Bazeni

Dolazak leta znači kupanje i uživanje na suncu, što je mnogima omiljena letnja aktivnost. Ako želite da uživate u sopstvenom dvorištu, nabavka bazena je idealno rešenje. Montažni bazeni predstavljaju idealnu opciju za one koji žele da uživaju u blagodatima privatnog bazena bez potrebe za dugotrajnom i skupom instalacijom i građevinskim radovima. Pre kupovine ovog tipa bazena treba da znate neke ključne stvari o bazenima i potrebnoj opremi.

Izdvojeni brendovi

60 proizvoda u kategoriji Bazeni

60 proizvoda

Kakvi bazeni postoje?

Postoji nekoliko vrsta bazena, u zavisnosti od materijala od koga su napravljeni i načina na koji se montiraju. Izbor će zavisiti od vaših ličnih preferencija, prostora kojim raspolažete i budžeta. Evo kakvi sve bazeni postoje.

Bazeni na naduvavanje ili samostojeći bazeni

Verovatno najčešći tip bazena koji ćete sretati na našem tržištu su bazeni na naduvavanje ili samostojeći bazeni. Oni su praktični, pristupačni, lako se montiraju i demontiraju i privremeno su rešenje. Ne zahtevaju nikakve dodatne radove poput kopanja terena i sl. Bazeni na naduvavanje su obično napravljeni od kvalitetnog PVC materijala, otpornog na pucanje, i dolaze u različitim oblicima i veličinama - od onih malih za bebe do velikih porodičnih bazena. Neki modeli sadrže dodatne funkcije kao što su tobogani, prskalice i ugrađene igračke, što ih čini atraktivnima za decu.

Brzina i lakoća montaže su veliki plus ovih bazena. Bez potrebe za alatima ili profesionalnom instalacijom, većinu ovih bazena možete napuniti vazduhom i vodom u roku od nekoliko minuta. Duvaju se na pumpu koja dolazi sa bazenom i većina bazena na naduvavanje je sigurna za decu, jer su ivice udobne i meke i ne može doći do povređivanja. Demontaža ovih bazena se obavlja jednostavnim ispuštanjem vazduha i nakon toga je bazen spreman za skladištenje na nekom sigurnom mestu na kome se ne može oštetiti.

Samostojeći montažni bazeni ili bazeni sa konstrukcijom

Bazeni sa metalnom ili plastičnom konstrukcijom ili samostojeći montažni bazeni sadrže čvrsti nosač bazena koji je ključan za njegov oblik i stabilnost. Uz pravilno i redovno održavanje mogu da traju godinama i prilično su isplativ izbor za sve one koji žele kvalitetan bazen bez kopanja terena i zahtevnih građevinskih radova. Dovoljno su veliki da ih mogu koristiti porodice, ali i pojedinci koji vole da plivaju.

Ovi bazeni dolaze sa čvrstom konstrukcijom koja može biti od kvalitetne i izdržljive plastike ili metala i PVC platna. Konstrukcija je dizajnirana da podrži težinu vode i pruži dodatnu sigurnost i stabilnost bazenu. Oblik i veličina ovih bazena variraju, ali su uglavnom okruglog ili pravougaonog oblika, prečnika 5m ili dužine 6m. Ukoliko kupujete veći bazen verovatno će vam trebati i merdevine za lakše ulaženje u vodu. Montaža ovih bazena je jednostavna, a najvažniji deo je odabir ravnog terena i pravilna postavka okvira. Bestway bazeni imaju ram od nehrđajućeg čelika, velikih su dimenzija, pa ih može koristiti cela porodica, i dolaze sa merdevinama.

Ugradni bazeni

Posebna kategorija bazena su ugradni bazeni koji se delomično ili potpuno ugrađuju u zemlju, što znači da je površina bazena u ravni sa površinom travnjaka u vašem dvorištu. Ovo ih čini estetski privlačnijima, što znači da doprinose lepšem izgledu vašeg dvorišta ili vrta. Iako je instalacija kompleksnija u poređenju sa nadzemnim bazenima, ugradni bazeni nude dodatnu stabilnost i dugotrajnost.

Ugradni bazeni su obično napravljeni od vinila i imaju metalnu ili plastičnu konstrukciju koja drži vinilnu oblogu. Ovi bazeni su cenovno pristupačniji od betonskih i mogu biti brže instalirani. Bazeni napravljeni od fiberglasa su prethodno formirani i dolaze u jednom komadu, pa su odmah spremni za instalaciju. Ovi bazeni zahtevaju kopanje određenog sloja zemlje u razmerama bazena ali luksuzni izgled koji dolazi s ovim bazenom vredi truda.

Bazeni za decu

Bazeni za decu su prilagođeni mališanima od njihovih prvih meseci života pa do adolescentskog doba i nisu samo mesta za igru i osveženje tokom letnjih dana već i prilika za razvoj veština plivanja, jačanje fizičkog zdravlja i učenje o bezbednosti u vodi. Bazeni za decu mogu biti na naduvavanje, sa konstrukcijom ili sa čvrstim PVC ivicama.

Odabir bazena će biti uslovljen uzrastom deteta i ličnim željama. Izaberite bazen čija je veličina i dubina prilagođena uzrastu i sposobnostima vaše dece. Bazen treba da omogući deci da bezbedno stoje i igraju se u vodi. Dečiji bazeni često dolaze sa različitim dodacima za igru i sigurnost, poput tobogana ili nadstrešnica. Mnoštvo elemenata na naduvavanje koji su deo ovog tipa bazena čini ih privlačnijima i zabavnijim za decu. Materijali od kojih su napravljeni bazeni za decu ne smeju sadržati štetne materije, pogotovo bazeni za jako malu decu. Pošto je dečija koža mnogo osetljivija od kože odrasle osobe, maksimalna higijena bazena za decu je imperativ.

Montaža bazena

Prednost svih navedenih tipova bazena je laka montaža koju možete da obavite sami kod kuće, bez upotrebe posebnih alata. Bazeni dolaze kao već gotov proizvod i potrebno ih je samo pravilno montirati kako bi dobili svoj konačni izgled. Postoje različiti tipovi montažnih bazena, uključujući nadzemne, bazene na naduvavanje, sa metalnom konstrukcijom, kao i ugradne bazene. Postupak montaže svakog od ovih je prilično sličan.

Prvi korak je odabir odgovarajućeg terena. Odaberite ravnu, čvrstu površinu bez kamenja, korenja ili drugih oštrih predmeta. Većina bazena ne zahteva izbetoniranu površinu, važno je samo da bude ravna i sigurna za bazen. Po želji, možete ukloniti svu travu i biljke sa terena i izravnati ga. Neki bazeni dolaze sa podlogom kako bi se smanjio rizik od bušenja, pa je svakako iskoristite ako je imate. Ako imate bazen na naduvavanje biće dovoljno samo ga postavite na podlogu i naduvate. Nakon što proverite da su svi ventili pravilno zatvoreni možete početi sipati preporučenu količinu vode.

Montaža bazena sa metalnom ili plastičnom konstrukcijom zahteva prvo postavljanje okvira. Za pravilno postavljanje i sklapanje pratite uputstva proizvođača. Nakon što je okvir postavljen, postavite oblogu bazena unutar okvira. Okviri su obično kružnog ili pravougaonog oblika. Pazite da se obloga nikad ne savija i ne mreška. Napunite vodom prateći pritom uputstva za osiguravanje strukture.

Montaža ugradnog bazena zahteva da iskopate deo terena u koji ćete spustiti svoj bazen. Važno je pravilno izmeriti dimenzije kupljenog bazena kako biste znali iskopati odgovarajuću jamu. Jama u koju spuštate bazen treba da bude nešto veća od bazena. Dno jame treba biti ravno i stabilno. Često se koristi sloj šljunka ili peska za nivelaciju. Vinilni bazeni zahtevaju izgradnju čvrstog okvira, koji može biti od metala ili betona, na kojem će se vinilna obloga osloniti. Vinil se pažljivo postavlja unutar okvira, osiguravajući da nema nabora ili oštećenja. Nakon toga možete postaviti filtracioni sistem, pumpe i drugu opremu, i početi sa sipanjem vode, istovremeno proveravajući da li je vinilna obloga pravilno postavljena i da nema curenja.

Završni radovi oko ugradnog bazena uključuju uređenje ruba bazena, slaganjem dekorativnih pločica, drvenih obloga i sl. Ovo je prostor na kome možete upotrebiti svoju kreativnost kako biste razvili svoj kutak za opuštanje onako kako želite.

Održavanje bazena

Pravilno i redovno održavanje bazena je izuzetno važno jer je to prostor u kome ćete boraviti često i vrlo verovatno ga nećete koristiti samo vi. Voda je plodno tlo za razvoj bakterija i drugih neželjenih mikroorganizama i zato zahteva posvećenu brigu. Bez obzira na tip bazena, postoji nekoliko osnovnih principa i koraka koje treba slediti kako bi vaš bazen bio u optimalnom stanju.

Čišćenje površine i dna bazena

Ako se u blizini bazena nalazi drveće, vrlo verovatno će ponekad lišće ili trunje završiti u vašem bazenu. Za površinsko čišćenje koristite mrežicu za skidanje lišća, insekata i drugih plutajućih nečistoća. Za čišćenje dna možete koristiti usisivač za bazen ili četku kojom biste trebali čistiti i zidove bazena kako se ne bi formirale alge. Redovno proveravajte i čistite filtere bazena kako biste osigurali efikasnu cirkulaciju i filtraciju vode. Ako imate bazen od fiberglasa zidove čistite mekanom četkom kako ne biste oštetili površinu i izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava kako ne biste oštetiti gel-coat završnicu fiberglasa. Kod vinilnih bazena je potrebno redovno proveriti stanje obloge i ukoliko ima znakova habanja pravovremeno popraviti bazen ili zameniti oblogu.

Periodično proveravajte sve delove bazenske opreme, uključujući pumpe, filtere, merdevine, osvetljenje i druge instalacije. Pokrivači za bazene vam mogu uštedeti vreme i trud oko održavanja bazena. Ovi pokrivači se lako postavljaju i njihovo korišćenje se preporučuje noću i u slučajevima kada se bazen ne koristi neko vreme. Pokrivač štiti vodu bazena i od kiše, grada i drugih vremenskih nepogoda.

Održavanje vode u bazenu

Ispravnost i higijena vode izuzetno su važna stavka. Pravilno održavanje vode podrazumeva redovno testiranje, balansiranje hemijskih parametara i čišćenje. Pre svega testirajte vodu jednom nedeljno kako biste pratili nivoe pH, hlorida, alkalnosti, i, ako je potrebno, stabilizatora i minerala. Idealna pH vrednost za bazensku vodu je između 7.2 i 7.6. Ako je pH vrednost van ovih okvira koristite hemikalije za povećanje ili smanjenje pH vrednosti. Održavajte totalnu alkalnost između 80 i 120 ppm (delova na milion) kako biste stabilizovali pH vrednost.

Za dezinfekciju vode koristite hlor koji se može pronaći u tabletama, prahu ili u tečnom stanju. Tablete hlora se stavljaju u plutajuće dozatore ili skimere. Nivo slobodnog hlora u bazenu treba da bude između 1 i 3 ppm. Prah hlora se koristi za šok tretmane ili kada je potrebno brzo podizanje nivoa hlora, dok se tekući hlor dodaje u bazen uveče kada nema sunčeve svetlosti koja može smanjiti njegovu efikasnost. Ako primetite razvoj algi u svom bazenu potrebno je da koristite algecide, koji se dodaju direktno u bazen, obično nakon šok tretmana hlora. Doziranje algecida zavisi od proizvoda ali se generalno preporučuje korišćenje jednom nedeljno ili po uputstvu proizvođača. Postoje i sredstva za održavanje bazenske vode koja u sebi kombinuju više hemikalija potrebnih za potpunu brigu o vodi u bazenu.

Odlaganje bazena nakon završetka sezone

Kada se završi sezona kupanja, vreme je za demontažu i pravilno odlaganje bazena, posebno ako je reč o nadzemnim ili bazenima na naduvavanje koji nisu namenjeni za celogodišnju upotrebu. Pravilna demontaža i skladištenje mogu produžiti vek trajanja bazena. Prvi korak prilikom demontaže svakog bazena je svakako ispuštanje vode. Vodu uvek ispuštajte na odgovoran način, pridržavajući se lokalnih propisa. Kada ispustite vodu temeljno očistite površinu bazena od algi, naslaga i drugih nečistoća. Prilikom čišćenja možete koristiti neka neabrazivna sredstva i meku četku ili krpu. Potpuno osušite bazen pre demontaže kako biste sprečili razvoj plesni i neprijatnih mirisa. Kod bazena sa plastičnim ili metalnim okvirom demontirajte konstrukciju prema uputstvu proizvođača. Budite jako pažljivi da prilikom demontaže ne oštetite neki deo bazena. Filtere, pumpe i ostalu opremu očistite, osušite i skladištite na suvom i toplom mestu. Sklopljene delove i obloge svog bazena spakujte u originalnu ambalažu i čuvajte na sigurnom mestu kome nemaju pristup kućni ljubimci ili neke druge životinje koje mogu oštetiti strukturu bazena. Za ugradne bazene koji ostaju u zemlji i nakon letnje sezone koristite pokrivače za bazen.

Dodatni saveti

Kako bi bazen bio prijatno mesto za uživanje svih pojedinaca ili članova porodice postavite određena pravila bezbednosti i higijene za sve korisnike bazena, posebno za decu. Razmislite o postavljanju ograde oko bazena ako ga najčešće koriste deca i obavezno imajte nadzor nad decom koja koriste bazen, bez obzira na to što bazen možda nije previše dubok. Pre ulaska u bazen, ohrabrite korisnike da se istuširaju kako bi se smanjila količina prirodnih ulja, krema za sunčanje i drugih supstanci koje mogu uticati na kvalitet vode.

Za lepši ugođaj razmislite o vodootpornom osvetljenju unutar i oko bazena. Ovo ne samo da poboljšava atmosferu, već pruža i potrebnu bezbednost tokom noćnog kupanja. Ako imate ugradni bazen, posebno pejzažno uređenje može stvoriti prijatno i privatno okruženje. Biljke i živice mogu dodati prirodnu lepotu i pružiti dodatnu privatnost. Dodavanje ležaljki, stolova i suncobrana oko bazena stvara dodatni prostor za uživanje i druženje. Deca će sigurno zahtevati određene vodene igračke i rekvizite u svom bazenu kako bi zabava bila potpuna. Možda ćete ponekad morati zagrejati vodu u bazenu pa razmislite o upotrebi solarnih grejača ili solarnih pokrivača za zagrevanje vode, što može biti energetski efikasnije i ekološki prihvatljivije rešenje.

Bazeni predstavljaju izvanredan izvor zabave, relaksacije i fizičke aktivnosti za ljude svih uzrasta tokom leta. Postoji širok spektar opcija montažnih bazena koje mogu zadovoljiti različite potrebe, prostorna ograničenja i budžete. Bezbednost je najvažnijih faktor o kome treba da brinete prilikom korišćenja bazena, bilo da se radi o bezbednosti prilikom kupanja ili o bezbednosti i higijeni vode. Važno je znati da bazen zahteva odgovorno čišćenje i održavanje koje će doprineti bezbednom korišćenju. Odaberite proverene brendove poput Intexa i spremno dočekajte leto!