Đakuzi - luksuz ili potreba?

Oduvek mislite da je đakuzi luksuzan predmet koji poseduju samo odabrani? Pored luksuza, on donosi zdravstvene benefite koje možete sebi priuštiti i vi.

Đakuzi - luksuz ili potreba?

U današnje vreme, kada živimo ubrzanim i stresnim životom, konstantno smo u potrazi za novim načinima opuštanja. Kroz istoriju, mnoge kulture su prepoznale terapeutske i opuštajuće osobine vode, koristeći je na različite načine za lečenje i relaksaciju. I danas vodu koristimo za opšte blagostanje na mnogo načina, a jedan od njih je pomoću masažnih bazena ili đakuzija.

Dugo se verovalo da je posedovanje đakuzija luksuz koji sebi mogu da priušte samo retki, ali istina je da postoje sasvim pristupačne opcije koje ne zahtevaju dubok džep. Koje su prednosti đakuzija, da je on potreba ili luksuz? U nastavku ćemo pokušati da odgovorimo na ova pitanja.

Šta je zapravo đakuzi?

Đakuzi, poznat i kao hidromasažna kada, je sofisticirani uređaj koji kombinuje toplu vodu sa mlaznicama koje pružaju masažu tela. Naziv i svoje poreklo vodi od italijanske porodice Jacuzzi, imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedan od članova porodice, Candido Jacuzzi je razvio hidromasažnu pumpu kako bi pomogao svom sinu koji je patio od reumatoidnog artritisa. Ova inovacija je ubrzo postala osnova za sve hidromasažne kade.

Đakuzi funkcioniše tako što koristi kombinaciju tople vode i mlaznica koje ispuštaju vodu pod pritiskom, stvarajući masažni efekat. Danas mnogi modeli uključuju i dodatne funkcije poput kontrole temperature, rasvete, aromaterapije i audio sistema. Takođe, postoji mnogo tipova đakuzija: unutrašnji, spoljašnji, prenosni, ugradni i modeli na naduvavanje.

Zdravstvene prednosti đakuzija koje treba da znate

Đakuzi je nastao upravo kao sredstvo za ublažavanje zdravstvenih smetnji. Nakon toga je postao luksuz i mesto opuštanja, zabave i druženja. Korišćenje đakuzija ima mnogobrojne zdravstvene koristi jer masaža pomaže u smanjenju mišićne napetosti i bolova. Ovo je posebno korisno za ljude koji pate od artritisa, bolova u leđima ili sportskih povreda. Terapija vodom može poboljšati i cirkulaciju krvi i doprineti bržem oporavku mišića i tkiva. Boravak u đakuziju može dovesti i do detoksikacije organizma. Topla voda pomaže u otvaranju pora i znojenju, što pomaže telu da izbacuje toksine. Ovaj proces će pomoći da i vaša koža zablista.

Đakuzi će pozitivno uticati i na mentalno zdravlje jer topla voda, masaža i opuštajuća atmosfera pomažu u otklanjanju stresa i sve češće anksioznosti. Redovno korišćenje đakuzija može poboljšati san i smanjiti simptome nesanice.

Udisanje pare u toku boravka u masažnoj kadi može smanjiti gušenje i olakšati disanje kod osoba koje pate od respiratornih problema poput astme i bronhitisa, ali i alergija. Boravak u toploj vodi je posebno ugodan i koristan tokom hladnih meseci jer olakšava prehladu i pruža vašem telu mogućnost da se ugreje. Celokupno iskustvo korišćenja masažne kade može doprineti boljem mentalnom zdravlju i kvalitetu života.

Sve ove zdravstvene prednosti vam mogu biti nadohvat ruke, u sopstvenom domu ili dvorištu i to čini đakuzi još privlačnijim proizvodom. Moderni modeli ovih masažnih bazena omogućavaju personalizaciju tako da sami određujete i temperaturu i jačinu masaže koju želite. Možete ih koristiti svakodnevno, što će eliminisati potrebu za čestim odlascima u spa centre, što je posebno korisno za sve one koji su veliki ljubitelji wellness i spa centara. Đakuzi u kući vam može uštedeti novac! 


Đakuzi kao potreba

S obzirom na sve navedene zdravstvene prednosti, đakuzi može biti potreba ukoliko patite od hroničnih bolova i reumatskih oboljenja. Terapija vodom će vam smanjiti potrebu za lekovima protiv bolova. Pored toga, uticaće na vaš ukupni kvalitet života jer će vam omogućiti da povremeno odvojite vreme samo za sebe. Kućni spa tretman će vam omogućiti i da se odmorite i sa punom energijom suočite sa svim izazovima modernog života.

Ukoliko ste u fazi oporavka od sportskih ili bilo kojih drugih povreda, đakuzi takođe može biti potreba. Hidroterapija može biti ključni deo rehabilitacionog programa, pomažući povratku uobičajenim aktivnostima brže i sa manje bolova. Za one koji su genetski potencijalno skloni srčanim oboljenjima, boravak u đakuziju može delovati preventivno jer topla voda širi krvne sudove, što poboljšava protok krvi i smanjuje pritisak na srce. Redovna upotreba će doprineti boljem kardiovaskularnom zdravlju i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Đakuzi kao luksuz

Đakuzi je često simbol luksuza i prestiža. Njegov elegantan dizajn i dodatne funkcije su maksimalno prilagođeni za vrhunski hedonizam. Đakuzi dolazi u različitim stilovima, dizajnima i veličinama i omogućava kupcima da odaberu modele koji se savršeno uklapaju u estetiku njihovog doma ili vrta. Često su izrađeni od materijala visoke kvalitete, poput mermera, drveta i nehrđajućeg čelika, što će u vaš dom uneti notu elegancije i luksuza.

Đakuzi se često povezuje sa visokim društvenim statusom i prestižom. Savršeno je mjesto za opuštanje nakon napornog dana i idealan za privatne, ekskluzivne zabave gdje želite impresionirati svoje goste. Đakuzi je i romantično mesto za parove i u kombinaciji sa šampanjcem, jagodama i drugim delicijama, pružiće osećaj da se nalazite u holivudskom filmu. Ova ekskluzivnost čini đakuzi centralnim delom socijalnog života i luksuznog uživanja.

Spoljašnji đakuzi ili đakuzi na naduvavanje koji se montira vani, može pružiti jedinstveno iskustvo uživanja u toploj vodi na otvorenom, što je mana montažnih bazena, posebno u hladnim mesecima. Postavljen na terasi ili u vrtu, omogućava uživanje u prirodi i privatnost sopstvene zelene oaze. Kombinacija prirodnog okruženja i luksuznog užitka stvara nezaboravne trenutke.

Odgovor na pitanje da li je đakuzi potreba ili luksuz najbolje znati vi sami. Za nekoga to može biti luksuz koji treba održavati, dok je za druge to potreba kako bi život bio lakši i podnošljiviji. Ovaj proizvod je u stvari jedinstvena kombinacija luksuza i potrebe jer nudi brojne zdravstvene prednosti istovremeno pružajući vrhunski užitak i opuštanje. Kao terapijsko sredstvo, đakuzi može značajno poboljšati fizičko i mentalno zdravlje, olakšavajući bolove i smanjujući stres. Kao sredstvo luksuza, elegantan je dodatak domu kome automatski raste cena i udobnost u očima posetilaca.

Ukoliko je za vas đakuzi potreba ali ne možete sebi da priuštite luksuz ugradne masažne kade, brendovi poput Intexa i Bestway su napravili savršenu kombinaciju luksuza i pristupačnosti u vidu đakuzija na naduvavanje. Na kraju, najvažnije je kako se vi osećate dok koristite đakuzi, a osećaj relaksacije i zadovoljstva svakako neće izostati bez obzira na tip. Kako biste bili sigurni da ćete doneti pravu odluku, pogledajte naš vodič za odabir bazena.