Bazeni za decu i bebe: Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine

Dosadilo vam je da vodite dete stalno na bazen? Vreme je da dobije bazen u dvorištu koji će biti prilagođen samo njemu. Evo šta morate znati pre kupovine.

Bazeni za decu i bebe: Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine

Deci je leto omiljeno godišnje doba jer im pruža mogućnost igre i zabave na otvorenom. Kada ih vrelina vazduha natera da se rashlade, tu na scenu stupaju bazeni specijalno prilagođeni za njih.

Bazeni za decu i bebe dolaze u toliko različitih oblika i veličina da se i roditelji pronađu zbunjenima i neodlučnima. Ovo posebno važi za ljude koji su po prvi put roditelji i po prvi put kupuju bazen za bebu. Da li će se beba plašiti vode? Koja temperatura vode je odgovarajuća? Koji bazen može da koristi beba od 6 meseci? Sve su ovo pitanja koja muče noge roditelje, a mi u nastavku donosimo odgovore na ova i mnoga druga pitanja.

U daljem tekstu ćemo razmotriti ključne aspekte koje treba imati na umu prilikom odabira savršenog bazena za vaše mališane.

Koju vrstu bazena za decu izabrati?

Vrstu bazena treba da odaberete prema uzrastu vašeg deteta kako biste osigurali njegovu bezbednost. Ovde vam donosimo vodič sa brojem godina koji će vam pomoći da odaberete odgovarajući bazen za svog mališana.

Bazeni za bebe od 0 do 2 godine

Ukoliko krećete na letovanje sa bebom od 6 meseci, vreme je da i ona uživa u čarima kupanja na otvorenom. Pažljivo odaberite prvi bebin bazen jer će on poslužiti kao sredstvo za upoznavanje sa morskom vodom. Za bebe su najbolji naduvavajući bazeni koji su mekani, prenosivi i lako se postavljaju. Ovi bazeni su plitki i sigurni za najmlađe. Kada birate bazen, potražite one koji imaju mekano dno za dodatnu udobnost. Važno je da bazen za bebu ima suncobran ili neku vrstu male tende kako osetljiva bebina koža ne bi došla u dugotrajni kontakt sa štetnim UV zracima.

Bazeni za bebe su u pravilu jako plitki i dubina vode ne bi smela da prelazi 15 cm kako bi se omogućilo bebama da sede u vodi i bezbrižno se igraju. Idealna temperatura vode za bebe je između 32°C i 35°C. Koristite termometar kako biste prilagodili temperaturu vode bebi.

Bazen za decu od 2 do 5 godina

Za decu od 2 do 5 godina, voda je izvor zabave, igre, smeha. U ovom uzrastu, deca već znaju da uživaju u svim blagodatima vode. Kada je u pitanju vrsta bazena, možete odabrati bazene na naduvavanje i bazene sa okvirom. Plastični bazeni sa okvirima su obično čvršći od onih na naduvavanje i pružaju veću stabilnost, pa su pogodni za aktivniju i energičniju decu. Mnogi bazeni na naduvavanje dolaze sa ugrađenim igračkama kao što su tobogani, prskalice i slično. Ovo bazene čini zabavnijima i utiče na razvoj motorike i koordinacije kod dece.

Dubina bazena koji koriste deca ovog uzrasta ne sme da prelazi 30 cm. Ovo je dubina u kojoj deca mogu da stoje, sede, igraju se i hodaju bez rizika od utapanja.

Bazeni za decu 5+ godina

Deca od 5+ godina su već naučila da se kreću u vodi a možda su naučila i da plivaju. Ako imate dete navedenog uzrasta, možete odabrati montažni bazen koji ima puno prednosti. Tako će vaše dete imati više prostora za igru i učenje plivanja, kao i za druženje sa vršnjacima. Ovi bazeni su obično nešto dublji ali dubinu birajte prema plivačkim sposobnostima i visini vašeg deteta. Ovi bazeni svojom veličinom ulaze u kategoriju bazena za koje se može koristiti filtracioni sistem koji pomaže u održavanju čistoće vode. Obratite pažnju na ovaj detalj kada budete kupovali bazen svom školarcu. 

Mere bezbednosti bazena za decu i bebe

Prva stvar na koju će pomisliti svaki roditelj prilikom kupovine bazena za decu je koliko je bazen bezbedan? Mnogo je faktora koji utiču na bezbednost dece u bazenu, a odgovarajuća dubina je samo jedan.

Kada kupujete prvi bazen za svoje dete koje nema još uvijek ni godinu dana, obavezno proverite sastav materijala od kojih je načinjen bazen. Materijal bazena za bebe ne sme da sadrži toksične hemikalije poput BPA i ftalata. Poželjno je da materijal bude hipoalergijski kako ne bi izazvao iritaciju na osetljivoj koži dece. Proverite i da li bazen ima relevantne sertifikate o bezbednosti.

Čvrstoća i stabilnost su izuzetno važne za bezbednost bazena, posebno kada znamo da se deca igraju u njemu. Osigurajte se da su okviri čvrsti i da mogu podneti težinu vode i dečije pokrete. Oko bazena postavite neklizajući materijal kako bi deca mogla sigurno da izađu. Takođe, odaberite bazene sa antikliznim dnom kako biste povećali sigurnost tokom igre.

Veći bazeni za decu od 5+ će možda zahtevati i merdevine ili stepenice za ulazak u bazen. Stepenicu nisu potrebne samo zbog udobnosti, već i zbog sigurnosti. Briga o bezbednosti ne prestaje kada odaberete bazen koji dubinom i oblikom odgovara vašem detetu, stalno nadgledanje deteta dok se kupa u bazenu je od ključne važnosti.

Dodatni saveti za kupovinu bazena za decu

Pre nego što sa detetom krenete u potragu za njegovim idealnim vodenim igralištem, razmislite o tome gde će biti postavljen. Pored toga, razmislite i o kupovini zaštitne podloge za bazen koja će obezbediti dodatnu sigurnost, smanjujući rizik od klizanja i povreda.

Povedite dete sa sobom u kupovinu jer je to ipak bazen koji će ono koristiti. Uzmite u obzir i njegove želje. Na vama je briga o sigurnosti a detetu prepustite brigu o izgledu bazena i dodatnim igračkama. Uz bazen koji koriste deca je poželjno da imate i suncobran kako biste ih zaštitili od štetnog uticaja sunca.

Pre nego što kupite bazen, proverite garanciju koju proizvođač nudi i pročitajte recenzije drugih kupaca tog proizvoda ili se posavetujte sa prijateljima. Iskustva drugih roditelja vam mogu pomoći da donesete pravu odluku.

Redovno održavanje bazena koji koriste deca je jako važno pa odmah nabavite mrežicu za bazen, četku i pokrivač koji će štititi bazen od nečistoća ali i održavati temperaturu vode. Bazene za decu od 5+ godina ćete morate detaljnije čistiti pa pogledajte naš blog post o čišćenju bazena tokom letnje sezone.

Kupovina bazena za decu može biti avantura u koju ćete se uputiti zajedno sa vašim mališanom. I dok vaše dete budu nosile emocije prilikom izbora, vi se fokusirajte na bezbednosne karakteristike. Pravilno odabran bazen pružiće detetu sate zabave, a vama bezbrižnog odmora.