Kako odabrati prava kolica za bebu - važni saveti za kupovinu dečijih kolica

Prava kolica mogu napraviti veliku razliku u vašoj svakodnevnici sa bebom. Bilo da idete u laganu šetnju parkom ili obilazak znamenitosti velikog grada, dečija kolica su neophodna za održavanje aktivnog života tokom odrastanja vaših mališana. Prava kolica za bebe ne samo da pružaju bebi bezbedno mesto za sedenje ili dremku, već vam obezbeđuju i sigurno mesto za odlaganje svih onih neophodnih stvari poput maramica, pelena, odeće i dodatne dude.

Međutim nije lako pronaći dobra kolica. Postoji toliko različitih modela i cena da ponekad prosto i izgubite motivaciju za potražnjom. Pitate se odakle početi? Prvo razmislite o svom budžetu. Zatim razmislite o tome koje funkcije dečijih kolica su vam neophodne u skladu sa vašim potrebama. Postavite sebi pitanja poput: Gde ćete ih koristiti?  Gde ćete ih čuvati? Koliko beba će ih koristiti? Koliko stvari ćete nositi sa sobom?

Ukoliko vam sve ovo izgleda kao preveliko opterećenje, ne brinite. Bazzar je tu da vam olakša potragu za savršenim kolicima koja zadovoljavaju potrebe vaše bebe, kao i potrebe drugih članova porodice koji će ih gurati, savijati i odlagati svoje stvari u njih. Dečija kolica treba pažljivo da odaberete u skladu sa vašim potrebama, načinu i stilu života, terenu na kojem ćete ih koristiti tako da u svakom trenutku budu spremna za korišćenje, funkcionalna i praktična.

Najbitnije karakteristike prilikom odabira kolica za bebe:

Težina kolica - najzastupljenija kolica su od 6 do 20kg težine. Težinu kolica je potrebno da odaberete u skladu sa vašim navikama. Recimo, ukoliko živite u zgradi bez lifta najbolje je da odaberete lakša kolica. Najpravilnije korišćenje kolica kada koristite stepenice je da ih ne nosite, već da ih dižete i spuštate na dva točka, stepenik po stepenik. 

Dimenzije i sklapanje kolica - pre nego što odaberete kolica koja želite, jako je bitno da proverite dimenzije ulaznih vrata zgade i stana, dimenzije gepeka, veličinu lifta, kako bi mogli nesmetano da ih koristite u svakodnevnim aktivnostima. Sklapanje kolica je nekada moguće u jednom potezu, dok je za određene modele potrebno da angažujete obe ruke, u zavisnosti od mehanizma koje kolica poseduju.

Upravljanje kolicima - ručke kod kolica mogu biti spojene, razdvojene ili sa mogućnošću spajanja i razdvajanja. Prednost kod spojenih ručki je to što možete da upravljate jednom rukom, dok kod kolica sa razdvojenim ručkama možete da upravljate kolicima jednom rukom tako što zakočite točkiće na drugoj strani.

Sedište - za bebe do godinu dana preporučljivo je da beba bude okrenuta ka vama, kako bi se osećala sigurno i bezbedno, a samim tim zaštitićete je od sunca. U kasnijem periodu, beba može da bude okrenuta od vas kako bi istraživala svet oko sebe.

Točkovi - postoje različiti tipovi točkova a možemo ih podeliti na plastične, gumene i točkove na naduvavanje. Kolica sa plastičnim točkovima su najlakša, dok su kolica sa točkovima na naduvavanje teža u odnosu na druge. Ukoliko su vaše aktivnosti terenski zahtevnije najbolji izbor su kolica sa tri točka. Najbolji izbor pri kupovini dečijih kolica su točkovi sa rotacijom prednjih točkova kako bi mogli da uživate u udobnosti.

Sigurnost - kako bi vaša beba bila sigurna i uživala u vožnji neophodno je da koristite pojase za vezivanje. Postoje kolica koja imaju 5 tačaka zaključavanja. To znači da imaju klasičan kaiš za zakopčavanje, zatim između nogu i preko ramena. Ovo zakopčavanje je najbezbednije za vaše dete u svim uzrastima.

Kolica za bebe 1u1 - praktična kolica za bebe od rođenja

Definitivno klasičan i najsigurniji izbor jesu kolica za bebe 1u1. Postoje najrazličitiji modeli dečijih kolica od futurističkih, neobičnog dizajna, preko uobičajenih, opšteprihvaćenih modela, do retro dizajniranih kolica. Stvar je ukusa i ličnog izbora za koja ćete se odlučiti.

Odabir boje je individualan, ali ukoliko planirate da koristite kolica i za drugo dete, naš savet je da izaberete neutralnu boju. Takođe, razmislite i o kupovini modela renomiranog proizvođača. Cene jesu veće, ali su kolica dugotrajna.

Kolica za bebe 2u1 - idealan izbor za kolica i autosedište u jednom

Kolica za bebe 2u1 imaju sve što je potrebno kako biste vaše dete sigurno prevezli gde god da pođete i kako god da se krećete. Imaju sedište za automobil 0+ i kolica elegantnog izgleda. Pored svojih osnovnih funkcija, dečija kolica 2u1 uglavnom sadrže i tašnu za odlaganje.


Većina njih može da se postavi u dva pravca, u pravcu kretanja ili licem prema roditeljima. Njihov sigurnosni sistem je izvanredan, jer sadrže čak 5 tačaka koje su pričvršćene sigurnosnim pojasevima. Naslon za leđa koji se postavlja u tri položaja, ručka koja se podešava prema visini osobe koja gura kolica, tenda koja se podešava po potrebi i prednji rotirajući točkići koji mogu da se fiksiraju, su samo neke od mnogih funkcija koje vas očekuju ako se odlučite baš za ova kolica! 

Kolica za bebe 3u1

Kolica za bebe 3u1 su nešto što će vam većina preporučiti bez razmišljanja i mogućnosti da se pokajete. Ona poseduju sve što je roditeljima potrebno za prevoz bebe od trenutka rođenja. Sadrže kolica, autosedište 0+ i nosiljku za bebu, a pri uzimanju obično dobijate većinu dodatne opreme (torbu, muf, zaštitu od kiše).Svaki deo ima svoju nezamenljivu ulogu u određenom periodu razvoja vašeg deteta, i vama će pojednostaviti kretanje.


3 u 1 dečija kolica su oni modeli na koje se osim uobičajenog sedišta i nadstrešnice, koja čine klasična kolica, može postaviti autosedište za bebu ili korpa. Ono je dizajnirano tako da vaša beba bude smeštena u fetus položaju i da, tokom vožnje, može da vidi vas i sve oko sebe. Korišćenjem korpe, bezbednost vaše bebe je zagarantovana. Ona se najčešće koristi za donošenje bebe kući, posle rođenje, za prve šetnje i prve posete pedijatru, vođenje za prvu vakcinu. Pored svog praktičnog dizajna, kolica su veoma elegantna i udobna.

Kišobran kolica

Ako još uvek niste isprobali kišobran kolica, nije kasno ni sada da ovaj izbor postane vaš miljenik! Takozvana kišobran ili letnja kolica za bebe su tanko postavljena, laganija i manja od drugih modela, pa su samim tim i lakša za nošenje, sklapanje i transport. 


Glavna prednost dečijih kišobran kolica jeste upravo u mehanizmu sklapanja i zato ona predstavljaju veoma praktično rešenje za svaku priliku! Kada birate idealan model za svoju bebu, obratite pažnju na njen uzrast i težinu, jer su prilagođena za decu posle šestog meseca.

Sportska kolica

Ukoliko tražite kolica za bebe koja će podržati urbani stil života, ali su takođe spremna da pođu sa vama i vašom bebom na izazovnije puteve, onda vam preporučujemo da se opredelite za dečija sportska kolica.

Neke od njihovih funkcija su lako okretni točkovi zahvaljujući kojoj kolica nesmetano putuju čak i po teškim i teškim terenima, podešavanje nogu koje pomaže vašem mališanu udobno spavanje na svežem vazduhu, lako pristupačna korpa koja može da podrži veću od uobičajene kilaže, otporne gume na točkovima i mnoge druge.

Oprema za kolica za bebe

Kupovinom novih dečijih kolica raspitajte se o tome da li sadrže dodatnu opremu za kolica za bebe kao što su, muf za noge, suncobran, navlaka za kišu, stalak za flašicu, torba, adapteri za autosedište ili kolica, mrežica protiv komaraca i slično. Uz određene modele kolica gratis ćete dobiti nešto od dodatne opreme, dok je u nekim opcijama potrebno dokupiti dodatnu opremu.

Verujemo da vam je naš vodič za odabir dečijih kolica pomogao i da sada možete da se posvetite izboru i kupovini kolica za vašu bebu. Za koja god kolica da se odlučite, birajte ih prema vašim navikama i načinu života. Uz bazzar sjajnu ponudu dečijih kolica kupovina će biti pravo uživanje! Srećan šoping!