Ispijanje šoljice vruće kafe je neizostavan ritual mnogih od nas. Iako ljubav prema ovom napitku ne jenjava već vekovima, tehnologije za njegovu pripremu se neprestano razvijaju i napreduju.
Do nedavno, u našoj zemlji je priprema kafe podrazumevala domaću ili takozvanu “tursku” kafu, ali se mnogi danas radije odlučuju za espresso kafu, cappuccino, ristretto, americano i druge kafe čija priprema ipak podrazumeva nešto više od obične džezve i šporeta.
Na tržištu danas možemo pronaći veliki izbor različitih aparata za pripremu kafe, a među najpopularnijim su svakako espresso aparati, aparati na kapsule, aparati za filter kafu i električne džezve. Cena aparata za kafu takođe varira u zavisnosti od brenda aparata za kafu, kao i od tehnologije koju aparat za kafu koristi za pripremu kafe, (ne)mogućnosti mlevenja kafe, vrsta napitaka koje je moguće pripremiti itd.
Kako bismo vam pomogli da prilikom kupovine aparata za kafu napravite pravi izbor, za vas smo izdvojili najpopularnije tipove aparata za kafu i naveli njihove osnovne karakteristike i prednosti.
Glavne karakteristike i komponente aparata za filter kafu su sledeće:
Za pripremu filter kafe, obično se koristi kafa koje je nešto krupnije samlevena nego kafa za espreso. Za filter kafu se preporučuju slabije pečene kafe, koje su uglavnom karakteristične po citrusnim notama i uvek se preporučuje aromatična kafa kao što je, na primer, kafa iz Kenije, Etiopije ili Kolumbije. Kod nas vlada mišljenje da je ovakva kafa previše razblažena i da ima strukturu čaja, što je posledica toga da se u toku ovakvog načina pripreme oslobađa najmanje arome iz kafe. Takođe, ako vam aparat za filter kafu dozvoljava da podesite temperaturu vode, podesite je na 90–94°C. Jednom kada pronađete odgovarajuću kafu za svoj aparat za filter kafu i podesite vodu na odgovarajuću temperaturu, ove mašine su izuzetno jednostavne za upotrebu. Samo stavite kafu u aparat za filter kafu, a ona će za vas pripremiti vaš omiljeni napitak za prilično kratko vreme.
Glavne karakteristike i komponente aparata za kafu u kapsulama su sledeće:
Glavne karakteristike i komponente automatskih espresso aparata su sledeće:
Automatski espresso aparati poseduju sopstveni mlin za kafu, te se za pripremu kafe uz pomoć ovih aparata koristi specijalna kafa u zrnu.
U svetu i komercijalnoj upotrebi, najpoznatije su dve vrste kafe: Arabika i Robusta. Mnogo manje zastupljene i većini nepoznate su Liberica i Excelsa.
Opšte mišljenje ljubitelja kafe je da su obe vrste - Arabika i Robusta dobre po pitanje ukusa, samo je pitanje kako se kafa priprema i šta očekujemo od nje. Ljubitelji filter kafe će verovatno da posegnu za sortama Arabike, sa karakterističnim ukusom, koji uključuje sve od cvetnih, citrusnih i jagodičastih, do orahovitih, karamelnih i čokoladnih nota.
Iako se zrno Robuste ne može pohvaliti tako raznovrsnim nizom ukusa, njen poseban, oštar ukus je takođe moćan i aromatičan. Veći sadržaj kofeina i debela crema čine ga savršenim espresom - Italijani ga posebno vole, a oni znaju šta je prava, dobra espresso kafa!