Kako odabrati aparat za kafu?

Ispijanje šoljice vruće kafe je neizostavan ritual mnogih od nas. Iako ljubav prema ovom napitku ne jenjava već vekovima, tehnologije za njegovu pripremu se neprestano razvijaju i napreduju.

Do nedavno, u našoj zemlji je priprema kafe podrazumevala domaću ili takozvanu “tursku” kafu, ali se mnogi danas radije odlučuju za espresso kafu, cappuccino, ristretto, americano i druge kafe čija priprema ipak podrazumeva nešto više od obične džezve i šporeta.

Na tržištu danas možemo pronaći veliki izbor različitih aparata za pripremu kafe, a među najpopularnijim su svakako espresso aparati, aparati na kapsule, aparati za filter kafu i električne džezve. Cena aparata za kafu takođe varira u zavisnosti od brenda aparata za kafu, kao i od tehnologije koju aparat za kafu koristi za pripremu kafe, (ne)mogućnosti mlevenja kafe, vrsta napitaka koje je moguće pripremiti itd.

Kako bismo vam pomogli da prilikom kupovine aparata za kafu napravite pravi izbor, za vas smo izdvojili najpopularnije tipove aparata za kafu i naveli njihove osnovne karakteristike i prednosti.

Aparati za filter kafu

Glavne karakteristike i komponente aparata za filter kafu su sledeće:

  • Kapacitet rezervoara za vodu: Od 0,3 do 2 l kod većine aparata za filter kafu
  • Kontejner za kafu: Aparati za filter kafu poseduju kontejner za kafu
  • Filter: Obično se koriste papirni filteri za jednokratnu upotrebu, ali se mogu koristiti i metalni filteri za višekratnu upotrebu. Mora se dobro oprati nakon svake upotrebe
  • Bokal: Bokal aparata za filter kafu obično je napravljen od stakla otpornog na toplotu ili, alternativno, čelika
  • Postoji opcija očuvanja toplote vaše kafe i do nekoliko sati

Koju kafu kupiti za aparat za filter kafu?

Za pripremu filter kafe, obično se koristi kafa koje je nešto krupnije samlevena nego kafa za espreso. Za filter kafu se preporučuju slabije pečene kafe, koje su uglavnom karakteristične po citrusnim notama i uvek se preporučuje aromatična kafa kao što je, na primer, kafa iz Kenije, Etiopije ili Kolumbije. Kod nas vlada mišljenje da je ovakva kafa previše razblažena i da ima strukturu čaja, što je posledica toga da se u toku ovakvog načina pripreme oslobađa najmanje arome iz kafe. Takođe, ako vam aparat za filter kafu dozvoljava da podesite temperaturu vode, podesite je na 90–94°C. Jednom kada pronađete odgovarajuću kafu za svoj aparat za filter kafu i podesite vodu na odgovarajuću temperaturu, ove mašine su izuzetno jednostavne za upotrebu. Samo stavite kafu u aparat za filter kafu, a ona će za vas pripremiti vaš omiljeni napitak za prilično kratko vreme.

Prednosti aparata za filter kafu:

  • Cena aparata za filter je uglavnom među nižima
  • Možete napraviti više kafe u jednom potezu. Ovo je posebno korisno kada pijete brojne šoljice jednu za drugom ili se družite sa većom grupom prijatelja
  • Mogućnost održavanje toplote i do 4 sata je i više nego korisna
  • Aparati za filter kafu se mogu koristiti i za pripremu čajeva i drugih biljnih infuzija, ne samo kafe

Aparati za kafu u kapsulama

Glavne karakteristike i komponente aparata za kafu u kapsulama su sledeće:

  • Kapsule: Na tržištu je prisutno više proizvođača aparata za kafu u kapsulama, među kojima su najpoznatije Dolce Gusto i Lavazza
  • Pumpa: Kada kupujete aparat za kafu na kapsule, obratite pažnju na snagu pumpe
  • Rezervoar za vodu: Kapacitet rezervoara za vodu može varirati od 0,5 do 1 l. Pre kupovine aparata za kafu u kapsulama, zapitajte se koliki treba da bude rezervoar za vodu da bi zadovoljio vaše potrebe (izaberite na osnovu broja šoljica koje pijete dnevno). Takođe, uzmite u obzir količinu prostora koju imate za aparat za kafu u kapsulama — što je veći kapacitet rezervoara za vodu, više prostora će mašina zauzeti
  • Dizajn: Zbog rastuće popularnosti aparata za kafu u kapsulama, dostupno je sve više različitih dizajna, tako da možete pronaći opciju koja odgovara vašem ukusu i stilu, kao i izgledu kuhinje.
Aparati za kafu u kapsulama trenutno prolaze kroz period izuzetne popularnosti. Sve više ljudi bira ovu metodu pripreme kafe za svoje domove na osnovu dobre vrednosti za novac i raznovrsnosti proizvedenih napitaka od kafe.

Automatski espresso aparati

Glavne karakteristike i komponente automatskih espresso aparata su sledeće:

  • Mlin: izrađena od keramike ili čelika
  • Rezervoar za vodu i filter za vodu
  • Grejni element: kao i kod drugih mašina, ako je moguće, podesite temperaturu vode na 90–94°C
  • Pumpa: 15 ili 19 bara
  • Mogućnost izbora između brojnih recepata za kafu
  • Mogućnost kreiranja i čuvanja ličnih recepata (korisnički profili)
  • Automatsko ispiranje
  • Posuda za kapanje: Obično je opremljena senzorima koji vas obaveštavaju kada je tacna puna i treba da se isprazni. Preporučujemo da ispraznite poslužavnik svako veče. Takođe, ako ste izvadili poslužavnik, obavezno bacite i iskorišćeni talog kafe.
  • Neki modeli su opremljeni integrisanim automatskim penilom mleka ili cevi za paru koji se koriste za ručno penjenje mleka
  • Ekran koji vam omogućava da lako promenite podešavanja i pratite proces pripreme kafe
  • Izliv za kafu podesiv po visini

Koju kafu kupiti za automatski espresso aparat?

Automatski espresso aparati poseduju sopstveni mlin za kafu, te se za pripremu kafe uz pomoć ovih aparata koristi specijalna kafa u zrnu.

U svetu i komercijalnoj upotrebi, najpoznatije su dve vrste kafe: Arabika i Robusta. Mnogo manje zastupljene i većini nepoznate su Liberica i Excelsa.

Opšte mišljenje ljubitelja kafe je da su obe vrste - Arabika i Robusta dobre po pitanje ukusa, samo je pitanje kako se kafa priprema i šta očekujemo od nje. Ljubitelji filter kafe će verovatno da posegnu za sortama Arabike, sa karakterističnim ukusom, koji uključuje sve od cvetnih, citrusnih i jagodičastih, do orahovitih, karamelnih i čokoladnih nota.

Iako se zrno Robuste ne može pohvaliti tako raznovrsnim nizom ukusa, njen poseban, oštar ukus je takođe moćan i aromatičan. Veći sadržaj kofeina i debela crema čine ga savršenim espresom - Italijani ga posebno vole, a oni znaju šta je prava, dobra espresso kafa!