Rasveta - vodič za odabir prave rasvete za vaš dom

Postoje određena pravila kojih se treba pridržavati  prilikom odabira rasvete kako bi vaš dom bio prijatan ali i funkcionalan. 

Tako, na primer, u dnevnoj sobi nije poželjno jako centralno osvetljenje. Umesto jednog velikog lustera savetujemo vas da postavite više izvora svetlosti na različitim visinama. Takav efekat postižete kombinacijom lustera, stonih i podnih lampi.

Ukoliko se, ipak, odlučite samo za jedan veliki luster, poželjno je da dodate regulator svetla u elektromaterijal  za vaš dom. Na taj način moći ćete da kontrolišete jačinu i u svakom trenutku dobijete atmosferu kakvu želite.

Svaki element rasvete oplemenjuje prostor. Ako želite da stvorite glamurozni efekat iskoristite sve čari indirektnog osvetljenja. Za razliku od direktnog, koje ima određenu funkciju, ova rasveta je dekorativnog karaktera. Nju čini zidno i podno osvetljenje, kao i LED trake.

Zahvaljujući indirektnom svetlu akcenat je stavljen na atraktivne delove prostorije ili predmete, kao što su recimo police za knjige ili zidne police, kao ambijentalnu dekoraciju za televizore, spuštene plafone i slično, dok sa druge strane, oni koju su manje interesantni ostaju u senci. Obično se koristi za naglašavanje umetničkih dela, slika,  antikviteta i sl.

Takođe, ovo osvetljenje je odličan izbor kod spuštenih plafona. Dovoljno da ugradite diskretnu LED rasvetu i vaš prostor poprimiće modernu formu. Ujedno, njome ćete naglasiti i specifični dizajn plafona.

Prilikom biranja rasvete treba voditi računa o boji tj. toplini svetla. Ona se izražava u kelvinima. Najčešće su zastupljena tri tipa 3000K – Toplo bela, 4000K neutralna i 6000K hladno bela.

Što se tiče naše preporuke, za kuće i stanove je najbolje odabrati toplo bele LED sijalice ili neutralne. Verovali ili ne, iako su to energetski najmanje efikasne LED sijalice, najviše prijaju našim očima jer daju najpribližniju boju svetlosti kao i stare, obične sijalice sa užarenim vlaknima. Kao reper možemo da kažemo da sijalice sa užarenim vlaknima daju toplo belu svetlost 2700 K.Zašto su LED sijalice dobra investicija?

Što se potrošnje energije tiče, važno je da znate da jedna obična sijalica (inkadescentna) od 75W u LED tehnologiji troši oko 9W što je ušteda oko 8 puta, što na sve sijalice u kući može da predstavlja značajnu uštedu.

Kako izračunati jačinu osvetljenja za prostoriju?

Okvirno možemo da kažemo da je za prostoriju u kojoj se boravi neophodno osvetljenje od 100 lumena po kvadratnom metru. Drugim rečima, ako prostorija ima 15 kvadrata, potrebno je nabaviti osvetljenje od 1500 lumena. Ako recimo uzmete sijalice od 650 lumena, da biste dobili dovoljno osvetljenje, potrebno je da ih u toj prostoriji bude tri (1950 lumena), jer je to prva veća vrednost od neophodnih 1500 lumena. Ako odaberete sijalice koje imaju recimo 800 lumena, dovoljno ih je postaviti dve (1600 lumena).