Vodič za kupovinu televizora

Koji televizor izabrati je jedan od najtežih izbora kada se odlučimo za kupovinu novog televizora. Tehnologija svakim danom napreduje, a ponuda televizora svakim danom raste. Veličina ekrana i rezolucija su samo neke od karakteristika koje morate uzeti u obzir pre kupovine. Pročitajte naš vodič za kupovinu televizora i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine. 

Prilikom izbora novog televizora najvažnije je definisati odgovore na sledeća pitanja: 

  • Koliko je rastojanje od sedišta do televizora - tako ćemo olakšati odabir veličine televizora 
  • Šta ćemo gledati na TV-u? Da li nam je zaista potreban najnoviji i najskuplji model 4K TV-a ako ćemo gledati samo kanale koji ne podržavaju tako kvalitetnu sliku? 
  • Smart TV - DA ili NE? 
  • Dodatne funkcije TV-a - kao što su: upravljanje glasom, kontrola drugih pametnih uređaja u kući (npr. pametno osvetljenje, grejanje, roletne, itd.) Cena televizora ili kojim budžetom raspolažemo 

Pa idemo redom…

Veličina ekrana 


Dijagonala televizora je najvažnija specifikacija! Nema ništa gore od žaljenja što ste kupili premali televizor! Definitivno vredi uz TV - što veći to bolje! (sa retkim izuzecima) 

Dijagonala televizora se meri u inčima (1 "= 2,54 cm). Na tržištu postoji širok spektar veličina televizora od 24 inča do velikih 100 inča. I iako što je veći to bolje, važno je da se uskladi sa veličinom sobe. Ako koristite TV u spavaćoj sobi, računajte na to da je TV veoma svetao, što je posebno vidljivo noću i kada su ostala svetla u sobi ugašena. To znači da će biti veoma teško spavati uz preveliki TV. U svim ostalim slučajevima uvek je bolje izabrati veći televizor, ali u skladu sa sledećim smernicama.

Nekada, kada smo kupovali starije tipove televizora važilo je pravilo da rastojanje prostora za sedenje od televizora treba da bude najmanje 2 do 3 puta veće od visine samog televizora. Danas, kada 4K - UHD televizori postanu standard, za njih važi drugačije pravilo: minimalna udaljenost gledanja treba da bude 1,5 puta veća od visine televizora. To znači da želite da postavite najveći mogući TV u dnevnu sobu. 

Dakle, televizori od 55" i veći su idealni za dnevne sobe i veće prostore; manji televizor stavite u spavaću ili dečiju sobu - najčešće kupci biraju televizore od 43".

Pretraži televizore po veličini

Preporučena udaljenost od 4K televizora


Preporučena udaljenost od televizora kada gledate TV sa 4K kvalitetom slike je 1,5 puta veća od vertikalne veličine ekrana. Kada gledate 4k TV na toj udaljenosti, sitni pikseli nisu vidljivi oku, što slici daje prirodan izgled kao u stvarnom životu.

Dimenzije televizora u inčimaUdaljenost (otprilike)
manje od 43 inča80 cm i manje
43 inča
90 cm 
49 - 55 inča
1 metar
65 inča1.2 metra
75 inča1.4 metra
85 inča1.6 metra

Full HD ili 4K TV? 


Pored veličine ekrana, rezolucija televizora je takođe izuzetno važna. Donedavno, Full HD televizori su bili standardni. Njihova rezolucija od 1920k1080 piksela pruža odličan kvalitet slike, a većina današnjeg sadržaja je upravo ta rezolucija. Međutim, u poslednjih godinu dana, 4K ili Ultra HD televizori su postali dominantni na tržištu sa svojom rezolucijom koja je čak 4 puta veća od klasičnih Full HD televizora. 

Nedavno je 4K sadržaj brzo rastao, pa izaberite 4K TV ako želite da gledate Blu-Rai filmove, igrate Playstation 5 igrice u 4K ili gledate filmove i serije visoke definicije putem aplikacija za strimovanje na TV-u kao što su Netflix, Prime Video ili HBO. Važno je napomenuti da za korišćenje aplikacija za striming morate odabrati TV sa funkcijom Smart TV, ali morate imati i brz pristup internetu - minimalnu brzinu internet veze od 20 Mbps.

LCD, LED, KLED ili OLED TV? 


Većina današnjih modela televizora su zapravo LCD televizori sa LED osvetljenjem. LED ekrani koriste hiljade malih sijalica koje osvetljavaju ekran, povećavajući kontrast, raspon boja i tačnije prikazujući crnu boju u poređenju sa običnim LCD televizorima sa CCFL osvetljenjem Ipak, budućnost vrhunske tehnologije slikanja je OLED. OLED televizori daju najbolju TV sliku sa jasnijim bojama i kontrastima. Međutim, cene OLED televizora su i dalje izuzetno visoke. Ako novac nije problem, počastite se, naravno! 

Ako i dalje morate da vodite računa o svom budžetu, izaberite LCD-LED televizor, koji je i dalje najpopularniji u ovom trenutku, ili se odlučite za QLED kompanije Samsung. QLED tehnologija se najčešće nalazi na Samsung televizorima. 

QLED televizori su LCD televizori sa LED osvetljenjem koje osvetljava sloj kvantnih tačaka, a ne tečnih kristala. Boje na takvom QLED TV-u izgledaju živopisnije i lepše, ali i dalje ne tako dobro kao na skupim OLED ekranima.

Šta je HDR? 


HDR je jedna od karakteristika 4K TV-a koja se odnosi na visoki dinamički opseg (high dinamic range), odnosno sposobnost televizora da prikaže širi spektar boja, veći kontrast i jače osvetljenje. Na novim 4K televizorima sve češće možete naići na oznake „HDR10“ ili „Ultra HD Premium“. Dok je Dolbi razvio svoju još napredniju HDR tehnologiju, ona naziva Dolbi Vision. Ako u specifikacijama televizora naiđete na Dolbi Vision, to znači da je ovaj uređaj kompatibilan i sa HDR sadržajem. Ako kupujete 4K TV, isplati se uložiti malo više u uređaj sa HDR funkcijom. 4K televizori su investicija u budućnost, kao i HDR sadržaj.

Da li vam je potreban SMART TV? 


U 99% situacija odgovor bi trebao biti DA. 

Čak i ako još uvek ne koristite neke od servisa za striming kao što su Netflix, HBO ili Prime, nekoliko klikova i deset evra mesečno deli vas od hiljada naslova koji vam mogu biti dostupni u nekoliko klikova. Iako velika većina televizora koje danas možete kupiti dolazi sa opcijom Smart TV, savetujemo vam da proverite specifikacije televizora pre kupovine. 

Da, istina je da uvek možete da povežete laptop preko HDMI kabla i gledate šta god želite – ali to je neuporedivo gore iskustvo od gledanja striming servisa direktno preko Smart TV aplikacije. Operativni sistemi na pametnim televizorima se razlikuju u zavisnosti od proizvođača, što znači da se razlikuju i njihove opcije i izgled korisničkog interfejsa. 

Pored usluga striminga, pametni televizori često dolaze sa opcijom glasovne kontrole preko Google Assistant-a ili Alexa. To znači da možete da koristite svoj TV za upravljanje pametnim osvetljenjem, roletnama, grejanjem i drugim pametnim uređajima u vašem domu glasom. Takođe možete da kontrolišete Samsung-ove novije televizore preko mobilne aplikacije Smart Things, a možete, na primer, da automatizujete vreme uključivanja/isključivanja televizora. 

Samsung Frame televizori imaju čak i veliku količinu umetničkih slika ili dinamičkih pozadina koje se prikazuju dok je televizor „isključen“. 

Ako nemate Smart TV i još uvek želite da gledate striming sadržaja - rešenje su medijski plejeri. Korišćenje medija plejera pretvara vaš „običan“ TV u pametni uređaj. 

Neki od popularnijih uređaja su Google Chromecast ali i sve popularniji Xiaomi media plejer u obliku USB sticka. Oba ova uređaja su povezana preko USB-a na televizoru, pa se pre kupovine uverite da vaš TV podržava USB. Postoje i starije verzije medija plejera koji se povezuju preko HDMI kabla i pogodniji su izbor za određene modele televizora.

Postavite televizor na zid 


Televizori dolaze sa svojim standardnim postoljem, obično sa dve „nogice“ sa leve i desne strane ili sa jednom velikom srednjom „nogom“ koja čvrsto drži televizor. Međutim, danas sve više kupaca želi da montira svoj novi televizor na zid. Naravno da je to komplikovaniji način, ali svakako u nekim situacijama lepši i bolji izbor. 

Ako odlučite da montirate televizor na zid, prvo što treba da definišete je VESA standard vašeg televizora kako biste izabrali odgovarajući tip nosača za vaš TV. VESA standard se meri merenjem rastojanja između gornje leve rupe na zadnjoj strani televizora i gornje desne rupe - ovo vam daje prvi broj VESA standarda. Drugi broj ćete dobiti merenjem udaljenosti od gornje leve i donje leve rupe vertikalno. Pravilo je da veći televizori imaju viši VESA standard, a neki od popularnijih standarda danas su 75k75, 100k100, 100k200 i 200k200.

Koju marku televizora izabrati? 


Iako je sve više kvalitetnih brendova televizora, većina kupaca se ipak odlučuje za jedan od ova tri brenda: LG, Samsung ili Philips. Samsung i LG su trenutno lideri u prodaji televizora, sa izuzetno širokim spektrom uređaja od osnovnih manjih televizora do premijum televizora samo za one sa najvećim budžetom. Samsung i LG takođe nude najveći izbor dodatnih aplikacija koje možete preuzeti na svoj novi Smart TV. Važno je pomenuti i Xiaomi i Hisense televizore, koji u poslednje vreme dobijaju udeo na tržištu.