Kolica za plažu

Odlazak na plažu ponekad može biti komplikovan ako nosite mnogo opreme, poput suncobrana, prostirki, igračaka za decu, peškira i sl. Za lakši transport ovih stvari postoje mala i praktična kolica za plažu u koja staje sva potrebna oprema. Zahvaljujući njima, možete izbeći višestruke povratke do automobila ili teško nošenje stvari preko vrelog peska.

Kakva mogu biti kolica za plažu?

Kolica za plažu dolaze u različitim oblicima i veličinama. Standardna kolica su opremljena točkovima pogodnim za pesak i prostor koji je dovoljan za osnovne stvari poput peškira, prostirke, dušeka, kupaćih kostima… Ova kolica su često sklopiva pa ne zauzimaju mnogo mesta u gepeku automobila. Neki modeli kolica imaju dodatne prostore i odeljke za organizovanje stvari koji se mogu koristiti za čuvanje hladnih pića ili odlaganje mokrih stvari. Kolica sa rashladnim torbama su idealna za duže boravke na plaži i mogu da održe piće hladnim tokom celog dana. Kolica mogu biti i multifunkcionalna i, osim za transport, mogu služiti i kao stolovi ili sedišta. Obično su sklopivog karaktera i mogu se transformisati u površine za ručavanja ili društvene igre.

Pored toga, neka kolica za plažu imaju nosače za čaše, pregrade za elektroniku i mrežaste džepove za brzo sušenje peškira. Takođe, postoje modeli sa integrisanim suncobranima ili tendama. Zbog svih ovih pogodnosti, uz pomoć kolica možete napraviti svoj mali tropski bar. 

Materijali

Materijal od koga su napravljena kolica za plažu mora biti izdržljiv, otporan na koroziju i lak za održavanje. Najčešće je to neki metal poput aluminijuma ili čelika sa zaštitnim premazom koji sprečava rđu. Ovi materijali su otporni na razne spoljašnje uticaje, uključujući vlagu i so iz morske vode, što je jako važno ukoliko ih često koristite. Ostatak kolica je napravljen od poliesterske tkanine ili mreže koja omogućava brzo sušenje i sprečava zadržavanje peska. Poliester je odličan materijal za ovu svrhu jer je lagan, vodootporan i otporan na UV zrake, što znači da tkanina neće lako izbledeti i izgledati staro i istrošeno. Mrežasta tkanina dodatno poboljšava cirkulaciju vazduha, što pomaže u brzom sušenju mokrih peškira i kupaćih kostima, smanjujući neprijatne mirise i sprečavajući razvoj buđi. 

Točkovi mogu biti napravljeni i od PVC-a a dizajnirani su tako da se lako kreću po pesku i obično su širi i veći kako bi se izbeglo zaglavljivanje. Širina i veličina točkova omogućavaju da težina i pritisak na tlo budu bolje raspoređeni. Kolica moraju biti dovoljno izdržljiva kako bi podnela teret koji želite da prevozite. U ponudi su sklopiva kolica koja mogu da podnesu i do 80 kg tereta. Pored nosivosti, važna je i stabilnost kolica, posebno kada su napunjena. Upravo zbog toga, mnogi modeli imaju ojačanu konstrukciju i dodatne stabilizatore.

U poslednje vreme, sve su češća kolica koja se prave uz pomoć održivih i recikliranih materijala, čime se smanjuje količina otpada. Na primer, ramovi kolica mogu biti napravljeni od recikliranog aluminijuma ili plastike, dok se tkanine često prave od recikliranih plastičnih boca. Ove ekološke varijante podstiču i potrošače na odgovornije ponašanje prema prirodi.

Kako izabrati kolica za plažu 

Kolica mogu biti od velike pomoći na plaži jer obično sa sobom nosimo gomilu stvari. Prilikom odabira, važno je da imate na umu nekoliko stvari. Pre svega, koji kapacitet kolica za plažu vam je potreban. Postoje manji modeli koji mogu nositi oko 50 kg, kao i oni veći sa nosivišću do 80 kg. Ako uvek nosite mnogo stvari, poput suncobrana, prostirki, torbe sa hranom, piće i igračke, veći kapacitet kolica vas može spasiti. Materijal kolica igra veliku ulogu u njihovoj izdržljivosti i otpornosti na spoljašnje uticaje. Aluminijum je laganiji materijal pa su kolica sa konstrukcijom od ovog materijala lakša za vući. Zavisno od toga kakve plaže preferirate, odaberite kolica sa veći i širim točkovima ili one sa standardnim. PVC točkovi su česti jer su izdržljivi i lako se kreću po pesku, dok gumeni točkovi sa zupcima pružaju dodatnu stabilnost i lakše kretanje po neravnim površinama. 

Mnogi modeli kolica imaju dodatne funkcije, poput sklopivosti, teleskopske ručke, integrisanog hladnjaka, džepova i pregrada. Sklopiva kolica za plažu zauzimaju manje mesta u gepeku i lako se montiraju po dolasku na odredište. Podesive ručke se prilagođavaju visini osobe koja koristi kolica a integrisani hladnjaci vam pružaju mogućnost da ohladite hranu i piće toko celog dana. Dodatni džepovi i pregrade, kao i držači za čaše omogućavaju da stvari organizujete i lakše pronalazite. Ako želite proizvod koji je multifunkcionalan, imate mogućnost nabavke kolica koja se mogu pretvoriti u stolove ili stolice. 

I na kraju, bez obzira na to da li kupujete standardna kolica, sklopiva kolica za plažu ili ona sa dodatnim funkcijama, cena i brend su važni faktori. Cena kolica može varirati u zavisnosti od materijala, funkcionalnosti i brenda.

Prednosti korišenja kolica za plažu 

Kolica za plažu pre svega olakšavaju transport stvari. Umesto da nosite nekoliko torbi, suncobran, igračke na naduvavanje i druge potrebne stvari, možete ih jednostavno spustiti u kolica i bez napora povući do željene lokacije. Kolica su od velike pomoći posebno porodicama sa decom jer deca uvek žele igračku više. Kolica takođe omogućavaju bolju organizaciju. Zahvaljujući pregradama i džepovima, možete znati gde ste šta ostavili i brzo to pronaći kada zatreba. Kolica sa hladnjacima su spas kada ostajete po čitave dane na plaži i ne želite svakih sat vremena da tražite hladan napitak u marketima ili kafićima. Dodatna prednost je udobnost. Neka kolica su dizajnirana tako da se mogu koristiti i kao stolice ili stolovi, što omogućava da se odmorite ili ručate bez potrebe za dodatnom opremom. Kolica za plažu su takođe korisna za piknike u prirodi ili prevoženje opreme na različite lokacije. Stabilna su i ne postoji bojazan od prevrtanja. Na kraju, kolica za plažu su investicija koja se brzo isplati, omogućavajući vam da u potpunosti uživate u odmoru bez stresa i dodatnog fizičkog napora.

Održavanje kolica za plažu

Kolica za plažu su oprema koju ćete često koristiti na otvorenom i zbog toga će biti izložena raznim faktorima. Preporučuje se čišćenje kolica nakon svakog boravka na plaži, jer će se tu verovatno nakupiti peska, soli i drugih nečistoća. Prvi korak je ispiranje kolica čistom vodom kako bi se uklonili pesak i so. Ovo je posebno važno za metalne delove koji su izloženi koroziji. Jednom mesečno možete detaljno oprati kolica. Koristite blagi detedžent i meku četku i obratite posebnu pažnju na točkove, zglobove i pregrade kako biste očistili sve delove kako treba. Nakon pranja temeljno isperite da uklonite sve tragove sapuna. Nakon pranja, ostavite kolica na suvom i prozračnom mestu da se potpuno osuše. Ovo je posebno važno za delove od tkanine kako bi se sprečio nastanak buđi. Povremeno podmažite pokretne delove, kao što su zglobovi, osovine točkova i mehanizmi za sklapanje. Podmazivanje treba obaviti nakon svakog detaljnog pranja ili jednom u nekoliko meseci. Svakako, ukoliko neki delovi više nisu funkcionalni, popravite ih ili zamenite. Kolica koja imaju metalne delove možete premazati zaštitom od korozije. Na kraju sezone, pre nego što kolica odložite za zimu, obavezno ih temeljno očistite, podmažite i osušite. Potom, sklopite ih i odložite na suvo i hladno mesto, zaštićeno od direktnog sunčevog svetla i vlage. 

Kolica za plažu mogu biti vaš glavni saputnik ovog leta.  Bilo da nosite peškire, suncobrane, hranu ili igračke za decu, kolica vam omogućavaju da sve to prevezete uz minimalan napor. Odlazak na plažu ne treba da bude zamoran. Uz širok spektar modela i funkcionalnosti, moguće je pronaći idealna kolica koja će zadovoljiti sve vaše potrebe.