Električne četkice za zube

Električne četkice za zube su sve popularnije među osobama koje teže optimalnoj higijeni zuba. Ovaj tip četkica je pokazao da je delotvorniji od običnih, ručnih četkica i predstavlja napredni alat za održavanje zdravlja zuba i desni. Postoje različiti tipovi električnih četkica za zube, a najpoznatije su oscilirajuće i sonične četkice.

112 proizvoda u kategoriji Električne četkice za zube

112 proizvoda

Tipovi električnih četkica za zube

Ovaj tip četkica za zube dolazi u različitim tehnologijama i može se podeliti u par podvrsta.

Oscilirajuće četkice za zube

Oscilirajuće četkice za zube su jedan od najpopularnijh tipova električnih četkica i koristi specifičan mehanizam rotiranja glave četkice koji detaljno čisti zube. Glava oscilirajuće četkice je manja i okrugla, što omogućava usmeravanje na svaki zub posebno. Glava ove četkice se rotira napred - nazad, prelazeći preko zuba nekoliko stotina puta u minuti. Ovi brzi, oscilirajući pokreti omogućavaju dubinsko uklanjanje naslaga plaka i ostataka hrane između zuba. Neki modeli oscilirajućih četkica imaju i dodatnu funkciju pulsirajućeg pokreta koji dodatno pomaže u razbijanju tvrdokornog plaka. Studije su pokazale da su oscilirajuće četkice često superiornije u redukciji plaka i gingivitisa u poređenju sa tradicionalnim ručnim četkicama.

Sonične četkice za zube

Sonične četkice za zube koriste zvučne vibracije za dubinsko čišćenje zuba i desni i dizajnirane su tako da pruže efikasan i nežan tretman. Ove četkice koriste vibracije visoke frekvencije koje stvaraju zvučne talase i balončiće u pasti za zube i pljuvački, što rezultira efikasnim čišćenjem koje prelazi granice same četkice. Ovi talasi mogu prodreti duboko u prostor između zuba i ispod linije desni, čisteći na taj način područja teško dostupna običnim četkicama. Vibracije mogu varirati od 24,000 do 40,000 pokreta u minuti, što čini da sonične četkice budu izuzetno efikasne u uklanjanju naslaga i bakterija. Iako su vrlo efikasne, ove četkice su jako nežne, što je idealno za osobe sa osetljivim desnima.

Ultrazvučne četkice

Ultrazvučne četkice za zube koriste tehnologiju ultrazvučnih talasa za čišćenje zuba i ne zahtevaju mehaničke pokrete. Ove četkice proizvode ultrazvučne pulsacije koje su dovoljno snažne da razbiju plak na molekularnom nivou. Ultrazvučne četkice mogu dostići frekvencije koje su mnogo više od onih kod soničnih četkica i često iznose preko milion pokreta u minuti. Efikasno uklanjaju plak i bakterije bez izazivanja iritacije desni i zbog toga su idealne za osobe sa osetljivim desnima ili za one koje se oporavljaju od dentalnih procedura.

Rotirajuće - pulsirajuće četkice

Manje čest tip četkice su rotirajuće - pulsirajuće četkice za zube. U pitanju su četkice koje kombinuju rotaciju sa pulsirajućim pokretima kako bi dubinski očistile zube. Pulsacije pomažu kod lociranja plaka koji se nalazi između zuba dok rotacija osigurava njegovo uklanjanje. Ove četkice obično proizvode hiljade rotacija i pulsacija u minuti što ih čini izuzetno efikasnima u čišćenju. Redovna upotreba ovih četkica može značajno smanjiti rizik od gingivitisa i drugih oblika bolesti desni. Većina modela dolazi sa različitim programima rada što korisnicima omogućava prilagođavanje svojim potrebama. Ove četkice su jako jednostavne za upotrebu i zahtevaju minimalno pokretanje ruke.

Kako se koriste električne četkice za zube?

Električne četkice su snažan alat za poboljšanje oralne higijene ali ih je važno pravilno koristiti. Četkicu uvek držite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Ovo omogućava četkici pristup ključnim delovima za čišćenje. Električne četkice za zube zahtevaju manje fizičkog truda od nas i ne zahtevaju pritisak ili agresivne pokrete. Prejak pritisak može oštetiti desni ili površinu zuba. Prilikom pranja pokrijte površinu cele usne šupljine koja se uslovno može podeliti na kvadrate: gornji levi, gornji desni, donji levi i donji desni.

Većina četkica ima ugrađen tajmer koji ukazuje koliko treba da traje četkanje zuba, ali ukoliko ga nemate zadržite se po 30 sekundi po kvadratu. Za čišćenje plaka potrebno je namestiti četkicu tako da blago dodiruje desni što pomaže u uklanjanju plaka bez iritiranja desni. Mnogi modeli nude različite programe, kao što su program za dubinsko čišćenje, za osetljive zube, za izbeljivanje, i druge. Izaberite onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Prednosti električne četkice za zube

Električna četkica za zube donosi brojne prednosti u odnosu na obične četkice. Njihova efikasnost u uklanjanju plaka je daleko veća. One temeljnije čiste zube i desni čime smanjuju rizik do karijesa i bolesti desni. Pomoću električne četkice za zube je lakše ispoštovati preporučeno vreme četkanja od 2 minuta, jer sadrže tajmer. Pored ovih prednosti, savremene četkice dolaze sa naprednim funkcijama koje poboljšavaju oralnu higijenu. Tu spadaju senzori pritiska, a neki modeli imaju mogućnost povezivanja sa aplikacijama na pametnim telefonima. Te aplikacije potom prate vašu rutinu pranja zuba i pružaju povratne informacije i savete za poboljšanje tehnike pranja. Ovo je posebno korisno za decu i odrasle koji žele da unaprede svoju dentalnu higijenu. Još jedna od prednosti je i podešavanje programa svojim potrebama. Bilo da vam treba nežniji program za osetljive zube ili brži program za efikasnije uklanjanje plaka, električna četkica za zube će se prilagoditi. Dugoročno gledano, ove četkice se više isplate, a obično su ekološki prihvatljivija opcija. Dok se glave četkice moraju redovno menjati, drške traju duže u poređenju sa običnim četkicama koje se potpuno zamenjuju svaka tri meseca.

Kako odabrati odgovarajuću električnu četkicu?

Kako biste odabrali električnu četkicu za zube važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Pre svega se odlučite za tip četkice, odaberite oscilirajuće-pulsirajuće četkice, sonične ili rotirajuće. Važno je odabrati četkicu sa vlaknima koja će odgovarati vašim zubima i desnima, posebno ako imate osetljive zube ili sklonost ka krvarenju desni. Prilikom kupovine, razmotrite četkice koje nude različite režime čišćenja, kao što su dubinsko čišćenje, čišćenje osetljivih zuba, izbeljivanje, i masaža desni.

Takođe, radi lakšeg korištenja, odaberite modele sa tajmerom koji osigurava da vreme korištenja bude adekvatno. Odaberite četkicu koja je udobna za držanje i laka za upotrebu. Foreo električne četkice za zube su često vodootporne, imaju više od 10 podesivih načina pranja zuba, kompakne su, ergonomične i lagane. Ovaj brend u ponudi ima i modele za decu. Oral - B je jedan od najpoznatijih brendova četkica za zube sa širokom ponudom klinički testiranih četkica. Uglavnom dolaze sa punjivim baterijama i 3 režima rada: svakodnevno pranje, osetljivo i veoma osetljivo.

Ako često putujete, odaberite model sa dugotrajnom baterijom radi praktičnosti. Pročitajte recenzije drugih korisnika čija iskustva vam mogu pomoći u odabiru.

Odabir električne četkice za decu

Prvo i najvažnije, potrebno je odabrati četkicu koja je dizajnirana specijalno za decu, jer su njihove glave četkica manjih dimenzija, što omogućava lakši pristup svim delovima usta i prilagođene su za manje ruke i usta. Električne četkice za decu obično imaju njima prilagođen dizajn. Važno je odabrati dizajn koji će povećati motivaciju za redovno pranje zuba kod dece. Takođe, korisno je odabrati model sa ugrađenim tajmerom koji će pomoći detetu da pere zube preporučenih dva minuta. Neki modeli električne četkice za decu dolaze i sa muzičkim tajmerom, koji dodatno može učiniti ovaj proces zabavnijim. Za decu birajte mekše dlačice i četkice sa prilagodljivim režimima. Važno je da električna četkica za zube ima različite režime rada jer nežniji režim može biti više pogodan za decu.

Neki modeli nude i dodatne aplikacije koje pomažu deci da razviju pravilne navike pranja zuba kroz interaktivne igrice i nagrade. Bezbednost je još jedan ključni faktor pri izboru ovog tipa četkice. Proverite da li četkica ima zaobljene ivice i da li je napravljena od neklizajućih materijala kako bi se sprečilo povređivanje. Još jedna stvar koja je važna je trajnost baterije i jednostavnost punjenja četkice jer duža trajnost baterije može biti praktična za svakodnevnu upotrebu. Odabir prave električne četkice za zube može pomoći deci da razviju zdrave navike oralne higijene od malih nogu.

Kako održavati električnu četkicu za zube?

Održavanje električne četkice za zube je ključno za osiguravanje njene efikasnosti i dugovečnosti. Potrebno je da čistite četkicu nakon svake upotrebe tako što ćete je isprati pod mlazom vode i ukloniti ostatke paste za zube. Jednom nedeljno, uklonite glavu četkice i operite i dršku i glavu sapunicom i toplom vodom kako biste uklonili bakterije i ostatke paste za zube. Koristite meku krpicu ili četkicu da očistite teško dostupna mesta. Redovno menjajte glavu četkice svaka 3 do 4 meseca, ili čim se istroše vlakna. Četkicu obavezno sušite na vazduhu jer držanje u zatvorenim i vlažnim posudama uzrokuje stvaranje bakterija. Izbegavajte direktan kontakt sa drugim četkicama da biste sprečili prenos bakterija i uvek ih držite u uspravnom položaju. Ako vaša četkica zahteva punjive baterije pridržavajte se uputstva za punjenje i održavanje. Nemojte četkicu držati stalno na punjaču, već je napunite prema potrebi.

Električne četkice za zube predstavljaju naprednu tehnologiju koja može znatno poboljšati oralnu higijenu i zdravlje zuba. Ove četkice su posebno korisne u uklanjanju plaka, smanjenju gingivitisa i dostizanju teško dostupnih područja u ustima. Uz pravilnu upotrebu i održavanje četkice pružaju izvanredne rezultate.