Trpezarija koja ostavlja utisak: Saveti koje ne smete propustiti

Vaša trpezarija može postati fenomenalno mesto okupljanja i dobre hrane koje će zadiviti svakog gosta. Donosimo savete kako opremiti ovaj važan segment doma.

Trpezarija koja ostavlja utisak: Saveti koje ne smete propustiti

Trpezarija je mnogo više od mesta gde obedujemo – ona je mesto okupljanja porodice i prijatelja, prostor koji može da prenese toplinu, gostoprimstvo i stil vašeg doma. Često je prilikom uređenja zanemarujemo i mislimo samo na njenu funkciju.

Ipak, ovo je mesto gde možete da izrazite svoju kreativnost kroz pažljiv odabir nameštaja, dekorativnih elemenata i funkcionalnih rešenja i da ga tako učinite jednim od omiljenih u kući ili stanu.

Ako želite da se posvetite opremanju ovog dela doma, da ga učinite prijatnijim i ostavite utisak na buduće goste, donosimo vam savete kako da to učinite.

Pravilno odaberite trpezarijski sto

Trpezarijski sto je centralni element svake trpezarije i ključan je za kreiranje udobne i prijatne atmosfere. Pravilan odabir stola diktira izgled cele prostorije. Evo nekoliko saveta na šta treba da obratite pažnju:

  • Oblik stola: Oblik stola daje oblik celom prostoru. Okrugli stolovi su odličan izbor za manji prostor jer omogućavaju intimniji osećaj i lakšu komunikaciju među gostima. Pravougaoni i kvadratni stolovi su pogodniji za veće prostorije, a takođe pružaju više mesta za sedenje.
  • Materijal: Odabir materijala stola će zavisiti od stila vašeg prostora. Drvo je tradicionalni materijal koji uvek daje toplinu prostoru, dok staklo može doprineti modernom i minimalističkom izgledu. Kombinacija materijala, kao što su metal i drvo, daje industrijski šik ton.
  • Veličina: Verovatno ćete se fokusirati na to koliko mesta za sedenje vam je potrebno ali, osigurajte da imate dovoljno prostora oko stola za kretanje i postavljanje stolica. U proseku, oko stola bi trebalo da imate najmanje 90 cm slobodnog prostora sa svih strana.

Razmislite o stilu stola jer će on u velikoj meri uticati na stil cele trpezarije. Rustični stolovi, napravljeni od neobrađenog ili recikliranog drveta, donose prirodan i topao izgled, savršen za opuštene, domaćinske trpezarije. S druge strane, moderni minimalizam zahteva jednostavne linije i glatke površine, pa su stolovi sa staklenim ili visokosjajnim završnim obradama idealni za čist, sofisticiran izgled.

Stolice koje kombinuju udobnost i stil

Pored trpezarijskog stola, najvažniji element su svakako stolice. Osim što moraju biti udobne kako biste i vi i vaši gosti uživali u obroku, moraju da budu i estetski privlačne i da se uklapaju sa stolom i celokupnim stilom prostora. Niko ne želi da sedi na neudobnim stolicama dok večera, pa obavezno odaberite tapacirane stolice. Materijali poput pliša ili kože dodaju dozu elegancije prostoru. Pored toga, kombinacija više različitih stilova čini prostor zanimljivijim. Poslednjih godina, u trendu su i vintage stolice, ali sa modernim zaokretom. Ove stolice donose nostalgičnu atmosferu, dok tapacirani elementi pružaju udobnost. Industrijski stil je takođe u usponu a metalne stolice sa kožnim tapaciranim sedištima su često viđene u trpezarijama koje kombinuju rustikalni i moderni izgled. Ako vas zanimaju i ostali trendovi u uređenju enterijera, pogledajte naš članak na linku. Ipak, ne zaboravite da stolice prilagodite prostoru. U manjoj trpezariji birajte lakše, minimalističke stolice koje neće preopteretiti prostor, dok u većoj možete koristiti stolice sa masivnijim okvirom.

Osvetljenje je ključ stila i atmosfere

Osvetljenje je jako važan faktor u svakoj prostoriji, a rasveta u trpezariji može promeniti izgled i osećaj prostora. Dobar izbor rasvete ne samo da osvetljava prostor, već i stvara posebnu atmosferu. Kakvu sve rasvetu možete koristiti u trpezariji? Luster je centralni komad u vašoj trpezariji. Pažljivo ga odaberite i postavite iznad stola kako biste stvorili središnju tačku. Razmislite o izboru velikog lustera koji se uklapa u vaš stil, bilo da je u pitanju klasični kristalni luster ili moderan, minimalistički komad. Osim što je centralni dekor, luster je i glavni izvor svetlosti u toku večere. Osim njega, možete dodati i pomoćnu rasvetu poput zidnih lampi ili podnih svetiljki. Ovo može doprineti slojevitom osvetljenju i dodatno naglasiti atmosferu. Ako želite intimniju i romantičniju atmosferu, možete koristiti prigušivače svetla ili sveće.

Dekoracija koja privlači pažnju

Trpezarija je prostor koji treba da odiše toplinom, stilom i gostoprimstvom. Ono što daje lični pečat ovom prostoru su dekorativni elementi koji mogu transformisati ceo izgled. Prava dekoracija može stvoriti osećaj domaće atmosfere i činiti trpezariju prostorom u kojem se uživa, a ne samo boravi tokom obroka. Tkanine i tekstilni dodaci igraju veliku ulogu u svakoj prostoriji, pa tako i u ovoj. Oni ne samo da doprinose toplini prostora, već unose i boju, teksturu i stil. Jedan od najjednostavnijih načina da osvežite izgled trpezarije je postavljanje lepog, kvalitetnog stolnjaka. Osim stolnjaka, ne zaboravite ni salvete i podmetače. Prirodni materijali poput lana i pamuka će dati opuštenost i toplinu, dok će svilenkaste tkanine dati luksuzan i sofisticiran izgled.

Svaka trpezarija zaslužuje jedan centralni komad koji privlači pažnju i definiše prostor. Cvetni aranžmani ili središnji ukrasi na stolu mogu transformisati izgled trpezarije. Bilo da su to vaze sa cvećem, svećnjaci ili unikatni poslužavnici, ovi detalji sigurno neće proći neprimećeno. Ako želite rustičan izgled poslužite se posudom s voćem ili drvenom daskom za sečenje kako biste napravili svoj aranžman u duhu trenutnog godišnjeg doba i sl. Zidovi su takođe odličan prostor za unošenje doze kreativnosti. Odaberite drage fotografije, umetnička dela, ogledala i druge ukrase i napravite galerijski zid koji će privlačiti poglede.

Zidni tonovi i boje trpezarije

Boje koje birate za vašu trpezariju nisu samo dekorativni element – one imaju moć da transformišu prostor, unesu emociju i postave ton za atmosferu. Pravilno odabrana boja zidova može uticati na to kako se osećate dok sedite za stolom i kako vaši gosti doživljavaju prostor. Topli tonovi, poput breskve, zemljanih nijansi, svetlo braon i terakote, su idealni za stvaranje osećaja topline i dobrodošlice. S druge strane, svetlije verzije toplih tonova, poput nežnih krem nijansi ili svetlo bež boje, mogu vizuelno povećati prostor. Tamne nijanse, poput bordo i zagasito smeđe, mogu dati trpezariji dozu sofisticiranosti. Ako želite modernu eleganciju, možete posegnuti i za hladnijim tonovima poput sive, plave ili svetlo zelene. Ove boje često biraju ljubitelji minimalističkog ili skandinavskog stila, jer pružaju čist i osvežavajući izgled. Siva boja uvek može biti dobra neutralna podloga. Ako želite da vaša trpezarija zaista ostavi utisak, razmislite o tome da jedan zid naglasite intenzivnijom bojom ili upadljivom tapetom. Naglašeni zidovi stvaraju osećaj dubine i dinamike u prostoru.

Dodatni saveti za uređenje

Postoji još nekoliko trikova koje možete primeniti u svom prostoru i postići pravi Pinterest izgled trpezarije. Biljke su sjajan dodatak ukoliko želite uneti prirodne elemente i svežinu u prostor. Velike saksije sa zelenim biljkama ili čak viseće biljke iznad stola mogu stvoriti osećaj harmonije. Birajte biljke koje nisu zahtevne za održavanje, poput fikusa ili monstere. Pored tekstila koji smo pomenuli, možete dodati i jastučiće na stolice, platnene salvete i zavese. Ovi mali detalji čine prostor prijatnijim i ugodnijim, stvarajući osećaj domaće atmosfere. Ako volite eklektičan stil, razmislite o kombinaciji modernih i vintage komada u vašoj trpezariji. Na primer, možete koristiti starinske vitrine u kojima ćete neobične tanjire i čaše, ručno rađen pribor za jelo, oslikane šolje i zanimljive podmetače. Ne bojte se da eksperimentišete sa različitim teksturama, bojama i oblicima kada birate detalje, jer će upravo ti mali dodaci dati personalizovanu notu vašoj trpezariji.

Iako je trpezarija obično sastavni deo dnevne sobe, ona zahteva posebnu pažnju prilikom opremanja. Ona je mnogo više od mesta gde obedujemo. To je prostor u kojem se stvaraju uspomene, gde se okupljamo i delimo dragocene trenutke sa voljenima. Pažljivo odaberite svaki komad nameštaja, boje, osvetljenje i dekorativne detalje, jer ćete tako stvoriti prostor koji je funkcionalan i estetičan. Bilo da ste ljubitelj klasičnog, modernog ili eklektičnog dizajna, vaša trpezarija može postati središte doma koje ostavlja dubok utisak i budi inspiraciju.