Pištolji na vodu

Pištolji na vodu su omiljeni dečiji rekviziti leti jer im donose zabavu i osveženje i neizostavan su deo opreme na moru ili bazenu. Ovi pištolji i puške dolaze u različitim oblicima i bojama i mogu biti napravljeni od različitih materijala.

Vrste pištolja na vodu

Postoji nekoliko vrsta pištolja na vodu u zavisnosti od njihove veličine. Klasični pištolji na vodu su napravljeni od plastike i dolaze u raznim bojama i veličinama. Sadrže rezervoar za vodu koja se koristi za prskanje, pumpicu za stvaranje pritiska u rezervoaru za vodu, cevi koja sve to povezuje i okidača koji se koristi za oslobađanje vode iz rezervoara. Kada se okidač pritisne, ventil se otvara, omogućavajući vodi da teče kroz cev i izlazi kroz mlaznicu. Napredniji modeli pištolja mogu biti opremljeni dodatnim funkcijama poput većeg rezervoara za vodu, dužeg dometa ili automatskog punjenja. Takođe, postoje modeli sa više mlaznica koji omogućavaju istovremeno prskanje u više pravaca. Postoje i modeli pištolja na vodu sa LED svetlima koji pružaju dodatnu zabavu jer se mogu koristiti i noću. Vodene puške radi po istom principu kao i pištolji ali su većih dimenzija i samim tim imaju veći rezervoar za zabavu koja duže traje.

Koji pištolj na vodu odabrati?

Na tržištu postoji širok spektar pištolja i pušaka za vodu. Važno je obratiti pažnju na to da je materijal od koga je napravljen siguran za upotrebu i da nije toksičan za decu. Obično je u pitanju čvrsta i kvalitetna plastika. Ove igračke dolaze u raznim zanimljivim dizajnima, obično sa likovima iz crtanih filmova, pa možete odabrati ono što vaše dete najviše voli. Brend Nerf nudi i pištolje i puške na vodu inspirisane video - igrom Fortnite. Prilikom kupovine razmotrite veličinu rezervoara jer veći kapacitet znači duže trajanje igre. Osim toga, obratite pažnju na to kako se pištolj puni.

Ako želite praktičnost, možda biste želeli pištolj na vodu koji ima automatsko punjenje vode, što znači da se može priključiti direktno na crevo za vodu radi brzog i jednostavnog punjenja. I domet prskanja je nešto što će deci verovatno biti važno kako bi mogla da se igraju i na većem prostoru. Pored ovih smernica, obratite pažnju i na oznaku uzrasta. Neki proizvodi nose oznaku broja godina za koje su prilagođeni.

Mere bezbednosti prilikom korišćenja pištolja na vodu

Kada deca koriste pištolj ili pušku na vodu, važno je da se pridržavaju nekoliko mera bezbednosti. Preporučuje se nošenje zaštitnih ili sunčanih naočara kako bi se zaštitile oči od mogućih prskanja i povreda. Naučite decu da izbegavaju ciljanje direktno u lice ili oči drugih osoba i da izbegavaju upotrebu unutar zatvorenog prostora. Takođe, naučite ih da ne pucaju iz velike blizine jer je snaga mlaza u tom slučaju jača i može povrediti drugu osobu. Obavezno nadgledajte decu dok se igraju sa vodenim pištoljima i puškama. Nakon svake upotrebe, osigurajte da pištolj na vodu bude dobro osušen kako biste sprečili stvaranje buđi ili neprijatnih mirisa. Vodeni pištolji i puške treba da se koriste isključivo na otvorenom. Nikada ne dozvoljavajte deci da koriste pištolje na vodu u blizini električnih uređaja ili drugih izvora struje. Uvek imajte na umu da je najvažnije da igra bude sigurna za sve učesnike.

Zabavne igre sa pištoljima

Igra sa pištoljima na vodu može biti odličan način da deca provedu aktivno vreme na otvorenom. Možete da podelite decu u timove i da organizujete malu bitku. Cilj igre je da jedan tim prska članove drugog tima i eliminiše ih iz igre. Tim koji poslednji ostane u životu, pobeđuje. Da bi igra bila zanimljivija, možete dodati određene prepreke i skrovišta. Još jedna igra koju možete praktikovati je ciljanje meta. Postavite deci različite mete, poput balona sa vodom, plastičnih boca i sl. Zadatak takmičara je da pogode što više meta u određenom vremenskom periodu. Svaka pogođena meta donosi određeni broj poena, a igrač sa najviše poena na kraju igre pobeđuje. Ova igra, osim što pruža zabavu, razvija preciznost i koordinaciju kod dece. Podstaknite decu da i sami osmisle igre sa pištoljima na vodu kako bi razvijali svoju kreativnost. Setite se da je najvažnije da su deca aktivna i da provode što više vremena na otvorenom uz igru i smeh. 

Održavanje pištolja na vodu 

Kako bi pištolji trajali i bili u mogućnosti da pucaju kad god to deca zažele, potrebno je pravilno održavanje. Nakon svake upotrebe, važno je temeljno isprati pištolj na vodu kako bi se uklonili ostaci vode i sprečili stvaranje kamenca i buđi. Posebno ako je u njemu bila slana voda. Napunite rezervoar čistom, svežom vodom i nekoliko puta ispraznite pištolj kako biste osigurali da su svi delovi čisti. Nakon ovoga, potrebno je temeljno sušenje igračke. Rastavite sve delove koji se mogu rastaviti kako biste ih lakše očistili i osušili. Sušenje je posebno važno kako bi se sprečila pojava buđi ili korozije, u slučaju da postoje metalni delovi. Ostavite pištol na suncu jer će sunčeva svetlost izvršiti i dezinfekciju i uništiti bakterije. Gumeni čepovi i prstenovi su važni za pravilno funkcionisanje pa ih periodično proverite kako ne bi došlo do curenja vode. Izbegavajte ostavljanje pištolja na mestima gde može doći do zamrzavanja vode u rezervoaru, jer to može prouzrokovati pucanje plastike.

 Pištolji na vodu su fantastičan način za rashlađivanje i zabavu tokom vrelih letnjih dana. Prateći mere opreza i redovno održavanje, mogu pružiti sate nezaboravne igre i smeha. Ne zaboravite ipak da nadgledate decu dok se igraju ovim igračkama!