Vodič za kupovinu usisivača

Želite da vašem domu pružite kvalitetne kućne aparate i u potrazi ste za savršenim usisivačem? Nove tehnologije donele su nam veliki izbor usisivača kako bi vam olakšali svakodnevno čišćenje doma. Vrste filtera, usisna snaga, nivo buke, dužina kabla i težina su najbitnije karakteristike usisivača na koje treba da obratite pažnju prilikom odabira pravog usisivača za sve vaše potrebe. Naš vodič za kupovinu idealnog usisivača će vam olakšati izbor u odabiru i kupovini idealnog usisivača.

Prilikom kupovine usisivača ima dosta faktora na koje utiče odluka, bilo da se radi o usisivačima sa kesom, posudom, robotskim, ručnim ili štapnim potrebno je da dobro razmislite i odaberete pravi usisivač za sve vaše potrebe.

Mi vam donosimo najbitnije karakteristike prilikom izbora:

1. Snaga usisavanja - predstavlja razliku između unutrašnjeg pritiska usisivača i atmosferskog pritiska. Usisna snaga usisivač se izražava u vatima i tačno određuje jačinu usisavanja. Na svakom uređaju je istaknuta maksimalna usisna snaga, a kod većine postoje regulatori za jačinu. U skladu sa vašim potrebama, snagu usisavanja birate sami. Jedan od faktora koji značajno utiče na izbor usisne snage je tip poda. Za tvrde podove dovoljan vam je usisivač koji ima manju snagu usisavanja dok tepisi zahtevaju jaču snagu za dubinsko čišćenje. 

2. Tehnologija filtriranja - dobra filtracija pomaže da se sva usisana prašina zadrži unutra. Dobar sistem filtracije osigurava da se prašina ne iskrada nazad u vazduh. HEPA filtracija je trenutno najviši stepen filtracije, ima stopu efikasnosti od 99,97%. Pored toga, postoje kese u ulozi filtera a u tu grupu spadaju usisivači sa kesom. Vodena filtracija garantuje temeljno čišćenje, a širenje prašine i neprijatnih mirisa praktično ne postoji. Usisivači sa vodenim filterom imaju opciju suvog i mokrog čišćenja, pa se mogu koristiti i za dubinsko čišćenje tepiha i nameštaja.

3. Izvor napajanja - usisivače možemo da podelimo na bežične i žičane. Dužina kabla diktira usisni opseg i određuje koliko puta ćete morati da menjate utičnicu. Prilikom kupovine trebalo bi da obratite pažnju na dužinu kabla i na mogućnost automatskog namotavanja. Ukoliko želite bežični usisivač, potrebno je da obratite pažnju na snagu baterije.

4. Svestranost - pre kupovine i izbora potrebno je da razmislite za koju namenu želite usisivač? Da li je to usisivač za poslovne prostorije ili kućnu upotrebu? Da li želite usisivač za sve namene ili kao dodatak vašim kućnim aparatima? Dobar usisivač treba da bude lak za manevrisanje oko nameštaja. Tehnologija okretnog upravljanja pomaže u tome i takođe olakšava prelaz između površina; na primer, od tepiha do tvrdih podova. Takođe bi trebalo da vam omogući da dođete do udaljenih uglova i područja iznad poda kao što su plafon, zavese i stepenice. Većina usisivača se lako pretvara u ručne; a ova funkcija je od velike pomoći za čišćenje cele kuće. Dodatna oprema za usisivač takođe povećava njegovu svestranost.

5. Dodatna oprema - Čišćenje postaje lakše kada imate prave alate. Najčešći dodatak je alat za pukotine - veoma važan alat za čišćenje pukotina, između jastuka i pukotina. Ako imate kućne ljubimce, potražite motorizovani alat za kućne ljubimce. Ovo će osigurati da se oslobodite svog krzna i kose. Neki usisivači takođe dolaze sa četkom za prašinu i alatom za tapaciranje. Još jedan dodatak može biti produžetak štapića koji će vam pomoći da stignete do plafona. Takođe možete nabaviti zidni nosač za one usisivače koji imaju skladištenje, baterije i punjač baterija za bežične usisivače.

Usisivači sa kesom - predstavljalju konvencionalni tip usisivača koji su najčešće zastupljeni u domaćinstvima. Savremeni usisivači štede energiju, efikasni su u čišćenju i brzi. Mogu imati papirnu kesu (koju je nakon određenog vremena potrebno baciti i zameniti novom) ili platnenu kesu (koja se može koristiti više puta a dovoljno je da se posle korišćenja jednostavno isprazni i opere). Usisivači sa kesom mogu da sadrže jednokratne i višekratne kese. 

Usisivači sa posudom - najjednostavniji usisivači za korišćenje u domaćinstvu. Sva prašina i nečistoće zadržavaju se u plastičnoj posudi koja se brzo i lako prazni.

Ručni usisivači - idealni su za povremeno čišćenje manjih površina poput nameštaja, radnih stolova ili teško dostupnih mesta. Lagani su i jednostavni za rukovanje te troše malo energije. Imaju integrisanu punjivu bateriju i predviđeni su za bežični rad.

Robotski usisivači - pametni robotski usisivači će vam olakšati svakodnevno čišćenje dok odmarate uz omiljeni kolač i kafu. Potrebno je samo da putem aplikacije aktivirate čišćenje i sav posao mogu odraditi sami ;) Zahvaljujući inovativnim tehnologijama, kreću se samostalno, imaju mogućnost navođenja pomoću daljinskog upravljača, a po završetku rada vraćaju se u bazu na punjenje baterije. Predviđeni su za čišćenje parketa i pločica i bez problema mogu da prelaze preko pragova i drugih prepreka visine do nekoliko centimetara. 

Štapni usisivači - praktičan za upotrebu, zauzima malo mesta i ima veoma snažan motor koji mu omogućava temeljno čišćenje svih površina. 

Koji god usisivač da izaberete, neka ovaj vodič bude mapa. Sada možete uzeti u obzir druge manje faktore kao što su težina usisivača, kapacitet posude za prljavštinu, cena i brend.

Srećan šoping!