Električne četkice za zube - koju izabrati?

Električna četkica za zube je četkica za zube koja pravi automatske pokrete i oscilacije, a samim tim pomaže boljem čišćenju zuba. Ovi pokreti su posledica elektromotora koji se može pokretati pomoću baterija. Različite frekvencije oscilacija i brzina zavise od toga kakvog je kapaciteta električna četkica za zube. 

Koju električnu četkicu za zube odabrati?

Nisu sve električne četkice za zube jednake, a ona koju odaberete zavisi od vaših ličnih preferencija i nivoa udobnosti, ako I dentalnih problema koje imate. Postoje specijalne električne četkice za ljude koji nose fiksnu protezu. Kada birate između različitih modela, razumevanje različitih vrsta električnih četkica za zube i njihove tehnologije može vam pomoći da donesete odluku.

Rotirajuće glave četkica se okreću skroz unaokolo, dok se oscilirajuće glave četkica kreću s jedne na drugu stranu. Neke vrste četkica takođe mogu pulsirati kako bi se glava četkice pomerala prema zubima dok se okreću kako bi dodatno pomogla izbacivanju plaka. Četkice Brenda Oral-B kombinuju sve tri tehnologije u svoju rotirajuću/oscilirajuću/pulsirajuću tehnologiju, koja pomaže u uklanjanju do 100% više plaka u odnosu na redovnu ručnu četkicu za zube.

Možda ćete takođe moći da izaberete određeni broj specijalizovanih glava četkice, u zavisnosti od vaših specifičnih potreba za oralno zdravlje. Postoji širok spektar glava četkice koje vam pomažu da personalizujete svoje iskustvo četkanja, a svaka pruža različitu vrstu koristi:

 • CrossAction, Oral-B najnaprednija glava četkice, za uklanjanje do 100% više plaka* sa svojim savršeno nagnutim vlaknima
 • 3D Vhite za poliranje za belje zube počevši od prvog dana. Izbeljuje zube uklanjanjem površinskih mrlja zahvaljujući nastavku za poliranje
 • Sensitive Clean za nežno vrhunsko čišćenje* zahvaljujući izuzetno mekim čekinjama za osobe sa osetljivim desnima
 • FlossAction pruža vrhunsko interdentalno čišćenje* sa svojim naprednim MicroPulse čekinjama

Ako se i dalje dvoumite da li da običnu četkicu zamenite elektičnom, pogledajte koji su to prednosti u odnosu na tradicionalnu četkicu za zube. 

Zašto je električna četkica bolja od obične?

Dok običnu četkicu za zube morate da pomerate napred-nazad duž zuba, električne četkice za zube rade to za vas. To znači da treba da je vodite samo po površini zuba. Jednom kada se naviknu na to, mnogim ljudima je ovaj metod četkanja lakši. Električne četkice za zube takođe mogu pomoći deci da efikasnije peru zube, ali obavezno proverite preporuke za uzrast za električnu četkicu za zube pre nego što dozvolite svom detetu da je koristi. Oral-B dečije električne četkice za zube su specijalno napravljene za decu uzrasta od 3 i više godina. Pored toga, linija sadrži nekoliko njihovih omiljenih Diznijevih likova dizajniranih da pomognu deci da rano razviju dobre navike oralne higijene, a da im pranje zuba ne bude noćna mora već zabava.

Neke ektrične četkice za zube mogu vam čak omogućiti da poboljšate svoje navike pranja zuba. Većina dolazi sa praktičnim funkcijama kao što su glava četkice ili držač četkice za zube, jedinice za odlaganje, i punjači za putne četkice za zube. Hi-tech karakteristike mogu uključivati:

 • Brojne režime četkanja specijalizovane  za osetljive zube, za izbeljivanje ili masažu desni
 • Senzore pritiska koji signaliziraju kada perete previše jako
 • Tajmeri ​​koji vam pomažu da pratite koliko dugo perete svaki kvadrant usta
 • Digitalne podsetnike koji vas podsećaju da zamenite glavu četkice
 • Oscilirajuća/pulsirajuća i cupping, oscilirajuća/rotirajuća ili zvučna tehnologija
 • Bluetooth povezivanje za praćenje napretka četkanja i poboljšanje načina četkanja
 • Jedinstvena tehnologija praćenja koja vas vodi u realnom vremenu kako bi pokrlili svaki deo
 • Kompatibilnost sa više glava četkice, tako da možete da izaberete koji dizajn čekinja vam odgovara

Električna četkica za zube uklanjan plak mnogo efikasnije od obične, čak 100% više. To je jedan od bitnijih razloga zbog čega električna ima prednost nad običnom. Lakoća upravljanja je takođe bitan faktor jer električna četkica za zube dopire i čisti one delove koje obična ne može, osim ako znate apsolutno pravilno kako se peru zubi, svaki deo usne duplje vam je lako dostupan za četkicu i imate vremena na pretek. Kod starijih ljudi, koji imaju manje vitalni, eletrična četkica je pravi izbor jer iziskuje mnogo manje snage a i vremena. Jedan od najbitnijih faktora je vreme, bilo da su u pitanju stariji ljudi, deca ili ste prosto umorni  pre spavanja ili tek posle buđenja želite kvalitetno da operete zube za što manje vremena.

Koji brend izabrati?

Na tržištu postoji mnogo brendova električnih četkica za zube poput Oral-B,  čija je glavna prednost što kupovinom četkice, možete da menjate glave četkica u skladu sa svojim potrebama. Waterpik je poznat po svojoj Triple Sonic® Toothbrush četkici koja je je napravljena u skladu sa najnovijom soničnom tehnologijom. Triple Sonic® električna četkica za zube ima tri režima rada, pa tako ne samo da održava oralnu higijenu na najvišem nivou, već uspešno izbeljuje zube i nežnom masažom stimuliše cirkulaciju u desnima. Unapređen dizajn glave četkice sa mekanim i zaobljenim vlaknima i ugrađen čistač za jezik, omogućavaju da Triple Sonic® četkica nežno ukloni zubni plak, čak i sa teško dostupnih površina. Klinički je dokazano da Triple Sonic® četkica uklanja fleke sa zuba čak do 9 puta bolje od regularne četkice za zube.

Oral-B i Waterpik su najpoznatiji brendovi u oblasti dentalnog zdravlja i najčešća preporuka stomatologa, ali jako su kvalitetne i električne četkice za zube brendova Panasonic, Profi Care i Fairywill koji je poznat po svojim soničnim električnim četkicama. Sonični motor postiže i do 40.000 mikro oscilacija u minuti, što omogućava četkici da na najefikasniji način ukloni plak i naslage sa zubne gleđi. Fairywill četkice imaju ugrađen automatski režim rada, u okviru koga na svakih 30 sekundi menjaju pravac oscilacije a nakon 2 minuta gase motor, čime je interval pranja zuba završen. ovaj brend takođe proizvodi i sonične električne četkice za decu.

Za sve one kojima je pored kvaliteta bitan i dizajn, tu su Foreo Issa 3 električne četkice za zube, koji su prvi izbor ženskog pola. NOVA sonična ISSA 3 četkice za zube donose potpuno drugačiju dimenziju dentalne higijene. Revolucionarna patentirana tehnologija  omogućava do godinu dana korišćenja nakon samo jednog USB punjenja. ISSA 3 kombinuje podesive T-Sonic pulsacije sa inovativnom, hibridnom silikonskom glavom otpornom na bakterije – za efikasno i jednostavno korišćenje sa neverovatnim rezultatima koji traju.

Druga veoma bitna karakteristika jeste ergonomski švedski dizajn koji prati oblik usne šupljine, a dostupna je u prepoznatljivim bojama brenda: Pearl Pink, MintFuchsia.  Uz Foreo, nega zuba nikad nije bila tako jednostavna, zabavna i cool!

Svi znamo odmalena da se zubi peru 5 minuta i pravilno pranje zuba podrazumeva četkanje od desni ka vrhovima zuba, prvo spoljaljašnju pa onda unutrašnju stranu, po kvadrantima. Najčešće greške koje pravimo pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja, uplale i paradentopatije. Zato je električna četkica za zube ‘’must have’’ – štedi vreme, efikasnije čisti zube, laka je za korišćenje, ne morate da razmišljate da li ste dobro  i dovoljno oprali zube, masira desni čime se postiže bolja cirkulacija a samim tim i celokupno  dentalno zdravlje. Vaše je samo da izaberete pravu u skladu sa svojim potrebama i budžetom.