Daske za plivanje

Priprema za leto počinje odabirom opreme za plažu. Ova oprema pruža dodatnu udobnost i uživanje u moru i pesku. Daske za plivanje su još jedan element koji može boravak u moru ili bazenu učiniti još zabavniji i opuštenijim. U pitanju je praktičan rekvizit namenjen kako početnicima tako i iskusnim plivačima.

Vrste daski za plivanje

Daske za plivanje pomažu korisnicima da se usredsrede na tehniku nogu prilikom plivanja, povećavajući sigurnost u vodi i mogu se koristiti za različite vežbe u vodi. Ove daske dolaze u različitim oblicima i veličinama, prilgođene različitim potrebama i uzrastima. Standardne daske za plivanje su najčešći tip. Obično su pravougaonog oblika i napravljene su od lagane pene. Odlične su za učenje plivanja jer pružaju plutanje i stabilnost. Kickboards su specijalizovana vrsta daski koje su tanje i često ergonomski oblikovane za bolje prianjanje i kontrolu. Daske za plivanje sa ručkama imaju jednu ili više ručki za koje plivači mogu da se drže. Ove ručke pomažu u boljoj kontroli i upravljanju daskom. Daske za igru i učenje za decu su obično dizajnirane sa šarenim motivima i likovima, manje su i dolaze u raznim oblicima. Osim za učenje plivanja, koriste se i za igru i zabavu u vodi, čineći plivanje zanimljivijim deci. Potražite dasku sa likovima iz Frozen crtanog filma ili sa likom Spajdermena. Daska za plivanje sa motivima omiljenih crtanih junaka dodatno motiviše decu da se igraju i uče plivati. Odabir prave daske može značajno unaprediti iskustvo plivanja i učiniti ga sigurnijim i zabavnijim za sve uzraste.

Materijali od kojih su napravljene daske

Postoji više vrsta materijala od kojih su napravljene daske za plivanje. Polistirenska pena je veoma popularan materijal zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da pluta. U pitanju je lagan materijal koji se često koristi u izradi sličnih predmeta. EPS pena je dovoljno čvrsta da izdrži redovnu upotrebu, ali i dovoljno mekana da bude udobna za dugotrajno korišćenje.

Etil-vinil-acetat (EVA) - EVA pena je još jedan od materijala koji se koristi za daske za plivanje, poznat po mekoći i fleksibilnosti. Ovaj materijal je mekši od EPS pene i posebno je dobar za daske za decu ili potpune početnike kada je plivanje u pitanju. Takođe, ova pena je otporna na UV zračenja i so, što je čini idealnom za korištenje na moru. Pored ovih materijala, koristi se i polietilen zbog svoje visoke gustine i otpornosti na udarce.

Postoje i daske od recikliranih materijala koje su u skladu sa ekološkim standardima. Ovi materijali mogu uključivati recikliranu plastiku i penu i jednako su izdržljivi kao i tradicionalni materijali.

Kako se koriste daske za plivanje?

Daske za plivanje su višenamenski rekviziti i mogu se koristiti na različite načine. Ova daska pruža sigurnost i podršku početnicima dok se ne oslobode straha i ne nauče osnovnu tehniku plivanja. Držanjem daske ispred sebe, početnici mogu lakše da održe glavu iznad vode što im omogućava da se fokusiraju na tehniku nogu i disanje. Deca dasku koriste i za igru u vodi jer im onda daje dodatnu sigurnost. Korišćenjem daske, deca uče važne lekcije o sigurnosti u vodi, kao što su kako ostati na površini, kako se pravilno kretati kroz vodu i kako tražiti pomoć ako im je potrebna. Takođe, na ovaj način razvijaju motoričke veštine jer plivanje sa daskom zahteva koordinaciju pokreta ruku i nogu.

Iskusniji plivači dasku koriste za trening nogu tako što izoluju donji deo tela i fokusiraju se na razvoj snage i izdržljivosti. Daske za plivanje se mogu koristiti i za aerobne vežbe u vodi. Ako dasku koriste dece, potreban je stalni nadzor kako ne bi došlo do nezgoda. Daska jeste podrška, ali u vodi, posebno u moru, može doći do talasa koji mogu i prevrnuti dasku. Naučite svoje dete osnovnim pravilima ponašanja u vodi i merama bezbednosti kako biste bili mirni dok ono koristi ovu opremu.

Kako odabrati dasku za plivanje za dete?

Prilikom odabira i kupovine daske za plivanje za dete, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvi faktor je svakako veličina i uzrast deteta. Daska treba da bude odgovarajuće veličine i težine za vaše dete kako bi ono moglo da upravlja njome. Odaberite dasku napravljenu od trajnih i laganih materijala koji su mekani na dodir i ne izazivaju alergije kod dece. Proverite da li daska ima važeće sigurnosne standarde ili certifikate i da nema oštre ili ispupčene delove koji mogu povrediti dete.

Važno je uzeti u obzir plivačke sposobnosti deteta i odabrati šire daske koje pružaju više stabilnosti ako je dete početnik. Kako vaše dete postaje sigurnije u vodi, možete razmotriti prelazak na užu dasku koja omogućava veću mobilnost i fleksibilnost u vodi. Razmotrite daske sa dodatnim funkcijama poput ručki ukoliko je to potrebno vašem detetu. Uvek se možete posavetovati sa drugim roditeljima ili pročitati recenzije.

Prednosti korišćenja daske za plivanje

Daske za plivanje su odličan rekvizit za decu uz pomoću koga mogu naučiti osnovne tehnike plivanja. Korišćenje daske omogućava im da se fokusiraju na rad nogama ili rukama bez potrebe da brinu o održavanju plutanja. Ovo im daje samopouzdanje i pruža dodatnu sigurnost dok su u vodi. Sigurnost je ključna za stvaranje pozitivnog iskustva i ljubavi prema vodi i plivanju. Daska za plivanje za decu pomaže i kod razvijanja snage i izdržljivosti kod mališana. Plivanje sa daskom angažuje mišiće nogu i ruku, što pomaže u razvoju mišićne mase i poboljšanju fizičke kondicije. Daska takođe može kod dece razviti bolju koordinaciju i balans. Kroz korišćenje daske, deca uče da koordinišu pokrete ruku i nogu, što je ključno za pravilno plivanje. Ove veštine se kasnije prenose na druge plivačke tehnike i aktivnosti u vodi.

Plivanje sa raznim rekvizitima čini da plivanje bude zanimljiva i manje stresna aktivnost za dete. Kada se doda element zabave i avanture, decu mogu da razviju ljubav prema plivanju i vodi. Zabavni treninzi sa daskama mogu učiniti da deca jedva čekaju sledeći odlazak na bazen.

Saveti za bezbednost

Bezbednost dece je uvek na prvom mestu, posebno kada su u pitanju aktivnosti u vodi. Korišćenje daske za plivanje može biti zabavno ali i izazovno. Važno je pridržavati se određenih mera kako bi deca bila bezbedna. Roditelji ili staratelji treba da budu u blizini i pažljivo posmatraju decu dok koriste daske za plivanje. Čak i kada deca znaju da plivaju, potreban je nadzor. Važno je da deca koriste odgovarajuću opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu i nivou veština. Daske za plivanje treba da budu odgovarajuće veličine. Po potrebi, možete detetu obući zaštitni prsluk. Deci treba postepeno da uvodite plivanje i korišćenje daske. Početnici treba da počnu sa jednostavnim vežbama u plitkoj vodi, gde mogu da dobiju osećaj sigurnosti. Tek nakon što steknu osnovne veštine, mogu da pređu u dublju vodu.

Savladavanje pravilne tehnike korišćenja daske će osigurati njihovu bezbednost i smanjiti rizik od povreda i nezgoda. Deca treba da izbegavaju prenaprezanje dok koriste daske za plivanje. Intenzivno vežbanje i napor mogu ugroziti njihovu sigurnost u vodi. Naučite ih da prave redovne pauze kako bi se odmorili i sakupili snagu. Daska za plivanje treba da se koristi u sigurnim i kontrolisanim uslovima. To podrazumeva plivanje u bazenima ili plažama koje su pod nadzorom spasilaca i imaju jasno obeležene zone za plivanje. Izbegavajte nemirne vode gde postoji mogućnost da se daska nekontrolisano kreće. Edukujte decu o potencijalnim opasnostima kao što su duboka voda, struje, talasi, kao i kako da prepoznaju i izbegnu te opasnosti.

Redovno proveravajte opremu koju deca koriste u vodi. Ukoliko primetite bilo kakva oštećenja, odmah je zamenite. Nadgledanje, pravilna oprema, postepeno učenje i edukacija o bezbednosti će pomoći u stvaranju pozitivnog i bezbednog okruženja za sve mlade plivače.

Održavanje daske za plivanje

Nakon svakog korišćenja u bazenu ili moru, isperite dasku čistom vodom kako biste uklonili ostatke soli ili hlora. So i hlor mogu da oštete materijal daske i uzrokuju njeno ubrzano propadanje. Ako je daska mnogo zaprljana možete koristiti blagi deterdžent i meku krpu za skidanje nečistoća. Izbegavajte korišćenje abrazivnih sredstava koja mogu oštetiti materijal. Nakon ispiranja, dobro osušite dasku pre nego što je odložite. Odlaganje mokre daske može dovesti do razvoja buđi i neprijatnih mirisa, posebno ako dasku odložite u zatvoren prostor. Dasku skladištite na hladnom i suvom mestu, van domašaja insekata ili glodara, daleko od direktne sunčeve svetlosti i UV zračenja koje može izbledeti boju i oslabiti materijal.

Izbegavajte da sedite ili stajete na dasku jer to može uzrokovati pucanje i lomljenje materijala. Periodično pregledajte dasku za plivanje radi znakova habanja ili oštećenja, kao što su pukotine, udubljenja ili ljuštenje materijala. Pravilno održavanje će učiniti da daska traje nekoliko sezona.

Daske za plivanje su koristan alat na plaži jer pomažu deci i početnicima da nauče plivati i steknu sigurnost u vodi. Dizajnirane su da pomognu u razvoju tehnike, snage i izdržljivosti, što ih čini idealnim rekvizitom za obuku i unapređenje plivačkih veština. Uz širok spektar modela, materijala i veličina, svako može pronaći odgovarajuću dasku.