DTC Eritritol, organski 1000g
Pročitaj višeEritritol je poliol ili šećerni alkohol prirodnog porekla. Otkrio ga je britanski hemičar Dzon
Stenhaus 1848. godine. Ime eritritola možda zvuči hemijski, ali je potpuno prirodna zamena za
šećer. Ne sadrži ni alkohol ni šećer. Eritritol je iz prirode izolovana zamena za šećer koja je po
izgledu i ukusu vrlo slična šećeru (30% manje sladak od šećera).
Nalazi se u raznim namirnicama kao što su kruške, lubenice, kukuruz, gljive i grožđe. Takođe,
nalazi se i u nekim fermentisanim jelima i pićima poput piva, sira, sakea, sojinog sosa i vina. Na
industrijkom nivou se proizvodi iz glukoze fermentacijom pomoću kvasca (Moniliella pollinis).
Dobra je alternativa za šećer jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Nema nikakvih laksativnih
efekata, što ga čini bitno različitim u odnosu na druge zaslađivače. Naime, u telu se većina eritritola
apsorbuje u krvotok u tankom crevu. Veći deo unetog eritritola (do 90 odsto) izlučuje se
nepromenjen kroz urin u roku od 24 sata. Svega 10 odsto unetog eritritola odlazi u debelo crevo, a
odatle se izmetom izbacuje.
Termostabilan je, odnosno ne gubi slatkoću ni do 160°C, što znači da je pogodan za pripremu raznih
poslastica.
U prehrambenoj industriji koristi se decenijama za zaslađivanje bombona, čokolada, žvaka,
pekmeza, voćnih jogurta, šejkova i raznih pića.