Ovaj aparat je namenjen vakuumiranju različitih vrsta namirnica.
Aparat za vakuumiranje Premium je predviđen za upotrebu u domaćinstvu i sličnim radnim sredinama, npr. u kuhinjama za zaposlene u maloprodajnim objektima, kancelarijama i sličnim okruženjima, kao i za korišćenje od strane gostiju u malim hotelima, motelima, pansionima i sličnim smeštajnim kapacitetima.
Koristite aparat isključivo sa priloženim ili preporučenim dodacima.
Koristite isključivo Solis vakuum kese i posude koje su namenjene za upotrebu uz ovaj aparat.
NAMENA
- Ovaj aparat je namenjen vakuumiranju različitih vrsta namirnica.
- Aparat za vakuumiranje Premium je predviđen za upotrebu u domaćinstvu i sličnim radnim sredinama, npr. u kuhinjama za zaposlene u maloprodajnim objektima, kancelarijama i sličnim okruženjima, kao i za korišćenje od strane gostiju u malim hotelima, motelima, pansionima i sličnim smeštajnim kapacitetima.
- Koristite aparat isključivo sa priloženim ili preporučenim dodacima.
- Koristite isključivo Solis vakuum kese i posude koje su namenjene za upotrebu uz ovaj aparat.
- Aparat za vakuumiranje Premium je uređaj kojim se lako rukuje. Brzo i automatski vakuumira, kako suve, tako i vlažne namirnice, uz odabir dugmeta za vlažne ili suve namirnice. Praktično pulsno dugme je odličan način čak i za vakuumiranje hrane osetljive na pritisak.
- Sa ovim Premium apratom vrlo je lako, brzo i praktično pakovati meso, ribu, povrće i voće putem vakuumiranja, bez prisustva vazduha. Ako hranu pažljivo rasporedite u kesu za čuvanje svežine i vazduh ravnomerno usisate, dobićete praktična pakovanja koja ne zauzimaju mnogo prostora. Na malo prostora spakovaćete hranu u frižider, ali i u zamrzivač. Ovaj aparat je upotrebljiv za svaku namirnicu, od čvrstog komada sira do mekog voća.
Snažna usisna pumpa
- Postiže vakuum do -0,8 bara. Kapacitet ekstrakcije je približno 9 litara u minuti.
Crevo za vakuumiranje
- Uključeno crevo za vakuumiranje omogućava usisavanje vazduha iz vakuum posuda u kojima je uskladištena hrana.
Kontrolna tabla sa dugmadima na dodir
- Prilagođena je svakom korisniku i čini upotrebu jednostavnom.
- Aparat ima neklizajuće nožice od gume i poklopac od nerđajućeg čelika koji je otporan na otiske prstiju.
- Kada čuvate vakuumirane namirnice u zamrzivaču, one će ostati duže upotrebljive. Sve namirnice se mogu vakuumirati ovim apartaom, od tečnih supstanci kao što su supe i hrana za bebe, do kompaktnih proizvoda kao što su sir i meso.
SADRŽAJ PAKOVANJA
- 1x Aparat za vakuumiranje Premium
- 1x Uputstvo za upotrebu
- 5x Kesa za vakuumiranje 20 x 30 cm
- 5x Kesa za vakuumiranje 30 x 40 cm
- 1 x Crevo za vakuumiranje
OPIS APARATA
- Dugmad za otključavanje
- Kontrolna tabla
- Poklopac
- Neklizajuće nožice od gume
- Napajajući kabl
- Donji zaptivač
- Silikonska kontaktna traka
- Gornji zaptivač
- Zaptivna šipka
- Komora za vakuumiranje
- Otvor za usisavanje vazduha
- Dugme za usisavanje vazduha iz posude
- Crevo za vakuumiranje
KONTROLNA DUGMAD
- Pulsno dugme za vakuumiranje
- Dugme za vakuumiranje i zaptivanje
- Dugme za otkazivanje
- Dugme za zaptivanje
- Dugme za izbor namirnica
INSTALIRANJE
- Proverite da li su aparat i posude čisti i ispravni kako bi se izbeglo kontaminiranje hrane.
- Postavite aparat na čvrstu i ravnu površinu, otpornu na toplotu i vlagu.
- Ostavite dovoljno prostora oko aparata kako bi nesmetano funkcionisao.
- Uključite kabl za napajanje (5) u utičnicu.
- Indikator DRY (SUVO) svetli.
PRAVLJENJE KESA OD VAKUUM FILMA
- Isecite vakuum film na željenu dimenziju.
- Kesa treba da bude najmanje 10 cm šira od namirnica.
- Povucite dugmad za otključavanje (1) prema gore.
- Otvorite poklopac (3).
- Postavite slobodni kraj vakuum filma na zaptivnu šipku (9).
- Vodite računa da se vakuum film ne istegne u vakuum komori.
- Zatvorite poklopac (3).
- Pritiskajte poklopac (3) dok ne čujete klik na obe strane aparata.
- Za zatvaranje poklopca ne pritiskajte dugmad za otključavanje.
- Pritisnite dugme za zaptivanje (17) da biste zavarili vakuum film.
- Zeleno svetlo trepće, a kada se ono ugasi proces je završen.
- Povucite dugmad za otključavanje (1) prema gore.
- Otvorite poklopac (3).
- Izvadite vakuum film iz aparata.
- Vakuum film bi sada trebalo da izgleda kao kesa, sa jednom otvorenom stranom.
- Proverite da li je zaptivni šav prav i bez nabora. Ukoliko to nije slučaj, isecite šav i ponovite proces.
VAKUUMIRANJE I ZAPTIVANJE NAPUNJENIH KESA
- Napunite kesu za vakuumiranje namirnicama.
- Kese možete nabaviti kod vašeg prodavca.
- Kese treba da budu najmanje 10 cm šire od namirnica.
- Za vakuumiranje supa, gulaša i drugih tečnih jela, prethodno zamrznite tečnost i vakuumirajte je u čvrstom stanju ili upotrebite kesu koja je najmanje 15 cm šira od namirnice.
- Očistite unutrašnji i spoljašnji deo otvorenog kraja kese.
- Poravnajte otvoreni deo kese, proverite da nema nabora.
- Stavite otvoreni deo kese u komoru za vakuumiranje (10).
- Kada vakuumirate vakuum kese sa tečnošću, vodite računa da tečnost ne uđe u aparat.
- Ne pokrivajte otvor za usisavanje vazduha kesom.
- Pritiskajte poklopac (3) dok ne čujete klik na obe strane aparata.
- Za zatvaranje poklopca ne pritiskajte dugmad za otključavanje.
- Pritisnite dugme za izbor namirnica (18) da biste odredili vlažnost namirnica. Predefinisano podešavanje je Dry (suvo).
- Pritisnite dugme za vakuumiranje i zaptivanje (15), kako biste započeli proces vakuumiranja i zaptivanja.
- Veliki pritisak vakuumiranja u kesi može da izdrobi osetjive namirnice. Da biste to izbegli, pritisnite dugme za zaptivanje, onog trenutka kada je postignuto željeno vakuumiranje. Na taj način, aparat prestaje sa vakuumiranjem i započinje zaptivanje kese. Takođe, možete da preduzmete postupke iz odeljka Kontrolisano vakuumiranje i ručno zaptivanje ovog uputstva.
- Za vreme vakuumiranja, svetli plavo trepćuće svetlo. Kada je izabran program dry (suvo), dugme za zaptivanje svetli trepćuće zeleno dok je zaptivanje u toku. Kada je izabran program wet (vlažno), pali se plavo svetlo, a dugme za zaptivanje svetli trepćuće zeleno dok je zaptivanje u toku. Proces je završen kada se sva svetla ugase.
- Povucite dugmad za otključavanje (1) prema gore.
- Otvorite poklopac (3).
- Izvadite kesu iz aparata.
- Proverite da li je zaptivni šav prav i bez nabora. Ukoliko to nije slučaj, isecite šav.
- Nakon toga proverite da li je kesa i dalje dovoljno velika i ukoliko jeste, ponovite postupak.
KONTROLISANO VAKUUMIRANJE I RUČNO ZAPTIVANJE
- Kontrolisano vakuumiranje i ručno zaptivanje se preporučuje za vakuumiranje i zaptivanje osetljivih namirnica, kao što je na primer pecivo.
- Primenite postupke od broja 1. do broja 8. iz odeljka Vakuumiranje i zaptivanje napunjenih kesa.
- Pritisnite i držite pulsno dugme za vakuumiranje (14) da biste započeli proces vakuumiranja.
- Kada su namirnice dovoljno vakuumirane, pustite dugme. Proces vakuumiranja se zaustavlja.
- Pritisnite dugme za zaptivanje (17) da biste zavarili kesu.
- Povucite dugmad za otključavanje (1) prema gore.
- Otvorite poklopac (3).
- Izvadite kesu iz aparata.
- Proverite da li je zaptivni šav prav i bez nabora. Ukoliko to nije slučaj, isecite šav.
- Nakon toga proverite da li je kesa i dalje dovoljno velika i ukoliko jeste, ponovite postupak.
UPOTREBA SOLIS POSUDA
- Upotrebljavajte isključivo Solis posude sa aparatom. Dodatke za aparat možete da nabavite kod vašeg prodavca.
- Operite i osušite posude.
- Stavite namirnice u posudu tako što ćete ostaviti najmanje 3 cm prostora između namirnice i vrha posude.
- 3. Očistite vrh posude.
- Stavite poklopac na posudu.
- Kod šestougaonih posuda sa poklopcima, sa rotirajućim dugmadima, okrenite dugme na poziciju SEAL( zaptivanje).
- Otvorite poklopac (3).
- Izvadite vakuumirajuće crevo (13).
- Jedan kraj vakuumirajućeg creva (13) stavite u otvor za usisavanje vazduha (11).
- Drugi kraj vakuumirajućeg creva (13) stavite u otvor na poklopcu posude.
- Pritisnite dugme za usisavanje vazduha iz posude (12).
- Proces vakuumiranja počinje.
- Pritisnite poklopac posude za vreme vakuumiranja kako biste onemogućili da vazduh uđe u posudu.
- Proces vakuumiranja se zaustavlja kada se postigne željeni vakuum.
- Pažljivo izvucite vakuumirajuće crevo (13) iz poklopca (3).
- Da biste proverili da li je vakuumiranje uspešno obavljeno, pokušajte da skinete poklopac sa posude. Ukoliko to nije moguće, vakuumiranje je uspelo.
- Za otvaranje poklopca :
- na šestougaonoj posudi sa rotirajućim dugmetom, okrenite rotirajuće dugme u položaj OPEN (otvoreno).
- na četvrtastoj posudi bez rotirajućeg dugmeta, pritisnite dugme pored otvora za usisavanje vazduha.
- Ako su posude uspešno vakuumirane, čuje se šušteći zvuk prilikom otvaranja poklopca.
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
- Broj modela: Tip 574
- Napon/frekvenca: 220-240 V/50-60 Hz
- Snaga: 110 W
- Dimenzije (širina x dužina x visina): 37 x 7 x 14,50 cm
- Težina: 1,6 kg