Pakuj se, idemo na skijanje!

Pakovanje za skijanje može izgledati kao itekako težak zadatak. Oprema i odeća za skijanje je dosta glomazna, a u koferu se čini kao da nikad nema dovoljno mesta. Sigurno ne želite da zaboravite nešto ili odlučite da ostavite važnu opremu kod kuće,  jer hajde da se suočimo sa tim, skijanje zahteva da se osećate udobno, a sve manje od toga će vas naterati da trčite prema kući.

Jedina preostala opcija biće da iznajmite ili kupite preskupu opremu na planini ili protraćite celo putovanje. Bilo da skijate na švajcarskim Alpima, kanadskom Mont Tremblantu ili na planini u blizini kuće, potrudite se da vam bude toplo i udobno u svojoj opremi. Fokusirajte se samo na ono što vam je potrebno za skijanje, a bazzar vam pomaže kreiranju liste za pakovanje najneophodnijih stvari!

1. Osnovni slojevi

Efektivni osnovni slojevi su potpuni spas za svaku ski avanturu. Oni su ključ svakog toplog skijaškog ansambla i trebalo bi da budu na samom vrhu vaše liste za pakovanje. Opremite se Icepeak ili HI-TEC aktivnim vešom koji sadrže gornji i donji deo. Toliko su topli i udobni da nećete želeti da ih skinete! Mogu se umotati i stisnuti u najuže pukotine vaše torbe.

U zavisnosti od dužine vašeg putovanja, 1-2 seta osnovnih slojeva će biti dovoljni. Takođe, uzmite u obzir temperature na kojima ćete skijati. Razlika između lakih, srednjih i teških osnovnih slojeva je značajna, a ako izaberete pogrešan, može vam biti previše vruće ili prehladno.

2. Jakna za skijanje

Potrebna vam je jakna za skijanje koja ima visoke perfomanse za vrhunsku toplinu i zaštitu od vetra, jer kada smišljamo šta da spakujemo za skijanje i drugu zabavu na snegu, čvrsta jakna je neophodna.

Dobra skijaška oprema ne bi trebalo da čini da se osećate kao da ste opterećeni slojevima nesposobnim da se bavite svojim veštinama rezbarenja snega! Tako da biste trebali lagano da se krećete u svojoj jakni.

3. Rukavice

Budite sigurni da vaša lista sadrži vodootporne i tople rukavice za skijanje, kao i fleksibilan par podloga za rukavice. Vaše ruke i prsti neće ni znati da ih zasipa hladan vazduh dok skijate nizbrdo. Rukavice sa spojenim prstima maksimiziraju toplotu vašeg tela držeći prste zajedno, ali ukoliko ipak volite da su vam prsti slobodniji, uvek imate izbor i regularnih rukavica koje će vaše prste svakako držati toplim.

4. Ski pantalone ili kombinezon

Prilikom kupovine ski pantalona ili kombinezona, tražimo najpre da budu adekvatne za hladne vremenske uslove, ali i elegantne koj će ići uz mnogo različitih boja ostatka opreme. Prilikom pakovanja za put, uvek smo u iskušenju da spakujemo više pari pantalona, ali najbolje je ograničiti se na dva.

5. Čarape za skijanje

Ne zaboravite na čarape za skijanje! Hladna i promrzla stopala znače manje vremena na padinama i više vremena unutra. Prave skijaške čarape će održati vaša stopala toplim i suvim, tako što će odvojiti znoj. Ponesite 4-6 para u zavisnosti od toga koliko dana ćete skijati.

6. Zimske čizme

Pored toga što bi zimske čizme trebale da vas održavaju suvim i toplim, one bi trebale da imaju i solidnu vuču na snegu dok ste na putu do padina i napolju nakon dana na planini. Naravno, razmišljajte i o tome da se savršeno uklope sa vašim omiljenim farmerkama ili helankama kada se dan završi. Jer kada odlučite da se spakujete ovo je zaista jedini pa obuće koji će vam trebati.

7. Zimska kapa

Ne zaboravite da spakujete toplu zimsku kapu. Nećete uvek nositi kacigu i sigurno ćete želeti da pustite kosu ili samo uživate u svežem planinskom vazduhu. Verujemo da dosta vas ne voli da nosi kape, ali razmislite o temperaturama na vrhovima planina i kako će vaše uši reagovati na njih. Biće crvenije od Rudolfovog nosa!

Takođe, kada nosite kacigu, potkapa će vam biti od velike pomoći. Pored održavanja toplote lica prilikom brzog spuštanja niz planinu, rešiće vas neudobnog osećaja i mogućih žuljeva.

8. Torba za skijašku opremu

Pronalaženje prave torbe za skije je jednako važno kao i ostala oprema. Ne možete samo da vučete skije unaokolo ako želite da osigurate da traju dugo, a odgovarajuća torba ne samo da će zaštititi vaše skije, već će ih učiniti lakim za nošenje.

Ukoliko, pored skija ili snowboard-a, imate dodatne stvari koje biste želeli da spakujete i nosite sa sobom tokom celog dana, tu su ski rančevi. Ranac za zimske sportove osmišljen da vam sačuva suva stopala, organizaciju opreme i zaštiti naočare za skijanje.

Ovde imate svoju listu pakovanja za skijanje sa samo apsolutnim skijaškim potrepštinama i ničim drugim! Šta obući za skijanje ne bi trebalo da bude preopterećeno ili dugotrajno. Bolje je da vam kofer bude lagan i da uštedite energiju za staze. Zar se ne slažete?