DTC Đumbir u prahu, organski 50g
Pročitaj višeĐumbir (lat. Zingiber officinale) višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Zingiberaceae je jedan od najzastupljenijih začina širom sveta. Zajedno sa kurkumom i kardamonom čini jedinstvenu porodicu začina iz Azije koji su veoma cenjeni u kulinarstvu i medicini.
U ishrani se koristi koren biljke, koji naraste do oko 12 cm dužine i 2 do 3 cm širine.
Ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini i kuvanju, koja datira još od antičkih vremena u Aziji i na Bliskom istoku. Korišćen je za lečenje raznih bolesti, a takođe je bio cenjen zbog svog jedinstvenog i aromatičnog ukusa. Danas se đumbir još uvek široko koristi u raznim jelima i sve je popularniji zbog svojih brojnih prednosti.
Đumbir u prahu se dobija sušenjem i mlevenjem svežeg đumbira. Reč je o beličastom prahu sa jakom aromom i slatkasto ljutim ukusom. Ovakav đumbir se lakše čuva i duže traje.
Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina, kao što su B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum…
Njegova specifična aroma potiče od mešavine bioaktivnih materija. Đumbir sadrži više bioaktivnih komponenti, a glavna među njima je tzv. gingerol, koji ispoljava moćno antioksidansno i antiupalno delovanje. Mnoga medicinska svojstva đumbira potiču upravo od gingerola..
Stanja u kojim bi treblo izbegavati đumbir ili konzumirati sa oprezom:
Trudnoća – Trudnice ne smeju koristiti đumbir u velikim količinama jer može dovesti do prevremenih kontrakcija, najbolje je konsultovati se sa lekarom oko doziranja.
Dijabetičari – Osobe koje imaju dijabetes i ubrizgavaju insulin ili piju tablete, ne bi trebalo da uzimaju đumbir. Razlog je jer postoji mogućnost da previše snizi šećer.
Đumbir treba izbegavati i ako koristite lekove protiv zgrušavanja krvi.
Đumbir ne smeju da koriste osobe koje imaju kamen u žuči.
Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, pa se ne savetuje pacijentima na antikoagulantnoj terapiji da ga konzumiraju. Uzimanje đumbira zajedno sa lekovima koji takođe usporavaju zgrušavanje može povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.
Žene koje imaju povećano menstrualno krvarenje takođe treba da izbegavaju konzumiranje đumbira.
Sastav: 100% organski đumbir u prahu
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 331.00 kCal
Ukupne masti: 0.73g
Zasićene masti: 0.25g
So: 0.01g
Ugljeni hidrati: 72.73g
Od kojih šećeri: 2.43g
Vlakna: 9.00g
Proteini: 16.55g