radio signala. 2015. je Apple predstavio svoj Apple Watch, koji je brzo postao najprodavaniji pametni sat na tržištu i od tada popularnost pametnog sata samo raste. Usporedno s pojavom pametnih satova, pojavljuju se i pametne narukvice.

Pametne ili fitnes narukvice su jako slične satovima ali su obično tanje, lakše i manje upadljive. Obično imaju minimalistički dizajn sa manjim ekranima. Ove narukvice su fokusirane na praćenje fizičke aktivnosti i zdravlja i nemaju neke napredne funkcije pametnih satova kao što su podrška za aplikacija trećih strana, napredna obaveštenja i mogućnosti prilagođavanja. Narukvice su generalno pristupačnije od pametnih satova, što ih čini atraktivnim izborom za osobe sa ograničenim budžetom.

Kakve sve funkcije ima pametni sat?

Nekada davno nismo mogli ni da zamislimo da će sat na našoj ruci moći da meri promene u našem organizmu, sate sna, potrošene kalorije. Danas je to realnost i pametni satovi dolaze sa raznovrsnim funkcijama koje ih čine korisnim alatima za mnoge aspekte života. Naravno, i dalje je osnovna funkcija sata prikaz vremena. Pametni satovi često nude mogućnost prilagođavanja brojčanika prema ličnim preferencijama.

Prati našu fizičku aktivnost

Pored ove osnovne funkcije, satovi mogu da prate i fizičke aktivnosti poput brojenja koraka, praćenja srčanog ritma, praćenje sna i vežbanja.

  • Brojenje koraka - jedna od osnovnih i najpopularnijih funkcija pametnih satova. Kako brojanje funkcioniše? Brojanje koraka se oslanja na ugrađene senzore u pametnom satu, kao što su akcelerometar i žiroskop. Pametni sat potom analizira podatke iz ovih senzora kako bi prepoznao obrasce kretanja koji odgovaraju hodanju ili trčanju. Napredni algoritmi koriste ove podatke da razlikuju korake od drugih vrsta pokreta, kao što su vožnja ili kucanje na tastaturi.
  • Praćenje srčanog ritma - jedna od najvažnijih funkcija pametnih satova, koja pruža uvid u vaše kardiovaskularno zdravlje i nivo fizičke aktivnosti. Ovo praćenje se postiže pomoću integrisanih optičkih senzora koji koriste tehnologiju fotopletizmografije (PPG) za merenje otkucaja srca putem svetlosnih impulsa koji detektuju promene u zapremini krvi u ručnom zglobu. Optički senzori emituju zelenu svetlost koja prodire kroz kožu i detektuje refleksiju svetlosti od krvnih sudova. Kada srce pumpa krv, volumen krvi u krvnim sudovima se menja, što utiče na količinu reflektovane svetlosti. Senzori registruju ove promene i koriste algoritme za računanje broja otkucaja srca u minuti (BPM).
  • Praćenje sna - Svet snova je oduvek misterija za sve ljude. Iako ova funkcija ne može da tumači naše neobične snove, ona pruža detaljan uvid u naše spavačke obrasce i pomaže nam da poboljšamo kvalitet sna. Pametni satovi koriste kombinaciju senzora za kretanje i srčanog ritma kako bi analizirali različite faze vašeg sna. Kombinovanjem ovih podataka, algoritmi mogu da identifikuju kada zaspite, koliko dugo spavate i kada se budite. Pritom, mogu prepoznati različite faze sna - laganu, duboku i REM.
  • Praćenje vežbanja - ova funkcija omogućava korisnicima da detaljno prate svoje aktivnosti, optimizuju treninge i prate napredak ka fitnes ciljevima. Mnogi pametni satovi podržavaju različite vrste aktivnosti, kao što su trčanje, biciklizam, plivanje i mnogi drugi sportovi na otvorenom. Satovi imaju ugrađene senzore kao što su GPS, akcelerometar, žiroskop i optički senzor za praćenje srčanog ritma kako bi precizno pratili različite vrste vežbanja. Preko GPS-a precizno se prati udaljenost i tempo tokom aktivnosti na otvorenom, dok akcelerometar i žiroskop prate pokrete vašeg tela.

Šalje obaveštenja

Jedna od ključnih aktivnosti pametnog sata je i mogućnost primanja obaveštenja direktno na ručnom zglobu. Ova funkcija omogućava vam da ostanete povezani i organizovani bez potrebe da stalno vadite pametni telefon iz džepa ili torbe. S obzirom na to da je sat povezan sa vašim pametnim telefonom, možete brzo pregledati obaveštenja kao što su poruke, emailovi, pozivi i obaveštenja sa društvenih mreža. Ovo vam omogućava da odmah vidite važne informacije bez ometanja i posezanja za telefonom. Funkcija obaveštenja na pametnim satovima funkcioniše kroz sinhronizaciju sa pametnim telefonom putem Bluetooth veze i upravlja se putem specifičnih aplikacija.

Pruža podatke o zdravlju

Pametni satovi su moćan alat za praćenje zdravstvenih podataka, pružajući korisnicima detaljan uvid u njihove fizičke i fiziološke parametre. Ovde spada praćenje nivoa kiseonika pomoću SpO2 senzora. Ovi senzori mere zasićenost kiseonikom u krvi, što je važan indikator opšteg zdravlja, posebno tokom vežbanja ili u uslovima visoke nadmorske visine. Kontinuirano praćenje SpO2 može pomoći u blagovremenom otkrivanju respiratornih problema ili drugih zdravstvenih stanja. Pored ove funkcije, još jedna važna funkcija, posebno u današnje vreme je praćenje stresa. Pametni satovi koriste podatke o varijabilnosti srčanog ritma (HRV) za procenu nivoa stresa. Neki modeli nude i vođene disajne vežbe i meditacije kako bi vam pomogli da se opustite i smanjite stres.

Služi kao GPS i navigacija

Svi pametni satovi su opremljeni GPS - om i navigacionim funkcijama koje pružaju precizno praćenje lokacije i daju uputstva za kretanje, što ih čini idealnim saputnicima za sve avanturiste. Uz njih se sigurno nećete izgubiti, gde god da se zaputite. Zar nije fascinantno kako vaš sat na ručnom zglobu ima integrisani GPS koji koristi satelitski sistem za precizno određivanje vaše lokacije? Sat prikuplja signale sa nekoliko satelita i koristi ove podatke za izračunavanje vaše tačne pozicije na Zemlji. GPS u pametnim satovima pruža informacije u realnom vremenu, omogućavajući vam da pratite svoj napredak tokom vežbanja i prilagodite svoje aktivnosti u hodu.

Navigacija vas precizno vodi kud god da treba, što je posebno korisno tokom vožnje na nepoznatom terenu, a sat koristi vibraciju kako bi vas obavestio o skretanju, omogućavajući vam da se fokusirate na put bez potrebe da stalno gledate u ekran. Ove funkcije su posebno korisne za rekreativce koji kreću na avanturu nepoznatim predelima jer neki pametni satovi pružaju mogućnost prikaza mape u boji.

Kako ti pametni sat može pomoći u svakodnevnom životu?

Pametni sat je više od pukog modnog dodatka i ukoliko ste razmišljali o nabavci ovog sata, donosimo vam razloge zašto ste na pravom putu. Pametni sat će vam pomoći da ostanete organizovani, posebno ako ste osoba koja je večito u gužvi i večino negde žuri. Sat će biti vaš lični asistent jer će vam slati obaveštenja o sastancima i planiranim aktivnostima. On će vas podsetiti na sve bitne događaje i zadatke. Brz pogled na sat i setićete se da ste prijateljima zakazali večeru ili da je vreme za pilates. Osim toga, svi vaši pozivi, poruke i obaveštenja sa društvenih mreža stižu direktno na vaš zglob bez potrebe da tražite telefon koji ste ubacili negde duboko u torbu.

Praćenje zdravstvenih parametara nikada nije bilo lakše. Kontinuirano praćenje otkucaja srca omogućava vam da budete svesni svog kardiovaskularnog zdravlja. Pametni sat će vas upozoriti ukoliko se dese bilo kakve promene i nepravilnosti u radu srca. Ovo je posebno važno za osobe koje već pate od nekih srčanih oboljenja. San je izuzetno važan za produktivnost, elan i energiju tokom dana, a sat vam može pomoći da pratite njegov kvalitet i da ga poboljšate. To možete učiniti tako što ćete pratiti svoje faze sna i identifikovati potencijalne probleme. Sat može da prati koliko puta se tokom noći budite, da li se mnogo pomerate i sl. Na osnovu vaših spavačkih obrazaca, sat može preporučiti najbolje vreme za odlazak na spavanje i buđenje.

Ono što je mnogima bolna tačka je održavanje motivacije za vežbanje. Svi želimo da vodimo zdrav život ali nam se često javlja osećaj bezvoljnosti i nedostaje nam podsticaja. Taj podsticaj može biti ova čudesna sprava na ručnom zglobu. Uz njega više nećete imati izgovor za preskakanje treninga. Bilo da želite da pređete 10,000 koraka dnevno ili da istrčite svoj prvi maraton, pametni sat će vam pomoći da postavite i pratite svoje ciljeve. Možete da postavite i cilj sagorevanja kalorija ukoliko ste na putu mršavljenja. Na primer, ako ste postavili cilj da sagorite 500 kalorija tokom trčanja, sat će vas obavestiti kada dostignete taj cilj. Pametni sat vam omogućava da pregledate istoriju svojih aktivnosti kako biste znali koliko ste napredovali, a neki modeli nude personalizovane trening planove koji su prilagođeni vašim ciljevima i fitnes nivou. Na osnovu vaših podataka i ciljeva, sat može kreirati prilagođene planove vežbanja i voditi vas do ispunjenja istih.

Oni koji često putuju će ceniti funkcije poput GPS-a i navigacije, a sat će se sve češće koristiti i za bekontaktno plaćanje. Uz ovakav sat nećete morati imati 3 različita uređaja. On će vas voditi po destinaciji i plaćati za vas. Možete li zamisliti više udobnosti na putovanju?

Kako odabrati pravi sat?

Postoji toliko predivnih modela koji ujedno imaju brojne korisne funkcije i ne možete da se odlučite za jedan? Znamo da je odabir jako težan i zato vam donosimo vodič koji će vam pomoći da pronađite svoj idealni pametni sat.

  • Kompatibilnost - Prvi i najvažniji korak je da osigurate da je pametni sat kompatibilan sa vašim pametnim telefonom. Neki pametni satovi rade samo sa određenim operativnim sistemima. Na primer, Apple Watch je optimizovan za iPhone, dok mnogi drugi satovi, poput Samsung Galaxy Watch ili Google Wear OS satova, rade sa Android uređajima, ali često podržavaju i iOS sa ograničenjima. Pored toga, važno je koje aplikacije koristite jer ako su one deo Apple servisa, logičan izbor za vas je Apple Watch. Slično, ako koristite Google servise, pametni sat sa Wear OS može biti bolji izbor.
  • Funkcije i specifikacije - razmislite o tome koje su vam najvažnije. Ako vam je važno praćenje zdravlja, potražite satove sa naprednim funkcijama kao što su praćenje srčanog ritma, EKG, SpO2, praćenje sna i nivoa stresa. Ako ste fitness entuzijasta ili želite da živite zdravije i više vežbate, tražite satove koji nude praćenje različitih sportova, GPS za praćenje aktivnosti na otvorenom, vodootpornost za plivanje i personalizovane trening planove. Ukoliko vam je najvažnija produktivnost i želite da ste u svakom momentu povezani sa drugima odaberite satove koji su usavršili funkcije kao što su primanje obaveštenja, brzi odgovori na poruke, upravljanje pozivima i integracija sa kalendarom.
  • Trajanje baterije - može značajno varirati od modela do modela. Ako planirate da koristite sat intenzivno tokom dana, tražite modele sa dugotrajnim baterijama koje mogu trajati najmanje jedan do dva dana bez punjenja. Dugotrajna baterija je važna i za avanturiste i sportiste koji provode mnogo vremena na otvorenom. Baterije nekih satova mogu trajati više dana ili čak nedelju ako rade u režimu štednje energije.
  • Dizajn i udobnost - jer je sat i modni detalj. Odaberite veličinu sata koja odgovara vašem ručnom zglobu i težinu koja vam je udobna jer ćete ga nositi po cele dane. Razmislite o materijalu kućišta (npr. aluminijum, nerđajući čelik) i dostupnosti zamenskih traka koje možete prilagoditi svom stilu. Satovi sa AMOLED ili Retina ekranima obično nude bolje vizuelno iskustvo, ali to može uticati na trajanje baterije, pa odredite da li vam je važnija estetika ili dugotrajnost baterije.
  • Cena - na ovu stavku ne volimo da mislimo, jer ona nas često sputava u željama. Ipak, pametni satovi dolaze u širokom rasponu cena pa se mogu pronaći i pristupačni modeli koji nude osnovne funkcije poput praćenja zdravlja i fitnesa.
  • Brend i pouzdanost - Izbor brenda može igrati veliku ulogu u vašem zadovoljstvu uređajem. Brendovi kao što su Apple, Samsung, Garmin i Fitbit su poznati po kvalitetnim pametnim satovima sa pouzdanim performansama i zbog toga se mnogi odlučuju baš za njih. Pre nego što donesete odluku, pročitajte recenzije i preporuke drugih korisnika. Ovo vam može pomoći da steknete bolji uvid u prednosti i mane različitih modela.

Pametni satovi nisu namenjeni samo odraslima; deca takođe mogu imati koristi od ovih multifunkcionalnih uređaja koji donose i zabavu i edukaciju.  Ovi satovi mogu da igraju ključnu ulogu kada je u pitanju sigurnost vaše dece. Mnogi pametni satovi za decu dolaze sa opcijom GPS praćenja, što roditeljima omogućava da uvek znaju gde se dete nalazi. Pored toga, neki modeli imaju i SOS opciju koja omogućava deci da pozovu roditelje u pomoć ukoliko su u opasnosti. Pametni sat za decu nije samo luksuz već koristan alat za sigurnost, zabavu i učenje. Saznajte više o tome kako da odaberete pametan sat za vaše dete!

Dodatni saveti za kupovinu i održavanje

Postoji još nekoliko detalja na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine. Tu pre svega spada postprodajna podrška u vidu garancije, servisa, popravki i ažuriranja softvera. Većina proizvođača nudi ograničenu garanciju koja pokriva kvarove i probleme sa uređajem. Proverite dužinu garancije odabranog modela i šta tačno ona pokriva. Informišite se o dostupnosti servisa i mogućnostima popravke u vašoj blizini. Neki brendovi nude besplatnu ili povoljnu popravku u okviru garancije. Takođe, biće vam potrebna redovna ažuriranja softvera jer to poboljšava performanse vašem uređaja i može vam pružiti dodatne funkcije. Proverite koliko često proizvođač izdaje ažuriranja.

Predviđa se da će u budućnosti ovi satovi biti još napredniji. Očekuju se nove vrste senzora za još preciznije praćenje zdravstvenih parametara, kao što su senzori za praćenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Sve veća upotreba veštačke inteligencije će uticati i na personalizovane preporuke i poboljšane analize podataka kod pametnih satova. U svakom slučaju, pametni sat je nešto u šta se isplati uložiti novac jer može poboljšati mnoge aspekte vašeg života, bez obzira na to da li tražite način da pratite svoje zdravlje, ostanete motivisani za vežbanje, unapredite svoju produktivnost ili jednostavno dodate dozu stila svom izgledu.