NAMENA
- Ovaj aparat je namenjen vakuumiranju različitih vrsta namirnica.
- Koristite ga isključivo na način opisan u ovom uputstvu.
- Aparat za vakuumiranje Prestige je predviđen za upotrebu u domaćinstvu i sličnim radnim sredinama, npr. u kuhinjama za zaposlene u maloprodajnim objektima, kancelarijama i sličnim okruženjima, kao i za korišćenje od strane gostiju u malim hotelima, motelima, pansionima i sličnim smeštajnim kapacitetima.
- Koristite aparat isključivo sa priloženim ili preporučenim dodacima.
- Koristite isključivo Solis vakuum film, kese i posude koje su namenjene za upotrebu uz ovaj aparat.
- Da li ste znali da hranu možete da sačuvate svežom do 8 puta duže tako što ćete je vakuumirati? Kao rezultat toga, nećete samo smanjiti bacanje hrane, već ćete uštedeti novac u isto vreme.
- Ovaj potpuno opremljen i automatizovan vakuum aparat nudi mnoge prednosti za profesionalno čuvanje namirnica. Sa integrisanim odeljkom i sekačem za foliju, to je savršeno rešenje za vakuumsko pakovanje hrane kod kuće. Aparat nudi 2 režima rada, za suvu i vlažnu hranu i ima funkciju pulsnog vakuuma, što ga čini pogodnim čak i za usisavanje vazduha iz hrane osetljive na pritisak.
- Aparatom za vakuumiranje Prestige marinirajte meso, ribu i povrće odabirom funkcije mariniranja!
Aparat Prestige koji vakuumira svaku namirnicu
- Suva, vlažna, tvrda ili meka hrana osetljiva na pritisak; ovaj napredni vakuum aparat je opremljen sistemom za vakuumiranje svih vrsta namirnica.
Funkcija mariniranja
- Koristite funkciju mariniranja i ostavite meso, ribu ili povrće da se natopi u marinadi sa različitim začinima i začinskim biljem.
Sakupljanje viška vlage
- Prilikom vakuumiranja, višak vlage oslobođen od vlažnih namirnica (npr. riba), sakuplja se u posudu za kapanje radi lakšeg čišćenja.
Odeljak za rolne i rezač folije
- Rešenje sa integrisanim odeljkom za rolne i rezačem folije.
Crevo za vakuumiranje
- Uključeno crevo za vakuumiranje omogućava usisavanje vazduha iz vakuum posuda u kojima je uskladištena hrana.
Skriveno skladište kablova
- Koristan odeljak za odlaganje u dnu uređaja zamotava i skriva neiskorišćeni kabl.
- Aparat za vakuumiranje Prestige vam pomaže da svakodnevno i duže vreme skladištite i čuvate sveže kupljenu hranu. Njegova moćna vakuum pumpa trenutno vakuumira vašu hranu pod pritiskom do -0,8 bara.
- U vakuumiranom stanju vaša hrana će biti uredno i bezbedno upakovana. Kada čuvate hranu u zamrzivaču, vakuum će zaštititi hranu od oštećenja namirnica u zamrzivaču, koja mogu nastati ukoliko u kesama ima prisutnog vazduha.
SADRŽAJ PAKOVANJA
- 1x Aparat za vakuumiranje Prestige
- 1x Uputstvo za upotrebu
- 5x Kesa za vakuumiranje 20 x 30 cm
- 5x Kesa za vakuumiranje 30 x 40 cm
- 2x Rolne filma za vakuumiranje (20 x 300 cm i 30 x 300 cm)
- 1 x Crevo za vakuumiranje
OPIS APARATA
- Poklopac
- Dugmad za otključavanje
- Kontrolna tabla
- Crevo za vakuumiranje
- Odeljak za skladištenje vakuum filma
- Nož za sečenje
- Tacna za kapanje
- Zaptivna šipka
- Otvor za usisavanje vazduha
- Silikonska kontaktna traka
- Gornji zaptivač
- Donji zaptivač
- Kabl za napajanje
KONTROLNA DUGMAD
- Pulsno dugme za vakuumiranje
- Dugme za otkazivanje
- Dugme za vakuumiranje i zaptivanje
- Indikator
- Dugme za ručno zaptivanje
- Dugme za usisavanje vazduha iz posude
- Dugme za brzo vakuumiranje
- Dugme za mariniranje
- Dugme za izbor namirnica
INSTALIRANJE
- Skinite svu ambalažu i etikete.
- Postavite aparat na čvrstu i ravnu površinu, otpornu na toplotu i vlagu.
- Ostavite dovoljno prostora oko aparata kako bi nesmetano funkcionisao.
- Uključite kabl za napajanje (13) u utičnicu.
- Indikatori NORMAL (normalno) i DRY (suvo) svetle.
PRAVLJENJE KESA OD VAKUUM FILMA
- Proverite da li su aparat i posude čisti i ispravni kako bi se izbeglo kontaminiranje hrane.
- Povucite dugmad za otključavanje (2) prema gore da biste otvorili poklopac (1).
- Podignite nož za sečenje (6).
- Stavite rolnu vakuum filma u odeljak za skladištenje vakuum filma (5).
- Povucite kraj vakuum filma prema sebi.
- Spustite nož za sečenje (6) preko vakuum filma.
- Povucite kraj vakuum filma do željene dužine kese.
- Pomerite ručku noža za sečenje (6) jednim potezom s leva na desno ili s desna na levo.
- Sada je kesa odsečena od vakuum filma, pa možete da zavarite jedan njen kraj.
- Stavite otvoreni kraj kese ispod zaptivne šipke (8).
- Spustite dva prednja kraja poklopca (1) sve dok ne čujete klik sa obe strane aparata.
- Pritisnite dugme za ručno zaptivanje (18) da biste započeli proces zaptivanja.
- Dugme za zaptivanje svetli plavo dok je proces zaptivanja u toku, a indikator pokazuje tok procesa zaptivanja. Zaptivanje je završeno kada dugme za ručno zaptivanje ne svetli i kada se čuje zvučni signal.
- Povucite na gore dugmad za otključavanje (2) da biste otvorili poklopac (1).
- Izvucite kesu sa zavarenim krajem. Vakuum film je sada oblikovan kao kesa sa jednim otvorenim krajem.
- Proverite da li je zaptivni šav prav i bez nabora. Ukoliko to nije slučaj, isecite šav i ponovite proces.
VAKUUMIRANJE I ZAPTIVANJE NAPUNJENIH KESA
- Povucite dugmad za otključavanje (2) prema gore da biste otvorili poklopac (1).
- Napunite kesu za vakuumiranje namirnicama.
- Očistite unutrašnji i spoljašnji deo otvorenog kraja kese.
- Poravnajte otvoreni deo kese, proverite da nema nabora.
- Stavite otvoreni deo kese u tacnu za kapanje (7).
- Zatvorite poklopac (1) pritiskajući dva prednja kraja poklopca (1) sve dok ne čujete klik sa obe strane aparata. Na taj način poklopac je zaključan sa obe strane.
- Pritisnite dugme za izbor namirnica (22) kako biste odredili vlažnost namirnica. Odgovarajuće svetlo za izabranu vrstu namirnica će svetleti.
- Izaberite podešavanje MOIST (vlažno) za vlažne namirnice, a podešavanje DRY (suvo) za suve namirnice.
- Pritisnite dugme za brzo vakuumiranje (20) da biste podesili brzinu vakuumiranja. Odgovarajuće svetlo za izabrano podešavanje će svetleti.
- Izaberite podešavanje GENTLE (osetljivo), ukoliko su namirnice osetljive na pritisak, a podešavanje NORMAL (normalno), ukoliko su namirnice uobičajene.
- Pritisnite dugme za vakuumiranje i zaptivanje (16) da biste započeli proces zaptivanja.
- Aparat automatski počinje da vakuumira i zaptiva kese. Dugme za vakuumiranje i zaptivanje i dugme za ručno zaptivanje svetle plavo dok je proces zaptivanja u toku. Indikator pokazuje kako proces zaptivanja napreduje. Proces zaptivanja je završen kada se ugase svetla na dugmetu za vakuumiranje i zaptivanje, na dugmetu za ručno zaptivanje i kada se čuje zvučni signal.
- U svakom trenutku možete da zaustavite proces vakuumiranja ako primetite da je vakuumiranje prejako. Pritisnite u bilo kom trenutku dugme za ručno zaptivanje kako biste zaustavili funkciju vakuumiranja kese. U protivnom, aparat automatski zaptiva kese.
- Povucite dugmad za otključavanje (2) prema gore da biste otvorili poklopac (1).
- Izvadite kesu iz aparata.
- Proverite da li je zaptivni šav prav i bez nabora. Ukoliko to nije slučaj, isecite šav i ponovite proces.
KONTROLISANO VAKUUMIRANJE I RUČNO ZAPTIVANJE
- Kontrolisano vakuumiranje i ručno zaptivanje se preporučuje za vakuumiranje i zaptivanje osetljivih namirnica, kao što je na primer pecivo.
- Primenite postupak od broja 1. do broja 7. iz odeljka Vakuumiranje i zaptivanje napunjenih kesa.
- Pritisnite i držite pulsno dugme za vakuumiranje (14) da biste započeli proces vakuumiranja.
- Kada je dovoljno vakuumirano, pustite dugme. Proces vakuumiranja se zaustavlja.
- Pritisnite dugme za ručno zaptivanje (18) da biste zavarili kesu.
- Može da se dogodi da se, posle upotrebe funkcije pulsnog vakuumiranja, poklopac teško otvara. U tom slučaju, pritisnite dugme za vakuumiranje i zaptivanje, zatim pritisnite dugme za otkazivanje, kako biste otključali poklopac.
- Povucite na gore dugmad za otključavanje (2) da biste otvorili poklopac (1).
- Izvadite kesu iz aparata.
- Proverite da li je zaptivni šav prav i bez nabora. Ukoliko to nije slučaj, isecite šav i ponovite proces.
- Nakon toga proverite da li je kesa i dalje dovoljno velika i ukoliko jeste, ponovite postupak.
UPOTREBA SOLIS POSUDA
- Upotrebljavajte isključivo Solis posude sa aparatom. Dodatke za aparat možete da nabavite kod vašeg prodavca.
- Operite i osušite posude.
- Stavite namirnice u posudu tako što ćete ostaviti najmanje 3 cm prostora između namirnice i vrha posude.
- Očistite vrh posude.
- Stavite poklopac na posudu.
- Kod šestougaonih posuda sa poklopcima sa rotirajućim dugmadima, okrenite dugme na poziciju SEAL( zaptivanje).
- Otvorite poklopac (1).
- Izvadite vakuumirajuće crevo (4).
- Jedan kraj vakuumirajućeg creva (4) stavite u otvor za usisavanje vazduha (9).
- Drugi kraj vakuumirajućeg creva (4) stavite u otvor na poklopcu posude.
- Pritisnite dugme za brzo vakuumiranje (20) kako biste podesili brzinu vakuumiranja.
- Odgovarajuće svetlo za izabrano podešavanje će svetleti.
- Izaberite podešavanje GENTLE (osetljivo), ukoliko su namirnice osetljive na pritisak, a podešavanje NORMAL (normalno), ukoliko su namirnice uobičajene.
- Pritisnite poklopac posude za vreme vakuumiranja kako biste onemogućili da vazduh uđe u posudu.
- Pritisnite dugme za usisavanje vazduha iz posude (19).
- Proces vakuumiranja započinje. Vakuumiranje se zaustavlja automatski kada je postignut željeni vakuum i kada se čuje zvučni signal.
- Pažljivo izvucite vakuumirajuće crevo (4) iz poklopca posude.
- Da biste proverili da li je vakuumiranje uspešno obavljeno, pokušajte da skinete poklopac sa posude. Ukoliko to nije moguće, vakuumiranje je uspelo.
- Za otvaranje poklopca :
- na šestougaonoj posudi sa rotirajućim dugmetom, okrenite rotirajuće dugme u položaj OPEN (otvoreno).
- na četvrtastoj posudi bez rotirajućeg dugmeta, pritisnite dugme pored otvora za usisavanje vazduha.
- Ako su posude uspešno vakuumirane, čuje se šušteći zvuk prilikom otvaranja poklopca posude.
FUNKCIJA MARINIRANJA
- Ova funkcija se koristi za mariniranje mesa ili ribe. Namirnice se brže mariniraju, zato što vakuumiranje omogućava da marinada dublje prodre u hranu.
- Za mariniranje koristite četvrtastu posudu.
- Operite i osušite posudu.
- Izbodite namirnice više puta viljuškom.
- Stavite namirnice u posudu.
- Prekrijte namirnice marinadom. Ostavite najmanje 3 cm prostora između namirnice i vrha posude.
- Očistite vrh posude.
- Stavite poklopac posude na posudu.
- Otvorite poklopac (1).
- Izvadite vakuumirajuće crevo (4).
- Jedan kraj vakuumirajućeg creva (4) stavite u otvor za usisavanje vazduha (9).
- Drugi kraj vakuumirajućeg creva (4) stavite u otvor na poklopcu posude.
- Pritisnite dugme za mariniranje (21). Proces mariniranja započinje i traje nekoliko minuta. Vakuumiranje se zaustavlja automatski kada je postignut željeni vakuum i čuje se zvučni signal.
- Ako želite da zaustavite proces vakuumiranja pre završetka, pritisnite dugme za otkazivanje.
- Pažljivo izvucite vakuumirajuće crevo (4) iz poklopca posude.
- Za otvaranje poklopca :
- na šestougaonoj posudi sa rotirajućim dugmetom, okrenite rotirajuće dugme u položaj OPEN (otvoreno).
- na četvrtastoj posudi bez rotirajućeg dugmeta, pritisnite dugme pored otvora za usisavanje vazduha.
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
- Broj modela: Tip 575
- Napon/frekvenca: 220-240 V/50 Hz
- Snaga: 130 W
- Dimenzije (širina x dužina x visina): 40 x 11 x 19 cm
- Težina: 2,3 kg