Kako očistiti bazen tokom letnjih meseci?

Želite bazen u dvorištu ali se plašite održavanja? Donosimo savete kako održavati bazen i bazensku vodu čistima tokom cele sezone.

Kako očistiti bazen tokom letnjih meseci?

Bazeni su sjajan način da se opustimo i rashladimo leti. Pored toga, oni donose dašak luksuza u naše dvorište i naše živote. Ipak, moguće je da ste razmišljali o kupovini bazena za dvorište, ali ste se onda setili da on zahteva redovno (i možda skupo) održavanje, i odustali ste?

Održavanje bazena ne mora biti težak proces koji zahteva mnogo vremena. U nastavku vam donosimo ključne savete kako održavati bazen i bazensku vodu čistima i sigurnima za upotrebu, i pritom ne potrošiti mnogo novca. Možete dobiti luksuzni ugođaj bez da platite cenu luksuza!

Prvi korak u pravilnom održavanju vode je nabavka odgovarajuće i kvalitetne opreme

Potrebna oprema za čišćenje bazena

Kako bi bazen bio higijensko mesto i mesto potpunog hedonizma, potrebno je da imate odgovarajuću opremu koja će vam pomoći u čišćenju i održavanju. Ovo su ključni elementi opreme koje morate imati:

  • Filter pumpa - ključni element za cirkulaciju vode i uklanjanje nečistoća iz bazena. O tome kakve pumpe postoje i koja je kompatibilna sa vašim bazenom pročitajte ovdje.
  • Mreža za uklanjanje nečistoća sa površine bazena - idealna je za uklanjanje lišća, insekata, trunja i drugih nečistoća koje mogu završiti u vašem bazenu.
  • Skimer - uređaj koji se postavlja na površinu bazena kako bi automatski sakupljao nečistoće koje plutaju.
  • Četka za bazen - potrebna je kako biste efikasno očistili zidove i dno bazena.
  • Usisivač za bazen - nije nužan ali ako posedujete veći bazen skratiće vreme potrebno za čišćenje dna i zidova bazena.

Ova oprema će omogućiti da vaš bazen bude uvek čist i u svakom momentu spreman za korišćenje. Treba da znate da će i navedena oprema zahtevati određeno održavanje kako bi funkcionisala na najbolji mogući način.


Da li su vodi neophodne hemikalije i koje?

Drugo pitanje koje će sebi postaviti neko ko kupuje bazen je da li je hlor baš nužan? Odgovor je “da”. Upotreba hemikalija u bazenu je esencijalna za održavanje čistoće i sigurnosti vode. Postoji nekoliko hemikalija koje će biti potrebne tvom bazenu kako bi on bio 100% siguran za korišćenje, kako od strane odraslih, tako i od strane dece.

  • Hlor - osnovni dezinfekcioni agens koji ubija bakterije i alge u vodi. Možete koristiti hlor u tabletama, granulama ili u tečnom obliku. Potrebno je da merite količinu hloru svakodnevno, i ako je ona manja od 1 ppm, to je znak za dodavanje.
  • pH regulatori - kako bi hlor efikasno delovao, potrebno je da pH nivo vode bude između 7,2 i 7,6. Da biste to postigli potrebno je da koristite sredstva za pojačivanje ili snižavanje pH vrednosti. Merenje vršite najmanje jednom nedeljno kako vrednosti ne bi bile manje od preporučenih.
  • Algecidi - sredstva koja sprečavaju rast algi u vašem bazenu. Obično se koriste kao preventiva ili kada se već pojave alge. Dodavanje ovog sredstva je dovoljno jednom nedeljno.

Jednom nedeljno ili jednom u dve sedmice će biti potrebno da uradite šok tretman hlorom. Ovo je posebno važno nakon velikih kiša ili nakon velikog broja kupača. Obratite pažnju na to da u bazenima za bebe i malu decu nije preporučljivo koristiti hemikalije jer je dečija koža mnogo osetljiva.

Možda vam ovaj proces održavanja deluje zahtevno, ali sigurno ne želite da se uživanje u vodi pretvori u infekciju?

Kako i koliko često treba čistiti bazen tokom leta?

Čist bazen je imperativ jer je prljava voda izuzetno opasna. Koliko često i na koji način treba čistiti bazen? Svakodnevno čišćenje podrazumeva uklanjanje površinskih nečistoća mrežicom, jer to sprečava da se prljavština taloži u bazenu, kao i proveravanje nivoa hemikalija pomoću test traka.

Jednom nedeljno će biti potrebno da očistite dno i zidove bazena četkom. Ovo je posebno važno za sprečavanje rasta algi i drugih mikroorganizama. U ovom slučaju možete da koristite i usisivač, ali četka je obavezna posle njega jer pomaže u uklanjanju naslaga koje se ne mogu ukloniti usisivačem.

Mesečno čišćenje je potrebno i filteru vašeg bazena. Uklonite i očistite filter patrone ili zamenite pesak u peskovnom filteru. Čist filter je neophodan kako bi se održavala cirkulacija vode i efikasno filtriranje nečistoća. Filter je potrebno i zameniti u zavisnosti od učestalosti korišćenja bazena i vrste filtera (otprilike svakih 2 - 4 nedelje).

Dodatni saveti za čist bazen

Pored navedenih saveta, donosimo dodatne trikove koji će vam pomoći u održavanju čistoće bazena. Preventiva je uvek najbolji lek pa stoga koristite pokrivač za bazen koji će sprečiti upadanje lišća i druge prljavštine onda kada ga ne koristite, a posebno noću. Pokrivač sprečava i isparavanje hemikalija potrebnih za higijenu vodu.

Redovno tuširanje pre ulaska u bazen će smanjiti količinu prljavštine, ulja i kozmetike koja ulazi u bazen. Zamolite sve svoje goste u bazenu da poštuju ovo pravilo. Posebno naučite decu da se tuširaju pre ulaska u bazen, kao i da ne mokre u bazensku vodu.

Možda niste znali, ali sunce može da igra važnu ulogu u dezinfekciji vode vašeg bazena. Sunčeva UV svetlost ima prirodnu sposobnost da uništava bakterije, viruse i alge u vodi, čime se može smanjiti potreba za hemikalijama. Stoga, osim za grejanje vode, i za njeno održavanje je važno da bazen stoji na direktnom suncu. Ukoliko vam sunce smeta, nad nekim delovima bazena postavite suncobrane ili tende.

Pre svake sezone je potrebno da temeljno očistite bazen, proverite opremu i napunite bazen svežom vodom. Obavezno proverite da li je sva oprema montirana pravilno i da li funkcioniše kako treba. Takođe, na kraju sezone čistite bazen opet temeljno, ispustite vodu potpuno i sklonite bazen na sigurno mesto. Ukoliko bazen ostaje u dvorištu tokom čitave godine ispustite vodu do preporučenog nivoa i pokrijte bazen zimskim pokrivačem.

Šta je sa zamenom vode u toku sezone?

Verovatno se pitate šta je sa zamenom vode? Da li se voda menja u sezoni i koliko često? Ukoliko pravilno i redovno koristite hemikalije i opremu za održavanje bazena, voda će ostati čista i sigurna tokom cele sezone. U tom slučaju je potrebno ispuštanje vode kada završi kupanje u datoj sezoni.

Postoje pak, specifične situacije u kojima je potrebno promeniti vodu pre kraja sezone. Ako se desi ozbiljna kontaminacija, kao što je velika količina algi i bakterija ili prekomerno dodavanje hemikalija, biće potrebno ispuštanje vode i ponovno punjenje. Pored toga, ako bazen koristi mnogo ljudi ili ako primetite da voda postaje zamućena i da se ne može adekvatno očistiti hemikalijama i filtracijom, vreme je za zamenu.

Uz praćenje ovih saveta, vaš bazen će biti prava mala oaza za hedonizam. Bez obzira na vrstu bazena koji posedujete ili tek planirate kupiti, pravilno održavanje će produžiti njegov vek trajanja. Iz sezone u sezonu, bazen će zadržati svoju funkcionalnosti i pružati samo bezbrižne momente opuštanja.