Kako odabrati mobilni telefon - saveti i vodič za kupovinu

Potreban vam je novi telefon i razmišljate kako da odaberete najbolji? 

Prilikom izbora i kupovine mobilnog telefona najbitnije je da obratite pažnju na performanse telefona: procesor i RAM memorija, operativni sistem, memorija, interfejs, ekran, kamera, baterija i sam dizajn telefona u skladu sa vašim potrebama i željama.

 Izbor je veliki a na bazzar.rs ćete pronaći pametni telefon kakav želite.  Pogledajte naš vodič i olakšajte izbor prilikom kupovine telefon.


Performanse mobilnog telefona je potrebno da odaberete u skladu sa vašim potrebama i budžetom. Vodeći telefoni imaju najbolje kamere, najmoćnije procesore a mogu čak imati i najsavremeniju tehnologiju poput fleksibilnih ekrana. 

Performanse procesora - Procesor vašeg pametnog telefona je komponenta koja je odgovorna za skoro sve što funkcioniše na vašem pametnom telefonu. To je u suštini mozak sistema, a većina ovih procesora takođe je opremljena AI mogućnostima koje u suštini čine vaš pametni telefon „pametnim“ kakav je danas. Sposoban procesor ne samo da omogućava vašem uređaju da funkcioniše besprekorno, već je sposoban da poboljša i druge faktore. Jedan primer je obrada slike. 

Vrhunski telefoni imaju moćne procesore do 12 GB RAM-a. Dovoljno je, da ovi telefoni pokreću bilo koji zadatak bez napora. Većina pristojnih telefona srednjeg ranga nudi dovoljno snage za sve vaše svakodnevne potrebe. I dalje ćete moći igrati skoro svaku igru iz Google Play-a i uređivati svoje fotografije visoke rezolucije u aplikacijama kao što je Snapseed.  

Operativni sistem - ukoliko volite operativni sistem koji možete da prilagođavate po svojoj volji, vi ste tim za Android, dok je IOS namenjen za sve one koji vole jednostavan operativni sistem i koji je podržan tokom dužeg perioda. 

Memorija - većina telefona poseduje najmanje 32 GB prostora za skladištenje, od kojih 10 mogu zauzeti unapred instalirane aplikacije i operativni sistem telefona. Ukoliko ne planirate da snimate bilo kakav video i igrate igrice 32GB bi moglo biti dovoljno, ali u suprotnom bi trebalo da znate da je 64GB minimum.  Telefoni višeg ranga, posebno oni koji mogu snimati video zapise visokog kvaliteta 4K nude kapacitete od 256 GB ili više. Sa toliko prostora, nećete morati da brišete stare podatke. 

Trajanje baterije - standard trajanja baterije kod pametnih telefona je 6+ sati rada. Većina telefona, od jeftinih do vodećih telefona, može izdržati veći deo dana sa jednim punjenjem. Veći telefoni mogu imati veće baterije, ali imaju i veće ekrane i često moćnije procesore, tako da brzo isprazne bateriju. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu: 

• Uvek planirajte da svoj telefon potpuno napunite preko noći. 

• Potražite funkcije poput brzog punjenja koje omogućavaju vašem telefonu da preuzme puno energije u kratkom vremenu. Ipak, proverite da li vaš telefon dolazi sa kompatibilnim brzim punjačem, jer ga stari USB priključak možda neće podržavati.  

• Vaša baterija će trajati duže ako izbegavate zahtevnije zadatke kao što su igranje igara ili video streaming. Smanjenje svetla ekrana će takođe pomoći.  

Ekran - veličina ekrana pametnog telefona varira u zavisnosti od proizvođača, modela i dizajna. Inovativna tehnologija doprinela je da moderni telefoni dostižu veličinu ekrana do 6,9 inča. Predlažemo telefone iznad 5,7 inča kako biste zaista mogli da istražujete medije i igrice. 

Što se tiče tipova ekrana, možemo ih podeliti na LCD i AMOLED ekrane. AMOLED ekrani imaju varijante kao što su OLED ili Super AMOLED (u slučaju Samsung-a) i imaju bolji kontrast. 

Kamera - karakteristike kamere su najbitnije kod izbora pametnog telefona. Noviji modeli pametnih telefona sadrže tri zadnje kamere: običan objektiv, ultraširoki objektiv i telefoto objektiv.  Obratite pažnju na funkcije poput optičkog (ne digitalnog) zuma, noćnog načina rada za bolje slike pri slabom osvetljenju i optičke stabilizacije slike. 

Prilikom odabira telefona obratite pažnju i na sledeće karakteristike:

Mnoge od ovih funkcija se podrazumevaju na telefonima i vredi ih imati na umu kada kupujete mobilni telefon. 

• Skener otiska prsta ili otključavanje licem:  Skener može biti na leđima telefona ili čak ugrađen u ekran. Biometrijska sigurnost, kako se zove, sigurnija je od PIN-a.  

• Vodootporan: Da li često primate pozive po kiši? Potražite telefon sa najmanje IP67 ocenom kako biste ga zaštitili od vode i prolivenih pića. 

• Bežično punjenje: Ovo je dostupno na mnogim telefonima a neki sada nude veće brzine bežičnog punjenja, sve dok koristite kompatibilnu podlogu za punjenje. 

Saveti za kupovinu mobilnog telefona


• Znate do čega vam je najviše stalo: da li je to veličina ekrana? Kvalitet kamere? Trajanje baterije? Ovo će vam pomoći da suzite svoje izbore. Telefoni kao što je iPhone 15 Pro imaju neverovatne kamere koje gotovo pariraju kvalitetu koji biste dobili od DSLR-a. Ako ste fotograf, onda je ova kupovina dobra ideja. Ako ne, verovatno možete sebi uštedeti dosta novca. 

• Nemojte zanemariti srednji opseg: karakteristike prošlogodišnjih vodećih modela se uvek svode na ovogodišnje uređaje srednjeg opsega. Možete dobiti odličan telefon koji radi skoro sve što može da uradi premium telefon. Google-ov Pixel 6 Pro ima odličnu kameru za zumiranje, ali osnovni Pixel 6 ima većinu istih ključnih specifikacija i dolazi po razumnijoj ceni.  

• Proverite jeste li već uložili:  Jeste li već kupili puno iPhone aplikacija i iTunes filmova? Držite se iPhone-a ako i dalje želite pristup njemu. Isto tako, ako ste investirali u gomilu Android aplikacija, poželećete ostati sa te strane. 

•Kupite futrolu ili masku za mobillni telefon i staklo ili foliju za ekran: zaštitićete svoj telefon od skupih oštećenja i povećaćete vrednost telefona za prodaju ili zamenu kada budete spremni da krenete dalje.