Maske za ronjenje, disaljke i peraja za plivanje

Ronjenje i plivanje su aktivnosti koje nas vode u fascinantan svet ispod površine vode koji je naročito zanimljiv deci. Kako bi ovaj tip zabave u vodi bio potpun, za decu je potrebna odgovarajuća oprema poput maski za ronjenje, disaljki i peraja za plivanje. Kako pravilno odabrati ovaj tip opreme za decu i koje sve vrste postoje?

Ronilačke maske

Ronilačka maska je ključni deo opreme za sve ronioce, rekreativce i znatiželjnike koji žele da istražuju morsko dno. Posebno su korisne za decu jer štite oči od vode a pružaju im mogućnost da jasno vide pod vodom. Jednodelne maske imaju stakleni panel koji pruža široko vidno polje i korisne su za decu koja tek uče kako da koriste ovaj vid opreme. Dvodelne maske su one sa dva odvojena stakla i nude bolju prilagodljivost jer bolje se prilagođavaju obliku lica. Ovakav dizajn pomaže u smanjenju pritiska na nos što je važno za mlađe korisnike. Maske sa integrisanom disaljkom uključuju i disaljku koja je direktno povezana sa maskom. Idealne su za decu i početnike jer su lakše za rukovanje i korisnik se lakše može koncentrisati na plivanje i istraživanje.

Silikon je najpopularniji materijal za dihtunge maski zbog svoje mekoće i fleksibilnosti jer dobro prijanja uz kožu i sprečava ulazak vode. Jako je udoban, što je posebno važno kod dece. Maske za decu mogu da koriste kaljeno staklo za sočiva, obično staklo ili čak providnu plastiku. Kaljeno staklo je najsigurniji izbor zbog mogućnosti da izdrži pritisak po vodom bez lomljenja. PVC se takođe koristi u izradi nekih maski za ronjenje zbog svoje ekonomičnosti, ali je manje udoban i manje izdržljiv od silikona.

Masku stavite na lice i prilagodite pojaseve kako bi maska čvrsto stajala. Nije potrebno masku previše stezati jer pravilno prilagođena maska treba da stvori vakuum bez mnogo pritiska. Ronilačke maske za decu obično dolaze u zanimljivim dizajnima sa crtanim likovima ili životinjama kako bi bile privlačnije. Karakteristike kao što su širi okviri za bolju vidljivost i udobne trake za lako podešavanje čine da maska za ronjenje za decu bude udobna za duže korišćenje. Maske za ronjenje sa posebnim ventilima za sprečavanje zamagljivanja dodatno poboljšavaju iskustvo ronjenja, pružajući deci kristalno jasan pogled na podvodni svet.

Disaljke

Disaljka za decu je neophodan deo opreme za male ronioce koji žele da istražuju podvodni svet. Ove disaljke su specijalno dizajnirane da pruže mališanima mogućnost da dišu pod vodom sa lakoćom. Kraće su od onih za odrasle kako bi se smanjio unos vode i olakšalo disanje. Disaljke za decu su obično manjih dimenzija i lakše su za korišćenje u poređenju sa onima za odrasle. Postoji nekoliko vrsta disaljki za decu a najčešće su klasične disaljke, disaljke sa ventilom, i disaljke sa suhozatvornim vrhom. Klasične disaljke se sastoje od jednostavne cevi i ustašca i pogodne su za decu koja mogu da upravljaju vodom koja može ući u cev.

Disaljke sa ventilom imaju jednosmerni ventil koji omogućava vodi koja uđe u cev da lako izađe bez potrebe za duvanjem. Ovaj ventil olakšava izbacivanje vode i idealan je za decu i početnike. Disaljke sa suhozatvornim vrhom su opremljene mehanizmom na vrhu cevi koji automatski zatvara disaljku kada je potopljena u vodu, sprečavajući tako ulazak vode. Odlične su za male ronioce ili često ronjenje u valovitim uslovima. Mnoge disaljke za decu dolaze sa dodatnim sigurnosnim karakteristikama, poput svetlosnih signalizacija ili posebnih mehanizama za oslobađanje vazduha u slučaju nezgode.

Materijali i korišćenje disaljke

Disaljke za ronjenje su najčešće napravljene od silikona koji se koristi za izradu ustašca jer je mekan i udoban za nošenje.Osim toga, silikon je hipoalergenski pa je pogodan za decu i osobe sa osetljivom kožom. Za izradu disaljki se koristi i PVC koji je manje udoban i fleksibilan od silikona. Za izradu fleksibilnijih cevi disaljki može se koristiti poliuretan. Ovaj materijal nudi dobru ravnotežu između fleksibilnosti i čvrstoće. Pored ovih materijala, nekada se koristila i guma ali je danas manje popularna u poređenju sa silikonom.

Kada birate disaljku za svoje dete, važno je obratiti pažnju na pravilno prilagođavanje veličine i udobnosti kako bi se osiguralo bezbedno i ugodno iskustvo pod vodom. Pravilna upotreba disaljke uključuje čvrsto držanje u ustima pomoću ugriza, dok cev treba da prati liniju lica bez savijanja. Edukujte svoje dete o tome kako se koristi disaljka i ne ostavljajte dete bez nadzora dok je koristi. Preporučuje se redovno vežbanje disanja kroz disaljku u plitkoj vodi pre nego što se pređe na dublje ronjenje. Pored toga, naučite dete kako da efikasno očisti disaljku od eventualnih čestica ili vode koja može ući tokom ronjenja.

Peraje za plivanje

Peraje za plivanje su deo opreme koja olakšava plivačima i roniocima da se lakše i brže kreću kroz vodu. Pored toga pomažu u održavanju ravnoteže i pravilnog položaja tela u vodi. Postoji nekoliko vrsta peraja u zavisnosti od njihovog dizajna. Peraje sa otvorenim petama imaju podesivi kaiš oko pete što omogućava da peraje rastu sa stopalom deteta i pružaju fleksibilnost u pogledu veličine. Ove peraje su lakše za obuvanje i skidanje. Peraje sa zatvorenim petama su napravljene od mekog materijal koji obuhvata celo stopalo. Idealne su za manju decu jer bolje prijanjaju i manje je verovatno da će skliznuti. Podesive peraje dolaze sa mogućnošću podešavanja veličine i idealne su za brzorastuću decu. Mogu se prilagoditi kako bi odgovarale više sezona.

Za izradu peraja, često se koristi guma, posebno za modele sa zatvorenim petama. Guma pruža dovoljno čvrstoće da podrži udarac nogom kroz vodu a istovremeno daje dovoljno fleksibilnosti i udobnosti. Silikon i TPR su takođe popularni materijali za izradu peraja. Neke peraje koriste napredne kompozitne materijale koji mogu poboljšati performanse plivanja.

Kako odabrati opremu za plivanje?

Odabir prave opreme može biti ključan za bezbedan boravak i igru deteta u vodi. Postoji nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir kada se uputite u kupovinu. Kada birate peraje pazite na veličinu stopala - peraje ne treba da spadaju u toku plivanja. Razmislite o svrsi korišćenja peraja. Da li će ih dete koristiti samo za igru ili za plivanje i ronjenje? Različiti tipovi peraja imaju različite karakteristike koje odgovaraju različitim aktivnostima. Kada birate masku za ronjenje probajte je na licu deteta. Potrebno je da mu odgovara veličina maske i da stoji čvrsto i udobno. Za jasan pogled pod vodom su ključna dobra stakla a za udobnost traka koja je lako podesiva. Odabir disaljke je važan kako bi dete pravilno disalo pod vodom i osećalo se sigurnim. Disaljke treba da budu kompaktne i lake za rukovanje i da imaju sigurnosne karakteristike, poput sigurnosnog ventila za izbacivanje vode ili sistema za brzu regulaciju protoka vazduha.

Intex nudi širok spektar maski za ronjenje, disaljki i peraja privlačnog dizajna, napravljenih od plastike sigurne za korištenje. Odaberite simpatičnu opremu koju će dete hteti da nosi.

Mere bezbednosti

Ronjenje je zabavna i edukativna aktivnost za decu tokom koje se mora osigurati njihova bezbednost. Edukujte dete kako da koristi opremu i kako da prepozna i reaguje na potencijalnu opasnost. Za početak mogu da vežbaju u sigurnom okruženju poput bazena ili plitke vode. Odaberite kvalitetnu opremu koju ćete redovno i pravilno održavati i nikada ne dozvolite da dete samo roni, uvek bi trebalo da ga nadgleda odrasla osoba. Pre nego što pustite dete u vodu proverite vremenske uslove: temperaturu vode, struje, vidljivost, jačin vetra… Naučite decu i da poštuju prirodu i životinje sa kojima se susreću i da je ne zagađuju. Prateći ove savete o bezbednosti dete će uživati u istraživanju i ujedno učiti da ceni sva prirodna bogatstva.

Takođe, pridržavajte se lokalnih pravila i propisa vezanih za ronjenje i kupanje jer oni obično ukazuju na opasnosti. Podstaknite decu da komuniciraju sa odraslima tokom ronjenja, da prijave bilo kakvu nelagodnost ili problem. Važno je da naučite decu da se postepeno prilagođavaju dubini ronjenja i da ne idu preduboko odmah na početku. Redovno pratite kako se dete oseća pod vodom kako biste mogli reagovati na vreme u slučaju panike. Učinite sve da ronjenje bude zabavno iskustvo, ali uvek stavite bezbednost na prvo mesto.

Igre i aktivnosti pod vodom za decu

Deca vole da istražuju, a uz malo vođenja od strane odraslih mogu dodatno da uživaju u aktivnostima u vodi. Jedna od igara u kojoj mogu učestvovati je lov na blago. Lov na blago je uzbudljiva i edukativna aktivnost koja podstiče decu da istražuju podvodni svet dok razvijaju veštine orijentacije i posmatranja. To možete organizovati tako što ćete staviti na dno bazena ili u plitku vodu male šarene predmete i dati deci uputstva da ih pronađu. Predmeti mogu biti bilo šta - od plastičnih igračaka do školjki. Uključivanje nagrada može dodatno motivisati decu. Možete osmisliti i tematski lov na blago poput "potrage za piratskim blagom" gde deca traže zlatne novčiće i nakit. Naravno, sve ovo nije moguće bez maske za ronjenje.

Sjajna aktivnost za decu mogu biti i podvodne prepreke koje su odličan način da deca razviju koordinaciju, ravnotežu i snalažljivost. To može biti postavljanje obruča kroz koje deca moraju da prođu ili tunela kroz koje treba da se provuku, zatim podvodne mreže na različitim visinama kroz koje deca moraju da plivaju ili rone. Podvodni hokej koji se igra pomoću štapa i paka na dnu bazena, gde deca treba da postignu go je igra koja će razviti snagu, koordinaciju i timski rad kod mališana.

Uticaj ronjenja na zdravlje

Ronjenje nije samo zabava, ono može biti i korisno za zdravlje, posebno za decu u fazi razvoja. Ronjenje zahteva kontrolisano disanje kroz disaljku, što pomaže deci da povećaju kapacitet pluća. Ova aktivnost može poboljšati respiratornu funkciju, što je korisno za decu koja imaju astmu ili druge respiratorne probleme. Redovno ronjenje jača mišiće dijafragme i međurebarne mišiće, što doprinosi boljoj ventilaciji pluća. Plivanje i ronjenje su aktivnosti koje podstiču rad srca i cirkulaciju, a i sama fizička aktivnost u vodi pomaže u jačanju srčanog mišića i snižavanju krvnog pritiska. Deca koja redovno rone imaju manji rizik od razvijanja radiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Ronjenje angažuje različite grupe mišića, uključujući mišiće nogu, ruku, trupa i leđa. Na taj način, deca razvijaju snagu i izdržljivost. Osim toga, kretanje kroz vodu zahteva dobru koordinaciju i ravnotežu, što doprinosi razvoju motornih veština. Boravak u vodi, sam po sebi, ima umirujući efekat na telo i um. Plivanje i ronjenje mogu smanjiti nivo stresa i anksioznosti kod dece. Ronjenje zahteva i koncentraciju i pažnju na detalje, što može poboljšati mentalnu fokusiranost kod dece.

Održavanje opreme za plivanje i ronjenje

Briga o maskama, disaljkama i perajama koje vaše dete koristi je važna kako za higijenu tako i za dugovečnost opreme. Sve ove rekvizite je potrebno oprati čistom, slatkom vodom nakon svake upotrebe, posebno ako su korišćeni u slanoj ili hlorisanoj vodi. Kod disaljki posebno obratite pažnju na ustašce i ventil (ako postoji), jer su to mesta gde se može nakupiti najviše bakterija. Masku za ronjenje, kao i peraje i disaljku, sušite na vazduhu ali daleko od jake sunčeve svetlosti koja može razgraditi materijal. Disaljku treba staviti da se suši u vertikalnom položaju kako bi sva voda mogla da iscuri. Opremu skladištite na suvom i hladnom mestu i nemojte na nju stavljati teške predmeti koji je mogu stisnuti i deformisati. Povremeno proverite da li na opremi postoje oštećenja koja mogu smanjiti njenu efikasnost i pravovremeno je zamenite. Takođe, deca će prerasti opremu pa svake sezone proveriti da li je oprema i dalje odgovarajuća.

Osim redovnog pranja običnom vodom, povremeno koristite blagi sapun ili specijalizovana sredstva za čišćenje ronilačke opreme kako biste temeljno očistili sve delove. Posebno obratite pažnju na mesta gde se može nakupiti so i drugi minerali koji mogu oštetiti materijal. Takođe, edukujte decu o važnosti pravilnog rukovanja i održavanja opreme kako bi ona što duže trajala i ostala sigurna za upotrebu. Maska za ronjenje za decu treba biti posebno pažljivo održavana, jer pravilna briga produžava njen vek trajanja i osigurava bezbednost tokom ronjenja.

Oprema za ronjenje za decu, uključujući maske, disaljke i peraje, igra ključnu ulogu u pružanju sigurnog istraživanja podvodnog sveta. Opremanje vašeg deteta sa pravom ronilačkom opremom omogućava sigurno i uzbudljivo istraživanje podvodnog sveta, razvijajući ljubav prema prirodi i avanturizmu od najranijih dana.