Aparati za brijanje

Brijanje nije samo dnevna obaveza, već i rutina koja zahteva preciznost i dobar aparat za brijanje. Aparat za brijanje je alat bez koga mnogi muškarci danas ne mogu da zamisle svoj dan. Na tržištu postoji više vrsta brijača, od električnih do onih na baterije, a odabir će zavisiti od vaših ličnih preferencija i potreba.

53 proizvoda u kategoriji Aparati za brijanje

53 proizvoda

Kakvi aparati za brijanje postoje?

Zavisno od toga na koji način funkcionišu i koje dodatne funkcije poseduju, postoji nekoliko vrsta aparata za brijanje. Najpopularniji su električni aparati za brijanje. U pitanju su brijači za lice koji su se razvili u izuzetno efikasne alate koji štede vreme i olakšavaju proces brijanja. Oni se mogu podeliti u 2 kategorije: rotacioni i oscilirajući brijači. Rotacioni brijači imaju 3 ili 4 okrugla sečiva koja se rotiraju unutar metalnih mrežica, odlično se prilagođavaju licu i hvataju i režu dlake sa svih delova lica. Oscilirajući brijači, poznati kao folijski brijači, koriste jednu ili više metalnih folija koje pokrivaju oštrice koje osciluju sa jedne strane na drugu. Ovaj tip aparata za brijanje je idealan za osobe sa osetljivom kožom jer pružaju precizno i temeljno brijanje uz minimalnu iritaciju kože. Idealni su za svakodnevno brijanje, jer pružaju glatke rezultate i manje iritiraju kožu. 

Aparati za brijanje na baterije su praktični i korisni brijači za sve ljude koji su stalno u pokretu. Iako nisu snažni kao brijači na struju, pogodni su za brzo i jednostavno brijanje koje ne zaostaje za brijanjem drugim brijačima za lice. Ovi modeli su obično manji i lakši za nošenje, što ih čini praktičnim saputnicima na putovanju. Lako se smeštaju u kozmetičku torbicu, a većina njih dolazi sa svojim neseserom koji štiti aparat od oštećenja.

Prednosti i nedostaci različitih tipova aparata za brijanje

Brijanje je svakodnevni ritual za mnoge muškarce a aparat za brijanje mu je najčešće najbolji drug. Dok neki uživaju u tradicionalnom pristupu sa žiletom i penom, drugi preferiraju brzinu i praktičnost modernih električnih aparata. Svaka od ovih mašinica za brijanje ima svoje prednosti i mane. Rotacioni aparat za brijanje ima tri ili četiri glave koje se rotiraju i prilagođavaju konturama lica, što ih čini efikasnim za brijanje oko vilice i vrata. Generalno su tiši u poređenju sa folijskim aparatima, što znači da ujutro prilikom brijanja nećete nikoga buditi i uznemiravati. Oštrice kod rotacionih aparata su često dugotrajnije, što smanjuje potrebu za čestim zamenama. Ovi aparati su pogodni za duže i guste brade. Mana ovih mašinica za brijanje je to što je teže postići precizno i blisko brijanje, posebno za one koji preferiraju glatko lice. Naravno, kod osoba sa osetljivom kožom, moguća je iritacija. Ovi aparati su komplikovaniji za čišćenje zbog složenijih mehanizama glava.

Folijski aparat za brijanje ima oštrice koje se kreću napred - nazad ispod tanke metalne folije. Ovo omogućava precizno i blisko brijanje, što je idealno za one koji vole potpuno glatku bradu. Obično manje iritiraju kožu jer folija štiti kožu od direktnog kontakta sa oštricama. Ovi aparati se lako čiste a mnogi modeli dolaze sa stanicama za čišćenje koje automatski čiste i podmazuju aparat. Efikasniji su za brijanje ravnih površina, što može skratiti vreme potrebno za brijanje. Mana ovih aparata je što nisu tako fleksibilni kao rotacioni, što može biti problem kod brijanja zakrivljenih delova lica. Mogu biti bučniji od drugih mašinica za brijanje, što nekim osoba može smetati. Nisu pogodni za dugu i gušću bradu.

Aparati za mokro i suvo brijanje pružaju maksimalnu fleksibilnost i omogućavaju ti da biraš između suvog brijanja ili temeljnog mokrog brijanja sa penom ili gelom. Oni su naravno vodootporni i bežični pa su odlični za putovanja jer baterija može dugo da traje. Mokro brijanje može smanjiti iritaciju kože i omogućava ugodnije brijanje, što je još jedna od prednosti. Mogući nedostatak aparata za mokro i suvo brijanje je njihova cena jer su manje pristupačni od drugih, i to što zahtevaju redovno punjenje i održavanje da bi zadržali optimalno stanje.

Aparati za brijanje vs. tradicionalne metode

Brijanje je lični ritual koji svako doživljava na svoj način, a izbor između modernih aparata za brijanje i tradicionalnih metoda može značajno uticati na to iskustvo. Električni aparati, bez obzira na vrstu, nude brzinu i praktičnost. Oni se mogu koristiti i za suvo brijanje, bez potrebe za vodom ili kremom, dok tradicionalna metoda sa žiletom i brijačem zahteva mokro brijanje. U suprotnom dolazi do posekotina. Takođe, električni aparati dolaze sa automatskim stanicama za čišćenje i dugotrajnim baterijama, što dodatno olakšava održavanje i korišćenje. S druge strane, tradicionalne metode brijanja, kao što su brijači sa žiletom i britve, pružaju izuzetno blisko i precizno brijanje koje električni aparati često ne mogu da postignu. Brijači sa žiletom su ekonomičniji na duže staze jer su zamenski žilet mnogo jeftiniji od zamenskih glava za električne aparate. Tradicionalne metode često uključuju korišćenje četke za brijanje i pene ili kreme, što može biti prijatno iskustvo koje omekšava dlake i hidrira kožu. Ali, ova metoda zahteva mnogo znanja, spretnosti, vremena i pažnje. Izbor između aparata za brijanje i tradicionalnih metoda zavisi od vaših ličnih preferencija, tipa kože i načina života. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane, a ključ je pronaći onu koja najbolje odgovara lično vama.

Kako se koriste aparati za brijanje?

Pre brijanja, potrebno je pripremiti kožu kako bi brijanje bilo efikasno i manje oštetilo kožu. Proces započnite umivanjem lica toplom vodom kako bi se otvorile pore i omekšale dlačice. Nanesite kremu za brijanje da omogućite lakše klizanje brijača i zaštitite kožu. Kako biste postigli optimalne rezultate, koristite kremu ili penu prilagođenu vašem tipu kože i ostavite je na koži par minuta pre brijanja kako bi se pojačalo delovanje. Prilikom brijanja držite kožu zategnutom i pustite da brijač polako klizi preko kože laganim pokretima bez pritiskanja. Rotacione brijače je potrebno koristiti u kružnim pokretima, dok je brijanje folijskim brijačima potrebno izvoditi u pravcu gore - dole i levo - desno.

Nakon brijanja isperite kožu hladnom vodom da se zatvore pore. Na čistu kožu nanesite losion posle brijanja koji ne sadrži alkohol, kako biste je umirili i hidrirali. Na taj način ćete izbeći crvenilo i iritaciju, a koža će biti glatka i osvežena. Negovana koža će lakše podnositi brijanje.

Kako odabrati pravi aparat za brijanje?

Izbor pravog aparata za brijanje će olakšati vašu svakodnevnu rutinu. Postoji nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir. Prvi od njih je vaš tip kože i dlake. Ako imate osetljivu kožu, možda ćete preferirati folijski brijač koji je nežniji i manje je verovatno da će izazvati iritaciju. Za one osobe koje imaju guste i brzorastuće dlake, efikasniji će biti snažniji, rotacioni brijači. Neki brijači dolaze sa prilagodljivim postavkama koje mogu bolje upravljati različitim tipovima dlaka. Postoje i dodatne funkcije i karakteristike koje mogu poboljšati iskustvo brijanja. Tu spada vodootpornost koja je važna za sve one koji preferiraju mokro brijanje, ili brijanje pod tušem. Aparat za mokro i suvo brijanje možete pronaći kod Philipsa, čiji aparati nude i bežično brijanje do 60 minuta. Oni koji često putuju će sigurno hteti brijač sa dugotrajnom baterijom ili opcijom brzog punjenja.

Napredniji modeli nude različite modove brijanja koji omogućavaju prilagođavanje brzine i intenziteta, što je korisno za prilagođavanje različitim delovima lica, ali i tela. Za one muškarce koji vole da im brada bude deo imidža, postoje aparati za brijanje sa različitim nastavcima za trimovanje koji mogu biti korisni u oblikovanju. Braun aparati za brijanje dolaze sa više nastavaka, za trimovanje i oblikovanje kratke i duge brade. Kada birate aparat za brijanje, obratite pažnju i na lakoću korištenja i održavanja. Proverite da li brijač dolazi sa jasnim uputstvima i garancijom. Pročitajte recenzije i tražite preporuke od prijatelja koji su već koristili različite modele brijača. Njihovo iskustvo vam može od velike koristi.

Popularni brendovi i njihovi modeli

Postoji nekoliko brendova aparata za brijanje na tržištu koji se izdvajaju. Philips je jedan od najpoznatijih proizvođača aparata za brijanje, posebno poznat po svojim rotacionim aparatima. Philips Norelco Series 9000 je model za sve one perfekcioniste koji žele najbolje moguće brijanje. Sa tehnologijom koja se prilagođava konturama lica u osam različitih smerova, Norelco Series 9000 pruža izuzetno glatko brijanje. Ima mogućnost i mokrog i suvog brijanja, što ga čini vrlo fleksibilnim. Sličan njemu je Norelco Series 7000 koji je dizajniran za osetljivu kožu. Braun je još jedan istaknuti brend posebno poznat po svojim folijskim aparatima za brijanje. Braun Series 9 je jedan od najboljih aparata za brijanje na tržištu a dolazi sa 5 sinhronizovanih brijačkih elemenata koji hvataju više dlaka u jednom potezu. Za one koji žele pristupačniji aparat sa fenomenalnim performansama, tu je Braun Series 7 sa tehnologijom Sonic i četir brijačka elementa.

Panasonic je još jedan od brendova poznat po svojim visoko efikasnim folijskim aparatima za brijanje. Panasonic Arc5 ima pet ultra-oštrih oštrica od nerđajućeg čelika, koje pružaju izuzetno blisko i precizno brijanje. Vodootporan je i pruža i suvo i mokro brijanje, a dolazi i sa LCD ekranom koji prikazuje status baterije. Remington je takođe brend poznat po pristupačnim i pouzdanim aparatima za brijanje. Svaki od ovih brendova i modela nudi jedinstvene karakteristike koje mogu zadovoljiti vaše različite potrebe, bilo da tražite precizno brijanje, udobnost, ili dodatne funkcionalnosti.

Održavanje aparata za brijanje

Održavanje aparata za brijanje ne omogućava samo potrebnu higijenu, već i pravilno funkcionisanje uređaja. Većina modernih električnih brijača dolazi sa uputstvima za čišćenje koja je potrebno pažljivo pratiti. U pravilu, potrebno je ukloniti sve dlačice iz glave brijača posle svake upotrebe. Većina brijača se može otvoriti i prati pod mlazom vode. Ukoliko to model dozvoljava, koristite četkicu koja dolazi uz brijač za uklanjanje zaglavljenih dlačica. Pored svakodnevnog čišćenja, vaš električni brijač zahteva dubinsko čišćenje jednom mesečno. Neke modele možete rastaviti prema uputstvima proizvođača i koristiti posebne proizvode za čišćenje. Oštrice i folije na električnim brijačima treba menjati svakih 12 do 18 meseci, zavisno od modela i učestalosti upotrebe. Oštećeni i tupi delovi mogu uzrokovati iritaciju kože.

Kada ih ne koristite, držite brijače na suvom mestu daleko od direktnog izvora toplote i vlage. Ako vaš električni brijač dolazi sa stanicom za punjenje, koristite je kao stalno mesto za pohranu, jer će to pomoći da se brijač za lice održi u optimalnom stanju. Pored redovnog čišćenja i održavanja, važno je s vremena na vreme obaviti profesionalni servis električnong aparata za brijanje. Profesionalni serviseri mogu pregledati unutrašnje komponente, kao što su motori i baterije, koje možda ne možete sami lako proceniti. Prateći sve ove savete za održavanje, možete znatno produžiti vek trajanja svog aparata za brijanje.

Aparati za brijanje su ključni elementi u rutini lične nege, a izbor pravog modela i njegovo pravilno održavanje mogu značajno poboljšati vaše iskustvo brijanja. Bilo da birate brijače za lice zbog njihove efikasnosti, prenosivosti ili brzine, obavezno obratite pažnju na kompatibilnost sa vašom kožom i potrebama. Osim toga, redovno čišćenje i održavanje su neophodni kako bi vaš brijač ostao u optimalnom stanju i produžio svoj vek trajanja. Odaberite pametno i uživajte u glatkoj koži.