Bezbednost na prvom mestu: O čemu treba voditi računa?

Za maksimalnu sigurnost vašeg deteta, ključno je pravilno koristiti auto sedište. Otkrijte na šta sve treba obratiti pažnju kako bi svaka vožnja bila bezbedna i bezbrižna!

Bezbednost na prvom mestu: O čemu treba voditi računa?

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, a sigurnost tokom vožnje je jedan od najvažnijih aspekata koji se ne sme zanemariti. Uzimajući u obzir da su automobilske nesreće jedan od vodećih uzroka povreda dece, pravilno odabrano i montirano sedište je ključ bezbednosti vašeg mališana tokom vožnje.

Kako bismo vam pomogli da donesete prave odluke i osigurate da vaše dete bude maksimalno zaštićeno tokom vožnje, istražili smo sve aspekte koje treba uzeti u obzir pri odabiru i korišćenju auto sedišta za decu.

Važnost pravilnog izbora auto sedišta

Auto sedišta za decu ne dolaze u jednoj, univerzalnoj veličini. Postoje različite kategorije auto sedišta koje su prilagođene različitim uzrastima i težinama dece, a svaki tip ima svoj karakteristike i preporuke za korišćenje. Važno je pravilno odabrati sedište koje će biti prilagođeno detetovom uzrastu i samim tim ga štititi i biti mu udobno. Kada krenete u potragu za sedištem, obratite pažnju na oznake:

  • Grupa 0+: Ovo su sedišta koja su namenjena za novorođenčad i bebe do 13 kg (što odgovara uzrastu od 1 godine). Auto sedišta ove kategorije se montiraju unazad, što omogućava bolju zaštitu glave, vrata i kičme u slučaju sudara.
  • Grupa 1: Sedišta ove grupe su namenjena deci od 9 do 18 kg (približno 9 meseci do 4 godine). Ona se mogu montirati i napred i nazad, ali se preporučuje korišćenje unazad što duže.
  • Grupa 2 i 3: Sedišta ove kategorije odgovaraju deci težine od 15 do 36 kg (od 4 do 12 godina). Uglavnom se koriste kao "booster" sedišta koja podižu dete kako bi sigurnosni pojas automobila pravilno prešao preko ramena i karlice.

Pravilno odabrano sedište omogućava detetu da sedi stabilno i bezbedno, smanjujući rizik od povreda u slučaju naglog kočenja ili sudara. Takođe, kvalitetna sedišta imaju dodatne zaštitne mere, kao što su bočni jastučići i pojačani nasloni, koji dodatno povećavaju sigurnost. Nepravilno odabrano sedište može umanjiti zaštitu i povećati rizik od povreda.

Pravilno montiranje auto sedišta: ključno za sigurnost

Montaža auto sedišta može izgledati jednostavno, ali istraživanja pokazuju da veliki procenat roditelja ne instalira sedište ispravno. Potrebno je da pratite nekoliko osnovnih koraka kako biste bili sigurni da je sve pravilno odrađeno. Auto sedište se može montirati pomoću ISOFIX sistema ili pojasa automobila. ISOFIX tačke u automobilu omogućavaju brzo i sigurno pričvršćivanje auto sedišta direktno na šasiju vozila.

Najveća prednost ovog sistema je što smanjuje rizik od nepravilnog postavljanja, jer sedište jednostavno “klikne” kada je pravilno namešteno. Ako vaše vozilo nema ISOFIX tačke, možete koristiti sigurnosni pojas automobila za montažu sedišta. Međutim, ovde je potreban poseban oprez i pažljivo praćenje uputstva proizvođača kako bi pojas bio pravilno zategnut.

Kod sedišta za bebe, važno je osigurati da je sedište dovoljno nagnuto da omogućava bebi pravilno disanje, ali ne previše nagnuto jer je u tom slučaju manje stabilno. Kod starije dece, sedište može biti više uspravno. Okrenutost sedalice ka napred ili ka nazad je takođe važan faktor bezbednosti. Stručnjaci preporučuju da dete bude okrenuto unazad što je duže moguće, najmanje do druge godine ili dok ne dostigne gornju granicu težine i visine za određeno sedište. Sedišta koja su okrenuta unazad bolje raspoređuju sile sudara i štite osetljivije delove tela, poput vrata i kičme.

Pravilno vezivanje deteta u sedištu

Montiranjem sedišta niste završili svoj posao, potrebno je da adekvatno vežete dete kako bi bezbednost bila zagarantovana. Pre svega, sigurnosni pojas treba da bude dovoljno zategnut da se između pojasa i tela deteta može staviti samo jedan prst. Ako je pojas previše labav, to će smanjiti zaštitu jer dete može skliznuti iz pojasa u slučaju naglog kočenja. Pojas ne sme biti ni previše zategnut jer će to detetu stvarati neudobnost.

Takođe, ako je pojas uvrnut, to može smanjiti efikasnost zaštite. Pojas koji prelazi preko ramena deteta mora biti postavljen na odgovarajućoj visini. Kod sedišta okrenutih unazad, pojas treba da bude postavljen na nivou ili ispod ramena deteta, dok kod sedišta okrenutih unapred, pojasevi treba da budu na nivou ili iznad ramena.

Zimske jakne i skafanderi na detetu mogu izgledati kao dobra zaštita, ali to u stvari nisu. Ovi odevni predmeti mogu biti previše mekani i debeli i sprečiti čvrsto vezivanje pojasa. Pre nego što stavite dete u sedište, skinite mu debelu odeću i umotajte ga u ćebe nakon što ga zavežete. Tako će biti adekvatno zaštićeno i ugrejano.


Redovno održavanje i pregled auto sedišta

Još jedan važan faktor za sigurnost je redovno održavanje sedalice. Čak i najkvalitetnija sedišta mogu izgubiti svoju funkcionalnost ako nisu pravilno održavana ili ako su oštećena. Preporučuje se redovna provera svih delova sedišta kako bi se uočile eventualne nepravilnosti, kao što su istrošeni pojasevi, pukotine na plastičnim delovima ili bilo kakvi labavi elementi. Auto sedište zahteva i pravilno čišćenje koje neće umanjiti karakteristike ove opreme. Pored redovnog održavanja, važno je razmotriti i zamenu auto sedišta u slučaju sudara, čak i ako se radi o manjem udesu.

Oštećenja u strukturi sedišta mogu biti nevidljiva golim okom, ali mogu umanjiti sposobnost sedišta da zaštiti dete. Takođe, redovno proveravanje sigurnosnih standarda i preporuka može pomoći roditeljima da budu u toku s novim bezbednosnim inovacijama i ažuriranim propisima. Osim toga, deci ćete morati zameniti sedište i nakon što ga prerastu, tako da mu ono uvek odgovara i da ga maksimalno štiti. Više informacija o održavanju auto sedišta pročitajte u našem blogu na linku.

Pratite novosti o bezbednosnim standardima

Bezbednosni standardi za auto sedišta nisu nešto fiksno, jer se konstantno unapređuju kako bi se poboljšala zaštita dece. Evropski standardi ECE R44/04 i i-Size (R129) predstavljaju osnovu za testiranje sedišta, ali postoji i niz dodatnih ispitivanja koja rade nezavisne organizacije poput ADAC-a. Kada pronađete sedište koje vam se dopada, proverite njegovu ocenu sa ispitivanja ovih organizacija. Tako ćete moći odabrati proizvod koji je dobro prošao na svim testovima bezbednosti. Prvog septembra 2024. na snagu su stupila nova pravila o dečijim auto sedištima u Evropskoj uniji. Nova pravila donose promene kada je u pitanju bezbednost auto sedišta. Uvode se sedišta koja su obavezno testirana na bočne sudare, zatim nova pravila kada je u pitanju okretanje sedišta suprotno od smera vožnje i sl. Sve informacije o novim pravilima potražite u našem blog članku “Nova EU pravila za dečija sedišta.”

Redovno informisanje o aktuelnim standardima i inovacijama može vam pomoći da na vreme zamenite ili unapredite sedište kako bi pružilo najbolju moguću zaštitu. Osim toga, mnogi proizvođači često unapređuju svoja sedišta kako bi ispunili strože standarde i ponudili dodatne bezbednosne funkcije, kao što su bočna zaštita ili specijalni nasloni za glavu.

Uvek treba proveriti da li auto sedište koje koristite ima sertifikat za najnovije standarde ili ga treba zameniti novijim modelom.


Najčešće greške koje roditelji prave i kako ih izbeći

Postoje određene greške koji svaki roditelj može nenamerno napraviti kada je u pitanju bezbednost deteta u vožnji. Najčešće greške su korišćenje polovni auto sedišta, preran prelazak iz jedne kategorije u drugu i nepažnja prilikom montiranja sedišta. Iako za veliki broj roditelja kupovina polovnog sedišta može biti značajna ušteda, ona može predstavljati rizik jer ne znate istoriju sedalice. Sedište može biti oštećeno ili imate neispravne delove koji se ne vide na prvi pogled. Uvek je bolje uložiti u novo auto sedište za decu koje je prošlo rigorozne testove. Prelazak iz manjeg u veće sedište prema da bude promišljen i oprezan. Ukoliko napravite ovaj korak pre nego što je dete spremno na to, možete ugroziti njegovu sigurnost. Držite se preporuka proizvođača u vezi sa težinom i visinom deteta, a za više saveta pročitajte naš blog članak na temu “Da li je vaše dete preraslo auto sedište?”.

Još jedna kardinalna greška je nepravilna montaža auto sedišta. Bez obzira na to na koji način ga montirate, uvek čitajte uputstvo ili tražite profesionalnu pomoć prilikom postavljanja sedišta. Greške u ovom domenu vas mogu skupo koštati.

Saveti za putovanja: kako dete može biti sigurno i udobno?

Duga putovanja s decom su sjajna avantura ali i izazov. Prvi i osnovni korak u pripremi putovanja je pravilno postavljanje auto sedišta i vezanje pojasa. Pre polaska, proverite da li je sedište ispravno montirano, bez labavih pojaseva ili pomeranja, i da je detetu udobno. Uzmite u obzir vreme polaska, jer ako planirate duže putovanje, idealno bi bilo krenuti u periodu kada dete obično spava, što može pomoći da prođete veći deo puta mirno i odmorno. Ponesite omiljene igračke ili knjige koje će držati dete zauzetim, ali se postarajte da sve što mu dajete bude bezbedno i da ne predstavlja rizik u slučaju naglog kočenja. Zabavljeno dete će manje plakati i ometati roditelje u vožnji, što je takođe jako važno za sigurnost.

Pravljenje redovnih pauza tokom vožnje može značajno doprineti udobnosti deteta. Izađite iz automobila na svakih dva do tri sata kako biste omogućili detetu da se protegne, prođe nekoliko koraka i udahne svež vazduh. Ukoliko dete još uvek nosi pelene, pauze su prilika za presvlačenje. Posebno obratite pažnju na bezbednost pri ulasku i izlasku iz vozila. Uvek parkirajte na sigurno mesto i izbegavajte prometne oblasti gde je rizik od nesreća veći. Kod svakog ponovnog stavljanja deteta u auto sedište i vezanja pojasa obratite pažnju kao da to radite prvi put. Važno je da pojas bude zategnut i da nema uvijanja.

Učinite putovanje zanimljivim uz muziku ili igre koje su prilagođene uzrastu deteta. To će pomoći u održavanju dobre atmosfere u kolima i smanjiće osećaj dosade kod dece, što je posebno važno na dužim putovanjima. Vožnja može biti odlična prilika za kvalitetno provedeno vreme s porodicom, pa uključite dete u razgovor i igru na temu pejzaža kroz koje prolazite. Na ovaj način, putovanje postaje ne samo sigurno i udobno, već i zabavno iskustvo za vaše dete.