Najčešće greške pri postavljanju komarnika i kako ih izbeći

Letnji meseci donose prijatno vreme, ali i neželjene posetioce – insekte. Saznajte kako da izbegnete najčešće greške pri postavljanju komarnika i obezbedite efikasnu zaštitu vašeg doma!

Najčešće greške pri postavljanju komarnika i kako ih izbeći

Ako ste od onih koji leti najviše vole noći kada duva lagani povetarac koji rashlađuje kuću i pruža ugodnu atmosferu nakon vrelog dana, onda će vam sigurno zatrebati komarnik koji će sprečiti da vam dosadni komarci upropaste omiljeni deo dana.

Postavljanje komarnika je neophodan korak za zaštitu doma od insekata tokom toplih meseci. Prvi korak je uvek odabir komarnika koji najviše odgovara vašem prostoru, a zatim pravilno postavljanje bez koga ova mreža neće imati funkciju. Međutim, mnogi vlasnici domova prave greške koje mogu dovesti do loše instalacije i smanjene efikasnosti komarnika. U daljem tekstu ćemo se fokusirati na najčešće greške pri postavljanju fiksnih komarnika i kako ih izbeći.

Priprema i merenje prozora ili balkonskih vrata

Pre nego što započnete sa postavljanjem komarnika, važno je pravilno pripremiti i izmeriti prozor ili balkonska vrata. Jedna od najčešćih grešaka je upravo neprecizno merenje prozora.

Neprecizno merenje

Ovo može dovesti do komarnika koji ne odgovara tačno dimenzijama prozora, što rezultira propustima kroz koje insekti mogu proći. Kako biste izbegli ovu grešku, koristite metar i pažljivo merite visinu i širinu prozora na nekoliko tačaka. Na primer, izmerite širinu prozora na vrhu, u sredini i na dnu, a visinu sa leve, srednje i desne strane. Ovo je važno jer prozori mogu biti blago nepravilni. Pored merenja visine i širine, proverite i dijagonalu prozora. Ako su dijagonale različite, vaš prozor možda nije potpuno kvadratan, što je važno znati. Takođe, prilikom merenja, uzmite u obzir debljinu okvira prozora. Sve dimenzije koje ste dobili, zapišite i nakon toga možete krenuti u odabir komarnika. Detaljan vodič za merenje prozora pročitajte na linku.

Zanemarivanje pripreme površine

Površina na koju pričvršćujete komarnik može biti unapred pripremljena jer je to od suštinske važnosti za uspeh instalacije. Zanemarivanje ovog koraka može dovesti do labavog komarnika kroz koji će se insekti provući ili koji će spasti. Prva stvar koju treba učiniti je temeljno čišćenje površine okvira prozora. Prašina, prljavština, masnoća i ostaci starih lepila mogu smanjiti adhezivna svojstva trake ili lepkova koji se koriste za pričvršćivanje komarnika. Možete koristiti blagi deterdžent za čišćenje ili sredstvo za čišćenje stakla. Izbegavajte jaka hemijska sredstva koja mogu oštetiti okvir. Ako primetite bilo kakve pukotine ili rupe, popunite ih odgovarajućim punilom ili kitom jer na neravnu površinu nećete moći fiksirati komarnik. Pre nego što krenete sa postavljanjem uverite se da je površina suva jer će vlaga smanjiti efikasnost lepila i uzrokovati da se komarnik odlepi.

Postavljanje komarnika

Ako ste pravilno izveli merenje i pripremu površine, vreme je da postavite komarnike. I ovde je potreban oprez kako ne biste napravili neke greške koje će uticati na delotvornost komarnika. Evo koje greške se obično dešavaju:

Nepravilno pričvršćivanje okvira

Fiksni komarnici obično dolaze sa okvirom koji se pričvršćuje na okvir prozora ili balkona. Na ovom koraku su greške česte pa ako okvir nije pravilno postavljen, može se pomerati ili spasti. Upotrebite odgovarajuće alate i šrafove za pričvršćivanje okvira. Postarajte se da svaki šraf bude čvrsto uvrnut i proverite stabilnost okvira pre nastavka radova. Evo kako korak po korak da pravilno postavite komarnik:

#1 Poravnanje okvira: Postavite okvir komarnika na prozor i proverite ravnost koristeći libelu. Obeležite mesta za šrafove na okviru prozora koristeći olovku.

#2 Bušenje rupa: Na označenim mestima, koristite bušilicu da napravite rupe za šrafove. Proverite da su rupe dovoljno duboke za šrafove koje ćete koristiti.

#3 Pričvršćivanje okvira: Postavite okvir komarnika na prozor i poravnajte ga sa izbušenim rupama. Koristite šrafciger ili bušilicu sa odgovarajućim nastavkom da pričvrstite šrafove kroz okvir komarnika u prozor. Počnite sa šrafovima na uglovima kako biste stabilizovali okvir, a zatim nastavite sa šrafovima duž okvira.

#4 Provera stabilnosti: Nakon pričvršćivanja svih šrafova, proverite stabilnost komarnika. Lagano povucite okvir kako biste se uverili da je čvrsto pričvršćen i da nema pomeranja. 

Izostanak provere da li je okvir prozora ravan

Jedna od uobičajenih grešaka pri postavljanju fiksnih komarnika je neproveravanje da li je okvir prozora uopšte ravan. Ako okvir prozora nije ravan, komarnik neće pravilno prijanjati, što može dovesti do propuštanja insekata. Ovu grešku ćete izbeći tako što ćete koristiti libelu i postaviti je horizontalno na gornju ivicu okvira prozora. Proverite položaj mehurića u libeli – ako je mehurić u sredini, okvir je ravan. Ako nije, okvir treba prilagoditi dok mehurić ne bude u sredini. Takođe, postavite libelu vertikalno uz jednu stranu prozora i proverite položaj mehurića. Ako libela pokazuje da okvir prozora nije ravan, potrebno je da prilagodite položaj okvira. Možete koristiti podloške ili dodatne pričvrsne elemente kako biste osigurali da okvir bude u pravilnom položaju.

Ne koristite odgovarajuće alate za postavljanje 

Jedna od čestih grešaka je i upotreba neadekvatnih i nekvalitetnih alata. Korišćenje odgovarajućih alata može značajno uticati na uspešnost instalacije i dugotrajnost komarnika. Alati su važni pre svega za precizno merenje, sečenje i pričvršćivanje. Osim toga, odgovarajući alati vam olakšavaju proces instalacije, smanjujući vreme i trud koji su potrebni za postavljanje komarnika. Korišćenje kvalitetnih alata smanjuje i rizik od povreda tokom instalacije. U ove alate spadaju metar ili lenjir, libela, bušilica, šrafciger, testera ili nož za sečenje, olovka za obeležavanje i krpa i deterdžent za čišćenje okvira prozora. Uz ove alate i pravilnu tehniku postavljanja možete biti sigurni u zaštitu od dosadnih komaraca.

Nepravilno održavanje komarnika

Osim nepravilnog postavljanje komarnika, na njegovu delotvornost utiče i nepravilno održavanje. Mnogi zanemaruju ovaj korak što može dovesti do bržeg propadanja komarnika. Potrebno je da redovno proveravate stanje komarnika i okvira, čistite ga i po potrebi zamenjujte oštećene delove. Komarnici se mogu čistiti blagim deterdžentom i vodom kako bi se uklonila prljavština i prašina. Takođe, ono gde mnogi greše je nepravovremena zamena oštećenih delova a oštećen komarnik vam ne može pružiti zaštitu. Redovno održavanje će produžiti vek trajanja komarnika i osigurati njegovu efikasnost. Ukoliko ignorišete manja oštećenja, ona će se vremenom proširiti i dovesti do većih problema koji zahtevaju kompletnu zamenu komarnika.

Postavljanje fiksnih komarnika može biti jednostavan proces ako se pridržavate osnovnih pravila i izbegavate uobičajene greške. Precizno merenje, pravilna priprema površine i korišćenje odgovarajućih alata ključni su koraci za uspešnu instalaciju. Sledeći ove savete, možete uživati u miru i sigurnosti vašeg doma bez neželjenih posetilaca. Neka letnje noći budu bezbrižne i ugodne!