Šifra proizvoda: NQGQR43
14.880,00 RSD
U cenu je uračunat PDV
DTC Akai prah, organski 1000g
Pročitaj višeAkai ili „kupus palma“ je tropska palma poreklom iz Amazonskih šuma u Južnoj Americi. Ona obilno raste u plavnim područjima šume Varzea u slivu reke Amazon u Brazilu, gde godišnja količina padavina može preći 2.500 mm. Akai palma obično raste između 30-40 metara u visinu i raste u malim šumarcima od oko 20 stabala, ali može se naći i u gustim šumama do 7.000 stabala po hektaru čije se grane spajaju i formiraju svod Amazonskih šuma.
Plod akai drveta se bere tokom suve sezone u periodu od maja do novembra, i tada predstavlja vitalnu komponentu ishrane lokalnih stanovnika koji piju do 2 litra razređenog soka akai pulpe dnevno. Tokom ostatka godine akai nastavlja da se redovno nalazi u svakodnevnoj ishrani Brazilaca, i čini 40% od ukupnog unosa hrane tradicionalne Kabolko populacije. Akai pulpa se tradicionalno služi u tikvi pod nazivom „Cuias“ sa tapiokom i može da se konzumira ili slano ili slatko, a u južnom Brazilu se jede hladno pomešan sa granolom.
Svako akai drvo daje do 1.000 kg voća, gde je pojedinačna težina voća samo nekoliko grama. Plod akai palme je okrugao i između 1,5 i 2 cm širine, sa velikom semenkom i tankim slojem pulpe. Akai bobice menjaju boju tokom sazrevanja, od bele preko maslinasto zelene do sjajne crne boje što ukazuje da su spremne za branje. Najkvalitetnije bobice imaju blago beli praškasti sloj na ljusci.
Naš akai dolazi iz Pare sa severa Brazila. Lokalno stanovništvo koje zarađuje za život od žetve akai bobica poznato je kao Ribeirinhos ili „ljudi koji žive na reci“. Oni formiraju zadruge da bi svakodnevno brali akai voće i odneli ga na pijacu, pre nego što se transportuje nizvodno na obradu.
Sveže voće se zatim pažljivo očisti i opere pre nego što se pulpa izvadi, pasterizuje se i zamrzne. Naš akai je osušen zamrzavanjem u roku od 24 časa od trenutka berbe kako bi se očuvao proizvod bez upotrebe zračenja. Kvalitet naših akai bobica osušenih zamrzavanjem je očigledan po boji; izrazito duboko ljubičasta boja koju proizvodi antocijan cijanidin. Sušenje zamrzavanjem podrazumeva izlaganje akai pulpe na temperaturama od – 40° C, vakuumskoj sredini, koja eliminiše sve vode kroz proces koji se zove sublimacija. Tokom prerade akai bobica kroz druge metode čuvanja kao što je sprej sušenje (grejanje na temperaturama preko 80° C za uklanjanje vlage) i standardnim smrzavanjem može doći do neprijatnog braon praha.
Akai je bogat magnezijumom, kalcijumom i dobar je izvor gvožđa. Kalcijum igra ulogu u mnogim funkcijama organizma, uključujući i doprinošenju normalnom funkcionisanju mišića, prenosu informacija kroz nervni sistem i održavanju zdravih kostiju i zuba. Magnezijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizma i smanjuje umor.
Gvožđe doprinosi normalnom transportu kiseonika kroz telo; takođe doprinosi normalnim kognitivnim funkcijama, normalnoj funkciji imunog sistema i smanjenju umora. Zašto akai bobice za mršavljenje?
Kada pričamo o gubitku suvišnih kilograma, najverovatnije nema hrane sa većim potencijalom za pirodno sagorevanje kalorija a da u isto vreme promoviše bolje zdravlje. Akai bobice su bogate antioksidantima, prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, akai bobice su na 7. mestu u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta, antioksidanti su u formi flavonoida i drugih tipova polifenola.. Bogate su još i vlaknima, sadrže 12 vitamina, 19 aminokiselina i 13 minerala.,.
Šta je uzrok gubitka kilograma?
Tačno je da su akai bobice bogate vlaknima, ali to nije jedini sastojak odgovoran za gubitak težine. Pored vlakana, ekstremno visok sadržaj antioksidanata utiče na gubitak kilograma tako što čisti toksine i druge mikroorganizme iz digestivnog trakta. Jedan od razloga a na prvom mestu zašto imamo višak kilograma je usporen sistem za varenje. Kada je digestivni trakt očišćen od toksina i otpada, hranjive materije se lakše probijaju kroz zidove creva, rezultat toga je ubrzavanje metabolizma kome je zadatak sagorevanje kalorija, jer “gorivo” brže stiže do mitohondrija (ćelije koje proizvode energiju za telo). Često se prilikom raznih dijeta preporučuje povećani unos vlakana kako bi se izbegao momenat gladovanja između obroka. Vlakna iz akai bobica guraju otpad napolje iz trakta a antioksidansi ga čiste od toksina, što je dobitna kombinacija!
Šta možete očekivati od dijete sa akai bobicama u prahu, a šta ne možete?
Prva stvar koju ćete primetiti kada počnete sa konzumiranjem akai bobica u svrhu mršavljenja, je manja nadutost i više energije. Kilogrami bi trebalo da spadaju postepeno, najviše 1kg nedeljno, sve preko toga nije zdrav način gubljenja kilaže i sa sobom nosi mnogo nepoželjnih efekata po zdravlje i fizički izgled.
Dakle ono što ne možete očekivati je brz gubitak kilograma preko noći..
Izbalansirana ishrana je poželjna ali ne i rigorozne dijete, takodje zdrava ishrana je pola zdravlja, a druga polovina je kretanje i fizička aktivnost…
Druge prednosti akai bobica po zdravlje?
Dok je vama verovatno gubitak težine glavna briga, ne treba zanemariti da akai bobice imaju brojne pozitivne efekte na naše zdravlje. Antioksidanti ne čiste toksine samo iz digestivnog trakta već iz celog organizma. Postoje značajna istraživanja koja potvrđuju da akai usporava vidljive znake starenja u ćelijama kože a takođe je poznato da su odlične u prevenciji određenih oblika raka, među kojima je kolorektalni kancer. Ove tvrdnje su dobro proučene i postoje brojni dokazi koji ih potkrepljuju.