Robotski, štapni, sa kesom ili posudom - koji usisivač izabrati?

Jesen je sve bliža, pa samim tim i jesenje čišćenje! Jedan od najvernijih i najjačih partnera u borbi sa čistoćom su usisivači koje možete da pronađete u najrazličitijim verzijama. Od robotskih, štapnih, pa sve do onih sa kesom ili posudom, odabir pravog za vaš dom može biti malo teži. Zato je bazzar tu da vas uputi u karakteristike svih tipova usisivača, kako bi pronašli onaj koji će najbolje poslužiti vašim potrebama.

1. Robotski usisivači

Trenutno među miljenicima svakog doma zbog svoje praktičnosti, robotski usisivači poznati su po tome da posao obavljaju sami. Najprivlačniji deo jeste taj što njima možete upravljati putem mobilne aplikacije gde god se nalazili u tom trenutku. Kako funkcioniše njihov način rada? Kreću se pomoću točkića, dok prašinu i prljavštinu četkicama usmeravaju prema vakuumu kako bi ih lakše usisao.

Ukoliko imate u planu da koristite robotski usisivač imajte u vidu da je za njegov efikasan rad neophodno pripremiti prostor, tačnije, ukloniti prepreke, poput nameštaja koje sprečavaju njegovo kretanje. Robotski usisivači pomoću senzora mapiraju prostor i na taj način uče gde se nalaze prepreke i kakav je prostor koji treba usisati.

Pored usisavanje, postoje modeli robotskih usisivača koji imaju funkciju i mokrog brisanja podova.

2. Štapni usisivači

Najveća odlika štapnih usisvača jeste ta što prilikom usisavanja ne trebate da se saginjete, a ukoliko su bežični, to je pravi dobitak, jer vas neće ometati borba sa kablom. Takođe, štapni usisivač ne zauzima puno prostora, pa samim tim određeni modeli mogu stojati u kutcima vašeg doma, potpuno neprimetni.

Većina modela ima praktičnu funkciju 2u1 - ručni i štapni usisivač u jednom za veću fleksibilnost i čišćenje na svim daljinama, od poda do plafona, pa čak i u automobilu.

3. Usisivači sa kesom

Klasičan tip usisivača koji prašinu i ostale prljavštine usisava u kesu koju je potrebno redovno menjati i koja se kupuje zasebno. U zavisnosti od modela, ovakav usisivač, može biti snažan partner u čišćenju vašeg doma.

Usisivači sa kesom su multifunkcionalni jer uz njih dobijate i puno nastavaka koji služe za čišćenje manjih prostora.

4. Usisivači sa posudom

Mogućnost da vidite količinu prljavštine i prašine tokom usisavanja čine usisivače sa posudom itekako privlačnim. Većina ljudi bira usisivače sa posudom jer je održavanje uređaja jeftinije, ali ne sme se zaboraviti čišćenje filtera. Ukoliko to radite redovno, menjaćete ga na svakih 6 meseci, pa će vam samim tim i ušteda biti mnogo veća.

Takođe, ukoliko izaberete model sa ciklonima ili spinerima, filter će se ređe menjati, jer će oni skupljati deo prašine.