Kako odabrati laptop?

Bilo da ste odani Windows-u, ljubitelj Mac-a ili ste voljni da isprobate nešto novo, trebalo bi da znate šta da tražite kod laptopa pre nego što uložite. Treba uzeti u obzir više od samog operativnog sistema. Ima li ekran koji želite? Postoje li portovi koji podržavaju vaše periferne uređaje? Može li podržati igre na 1080p – ili više? Ovo su sva razmatranja koja morate sagledati. 

Posetite bazzar.rs i odaberite savršeni laptop koristeći ovaj vodič za kupovinu laptopa. Na našem sajtu možete naći veliki izbor vodećih brendova, široki dijapazon cena što izbor najboljeg laptopa čini izazovnim. 

Windows, Mac ili Chrome?

Operativni sistem bi trebao biti prva stvar na koju obratite pažnju pri kupovini laptopa. Dok su tradicionalno tom debatom dominirali Apple-ov MacOS i Microsoft-ov Windows, Google-ov Chrome OS je sada vrlo popularna alternativa koja se obično nudi na mnogo pristupačnijim laptopovima . 

Iako postoje uporedivi hardver i karakteristike koje se nude sa ovim platformama, postoje neke velike razlike između njih koje je važno uzeti u obzir.

Windows 

Windows laptopovi su neverovatno raznolika kategorija. Proizvode ih na desetine proizvođača a kvalitet i cena mogu uveliko varirati u zavisnosti od modela/marke koju odaberete. Najbrži modeli će nadmašiti Mac laptopove u pogledu performansi, a mnoge kompanije svoje Windows laptopove prilagođavaju specifičnoj nameni, kao što su igre ili posao. 

Windows laptopovi dolaze u različitim oblicima i veličinama. Standardni laptop sa dizajnom na preklop i interfejsom tastatura-miš je lako pronaći, kao što je lagana linija Surface Laptop . Windows laptopovi sa ekranom osetljivim na dodir mogu se pronaći čak i u nižim cenovnim kategorijama, što nije nešto što ćete videti na bilo kom Apple MacBook-u - osim ako ne računate kratko vreme sa Touch bar-om . 

Složeniji dizajni uključuju ekrane na preklapanje ili čak odvojive kombinacije tablet-tastatura, kao što je Microsoftov Surface asortiman . U međuvremenu, Apple zadržava dizajn 2-in-1 za svoju iPad Pro porodicu u kombinaciji sa Magic Keyboard-om , jer nećete videti konvertibilni ili odvojivi MacBook. 

Što se tiče softvera, Windows je mnogo otvoreniji od MacOS-a. To je standard za razvoj igara i mnogih poslovnih programa, osnažujući veću softversku biblioteku. Windows takođe češće uživa velika ažuriranja sa novim funkcijama: dvogodišnje u odnosu na godišnje sa Apple-ovim MacOS-om. 

Za razliku od Apple-a ograničenije linije hardvera, postoji mnogo izbora u prostoru za Windows laptop. Bilo da se odlučite za velikog proizvođača kao što su Lenovo , Dell ili neki od Microsoftovih uređaja , imate mnoštvo opcija. 

MacOS 

Apple je uvek bio zaštitnički nastrojen prema svom brendu, objavljujući proizvode u vrlo namernim iteracijama. Svaki Apple proizvod će slediti njegove standarde, dok svaki proizvođač može napraviti Windows ili Chrome OS baziran PC s jedinstvenim specifikacijama. Kao rezultat toga, Mac-ovi su vrlo jednostavni i stabilni. A budući da dolaze iz istog ekosistema, Apple-ova dobra mreža podrške može lako pomoći u bilo kojem problemu koji se pojavi. 

Kvalitetan dizajn jedno je od obeležja  Mac-a. Mac laptopovi Napravljeni su tako da izgledaju sjajno, elegantno i imaju neverovatne ekrane, što podrazumeva mnogo veću cenu od mnogih njihovih Windows i Chrome OS kolega, posebno kada su konfigurisani s puno prostora. Apple računari nisu poznati po tome što su jeftini. 

Mac laptopovi koriste brz hardver, ali retko imaju najmoćnije grafičke čipove kao što se vidi na laptopovima zasnovanim na Windows-u i za razliku od mnogih laptopova, skoro je nemoguće nadograditi komponente, tako da ste zaglavljeni sa specifikacijama koje kupite prvog dana. Ipak, oni koji žele solidan laptop, ali ne znaju mnogo o hardveru, mogu biti mirni znajući da će njihov Mac raditi dobro tokom svakodnevne upotrebe. Apple-ov hardver je takođe značajno napredovao krajem 2020. i 2021. godine, kada je kompanija prebacila procesore na svoje vlastite M1 čipove, koji su se izuzetno dobro pokazali za MacBook i slične uređaje. Danas je MacBook Pro najbrži laptop za kreativne profesionalce koji možete kupiti. 

Apple strogi standardi dizajna proširuju se na operativni sistem, MacOS, koji je jednostavan i intuitivan. Za razliku od Windowsa, platforma uključuje paket vlasničkog softvera i medije za uređivanje, a svaka aplikacija je dobro prilagođena svom ciljanom zadatku. Nije iznenađenje da je Apple često izbor dizajnera i fotografa (iako modeli kao što je Microsoftov Studio Laptop Studio predstavljaju ozbiljnu konkurenciju zahvaljujući inovativnom dizajnu i podršci za digitalne olovke). 

Konačno, iako na Mac laptopovima ne postoje ekrani osetljivi na dodir, možete koristiti Apple-ov Sidecar režim da dodate iPad kao drugi bežični ekran sa podrškom za dodir. 

Chrome OS 

Google Chrome OS razlikuje se od Windowsa i MacOS-a. Zasnovana na Chrome pretraživaču, ova platforma se u početku fokusirala na web-bazirane aplikacije i pristupačnost. Iako ovo poslednje još uvijek vredi, Chrome OS je evoluirao tokom godina kako bi podržao tradicionalniji softver za desktop računare i mobilne aplikacije, slično svojim rivalima. 

Chrome OS pokreće Chromebook-ove. Ovi uređaji su obično pristupačniji od Windows računara i MacBook računara zbog nižih hardverskih zahteva. Idealni su za škole i druge institucije, kao i za kupce kojima je samo potreban laptop za pregledavanje društvenih mreža i kupovinu na mreži. 

Međutim, izbori hardvera su danas mnogo raznovrsniji nego u prošlosti, sa moćnim ponudama, koji po performansama i izgledu veoma podsećaju na premium Windows i MacOS laptope.

Sve u svemu, Chrome OS je brz i svestraniji danas nego što je ikada bio. Njegova osnova je i dalje orjentisana na web, ali platforma sada podržava Google Play i Android aplikacije, što ga čini idealnim pratiocem prenosnog računara ako imate Android telefon. Čak i oponaša Appleov iMessage, omogućavajući vlasnicima Chromebooka da šalju poruke sa svojih laptopova bez podizanja telefona. 

Osim toga, Chrome OS podržava Linux, otvarajući platformu tradicionalnom desktop softveru, kao što su GIMP i Steam. Nedostatak je što biblioteka nije toliko raznolika kao Windows ili čak MacOS, a podrška za Linux je još uvek u beta verziji. Ipak, zrelost Chrome OS-a se pokazala kao jak konkurent na tržištu kojim uglavnom dominira Windows. 

Sve u svemu, ako Chrome OS odgovara za ono što vam je potrebno u laptopu, možete uštedeti mnogo novca ako uzmete Chromebook.

Odabir laptopa prema ceni i performansama

Postoji nekoliko kategorija laptopova, proizvedenih za određenu upotrebu ili korisnike. Kada kupujete laptop, odlučite za šta prvenstveno nameravate da ga koristite i potražite kategoriju koja je u skladu sa tim interesovanjima. Evo nekoliko širokih kategorija i nekoliko favorita za svaku.

Početni nivo (50,000rsd ili manje) 

Laptopovi mogu biti skupi, ali proizvođači znaju da ne može svako priuštiti mašinu od 150,000 dinara. Kupci kojima je potreban laptop za najosnovnije svrhe i žele da uštede novac mogu pronaći odlične laptopove koji koštaju 50,000 dinara ili manje . 

Jeftini prenosni računari su idealni za ljude koji možda ne znaju puno o računarima i jednostavno žele uređaj koji može obavljati standardne zadatke. Napravljeni su da traju uprkos niskoj ceni, sa kompetentnom konstrukcijom i ergonomski razumnim tastaturama i tačpedima. 

Ovi laptopovi su obično lagani na hardveru, što znači da nećete pronaći puno RAM-a ili grafike visokih performansi, što ih čini manje idealnim za AAA igre ili držanje stotinu prozora pretraživača otvorenim. Oni nisu loši za pristojne performanse, samo su ograničeni na ono što možete učiniti u poređenju sa modelima viših cena. 

Ovo je kategorija u kojoj se Chromebook-ovi ističu, jer odbacuju neke od elegantnijih karakteristika Windows i MacOS laptopova, ali postoje i opcije iz Windowsa. Nećete naći MacOS laptop za manje od 50,000 dinara. 

Srednji nivo (50,000rsd-120,000rsd) 

Ovaj raspon cena je sigurno najbolji u smislu najbolje ponude za vaš novac. Ovi laptopovi su zaista odlični. Dobijate mnogo bolji interni hardver od početnih ponuda, ali po cenu vrhunskih karakteristika, moćnih grafičkih čipova i premium materijala. 

Činjenica da je ovaj odeljak tako slatko mesto za industriju znači da imate iz čega birati. Postoje laptopovi sa odličnim ekranima, laptopovi sa moćnim procesorima, prelepi laptopovi i oni koji su lagani i prenosivi sa odličnim trajanjem baterije. Možda nećete pronaći sistem koji ispunjava svaku od tih kutija, ali najbolji laptopovi ispod 100,000 dinara su neki od naših favorita. Ovde ćete takođe pronaći svoju najjeftiniju MacOS mašinu, početni MacBook Air M1

Premium (120,000rsd+) 

Ova cenovna kategorija sadrži neke od najboljih laptopova koje danas možete kupiti. Za malo dodatnog novca dobijate duže trajanje baterije, poboljšane performanse od snažnijeg internog hardvera, veće ekrane, ekrane veće rezolucije i uopšteno bolji kvalitet izrade. Ako ste malo napredniji korisnik i možete to priuštiti, ovo je klasa laptopova koju biste trebali razmotriti. 

Uprkos prenapumpanoj ceni premium kategorije laptopova, još uvek postoji mnogo izbora. Možete odabrati laptopove od 13 inča sa puno računarske snage i mogućnosti povezivanja. Ako ste zainteresovani za igranje igara sa strane ili kreiranje sadržaja, poželećete da skočite na 15-inčni laptop sa osmojezgarnim (ili više) procesorom i zasebnom grafičkom karticom. 

Ova kategorija čak sadrži i naš omiljeni laptop u proteklih nekoliko godina, Dell G15 . Ako želite nešto malo teže i sposobnije za kreiranje sadržaja, Dell vostro 3510  takođe vredi razmotriti. Za igrače, Razer Blade 15 je jedan od najboljih laptopova na koje smo naišli za veoma prenosive performanse, dok Lenovo ThinkPad X1 carbon nudi stvarnu snagu u izuzetno robusnom i nadogradivom kućištu. 

Ako ste Apple obožavatelj, preporučujemo potpuno konfigurisan MacBook Air M1. MacBook Pro je takođe opcija, ali to je isključivo za kreativne profesionalce i napredne korisnike i ima visoku cenu. 

Vrste laptopova

2-in-1 

2-in-1 laptop kombinuje praktičnost i lakoću tableta sa korišćenjem tastature. Ova kategorija uključuje dva najčešća dizajna: fiksni i odvojivi. Fiksni može poslužiti kao tablet tako što ćete prevrnuti tastaturu ispod ekrana. Odvojivi je u suštini tablet sa tastaturom koja se može ukloniti, ali u kombinaciji izgleda kao ultra tanki laptop.

Dva u jednom mogu pružiti veliku svestranost, ali nisu nužno najbolji dostupni uređaji. Jedinstvenost njihovog dizajna može imati neke značajne nedostatke, kao što su težina (posebno zbog metalnih šarki na tastaturi) i cena. Ovi 2-in-1 laptopovi su često skuplji od laptopova na preklop sa uporedivim hardverom. 

Kada je u pitanju kupovina 2-in-1, negde su bolji laptopovi nego tableti, a negde su bolji tableti od laptopova. Dobro razmislite koji „režim“ ćete verovatno više koristiti pre kupovine i uradite to u skladu sa tim. 

Ultrabook laptopovi 

Termin "ultrabook" je tehnički specifikacija koju je Intel koristio za ekstra lagane, prenosne laptopove dizajnirane da budu laki za nošenje a da pritom pružaju dugo trajanje baterije. Koriste SSD-ove, energetski efikasne Intel Core procesore i pažljivo dizajnirana kućišta na preklop. Ovo je postao veoma popularan tip računara i mnogi ljudi su počeli da primenjuju naziv "ultrabook" na bilo koji kompaktan, lagan laptop koji je dizajniran za lak transport. 

Danas se svaki lagani laptop sa SSD-om i Intel procesorom može nazvati ultrabook-om, iako to nije sasvim tačno (neki se sada nazivaju ultraprenosivi).  

Poslovni laptopovi 

Poslovni laptopovi nude neke intrigantne karakteristike za prosečnog kupca uprkos tome što ciljaju na profesionalce. Naravno, možda neće uvek nuditi izgled više mainstream sistema, ali imaju tendenciju da imaju izuzetno trajanje baterije i imaju robusnije i čvršće kućište. 

Najveći nedostatak poslovnih laptopova je to što su obično skupi. Obično nude malo veće ekrane uparene sa velikom preciznošću boja, posebno ako su više namenjeni video montažerima i fotografima. Takođe je mnogo verovatnije da će ponuditi bolje zaštitne sisteme poput biometrijskog očitavanja i profesionalno orijentisane softverske pakete zbog njihovog većeg naglaska na sigurnosti i privatnosti. 

Jedna od najpoznatijih linija laptopova u poslovnoj kategoriji je Lenovo ThinkPad, a najnoviji ThinkPad X1 Carbon Gen 9 je fantastičan ulaz u tom asortimanu. 

Gaming laptopovi 

Gaming laptopovi moraju biti napravljeni da budu u korak sa neprekidnim maršom napretka. Najbolji vrhunski procesori i grafički čipovi, kao i dovoljno RAM-a za pokretanje modernih igara sve manje mogu učiniti zadnje naslove igara nemogućim za igranje. 

Laptopovi za igre veće zahtevnosti obično su glomazni. Njihove komponente koje gutaju snagu znače da trajanje baterije nije sjajno - posebno na sistemima sa 4K ekranima. Ali to nije uvek slučaj, jer laptopovi za igre imaju tendenciju da nude dobru sredinu ili nude više skrivenih mogućnosti igranja.