Vodič za kupovinu kupaćeg kostima prema obliku tela

Baš kao i svaka žena, svako žensko telo je posebno. Upravo zbog toga, ne možemo očekivati da će svaki kupaći kostim biti idealan za svaki tip tela. Srećom, postoji veliki broj kombinacija i boja među kojima će sigurno svako pronaći kupaći koji mu najbolje stoji i u kom će se najbolje osećati.

Prema univerzalnoj podeli oblici ženskog tela mogu se podeliti na: jabuku, krušku, šargarepu, peščani sat i pravougaoni oblik.

Jabuka

Neke od glavnih karakteristika građe tela poput jabuke su uska ramena, tanke noge bez oblina, prosečna veličina grudi i izraženi stomak. Prilikom kupovine kupaćeg kostima, kome je to važno, jedan od glavnih ciljeva je skrenuti pažnju sa stomaka. Najbolje rešenje su jednodelni kupaći kostimi ili dvodelni sa gaćicama visokog struka.

Jedna od mogućnosti je i bacanje fokusa na gornji deo sa upadljivim dezenom ili bojom.

Peščani sat

Karakteristike ženskog tela koje je građeno kao peščani sat su naglašene obline i uzak struk, što je ujedno i jedan od najpoželjnijih oblika, a time i najzahvalniji za odabir kupaćeg kostima. 


Treba pripaziti na pravilan izbor veličine kupaćeg, a dobro je i što se većina dvodelnih mogu kupiti odvojeno, u različitim veličinama.

Kruška

Uska ramena, naglašeni donji deo tela i manje grudi opisuju građu ženskog tela nalik krušci. Prilikom odabira kupaćeg kostima za ovaj tip tela, najbolje je izbegavati bikini modele sa tankim trakicama, ali i bokserice koje bi pomogle pri naglašavanju donjeg dela tela.

Kod građe kruške dobro je vizuelno naglasiti gornji deo tela uz jarke boje i upadljive uzorke. 

Šargarepa

Izražena ramena i nenaglašene obline karakterišu građu tela poput šargarepe. Ovaj tip građe se često smatra sportskim, tako da je preporučljivo izabrati bikini model sa tankim trakicama koje se vezuju radi stvaranja iluzije izraženih bokova ili jednodelne kupaće kostime koji dodatno ističu atletsku formu.

Ravni, pravougaoni oblik

Male grudi, ravan stomak, neizražen struk i široka ramena čine pomalo pravougaoni oblik tela. Kako bi grudi izgledale bujnije, dobar izbor su gornji delovi sa postavom, a uz oskudniji model donjeg dela se povećava zadnjica. Ako ti se pak sviđaju jednodelni kupaći kostimi, kod kockaste građe tela je najbolje izabrati one koji su dvobojni i to na taj način da svetlije boje stoje u sredini, a tamnije sa strane kukova. 

Veće grudi

Nezavisno od oblika tela, kod većih grudi je poželjno izbrati deblke naramenice i gornji deo sa korpama za optimalnu potporu. Izbegavajte modele bez naramenica ili sa vezivanjem oko vrata.

Male grudi

Savršen izbor su karneri, kao i tanke naramenice sa vezivanjem oko vrata ili modeli bez naramenica.

Veličina i održavanje

Za sam kraj, imajte na umu i važnost odabira prave veličine, kako bi vam se manji broj kupaćih kostima urezivao u telo. Takođe, obratite pažnju i na kvalitet i boju materijala, tačnije, hoće li biti providan.

Za duži vek kupaćeg kostima dobro je isprati ga odmah nakon plaže, kako so ne bi nagrizala boju i materija, a takođe nije loše izbeći kupaće sa plastičnim kopčama ili ukrasima koji, zbog izloženosti suncu mogu prerano pući ili se oštetiti.