Brzo i jednostavno jesenje čišćenje

Kada vreme postaje tmurno, tvoj dom najviše sija

Saveti za uredan i čist dom pred hladne dane

Kada vreme postaje tmurno, tvoj dom najviše sija

Svi smo čuli za prolećno čišćenje, ali zdravstveni stručnjaci su predložili da se takvo dubinsko čišćenje sprovodi dva puta godišnje - na proleće i jesen! Jesen je neophodno vreme da svoj dom duboko očistite zbog pada temperatura napolju i uključenog grejanja, u kombinaciji sa zatvorenim prozorima. Ovo stvara savršene uslove da tepisi sadrže prljavštinu i štetne alergene. 

Da bismo vam pomogli da očistite svoj dom, sastavili smo nekoliko saveta za čišćenje kuće koji će se koristiti ove jeseni.

Vreme je da operemo prozore

Idealno bi bilo prvo skinuti sve zavese i roletne, a zatim očistiti oko praga i okvira (naročito ako imate mrlje od buđi i plesni).

Koristite brendirano sredstvo za čišćenje prozora ili napravite svoje sa rastvorom destilovanog belog sirćeta i vode u staru bocu sa raspršivačem da biste očistili prozore. Za blistavu završnu obradu preporučujemo profesionalne perače prozora. Zlatno pravilo jeste da nikada ne čistite prozore po sunčanom danu jer će se prebrzo osušiti, a to će rezultirati prugastim mrljama.

Očistite dvorište/terasu

Nakon nedelja zabave i roštiljanja, vaša terasa ili bašta možda izgledaju manje nego savršeno. Ako odložite ovaj zadatak do zime, drhtaćete dok pokušavate da očistite istu, tako da je sada savršeno vreme da to uradite. Očistite podove i popločavanje tvrdom četkom (ali ne sa metalnim vlaknima) i odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Za tvrdokorne mrlje ili ako nemate vremena, koristite mašinu za pranje pod pritiskom.

Očistite nameštaj za terasu ili baštu pre nego što ga odložite ili pokrijete za zimu.

Uklonite pukotine u popločavanju. Zimski ciklusi smrzavanja i odmrzavanja mogu pretvoriti male pukotine u gigantske pukotine. Ako ne možete sami da ih popravite, pozovite profesionalce.

Očistite baštenski alat pre zime

Kako se preporučuje, svi bismo trebali čistiti naše kosilice nakon svake upotrebe - čak i ako to ne činite, ovo je posao koji svakako treba obaviti pre nego što odložite kosilicu za zimu. Nosite jake rukavice za čišćenje, očetkajte travu iz ventilacionih otvora mekom četkom i debelom krpom. Ako kosilica ne dolazi sa alatom za čišćenje donjeg dela, koristite plastičnu lopaticu. Nikada ne koristite vodu ili poliranje na mašini.

Koristite žičanu četku da obrišete očvrsnulo blato, prljavštinu ili rđu sa baštenskih alata i obrišite masnom krpom pre skladištenja. Tupi alat naoštrite i čuvajte tako što ćete okačiti za ručke da biste zaštitili oštre ivice.

Odlaganje letnje odeće

Uverite se da je vaša letnja odeća sveže oprana i potpuno suva pre nego što je spakujete za zimu. Da biste sprečili moljce za odeću, po mogućnosti, spakujte svoju odeću u vakuumsku vreću za skladištenje.

Jesen je takođe odlično vreme da reorganizujete svoju garderobu pomoću polica za odlaganje, kutija za odlaganje, organizatora i drugih pomoćnika,  tako da imate optimalan prostor za džempere, kapute i druge krupnije stvari koje će vam trebati u narednim mesecima.

Duboko čišćenje tepiha

Ovaj posao je vredan truda jer umetnuta prljavština može oštetiti vlakna i učiniti da vaš tepih izgleda istrošeno. Uz kombinaciju dobrog uređaja poput usisivača i paročistača i brendiranog sredstva za uklanjanje mrlja, vaš tepih će zasigurno dobiti novi život.

Ako su vam tepisi zaista prljavi, vredi pozvati profesionalnog čistača.

Odmrznite zamrzivač

Razmislite unapred o ovom poslu i počnite da planirate obroke oko sadržaja vašeg zamrzivača nekoliko nedelja pre nego što želite da ga odmrznete. Onda, kada je zamrzivač prazan:

- Isključite zamrzivač i ostavite vrata otvorena dok led ne počne da se topi.

- Izvadite odeljke zamrzivača i ostavite ih da se zagreju na sobnu temperaturu pre nego što ih očistite.

- Uključite zamrzivač i ostavite ga da radi najmanje sat vremena pre nego što ga ponovo napunite hranom.

Kako bi vam što više olakšali ovaj poduhvat, izdvojili sve one neophodne stvari za uredan i čist dom na jedno mestu - jesenje čišćenje!